Onrust

Insomaniac
Mijn linkervoet zwaait heen en weer. Mijn rechterwijsvinger tikt razendsnel op het bureau. Ik bijt op mijn onderlip. Ademhalen gaat oppervlakkig en mijn hartslag gaat steeds sneller. Mijn onderbuik rommelt en ik loop voor de zoveelste keer naar het toilet. Ik staar naar de betegelde muur en zucht diep. Vals alarm. Uit gewoonte was ik mijn handen en loop terug naar de woonkamer. Ik ga op de bank zitten en zap wat rond. Er is genoeg op tv, maar niets wat leuk genoeg is om me lang genoeg te kunnen boeien. Ik sta op en loop naar de PC. Surf wat door mijn favorieten, maar ben te ongeduldig om te kunnen lezen. Ik sta op en loop naar de keuken. Ik doe de koelkast open en rommel wat in de laatjes. Ik heb een droge mond, maar geen dorst. Ik pak een blikje cola en zet het weer terug. Ik doe de koelkast dicht en trek het keukenkastje open. Genoeg te eten, maar niets wat me aanspreekt.

Ik loop terug naar de woonkamer en steek een sigaret op. Onrustig inhalerend bekijk ik mijn cd collectie. Ik zet een willekeurige cd op. Halverwege het eerste nummer zet ik de cd af en stop een nieuwe in het laatje. Weer rommelt mijn onderbuik. Ik loop weer naar de keuken en maak een boterham klaar. De eerste hap krijg ik nauwelijks weg en de tweede hap nog moeilijker. Ik gooi de boterham weg en kijk weer in het keukenkastje. Met een zucht gooi ik het deurtje dicht. Ik pak mijn telefoon en bel mijn vriend. Hij is druk, even geen tijd om te praten. Ik hang op en ga weer naar het toilet. Ik blader zonder iets te lezen door een tijdschrift. Nog steeds niks.

Ik pak de stofzuiger en schuif de banken aan de kant. Na snel het tapijt gezogen te hebben, doe ik de stofzuiger uit en kijk om me heen. Er moet nog veel gebeuren. Nog 5 dozen die uitgepakt moeten worden, maar geen geduld om deze uit te zoeken en op te ruimen. Ik loop naar boven met de wasmand onder mijn arm. Drie verschillende sokken en wat ondergoed. Niet genoeg om de wasmachine te kunnen vullen. Hier boven moet eigenlijk ook gestofzuigd worden, maar ik heb geen zin om dat ding naar boven te tillen. Ik ga op bed zitten en zet de wasmand naast me neer. Ik kijk naar mijn nagelriemen en pulk aan een los velletje. Ik laat me op mijn rug vallen en staar naar het plafond en luister naar de stilte. Onbewust begint mijn voet weer heen en weer te zwaaien. Ik sta op en haal het bed af. Ik loop met de wasmand naar beneden en vul de wasmachine.

Ik zet een andere cd op en kijk naar buiten. Het is rustig op de weg voor mijn huis. Ik doe de luxaflex naar beneden en ik ga weer op de bank zitten. Ik pak het boek wat ik aan het lezen ben. Na drie bladzijdes niets gelezen te hebben, leg ik het weer weg en sta op. Ik loop naar de keuken en kijk hoe mijn beddengoed rondjes draait. Ik ga op mijn hurken bij mijn hond zitten. Hij opent een oog en kijkt me slaperig aan. Ik hou een speeltje voor zijn neus en hij doet zijn oog weer dicht. Ik haal de was uit de droger en vouw twee handdoeken op. De rest laat ik op tafel liggen en ik loop weer naar de badkamer. De druk in mijn onderbuik is nu zo erg dat het pijn begint te doen.

Ik kijk naar een klein spinnetje wat zijn web tegen het raam heeft geweven en vraag me af waarom ik zo onrustig ben. Ik kijk naar de blauwe plek op mijn knie en vraag me af hoe ik daar aan ben gekomen. Ik bedenk me dat ik de douche eigenlijk ook schoon moet maken. Komt volgend weekend wel. Ik hijs mijn broek op en staar naar mijn beeltenis in de spiegel. Ik zie er moe uit en mijn haar hang futloos langs mijn gezicht. Ik doe mijn haar in een staart en loop weer naar de keuken.

Terwijl het theewater kookt kijk ik naar buiten. De tuin moet ook nog gedaan worden. Ik loop naar de gang op zoek naar een bezem. Zo te zien is die nog niet mee verhuisd. Ik ga in mijn computerstoel zitten en steek nog een sigaret op. Internet kan mijn aandacht nog steeds niet vasthouden. In de keuken slaat de waterkoker uit. Ik leg mijn sigaret in de asbak en schenk wat heet water in een kopje. Ik kan niet kiezen wat voor soort thee ik wil en giet het water weer weg. Ik rook mijn sigaret op bij het aanrecht en loop weer naar de badkamer. Eindelijk lukt het me om te poepen. Na mijn handen gewassen te hebben doe ik de douche aan. Ik kijk het raam beslaat en doe de kraan weer dicht. Te onrustig om te kunnen douchen.

Ik ga weer op de bank zitten en voel een traan opwellen in mijn ooghoek. Ik bijt wat harder op mijn onderlip en vraag me af waarom ik me zo onrustig voel. Ik zet de stofzuiger aan en doe deze meteen weer uit. Ik zet een nieuwe cd op en zing luidkeels mee. De zon breekt door de wolken en schijnt in mijn gezicht. Ik laat me op de bank vallen en zet de muziek wat harder. Door het meezingen voel ik me al stukken beter. Ik doe mijn ogen dicht en laat me meevoeren op de tonen van de muziek. Mijn voet beweegt weer heen en weer, deze keer op de maat van de muziek. Na een paar nummers zet ik de muziek zachter en gooi de ramen open. Ik zuig de frisse lucht op en knijp met mijn ogen tegen de felle zon. Ik stap de tuin in en laat de zon mijn gezicht verwarmen. Als ik in de tuinstoel ga zitten, komt mijn hond ook naar buiten. Hij gaat op mijn voeten liggen en likt aan mijn hand. Ik playback mee met de muziek en besef me hoe goed ik het heb. Ik besluit de boel de boel te laten en zak onderuit in de tuinstoel. Ik rits mijn vest dicht, sluit mijn ogen en eindelijk lukt het me om te genieten van deze heerlijke zondag.