Spaarselect verkocht beleggingen aan zwakbegaafden

Anoniempje had ons via de nieuws-submit te melden:

De Volkskrant meldde maandag dat het financieel adviesbureau Spaar Select in het verleden risicovolle financiŽle producten heeft verkocht aan zwakbegaafden. Verder werden ook vrouwen door het bedrijf gediscrimineerd door ze te weren uit 'hoge' functies. Dat blijkt uit documenten en interne correspondentie van Spaar Select waar de Volkskrant de hand heeft op weten te leggen.

De nieuwe directeur van Spaar Select, Robert van den Broek, bevestigt de beschuldigingen. Er was sprake van ťťn franchisenemer die producten verkocht aan zwakbegaafden die niet in staat waren om zelfstandig een beslissing te nemen. De verkoper verzuimde ook om informatie te geven aan deze klanten. Hij wilde zoveel mogelijk omzet behalen waardoor hij riskante beleggingen ging verkopen aan 'geestelijk niet-volwaardige klanten'. De samenwerking met deze verkoper is al beŽindigd. "Het is zeer te betreuren dat dit soort dingen gebeurd is", aldus directeur Van den Broek.

Uit het Handboek voor de Vestigingsmanager blijkt verder dat het bedrijf ook vrouwen heeft gediscrimineerd. In het Handboek staat dat het aannemen van vrouwelijke managers 'een fout' is, die niet meer mag voorkomen. En: "Het is voor veel vrouwen niet mogelijk binnen de mannencultuur van Spaar Select te overleven."

Volgens de directeur werd het Handboek in de praktijk niet altijd gevolgd. "Het is voor vrouwen niet onmogelijk op te klimmen in de organisatie."