Celstraffen voor verkrachting met banaan

Voor de rechtbank in Alkmaar heeft de rechter vandaag celstraffen tot 120 dagen opgelegd aan drie verdachten in de zogenoemde 'bananenbootaffaire'. De rechter acht bewezen dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging. Daarnaast kregen de veroordeelden taakstraffen tot tachtig uur en moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 1700 euro.

De straffen waren niet conform de eis. Zo vroeg de officier van justitie, C. Zetsma, om celstraffen tot twintig maanden. Een vierde verdachte moet nog berecht worden. Drie van de verdachten zijn afkomstig uit Groningen, een uit Den Helder.

Bij het slachtoffer, een jongen (destijds zestien jaar oud), werd een banaan door de verdachten in zijn anus geslagen. Dit was vastgelegd op video. Het zou deel hebben uitgemaakt van een maanden durende ontgroening. Het gefilmde scheepsjournaal dat een periode van enkele maanden bestrijkt, toont hoe het 'slachtoffer en gedupeerden' zich bezig houden met zaken als schminken, kaalscheren en met ijskoud water gooien.

Uit angst voor represailles durfde de slachtoffer niet met het verhaal naar buiten te komen. Later bleek ook dat hij getreiterd werd. De moeder kwam met het verhaal naar buiten in de pers.