Wolkers schrijft Boekenweekgeschenk 2005

Jorrit (Flem)
Het Boekenweekgeschenk van 2005 zal geschreven worden door Jan Wolkers. Het wordt de eerste keer zijn dat de nu 78-jarige Wolkers het geschenk, dat je in de desbetreffende week gratis krijgt bij de aankoop van een boek vanaf 15 euro, zal schrijven. De Boekenweek van 2005 wordt van 9 tot en met 18 maart gehouden en heeft als thema 'Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis'. Dit maakte de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend.

De CPNB, die de Boekenweek organiseert, meldde dat dit thema gekozen is om te laten zien dat het boekenaanbod in Nederland voor een groot deel bestaat uit boeken die zich in een ver verleden afspelen of daar juist over gaan. "Bovendien merken we dat de discussie over het maatschappelijk belang van geschiedenis enorm toeneemt.". Onder andere de biografie 'Wilhelmina' van Cees Fasseur en de Betinck-trilogie van Hella S. Haasse zullen centraal staan in de week.

Voor Wolkers zal het zijn eerste roman sinds 1984 worden, toen hij 'De onverbiddelijke tijd' publiceerde. Sindsdien schreef hij hoofdzakelijk essays. Zijn boek voor de Boekenweek zal echter niet over het thema van de week gaan: "Het wordt iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Ik zou nooit zomaar iets in opdracht kunnen schrijven. De keuze voor de inhoud van het Boekenweekgeschenk is tegenwoordig ook helemaal vrij. Daarom levert dat tegenwoordig ook veel leuke boekjes op", aldus de schrijver.

Jan Wolkers
Jan Wolkers