PvdA wil diplomaplicht en vmbo hervormen

Rob (R@b)
-R-Style had ons via de de nieuws-submit te melden:

De PvdA wil het vmbo hervormen en de partij vindt dat er naast de leerplicht ook een diplomaplicht moet komen, waarbij leerlingen pas van school mogen als ze een diploma hebben gehaald. De limiet ligt daarbij volgens de PvdA op 23 jaar. Als leerlingen op die leeftijd nog geen diploma hebben, dan houdt het op, menen de sociaal-democraten.

Het vmbo, dat 60% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs herbergt, kent een hoge uitval. Dat ligt op 25%: maar liefst één op de vier leerlingen verlaat de school zonder diploma.

Ouders zouden volgens PvdA-Kamerlid Mariette Hamer ook meer en al in een vroeg stadium bij school moeten worden betrokken. Via thuisbezoeken en ouderbijeenkomsten zouden ze doordrongen moeten worden van de leer- en diplomaplicht. Ouders zouden daarvoor óók een contract moeten ondertekenen. Omdat veel vmbo'ers van allochtone herkomst zijn, moeten hun ouders voorrang moeten krijgen bij taal- en (straks) inburgeringscursussen. ''Van vrijblijvendheid kan echter geen sprake zijn, de cursus is verplicht voor vader én moeder, anders worden ouders gekort op de kinderbijslag''.

Om meer jongeren vast te houden moeten leerlingen wel de kans krijgen naast hun opleiding te gaan werken. Ze zouden dan in de avonduren les moeten kunnen volgen. De PvdA vindt ook dat leerlingen niet meer voor alle vakken op één en hetzelfde niveau zouden moeten worden onderwezen.