Linkse politici: bij actie soms wet overtreden

Volgens de Tweede-Kamerleden Diederik Samsom (PvdA), Krista Van Velzen (SP) en Wynand Duyvendak (GroenLinks) hoeven actievoerders en politici zich niet altijd aan de wet te houden. Het overtreden van de wet kan namelijk betere regels opleveren. De drie politici, allen oud-actvisten, zeggen dit in een interview met het Algemeen Dagblad afgelopen weekend. Het overtreden van een wet moet wel zonder geweld en niet anoniem gebeuren, stellen de drie.

Diederik Samsom, voormalig Greenpeace-woordvoerder, wijst op Nobelprijswinnaar Jody Williams, die streed tegen landmijnen. ,,Die is heel wat hekken illegaal overgestoken.'' Krista van Velzen belandde ooit in Schotland in de cel omdat ze een kernonderzeeŰr wilde uitschakelen. Volgens GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak, in het verleden ooit tot celstraf veroordeeld wegens een inbraak gepleegd als lid van de antimilitaristische actiegroep Onkruit, mag je best eens een keer symbolisch een trein blokkeren. ''Dat moet niet bedoeld zijn om wapentransporten daadwerkelijk tegen te houden, maar om politieke besluiten te be´nvloeden. Anders is het eigenrichting.'' Duyvendak kan zich voorstellen dat hij zich als Kamerlid eens aan een hek vastketent.

Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) reageerde afwijzend op de uitlatingen van de drie: ''Als een Kamerlid de maximumsnelheid wil verhogen, moet hij ook niet harder dan 120 kilometer per uur gaan rijden maar steun voor zijn plan zoeken.''