Tien procent Britten gelooft niet in Hitler

Met de historische kennis van de Britten is het niet zo goed gesteld. Zo denkt ruim ťťn op de tien Britten dat Adolf Hitler een verzonnen figuur is. De held van de armen, Robin Hood, heeft volgens 25 procent juist wel bestaan. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat veel Britten moeite hebben om historische feiten en fictie uit elkaar te houden.

De 13e-eeuwse Schotse held William Wallace, door Mel Gibson gespeeld in de film Braveheart, heeft dan ook nooit bestaan volgens bijna de helft van de Britten. Meer dan de helft van de Britten verkeert ondertussen in de veronderstelling dat de mythische King Arthur werkelijk koning van Engeland is geweest.

Negen procent gelooft niet in Sir Winston Churchill. Zes procent denkt dat de War of the Worlds - een invasie van Marsmannetjes - werkelijk heeft plaatsgevonden. Vijf procent denkt dat Conan the Barbarian - uit een film met Arnold Schwarzenegger - echt heeft bestaan.

Het gebrek aan historisch besef komt volgens de de onderzoekers door Hollywood en een gebrek aan goed onderwijs. Opdrachtgever voor het onderzoek is Blenheim Palace, het kasteel waar Churchill is geboren. Het bestuur van het kasteel wilde weten hoe het staat met de bekendheid van de Britten met de Slag bij Blenheim. Slechts een kwart van de Britten bleek te weten dat dit een van de grootste Britse militaire overwinningen aller tijden is, op 13 augustus driehonderd jaar geleden geboekt door Churchills voorvader, de eerste hertog van Marlborough, op Frankrijk, Beieren en Pruisen.