D66: migrant niet automatisch welkom

In een door D66 vandaag gepresenteerd rapport staat dat buitenlanders het moeten 'verdienen' om hier in Nederland te mogen wonen en leven. De nota, onder de titel 'De Anderen, dat zijn wij', gaat over integratie in Nederland. D66 is van mening dat migranten pas na zeven jaar het recht mogen hebben op allerlei sociale voorzieningen, indien in die periode een arbeidsverleden is opgebouwd.

De diversiteit van culturen in Nederland wordt door de partij geroemd. Toch neemt dit niet weg bij D66 dat de basiswaarden van de Nederlandse samenleving door iedereen beter gerespecteerd moeten worden. Boris Dittrich, leider van D66, hecht veel belang aan de beginselen van keuzevrijheid en non-discriminatie accepteert als onderdeel van de Nederlandse samenleving.

Boris Dittrich in de Tweede kamer
Boris Dittrich


Dittrich: "Daarom moet iedereen die een Nederlandse verblijfsvergunning aanvraagt vóór de komst naar Nederland een document ondertekenen, waarin hij of zij verklaart de basiswaarden van onze samenleving zoals vastgelegd in de grondwet te respecteren. Bij weigering van ondertekening mag iemand niet naar Nederland komen". Daarnaast wil D66 dat in onderwijs aandacht wordt besteed aan de overdracht van kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en aan de Nederlandse en Europese geschiedenis.

De beste manier om te integreren is volgens D66 het participeren in het arbeidsproces. Daar veel migranten laag geschoold zijn, en geen werk kunnen vinden, is D66 de mening toegediend dat het makkelijker gemaakt moet worden om zelfstandig ondernemer te worden. Bovendien zegt de partij dat gesprekken met ethnische minderheden in Nederland het beste gevoerd kunnen worden met gesprekspartners uit de migrantengemeenschap die géén religieuze vertegenwoordigers zijn. D66 is van mening dat het niet moet uitmaken of iemand zijn of haar uitspraken baseert op een godsdienst.

D66 sceptisch tegenover islamitsche politieke stromingen
In het rapport schrijft D66 dat de politieke islam een bedreiging vormt voor fundamentele Nederlandse normen en waarden als scheiding tussen kerk en staat, individuele keuzevrijheid en non-discriminatie. De partij is daarom van mening dat de Nederlandse overheid de activiteiten van de politieke islam in Nederland goed in de gaten moet houden. D66 vindt dan ook dat de overheid dat de overheid geen gesprekspartners van organisaties kiest, die in feite spreekbuizen zijn van de politieke islam legitimeert.

Uit de nota blijkt verder dat D66 pleit voor het opendoen van de boekhouding van religieuze instellingen. Volgens de partij hebben instellingen vrij spel om criminele en terroristische activiteiten te ontplooien, omdat religieuze instellingen hun boekhouding niet aan buitenstaanders hoeven te laten inzien. D66 vindt dat de regels voor deze instanties gelijkgetrokken moeten worden met de andere, niet-religieuze, instelling.
_
De volledige nota van D66 is hier na te lezen (24 pagina's).
GroenLinks over integreren, eerder vandaag.
De LPF over integreren.