FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 maart 2004

MaleisiŽ: de wetenswaardigheden

Nog een paar dagen en de tweede ronde in dit F1-seizoen gaat van start. Een mooi moment om eens naar wat wetenswaardigheden over de Grand Prix van MaleisiŽ te gaan kijken.

- De winst van Ralf Schumacher voor Williams in 2002 was de eerste keer dat Ferrari in Sepang werd verslagen. Tijdens de eerste race in 1999 won Eddie Irvine, in de jaren 2000 en 2001 werd er door Michael Schumacher gewonnen.

- Sepang is het enige circuit ter wereld dat het F1-logo in zijn officiŽle naam mag gebruiken.

- De eerste Grand Prix van MaleisiŽ verliep nogal controversiŽel. Eddie Irvine en Michael Schumacher werden namelijk gediskwalificeerd van de eerste en tweede plaats omdat ze met illegale bargeboards reden. De diskwalificatie werd later ingetrokken.

- Wie op het circuit van Sepang een ongeluk krijgt is van alle circuits mogelijk daar het beste af. Ernaast staat namelijk ťťn van de meest geavanceerde medische voorzieningen bij een circuit, met onder andere een rŲntgenafdeling en een laboratorium.

- Op het circuit werd voor het eerst een drive-through-bestraffing gegeven. Dat gebeurde vorig jaar na een botsing met Michael Schumacher.

- Die Michael Schumacher was in alle Grand Prix' van MaleisiŽ van pole van start gegaan, totdat Fernando Alonso in 2003 vanaf de eerste plaats mocht starten.

Nog enkele andere wetenswaardigheden zijn op de website van ITV.com terug te vinden.

Uitslag Amstel Cup (16-03-04)

FC Twente is de eerste finalist in de Amstel Cup. Vanavond versloeg het thuis moeizaam NAC Breda na strafschoppen.

Fc Twente - NAC Breda (2-2) 6-5 n.s.
35' Boukhari 0-1
69' Niemeyer 1-1
77' N'Kufo 2-1
88' Collen 2-2

Strafschoppenreeks:
Slot 2-3
Zomer 3-3
Seedorf 3-3 x
Van der Weerden 4-3
Elmander 4-4
Ramzi 5-4
Engelaar 5-5
Polak 6-5
Boukhari 6-5 x

Geel: Zomer (Twe), PetŲ (NAC), Collen (NAC)

Fc Twente: Paauwe, Van der Weerden, Pothuizen (Ouedraogo/79'), Zomer, Grujic (N'Kufo/60', Polak/79'), Heubach, Niemeyer, Ramzi, Gakhokidze, Cziommer, Christensen

NAC Breda: Babos, PetŲ, Penders, Schenning (Seedorf/78'), Gudelj, Collen, Slot, Engelaar, Boussaboun, Diba (Elmander/68'), Boukhari

Fc Twente geplaatst voor de finale op 23 mei in de Kuip

Afschaffing oortje ontlokt protest

Het voorstel van de UCI om het oortje af te schaffen wekt veel protest op. Met het communicatiemidel loodsen de teambazen onder meer hun coureurs in de wedstrijden.

UCI Technisch consulent Wauthier: "De renners hebben weinig te zeggen, het lijken wel robots. Veel wedstrijden blijven gesloten omdat de ploegleiders alles van achter uit beslissen. En de renners zijn makkelijker afgeleid. Het oortje is er gekomen voor de veiligheid, maar toen Kivilev viel had hij zijn oortje aan en het werkte nog. De ploegleiders kunnen hun wagens niet meer deftig besturen omdat ze constant zitten te roepen naar de renners."

Manager Patrick Lefevere van Quick Step - Davitamon is duidelijk over de bezwaren: "De oortjes moeten blijven in het wielrennen. We zijn tegen het verbieden, niemand wil het oortje zien verdwijnen. Het is niet omdat ze het oortje niet langer mogen gebruiken in de voetbal dat ze het ook uit het wielrennen moeten halen. De situatie is totaal verschillend. Tijdens de wedstrijden heb je te maken met ronde punten, gevaarlijke punten, kruispunten enz. Vergeleken met tien jaar geleden is er veel veranderen. Er is gewoon geen weg terug. Of de rennersaandacht is verminderd? Da's allemaal bullshit. Da's gewoon een idee van iemand die nog nooit gekoerst heeft. Wauthier is ook diegene die de evolutie van de fietsen wil tegengaan."

Collega Mark Wouters is dezelfde mening toegedaan: "denkt dat de tactieken niet veel veranderd zijn sinds de invoeging van de oortjes. Voordien besliste de ploegleider ook al de tactiek. Alleen moest hij vroeger naar voor rijden om zijn renner te kunnen spreken. Dat was hoe dan ook zeer gevaarlijk. Nu kunnen de ploegleiders rustig achteraan blijven."

Peter van Petegem zegt als renner zelfs niet meer zonder oortje te kunnen rijden: "In wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix zou ik niet zonder kunnen. Je ploegleider is onmiddellijk bij je als je een mechanisch probleem hebt. Zonder oortjes verlies je minimaal ťťn minuut." Franck Vandenbroucke is wel voorstander, "met de oortjes is er weinig plaats voor intuÔtie", is zijn mening.

Ontsnapte koe zaait paniek in Roggel

George1985 had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Limburgse plaatsje Roggel is vanmiddag opgeschrikt door een ontsnapte dikbilkoe. Het beest ging er rond elf uur vandoor toen de boer haar naar de wei bracht. Een 51-jarige man probeerde de koe te vangen, maar moest dit bekopen met een gebroken sleutelbeen nadat hij een kopstoot kreeg van de koe. Hij ligt nu in het ziekenhuis.

Het dier kwam op het recreatiepark De Leistert terecht via een gat in het hek rondom het terrein. Omstreeks drie uur wist een dierenarts de koe een kalmeringsspuit te geven, waarna het dier werd afgevoerd.

[update] Radio Online presentator weggestuurd

Jan van Thiel, de vaste presentator van het TROS-programma Radio Online, is naar huis gestuurd. Van Thiel staat nog wel op de site van het programma, maar de Tros heeft bevestigd dat Van Thiel ''op niet vrijwillige basis'' is vertrokken. De radiopresentator heeft de hulp ingeschakeld van journalistenbond NVJ. Over het hoe en waarom doen beide partijen geen mededelingen.

Mede-presentator Francisco van Jole blijft wel actief voor het programma, dat altijd vol digitale- en internetnieuwtjes zit. Peter de Bie, bekend van de Tros Nieuwsshow op Radio 1, neemt de plek van Van Thiel in.

Update 21:25
Bronnen hebben tegenover FOK! gezegd dat Van Thiel weggestuurd is vanwege het ontvreemden van de mobiele telefoon van een collega. Er zouden vaker spullen verdwenen zijn. Medewerkers van het programma Tros Online wilden geen commentaar geven. De persdienst van de TROS was niet bereikbaar.

Bejaarde vrouw dood aangetroffen in woning

In een woning aan de Bovenover in Amsterdam-Noord is maandag het lijk gevonden van een 71-jarige vrouw, zo meldde een woordvoerder van de politie Amsterdam. Er zijn sterke vermoedens dat zij door een misdrijf om het leven is gekomen.

In eerste instantie ging de politie nog uit van een natuurlijke dood van de vrouw, die door de buren werd gevonden. De omstandigheden in de woning gaven echter aanleiding tot het denken aan een misdrijf. Wat zich precies in het huis heeft afgespeeld is nog onduidelijk; er zal een autopsie uitgevoerd worden. Ook gaat de politie een buurtonderzoek verrichten.

''Londen zal getroffen worden door aanslag''

Gweaneth had ons via de nieuws-submit te melden:

Londen zal hoe dan ook het slachtoffer worden van een terroristische aanslag. Volgens John Stevens, de hoofdcommissaris van de Londense politie, is dat ''onvermijdelijk''. Ook de burgemeester van Londen, Ken Livingstone, zei dat het "een wonder" zou zijn als de Britse hoofdstad geen doelwit zou worden.

Volgens Stevens zijn alle veiligheidsinstanties in Londen dubbel bezet om een aanslag te voorkomen: "We werken drie keer zo hard als normaal, want we weten dat ergens een aanslag in Groot-BrittanniŽ wordt beraamd".

Sinds de aanslagen van 11 september zijn er in Engeland al 520 arrestaties in het kader van terreurdreiging verricht, waarvan de helft tot een veroordeling heeft geleid. Nog eens 90 moeten voor de rechter komen. Door deze arrestaties zijn aanslagen voorkomen, maar een garantie dat dit in de toekomst zo blijft is dat niet, zo zei Stevens.

Uit een vandaag gepubliceerde enquÍte blijkt dat 75% van de Britten van mening is dat de deelname aan de oorlog in Irak hun land kwetsbaar heeft gemaakt voor islamitische aanslagen. Toch blijft bijna 50% de beslissing om naar Irak te gaan steunen.

'Lazio Roma is stervende'

Lazio Roma lijkt weinig op te schieten met een eventuele verkoop van verdediger Jaap Stam aan AC Milan. Een reddingsoperatie lijkt niet te hebben geholpen, vandaag werd de handel in aandelen van de club op de beurs van Milaan stilgezet.

De handel werd gestopt nadat uit de verschenen jaarcijfers bleek dat de Romeinse club na de saneringen van afgelopen seizoen wederom 20 miljoen euro tekort komt op de balans. Het verkopen van Stam voor een dergelijk bedrag zou geen soelaas bieden. Ook een emmissie van nieuwe aandelen is volgens financieel specialisten niet meer mogelijk. Daarmee is de club feitelijk bankroet.

Verleden jaar werd nog 110 miljoen euro in de club gepompt en werden diverse spelers verkocht. Ditmaal zou de benodigde 120 miljoen euro echter niet te vinden zijn. Een lucratieve deelname aan Europees voetbal komend seizoen is ook vrijwel uitgesloten. EU-commissaris Frits Bolkenstein heeft laten weten dat staatshulp van de Italiaanse regering voor de voetbalclubs niet getolereerd zal worden omdat in dat geval de Europese regels zullen worden overtreden.

Het nieuws komt voor Lazio op een onmogelijk moment naar buiten. Komende woensdag speelt het de bekerfinale tegen Juventus en aanstaande weekend staat de (immer cruciale) derby tegen het eveneens financieel niet-florissante AS Roma op het programma.

In Italie zijn enkel Juventus, AC Milan, Internazionale, Bologna, Lecce, Modena en Empoli schuldenvrij en financieel gezond. AS Roma en AC Parma lijken de volgende slachtoffers. De totale schuld van de profclubs bedraagt momenteel -inclusief rente- 650 miljoen euro. Voorzitter Galliani van de voetbalfederatie heeft de clubs opgeroepen snel korte metten te maken met de schulden, die in drie seizoenen tijd gerealiseerd werden.

Fernando Ricksen wederom de klos

Fernando Ricksen (27) is voor vier wedstrijden geschorst. De Schotse bond zag hem voor de tweede maal op tv een elleboogstoot uitdelen, de scheidsrechter was het ontgaan.

Eerder dit seizoen werd de rechterverdediger van Glasgow Rangers voor een soortgelijk vergrijp in de wedstrijd tegen Aberdeen ook pas na het zien van de tv-beelden geschorst. Dit keer sloeg Ricksen Derek Riordan in het CIS Cup-duel met Hibernian.

Ricksen was met Bobo Balde van Celtic de enige die op basis van tv-beeld al eens door de Schotse bond is geschorst. De tweede maal is een unicum derhalve. Rangers legde hem bovendien 15000 euro boete op.

Eerder dit jaar kwam Ricksen in het nieuws toen hij op stap met het Nederlands elftal in Minsk een kamerdeur intrapte. Ook duwde hij de voorzitter van de Rangers een zwembad in.

G14 ageert tegen WK voor Clubs

De G14, een gezelschap van de -inmiddels- 18 meest invloedrijke Europese clubs, is unaniem tegen het voornemen van het nieuwe WK voor clubs. De FIFA lanceerde dat plan verleden maand op de algemene vergadering.

Volgens het plan zullen de kampioenen van de zes continenten elkaar treffen op een toernooi. De kampioenen van Europa en Zuid-Amerika krijgen daarbij weliswaar een aparte status, maar dienen toch een extra wedstrijd (halve finale) te spelen, alvorens om de wereldbeker kan worden gestreden.

De G14 vindt de voetbalagenda veel te vol voor dergelijke wedstrijden, de huidige finale voldoet in haar ogen. "Geen ťťn club uit de G-14 zal aan die competitie meedoen. Wij weigeren dat WK te spelen en ons besluit is definitief", aldus woordvoerder Karl-Heinz Rummenige. Hij had in eerste reactie destijds de plannen al veroordeeld.

Van Wonderen wordt scout bij Feyenoord

Kees van Wonderen is vanaf komend seizoen scout bij Feyenoord.

De voetballer loopt dit seizoen op z'n laatste benen op het veld, waar de club hem nog nodig had. Als parttime scout gaat hij zich komend seizoen op talent concentreren.

Van Wonderen kreeg eveneens een functie binnen de jeugdopleiding aangeboden, maar hij besloot na overleg met Feyenoord om het zich op het scouten te gaan richten.

Tuchtcommissie spreekt Saavedra vrij

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de rode kaart die Alberto Saavedra afgelopen weekend opliep in de uitwedstrijd tegen Vitesse geschrapt. De uitspraak is zuur voor ADO Den Haag, want de punten blijven in Arnhem.

In de slotfase van het degradatieduel viel de Spaanse verdediger van ADO Den Haag met zijn knieŽn op Vitesse-spits Paolo Rink, die een overtreding uitlokte zonder dat de bal in de buurt was. Scheidsrechter Pieter Vink strafte daarop met een rode kaart en een (door Ruud Knol raakgeschoten) penalty. De 1-0 uitslag betekende dat Vitesse weer aansluiting vond bij de Haagse concurrent.

De tuchtcommissie achtte de bewuste overtreding niet 'wettig en overtuigend' bewezen. Saavedra wordt derhalve niet vervolgd.

Desailly twee miljoen premie geboden

Verdediger Marcel Desailly (35) krijgt twee miljoen euro als hij Chelsea aan het einde van het seizoen verlaat.

Chelsea wil de speler met de som belonen voor vijf jaar trouwe dienst aan de club. De Fransman heeft nog een contract tot juni 2005, maar de Londense club heeft aangegeven dat het door wil met jongere spelers.

Desailly heeft inmiddels wat aanbiedingen op zak van clubs uit het Midden-Oosten. Hij speelde eerder al voor Nantes, Olympique Marseille en AC Milan.

Frankrijk bedreigd met aanslagen

Frankrijk is bedreigd door een islamitische groepering die heeft aangekondigd aanvallen uit te willen voeren in Frankrijk en op Franse doelen in het buitenland. De dreigementen zijn via het dagblad Le Parisien terechtgekomen bij premier Raffarin.

Volgens het Franse ministerie van justitie noemt de groep zich ,,De dienaren van Allah, de machtige en de wijze''. Het is nog niet duidelijk hoe serieus de groepering genomen moet worden. De Franse regering neemt de dreiging in ieder geval wťl serieus en is een onderzoek gestart.

Update
Volgens Le Parisien houden de dreigementen verband met het verbod op het dragen van hoofddoekjes op openbare scholen, dat binnenkort van kracht wordt.

Verdonk geeft niet toe aan Pronk

Een minderheid in de Tweede Kamer probeerde vanmiddag minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie er toe te bewegen haar ruzie met de voorzitter van Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON), Jan Pronk, bij te leggen; de Kamerleden De Vries (PvdA) en Marijke Vos (GroenLinks) drongen daar op aan. Verdonk gaf echter aan dat ze niet van plan is nog actie te ondernemen. De rest van de Kamer drong verder niet echt aan op stappen van de minister.

Volgens Verdonk heeft zij steeds haar hand naar hem uitgestoken en hoeft Pronk slechts zijn excuses te maken voor het gebruik van het woord ''deporteren''. Ze wees erop dat Pronk in NOVA tot tweemaal haar asielbeleid als deportaties van vluchtelingen kenschetste, terwijl de interviewer hem wees op de bedenkelijke betekenis die het woord heeft.

Pronk liet eerder deze week weten dat hij vrijdag zal opstappen als hij persona non-grata blijft op het ministerie van Verdonk. Zoals het er nu voor staat zal Pronk inderdaad zijn functie gaan neerleggen. Gisteren liet Verdonk al weten dat ze Pronks mogelijke vertrek van harte zou toejuichen.

Dutroux: Meer vragen aan onderzoeksrechter

Nadat onderzoeksrechter Jacques Langlois gisteren al aan een tiental vragen van de vader van de vermoorde Julie, Jean-Denis Lejeune, werd onderworpen, was het vandaag de beurt aan Paul Marchal, de vader van An. Ook Marchal stelde enkele vragen over het verloop van het onderzoek naar de ontvoerde meisjes.

De zenuwachtige Marchal wilde zijn vragen zittend stellen en geen gebruik maken van een tolk. Hij praatte gedurende het hele verhoor Frans. Hij vroeg zich onder andere af waarom er geen onderzoek was gedaan naar de invloed van de hypnose van Rasti Rostelli, naar wiens show An en Eefje voor hun ontvoering waren geweest. Ook wilde hij weten waarom de ontvoering niet gereconstrueerd was. De geÔrriteerde Langlois gaf hierop het antwoord dat deze zaken niet weinig zouden hebben veranderd aan de grond van de zaak.

In de middag werd de onderzoeksrechter ondervraagd door meesters Fermon en Beauthier, de advocaten van Laetitia Delhez. Zij stelden vragen bij de leeftijd van de slachtoffers. Eerst werden twee kinderen ontvoerd (Julie en Mťlissa), daarna twee jonge vrouwen (An en Eefje) en als laatste twee pubers (Sabine en Laetitia). Langlois gaat er van uit dat Dutroux de twee eerste meisjes (beiden acht) pas ontvoerde toen zich een gelegenheid voordeed. Vlak na de ontvoering bleken de meisjes echter te jong te zijn om te kunnen misbruiken zoals Dutroux dat wilde, zodat er twee anderen werden ontvoerd. De 17-jarige An en de 19-jarige Eefje waren gezien hun leeftijd echter moeilijker te manipuleren. Bovendien probeerde minstens ťťn van hen te ontsnappen. Om die reden besloot Dutroux de leeftijd te verlagen en ontvoerde hij de 12-jarige Sabine. Het karakter van het meisje stelde hem echter voor een probleem, waarna hij ook de 14-jarige Laetitia ontvoerde. "Dat is mijn persoonlijke mening. Ik sluit ook niet uit dat toen hij Laetitia ontvoerd had, hij zich van Sabine wilde ontdoen", aldus Langlois.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak-Dutroux.

Kamer gaat debat aan over hoofddoekjes

Op verzoek van de LPF zal de Tweede Kamer waarschijnlijk nog deze week gaan debatteren over het dragen van hoofddoekjes door ambtenaren. Een groot deel van de Kamer gaf te kennen liever te willen wachten totdat er Kamervragen over deze kwestie zijn beantwoord. De VVD wilde eigenlijk eerst het debat over de resultaten van de integratiecommissie Blok afwachten. Toch stemde de Kamervoorzitter in met het verzoek van de LPF.

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans zei dat zijn partij er voorstander van is dat ambtenaren 'in het publieke domein' geen hoofddoekjes mogen dragen. Hij bedoelt dan onder meer griffiers, agenten en ambtenaren van ministeries. Eerdmans stelt ůůk een verbod op hoofddoekjes voor in het ambtenarenapparaat alsmede op openbare scholen.


Bij het debat zullen de ministers Piet Hein Donner van Justitie (CDA), Johan Remkes van Binnenlandse Zaken (VVD), Thom de Graaf van Bestuurlijke vernieuwing (D66) en Rita Verdonk van Integratie (VVD) acte de prťsence geven.

'Cd klaar terwijl u Starbucks-koffie drinkt'

In Amerika kunnen klanten van koffieshopketen Starbucks binnenkort onder het koffie drinken een cd'tje samenstellen. In Nederland probeerden Free Record Shop (FRS) en Wehkamp eerder al haar klanten cd's te laten samenstellen, maar dat is nooit een succes geworden.

Volgens Roland van Geest van FRS is het project bij de FRS uiteindelijk een stille dood gestorven, omdat er onvoldoende nieuwe nummers werden aangeboden. "De muziek was verouderd. We konden onze klanten gewoon geen actueel aanbod aanbieden.". Ook het feit dat de samenwerking tussen Siemens en DJPower werd beŽindigd speelde volgens hem mee.

Ook warenhuis Wehkamp gaf klanten, onder de naam CDSelect, ooit de mogelijkheid om songs op cd's te laten branden. Volgens woordvoerder Vrolijk van de Wehkamp werd al vrij snel duidelijk dat klanten niet om die dienst zaten te springen. Volgens Vrolijk heeft Wehkamp ook geen nieuwe plannen. FRS daarentegen zegt te werken aan een eigen muziekwinkel op internet, waar klanten liedjes kunnen downloaden.

Ramkrakers verleggen werkterrein naar fotozaak

Steeds vaker worden fotozaken het slachtoffer van ramkraken. Bij een ramkraak rijden criminelen met een auto een pui aan stukken en grissen ze vervolgens goederen weg uit de winkel. Doordat steeds meer juweliers rampaaltjes voor de deur van hun juwelierszaak plaatsen, hebben ramkrakers hun werkterrein verlegd. Naast fotozaken zijn ook vaak kledingzaken en computerwinkels de klos.

Verzekeraar Interpolis bestudeerde honderd zaken om de ramkraken in kaart te brengen. Alleen al die honderd ramkraken zorgden voor een schadepost van 2,5 miljoen euro. Uit het onderzoek blijkt dat vorig jaar ťťn op de drie ramkraken bij een fotozaak plaats had. De buit bestond vooral uit mobiele telefoons en digitale camera's. Bij kledingzaken ging het om dure merkkleding en bij computerwinkels om platte beeldschermen.

Jaarlijks vinden er in Nederland zo'n zevenhonderd tot achthonderd ramkraken plaats, wat in totaal zorgt voor ongeveer 20 miljoen euro schade.

Nederlanders eten minder chocolade

In 2003 hebben alle Nederlanders bij elkaar zo'n 71.000 ton chocolade gegeten, ongeveer 3000 ton minder dan in 2002, zo blijkt uit cijfers van het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren. Vooral candybars, chocolaatjes en bonbons zijn minder populair geworden.

De consumentenomzet van chocolade daalde met twee procent ten opzichte van 2002 naar 532 miljoen euro. Gemiddeld at de Nederlander vorig jaar dertig kilogram aan chocolade, koekjes, suikerwerk en hartigheden, goed voor een totaalomzet van 2,7 miljard euro. Pepermunt, drop, zoutjes, pinda's en chips zijn juist populairder geworden.

Uitslag Tirreno-Adriatico

Alessandro Petacchi is voor de derde keer in zeven etappes ritwinnaar in de Tirreno-Adriatico. Paolo Bettini gaf de leiding in het algemeen klassement niet uit handen en werd dus eindwinnaar.

De zevende en laatste etappe was 182 kilometer lang en had start en finish in San Benedetto del Tronto. Grote opvaller was de Fransman Rony Martias van La BoulangŤre. Hij reed 80 kilometer lang voorop, maar werd uiteindelijk vier kilometer voor de streep toch weer bijgehaald.

De finish werd een massasprint. Petacchi werd hierin eerst, vlak voor Erik Zabel (T-Mobile Team) en Gabriele Balducci (Saeco). Rabobank-rijder Oscar Freire had nog kans had op de eindzege. Hij wist echter niet de benodigde bonificatie seconden te pakken en werd dus tweede overall.

Etappe Uitslag
1 Alessandro Petacchi (Ita) Fassa Bortolo 4.43.29
2 Erik Zabel (Ger) T-Mobile Team z.t.
3 Gabriele Balducci (Ita) Saeco z.t.
4 Danilo Hondo (Ger) Gerolsteiner z.t
5 Andrus Aug (Est) Domina Vacanze z.t.

Einduislag
1 Paolo Bettini (Ita) Quick.Step-Davitamon 33.47.06
2 Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank +0.05
3 Erik Zabel (Ger) T-Mobile Team +0.11
4 Igor Astarloa (Spa) Cofidis +0.18
5 Stuart O'grady (Aus) Cofidis +0.21
6 Michael Boogerd (Ned) Rabobank +0.22
7 Rolf Aldag (Ger) T-Mobile Team +0.26
8 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres z.t.
9 Angel Vicioso Arcos (Spa) Liberty Seguros +0.27
10 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Saunier Duval-Prodir +0.28

Minister Brinkhorst bestrijdt spam

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft een keiharde aanpak voor ogen, die ervoor moet zorgen dat internetgebruikers geen last meer ondervinden van spam. Woensdag zal de Tweede Kamer debatteren over de “spam”-kwestie, maar Bart Rijgwart, secretaris van werkgeversorganisatie VNO-NCW gaf al aan de aanpak “een goede stap naar voren” te vinden. Ook de Consumentenbond geeft aan positief te zijn.

In de nieuwe aanpak van Brinkhorst mag reclamemail alleen nog worden verzonden aan mensen die daar vooraf toestemming hebben gegeven. ”Met de implementatie wordt een belangrijke stap gezet in de bestrijding van spam'', schreef Brinkhorst begin febuari aan de Kamer. “Bovendien moet in elk reclamebericht staan hoe consumenten zich weer kunnen afmelden. Dat zijn toch verbeteringen ten opzichte van de huidige situatie'', aldus een woordvoerster van de Consumentenbond dinsdag.

Hoofddoek is toegestaan in paspoort

Het is voor Nederlandse moslima's toegestaan om met een hoofddoek op de foto te staan in hun paspoort. Dit moet dan wel wegens godsdienstige redenen kunnen worden aangetoond. In een antwoord op Tweede-kamervragen liet minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties dit weten aan de PvdA'ers Dijsselbloem en Van Heemst.

Laatstgenoemden waren in de veronderstelling dat Nederlandse moslims met hoofddoek op de paspoortfoto mogen, ondanks de eis dat beide oren zichtbaar moeten zijn op de foto. De Graaf gaf aan dat een dergelijke eis niet bestaat. Wel dienen de ogen goed zichtbaar te zijn op de paspoortfoto.

De regels omtrent de paspoortfoto stellen dat Nederlanders blootshoofds op de paspoortfoto moeten staan, tenzij de aanvrager kan aantonen dat hij godsdienstige, levensbeschouwelijke of medische redenen heeft om een hoofdbedekking te dragen.

Nederlander omgekomen bij aanslag in Irak

Irak: icoontje Zojuist is bekend geworden dat bij een aanslag in Irak een Nederlandse burger is om het leven is gekomen. Dit is door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het ministerie wil nog niet aangeven voor wie de man werkte in Irak. Zijn familie in Nederland moet nog worden ingelicht.

Het is de eerste keer in Irak dat er een Nederlander omkomt bij een aanslag. De aanslag vond in het zuiden van Irak plaats bij Hilla, een klein stadje. Er kwam ook een Duitser om het leven. Nadere details zijn nog niet bekend.

Eerder op de dag werden vier Amerikaanse burgers in de Noord-Iraakse stad Mosul doodgeschoten toen ze in een terreinvoertuig reden. Drie van hen overleden onmiddellijk, de vierde stierf later in een voertuig op weg naar het ziekenhuis.

Update 16.42
RTL Z vermeldt dat er bij de aanslag ook nog twee Duitse ingenieurs zijn omgekomen.

Overigens zijn er nog nooit zoveel aanslagen gepleegd op "buitenlanders" als deze week.

Later meer

Radeloze man sloopt condoomautomaat

Een 32-jarige man uit Venray bleek afgelopen nacht zo wanhopig te zijn om condooms te krijgen, dat hij maar besloot een condoomappartaat compleet te slopen. Terwijl hij hiermee bezig was, werd de man ingerekend door de politie. Tegenover de politie zei de man dat hij een condoom wilde kopen. Omdat hem dit niet lukte, besloot hij de automaat te slopen. Dat liet de politie Limburg-Noord vandaag weten.

Geboeid en al werd de man afgevoerd naar het politiebureau, zonder dat hij ook maar ťťn condoom wist te bemachtigen. Op het politiebureau verklaarde hij wel er geld in het apparaat te hebben gegooid. Aangezien er geen condoom en geen geld meer uitkwam, leek het de man beter de automaat open te breken.

80-jarige breekt met voorhamer in bij supermarkt

Een 80-jarige Duitser heeft in het Duitse Essen bij twee winkels ingebroken met een voorhamer. De man brak eerst in een winkel naast een supermarkt en sloeg vervolgens de tussenmuur aan puin om zo de supermarkt in te komen. Daar wist hij snel acht tassen vol te laden met boodschappen, waarna hij het hazenpad koos.

De politie was snel ter plaatse nadat het inbraakalarm in de winkel was afgegaan. Doordat de man amper vooruit kwam met de acht overvolle zakken met buit, werd hij door de politie al snel in de kraag gevat.

Immigrantentolk wordt gekort op subsidie

Het kabinet is van plan om fors te snijden in de subsidies voor immigrantentolken. Zo is ze van plan enkel geld uit te trekken voor tolkdiensten die essentieel zijn voor rechtsbescherming en gezondheidszorg van immigranten. Alles wat hier buitenvalt moet de allochtoon voortaan zelf ophoesten dan wel Nederlands spreken. Dit valt te concluderen uit een kabinetsreactie op een onderzoek dinsdag.

Het besluit is genomen, omdat bleek dat immigranten te vaak gebruik maken van de gesubsidieerde diensten, die totaal niets van doen hebben met de verblijfsprocedure of inburgering. Volgens Vluchtelingenwerk zal het kabinetsbesluit geen nadelige gevolgen hebben voor immigranten, zolang asielzoekers de mogelijkheid hebben zich toegang te verschaffen tot essentiŽle diensten als rechtsbescherming en gezondheidszorg.

Niet alleen wordt er gekort op de subsidies. Het plan voorziet ook in marktwerking onder tolken. Voortaan zullen de ministeries die gebruik maken van tolkdiensten zelf hun subsidiegelden gaan beheren, iets wat voorheen altijd door het ministerie van Justitie werd gedaan. Het is de bedoeling dat de ministeries nu zelf kunnen zoeken naar de goedkoopste tolken, wanneer er eentje geraadpleegd dient te worden, zoals bij ziekenhuizen en asielzoekerscentra. Zodoende kan er langer worden gedaan met het subsidiegeld.

Brand in fabriek Ferrari

In de fabriek van Ferrari in het Italiaanse Maranello is vannacht brand uitgebroken. Door het vuur zijn enkele prototypes van wagens en ander materiaal verwoest. Er raakte niemand gewond.

De brandweer was rond ťťn uur aanwezig. De brand was uitgebroken in een hangar in de experimentele sectie. Volgens een woordvoerder van de renstal was het meeste materiaal echter voor de brand uitbrak al overgebracht naar een nieuwe fabriek.

AH stuurt advocaten af op prijsvergelijker

Supermarktketen Albert Heijn heeft het duidelijk niet op prijsvergelijkingen. Zo stuurde de AH vorige week donderdag zijn advocaten af op de prijsvergelijkingssite Prijsslag.nl. In een brief worden de makers van de site gedreigd met het treffen van juridische stappen tegen de site wanneer er niet voor 17.00 uur een aantal prijzen van de site zouden worden gehaald.

De makers van de website laten zich niet bang maken door de advocaten van de AH. Sitebeheerder Pieter Kinds zegt: "Als ik met eigen ogen prijzen in de winkels noteer, laat ik die niet censureren. Het is mijn site en mijn informatie."

Kinds opende drie weken geleden de site. Elke dinsdag publiceert Prijsslag.nl een lijstje met de prijzen van willekeurig gekozen producten bij zeven supermarkten. "De lijst wisselt bewust elke week, zodat de winkels er niet op kunnen inspelen, aldus Kinds. Hij is erg verbaasd over de juridische dreigementen. Hij heeft onlangs aangeboden dat AH zelf de prijzen invult op een door hem te kiezen lijstje met boodschappen. Albert Heijn weigerde dit toen.

Tot nog toe heeft de AH nog geen juridische stappen tegen de site ondernomen. Een woordvoerder van het concern meldt dat momenteel wordt bestudeerd of er stappen worden ondernomen. Verder zegt hij: "Wij zijn niet tegen vergelijkingen; wij willen gewoon dat de juiste prijzen worden gebruikt."

Vandaag bleek de AH weer de op ťťn na duurste te zijn. Op nummer ťťn staat de Super de Boer. Per dag komen er op de site van de prijsvergelijker zo'n vijftienhonderd bezoekers.

Bettini wint zesde rit Tirreno

Paolo Bettini versloeg gister Oscar Freire en Erik Zabel in de sprint om de zesde dagprijs van de Tirreno Adriatico. Stuart O'Grady en Alessandro Petacchi keken toe.

Bettini blijft met zijn zege aan kop, nu nog steviger. Het was zijn tweede dagzege in de koers. In het klassement staat Freire op zeven seconden tweede, waarna een gaatje valt.

Steven De Jongh was de beste Nederlander van de dag met de 13e plaats. Diverse renners hielden het gister voor gezien. Mario Cipollini (Dom) stapte af, met hem onder andere ook Dario Pieri (Sae), Stefan van Dijck (Lot) en Mirko Celestino (Sae).

Etappeuitslag:
1 Paolo Bettini (Ita) 185 km in 5u23'41"
2 Oscar Freire (Spa) z.t.
3 Erik Zabel (Dui) z.t.
4 Mirco Lorenzetto (Ita) z.t.
5 Stuart O'Grady (Aus) z.t.
6 Sebastian Lang (Dui) z.t.
7 Alessandro Petacchi (Ita) z.t.

Algemeen klassement:
1 Paolo Bettini (Ita) in 29u03'37"
2 Oscar Freire (Spa) +7"
3 Igor Astarloa (Spa) +18"
4 Erik Zabel (Dui) +19"
5 Michael Boogerd (Ned) +22"
6 Stuart O'Grady (Aus) +23"
7 Rolf Aldag (Dui) +26"

Justitie hikt aan tegen megaberg bezwaarschriften

Sinds het verschijnen van diverse internetsites, die tips geven bij het indienen van bezwaarschriften, komt justitie in Amsterdam om van het werk. Inmiddels liggen ongeveer tienduizend dossiers van mensen, die protest hebben aangetekend tegen een snelheidsboete, te wachten om behandeld te worden.

Voor het Openbaar Ministerie zijn de websites een doorn in het oog. "Dat levert een enorme achterstand en een continue werkdruk op", zo zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag. Justitie is inmiddels begonnen met het opstellen van standaardbrieven voor deze bezwaarmakers. De gemiddelde behandeltijd per bezwaarschrift bedraagt momenteel zes maanden.

Justitie in Amsterdam meldt dat sinds kort het aantal bezwaarschriften weer aan het afnemen is. Zo gingen in heel Nederland vorig jaar minder mensen in beroep tegen verkeersboetes. In 2003 ging het om 3,1 procent, tegenover 3,7 procent een jaar eerder. Aangezien er vorig jaar 10,6 miljoen verkeersboetes werden uitgeschreven, betrof het ruim 300.000 bezwaarschriften.

"Standaardformulieren zijn niet voldoende grond om bezwaar aan te tekenen", zo laat een woordvoerder van het landelijke Openbaar Ministerie in Den Haag weten. " Bezwaarmakers moeten hun eigen situatie specificeren en kunnen niet volstaan met brieven die van internet zijn te downloaden en waar zij alleen nog maar hun eigen naam hoeven in te vullen."

Johan Museeuw rijdt niet mee

Johan Museeuw zal komende zaterdag niet starten in Milaan-San Remo. De Belg kampt te zeer met rugklachten, alhoewel hij momenteel wel de Tirreno-Adriatico meerijdt.

Quick Step - Davitamon maakte het nieuws gisteravond bekend. Veel verdere deelname van Museeuw in de wereldbeker is niet te verwachten. Zoals bekend zal hij op 14 april zijn carriere met het rijden van de Scheldeprijs besluiten. Op 4 april is er echter 'zijn' Ronde van Vlaanderen, welke hij driemaal won en tweemaal tweede was (debuut 1991 en 2002). Naast Museeuw ontbreken ook de Nederlanders Servais Knaven en Bram Tankink. Zij zullen later in actie komen.

Museeuw heeft in zijn actieve jaren een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. De laatste jaren kan hij echter niet meer op groot succes bogen, eerder won hij diverse wedstrijden (Parijs-Roubaix 1996 en 2000, Ronde van Vlaanderen 1993, 1995 en 1998, GP van Zurich 1991 en 1995, Amstel Gold Race 1994, Parijs-Tours 1993). In 1995 veroverde hij de wereldbeker.

Voor Quick Step - Davitamon zullen overigens de volgende renners Milaan-San Remo rijden: Paolo Bettini, Tom Boonen, Davide Bramati, Pedro Horrillo, Nick Nuyens, Luca Paolini, Michael Rogers en Stefano Zanini.

Fusie AT5 en RTV N-H opnieuw van de baan

De fusie tussen de Amsterdamse stadszender AT5 en de regionale omroep RTV Noord-Holland is opnieuw van de baan. Al eerder was een gesprek tussen de twee zenders over een fusie afgeketst, maar sinds afgelopen december praatten de twee partijen op verzoek van de provincie Noord-Holland en het gemeentebestuur van Amsterdam weer.

Volgens het bestuur van RTV N-H eiste AT5 veel te veel. "De kloof was niet te overbruggení, aldus de voorzitter van RTV N-H, Jos van Kemenade. "Men moet bereid zijn tot integratie van de twee bedrijven, anders is er geen basis voor samenwerking."

AT5-hoofdredacteur Erik van Zwam zegt teleurgesteld te zijn over het besluit. Volgens hem is er geen echte poging gedaan om tot samenwerking te komen. In een bestuursakkoord was afgesproken dat de stations op basis van gelijkwaardigheid zouden samengaan, maar volgens Van Zwam ging het RTV N-H om de merknaam en de reclameopbrengsten van AT5.

AT5 wilde dat alle 120 medewerkers van de zender konden meeverhuizen en dat er een dagelijks programma van 90 minuten voor de hoofdstad zou komen. Bovendien wilde de zender dat alle tv-activiteiten bij AT5 ondergebracht worden. Volgens RTV N-H dus onredelijk, maar volgens de hoofdredacteur van AT5, Erik van Zwam, zou AT5 bij de door RTV N-H gewenste situatie juist teveel moeten opgeven.


Lokale lasten gaan gemiddeld 7,1% omhoog

Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2004 burgers en bedrijven gemiddeld 7,1 procent meer kwijt zullen zijn aan lokale lasten, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben furieus gereageerd op het bekend worden van het nieuws. eerder een sterke stijging van de lokale lasten gehekeld. Daar zij bij het najaarsakkoord concessies hebben gedaan om de lonen niet te laten stijgen, vinden ze dat de overheid de lasten ook niet moet laten stijgen.

De Consumentenbond is van mening dat de burgers meer inzicht moeten gaan krijgen in de besteding van het belastinggeld. Het CBS heeft berekend dat de gemeentelijke dit jaar met gemiddeld 6,5 procent zullen stijgen en de provinciale heffingen 11,5 procent. Dat laatste komt met name door de hogere provinciale motorrijtuigenbelasting.

Politie kan niet lachen om studentenlol

xgratiz en -R-Style hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De politie van Amsterdam heeft afgelopen maandag met man en macht geprobeerd een ontvoeringszaak op te lossen, die later een studentengrap bleek te zijn. Toch kon de politie niet echt lachen om de grap.

De Amsterdamse politie werd maandagavond ingelicht over een ontvoering van een man die gekneveld zou zitten in een busje. Onmiddellijk kwam de politie in actie en zocht Amsterdam af naar het busje. Uiteindelijk werd het busje met de geknevelde man teruggevonden op de Wallen. De man gaf aan tegen zijn wil te zijn vastgehouden, maar de bestuurder van het busje vertelde de politie dat het om een grap zou gaan.

De studenten meldden zich even later vrijwillig op het politiebureau, waarna zij na een stevig gesprek weer naar huis konden. De geknevelde man beweerde niet bij het complot te horen en wilde eerst nog aangifte doen tegen de studenten, maar besloot later dat niet te doen. "Door het knevelen had hij echt pijn", zei een woordvoerder van de politie. "Hij kon amper ademhalen."

De politie gaat alsnog proberen de kosten op de studentenvereniging, van wie de naam angstvallig geheim wordt gehouden, te verhalen.

[update] Prins boos op GeenStijl

Prins is boosStivoro-directeur drs. Trudy J.J. Prins is nog steeds woedend op het weblog GeenStijl. De directrice van de anti-rokersvereniging leeft al in onmin met het weblog sinds de makers onthulden dat Stivoro cijfers over het aantal mensen dat op 1 januari met roken was gestopt, zou hebben aangedikt. Ook ontdekten ze dat een door Stivoro als echt gelanceerde weblog, van een niet-rokend tienermeisje, niets meer dan een reclamestunt was. Sindsdien heet Prins op GeenStijl steevast ''Pinokkio Prins''.

In dagblad Trouw haalt Prins vandaag hard uit naar het weblog, en met name naar de bedreigingen die haar door die publicaties ten deel vielen: ''Het begon met een berichtje op een website, daar reageerde iemand op, en toen weer iemand. Binnen de kortste keren hadden ze mijn telefoonnumer op internet gezet, mobiel en thuis. En ik kreeg telefoontjes met de strekking: we weten waar je kinderen naar school gaan.''

Helemaal erg werden volgens Prins de bedreigingen toen ze aan de provider vroeg of dit allemaal wel gepubliceerd mocht worden. ''Een enorme dosis agressiviteit richtte zich op mij. Allemaal anoniem natuurlijk, al kon ik van degenen die me villeine sms-berichten stuurden wel het telefoonnummer achterhalen. Als ik ze dan terugbelde, legden ze snel neer.'' Uit het nieuws van indertijd blijkt overigens dat Prins het weblog van internet wilde halen en dreigde een contract op te zeggen met een reclamebureau dat faciliteiten aan het weblog bood.

Prins: ''Tien dagen lang ging mijn mobiel onophoudelijk af. Tien dagen lang wist ik niet zeker of ik het serieus moest nemen en dat mijn man en kinderen moesten opletten, of dat ik te maken had met bluf. Ik dacht maar: die mensen hebben het vast te druk met mailen om hiernaartoe te komen. Maar ik was dermate zwart gemaakt, dat er maar ťťntje hoefde te denken dat hij de wereld een dienst zou bewijzen door mijn uit de weg te ruimen.'' Op de school van haar kinderen maakte ze duidelijk dat ze nooit met een onbekende mochten meegaan.

In Trouw pleit Prins ervoor dat de wetgever paal en perk gaat stellen aan de mogelijkheid tot anoniem uitschelden. De opsporingsmogelijkheden moeten volgens haar worden uitgebreid, de straffen hoger.

B&W
Vanavond deed Prins ook haar beklag over GeenStijl en haar bezoekers in het programma B&W op Nederland 3. Tegen Paul Witteman zei Prins dat ze er via via achter is gekomen wie er achter het weblog zitten. Dat zouden een paar journalisten van de Telegraaf zijn. Zij zijn volgens Prins verantwoordelijk het klimaat waarin de bedreigingen tegen haar konden plaatsvinden.

Prins, die indertijd dreigde met aangifte, heeft dat tot nu toe niet gedaan. ''Ik heb navraag gedaan bij iemand van de digitale recherche. Die vertelde me dat de pakkans minimaal is, en dat ik erop kon rekenen dat het feit dat er een onderzoek naar de herkomst van deze teksten zou worden gestart weer nieuwe haatberichten zou genereren. Bovendien zou de dader waarschijnlijk toch niet meer krijgen dan een lichte taakstraf.''

In B&W zei prins echter dat nu ze de namen van de Telegraaf-journalisten weet, ze mogelijk toch aangifte gaat doen. Ook hoopt ze dat de werkgever van de heren zijn verantwoordelijkheid wil nemen.

De namen van degenen die achter GeenStijl zouden zitten circuleren overigens al enige tijd op internet. Zo meldde de linkse actie-site Indymedia onlangs dat het om de Telegraaf-journalisten Martijn Koolhoven, Romke Spierdijk, en Dominique Weesie zou gaan.

Prins besloot haar betoog in B&W met de mededeling dat internet voor een groot deel verantwoordelijk is voor toegenomen bedreigingen tegen personen. Bezoekers van weblogs zouden dag en nacht achter de computer zitten en de virtuele realiteit voor echt aannemen en denken dat alles maar is toegestaan.

De makers van GeenStijl zelf beklagen zich er op hun site over dat ''de subsidie-verslindende Stivoro-directeur'' zonder enig wederhoor van GeenStijl haar zegje mag doen.


''Pinokkio'' Trudy Prins


Update 14:35
Weblog GeenStijl heeft in een reactie laten weten dat alle beschuldigingen die Stivoro-directrice Prins gisteren uitte niet waar zijn. Zo heeft het log volgens eigen zeggen nimmer Prins of haar kinderen bedreigd. Ook bestrijden de makers dat ze haar telefoonnummer hebben gepubliceerd of opgeroepen hebben haar te bellen: ''Geenstijl heeft een link naar een persbericht van Stivoro op de site gezet. Dat Trudy dat persbericht ondertekent met naam en telefoonnummer is vooral haar verantwoordelijkheid'', meent de redactie van het weblog.

De bewering dat GeenStijl zou bestaan uit meerdere Telegraaf-journalisten wordt eveneens ontkend. Volgen eigen zeggen zit er ťťn Telegraaf-journalist bij GeenStijl ''en deze weet werk en hobby perfect gescheiden te houden.'' Daarmee wordt tevens een bericht op Indymedia deels ontkend, dat stelt dat Telegraaf-medewerkers Martijn Koolhoven, Romke Spierdijk en Dominique Weesie GeenStijl zouden maken. Tegenover FOK! hebben bronnen laten weten dat in ieder geval Koolhoven niets te maken zou hebben met het log.

Inval in Deense hippie-vrijstaat

De politie van Denemarken is vandaag massaal de hippie-enclave Christiania in Kopenhagen binnengevallen. Christiania - een oude marinebasis - is al sinds 1971 een vrijstaat voor hippies, waar softdrugsgebruik gedoogd wordt.

De Deense justitie wil aan de verkoop van drugs in Christiania nu een einde maken. Sinds 1 januari van dit jaar heeft men al enkele kleinere invallen gedaan waarbij 865 kilo hasj in beslag werd genomen. Ook wil justitie de vestiging van hippies op de voormalige marinebasis onmogelijk gaan maken.

Bij de inval van vandaag zijn 48 personen opgepakt wegens handel in softdrugs.

Terrorisme: 18 arrestaties in Istanbul

In Turkije zijn in Istanbul achttien personen aangehouden die in verband worden gebracht met de aanslag van vorige week op een vrijmetselaarsloge in Istanbul. Bij die aanslag kwamen twee mensen om het leven, onder wie ťťn dader. Zes mensen raakten gewond, waaronder een tweede dader.

Volgens de gouverneur van Istanbul waren drie van de arrestanten bezig een nieuwe zelfmoordaanslag voor te bereiden. Alle achttien zouden in trainingskampen in Afghanistan en Pakistan hebben gezeten.

De aanslag op de vrijmetselaarsloge werd in een verklaring aan een Arabische krant opgeŽist door Jund al-Quds (Soldaten van Jeruzalem). De groepering zou banden hebben met al-Qaida.

Soldaat aangehouden na seks met ezel

Een Afghaanse soldaat is in het zuid-oosten van zijn land gearresteerd en enkele dagen vastgehouden nadat hij werd betrapt terwijl hij seks had met een ezel.

De soldaat zat samen met de ezel van een boer uit het dorp waar hij een politieopleiding wilde volgen in een bouwvallig huis, toen een jongen hen opmerkte en de politie waarschuwde. De verdachte verdedigde zich bij zijn aanhouding door te zeggen dat hij vrijgezel was en niet genoeg geld had om te trouwen. Na vier dagen liet de politie hem zonder rechtszaak gaan.

Dochter blijkt na 13 jaar jongetje te zijn

Een Chinees echtpaar heeft hun zoontje dertien jaar lang als meisje opgevoed, omdat zij in de veronderstelling verkeerden dat hun kind van het vrouwelijk geslacht was. Bij een bezoek aan het ziekenhuis bleek echter dat hun 'dochter' een jongen was.

Het jongetje lijdt aan een zeldzame afwijking, waardoor de geslachtsorganen van buiten bijna niet zichtbaar zijn. Hierdoor dachten de ouders jarenlang dat hun kind een meisje was en voedden hem als zodanig op. De jongen is inmiddels aan de afwijking geopereerd, maar de artsen verwachten dat de psychische gevolgen erg groot zullen zijn.

Ouders 'kanjer' doen aangifte kinderporno

De ouders van de 15-jarige Eindhovense Melissa, die deze week als 'Kanjer van de week' in de Aktueel staat, doen toch aangifte bij de politie wegens het verspreiden van kinderporno. Hun advocaat mr. H. Nieuwenhuizen heeft dit dinsdag meegedeeld.

De advocaat van Aktueel, mr. K. Gilhuis, deelde gisteren mee dat er met de ouders een schikking was getroffen. In het eerstvolgende nummer zal een rectificatie worden geplaatst. Ook heeft Aktueel het blad in de regio Eindhoven uit de winkelschappen gehaald en heeft meisje een kleine schadevergoeding ontvangen.

-
Zie voor meer informatie dit bericht.

[update] "Wanadoo sjoemelt met zoekpagina's"

We_are_Borg en fyful hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Gebruikers van het forum Gathering Of Tweakers (GOT) hebben ontdekt dat Wanadoo zijn gebruikers verplicht laat zoeken met de eigen zoekmachine. Dit gebeurt wanneer gebruikers de autozoekfunctie van de Internet Explorer gebruiken. Die autozoekfunctie spreekt automatisch een zoekmachine aan wanneer er bijvoorbeeld een niet bestaand adres wordt ingegeven.


Wanadoo-gebruikers krijgen deze pagina te zien, i.p.v. de opgevraagde MSN zoekmachine

Wanadoo heeft namelijk op de DNS-server het IP-adres van auto.search.msn.com vervangen door die van zoeken.wanadoo.nl. Het effect dat Wanadoo daarmee bereikt is dat Wanadoo-klanten, die de autozoekfunctie hebben ingesteld op de MSN-zoekmachine, nu dus bij de zoekmachine van Wanadoo uitkomen.

Update 12:56
Wanadoo heeft inmiddels gereageerd op de aantijgingen. Volgens Dianne Potters, een woordvoerster van Wanadoo, heeft Wanadoo de aanpassing gedaan om een service te bieden. "Als er onverhoopt negatieve reacties op komen, dan draaien we het weer terug", aldus Potters.

Om misverstanden te voorkomen: de autozoekfunctie van de Internet Explorer kan worden ingesteld op een zoekmachine. Standaard staat deze ingesteld op auto.search.msn.com, dit is een normale website. Zodra je als Wanadoo gebruiker naar die site surft, wordt je op de servers van Wanadoo zelf (dus niet op je eigen machine) doorgestuurd naar de zoekpagina van Wanadoo. In een vergelijkbar geval bij Verisign vorig jaar werd dit een vorm van domeinkaping genoemd. Alle internetters die toen een verkeerd .com of .net adres invoerden kwamen uit bij Sitefinder.

Historische wagens bij GP Bahrain

Voor de liefhebbers van de Formule 1 hebben de organisatoren in Bahrain iets moois in petto. Tijdens het raceweekend zullen er naar verwachting 25 historische F1-wagens te zien zijn.


De serie wagens bestrijkt het tijdperk 1966 tot 1985, waaronder de bolides waarin legendarische coureurs als Gilles Villeneuve, Ronnie Peterson, Rene Arnoux, Carlos Reutemann en Alan Jones hebben gereden. Veel van de wagens gebruiken de Ford Cosworth DFV 3-liter motor, de krachtbron van vele winnaars in die tijd. Cosworth heeft nog steeds de meeste overwinningen in de Formule 1 op zijn naam staan, welgeteld 176.

Al eerder meldden we dat oud-coureur Jean Alesi in Bahrain ook rond zal rijden in een oude F1-wagen. Hij zal dat gaan doen in een Mercedes 196 Streamliner, de wagen die in de jaren '50 de sport zo domineerde. De wagen werd in 1955 door vijfvoudig wereldkampioen Juan-Manuel Fangio gebruikt.

Volkssport

Op een gemiddelde zaterdag of zondag kun je een man of 23 bezig zien met het uitoefenen van hun hobby, hun sport, hun grootste liefhebberij: voetbal. Het leukste schouwspel tref je aan bij de lagere elftallen, de zogenaamde recreanten. Dit is vaak een team dat geen training afwerkt doordeweeks om in het weekend goed op elkaar ingespeeld ten strijde te trekken. Nee, dit zijn vaak mannen van middelbare leeftijd, afgewisseld met een aantal jongeren, die het gewoon leuk vinden een keer per week tegen een balletje te trappen. Het team van Swift Boys uit de film/serie All Stars geeft hier een leuk beeld van.

Sprong Jaksche in UCI-stand

Met zijn overwinning in Parijs-Nice heeft JŲrg Jaksche een flinke sprong gemaakt in het UCI-klassement.

Jaksche steeg van plaats 109 naar plaats 50. Ondanks zijn drie ritoverwinningen zakte Vinokourov in het klassement van de zesde naar de achste plaats. Hij had tenslotte vorig jaar de rittenkoers gewonnen.

De top vijf van het klassement bleef ongewijzigd. Michael Boogerd blijft met zijn tiende plaats de beste Nederlander.

UCI-STAND (15/3/2004)
1. (1) Erik Zabel (Dui) 2134.75 punten
2. (2) Paolo Bettini (Ita) 2077.00
3. (3) Alessandro Petacchi (Ita) 1899.00
4. (4) Alejandro Valverde (Spa) 1807.00
5. (5) Gilberto Simoni (Ita) 1643.00
6. (8) Davide Rebellin (Ita) 1601.00
7. (7) Lance Armstrong (VSt) 1591.00
8. (6) Alexandre Vinokourov (Kaz) 1445.50
9. (9) Iban Mayo (Spa) 1425.00
10. (10) Michael Boogerd (Ned) 1421.00
11. (11) Tyler Hamilton (VSt) 1296.20
12. (12) Francesco Casagrande (Ita) 1277.00
13. (13) Jan Ullrich (Dui) 1258.00
14. (14) Danilo di Luca (Ita) 1239.00
15. (15) Isidro Nozal (Spa) 1160.00
16. (18) Mirko Celestino (Ita) 1150.00
17. (17) Peter Van Petegem (Bel) 1138.00
18. (19) Francisco Mancebo (Spa) 1121.00
19. (16) Dario Frigo (Ita) 1082.00
20. (20) Robbie McEwen (Aus) 1080.00

Sponsoren boos op FOM

Een groot deel van de sponsoren die in de Formule 1 actief zijn, is boos. De wereldwijde kijkcijfers die jarenlang naar buiten werden gebracht, blijken in de realiteit veel lager te zijn.

Formula One Management, kortweg FOM, beheert de commerciŽle rechten van de Formule 1. Jarenlang werd gesproken over kijkcijfers van 300 miljoen mensen wereldwijd. Wat daar vergeten werd bij te vertellen dat iedereen die maar even langszapte ook werd meegerekend onder de kijkers.

Nu de FOM de kijkcijfers op een meer reguliere manier meet, waarbij de mensen die slechts langszappen eruit worden gefilterd, blijken er 'maar' 150 miljoen kijkers te zijn. Voor de sponsoren is dit een ernstige verandering. De hoeveelheid mensen die ze bereiken met hun sponsoring blijkt veel lager te zijn. Ben Pincu, directeur van The Works London, een bedrijf dat sponsorcontracten beheert voor McLaren en Ferrari vertelde hierover: "Doordat sponsoren nu feitelijk bijna de helft van het aantal mensen bereiken, is de waarde van hun investering gehalveerd."

Terwijl het de afgelopen moeilijk bleek om genoeg sponsoren te vinden voor de teams, werken deze cijfers ook niet mee. Een enkele sponsor zou de druk al opvoeren om minder te hoeven betalen.

Ibrahimovic verlengt contract niet

Ajax wil het contract van Zlatan Ibrahimovic graag openbreken en verlengen, maar na enkele besprekingen heeft Ibrahimovic aangegeven het contract niet te willen verlengen.

Ajax wilde het contract verlengen om de waardering aan de speler om te zetten in een hoger salaris en anderzijds zo later een hogere transfersom voor de speler te kunnen vangen. De Zweedse spits voelt daar niet veel meer voor. Waarschijnlijk hoopt hij aan het einde van dit seizoen al naar een topclub te kunnen vertrekken.

Ibrahimovic werd in de winterstop, en wordt ook nu nog, in verband gebracht met enkele Europese topclubs. Juventus en Barcelona zouden interesse hebben, maar voorlopig is er nog geen concrete belangstelling.

Zaakwaarnemer Mino Raiola vertelde: "Wat wel duidelijk moet zijn is dat Zlatan er geen enkel probleem mee heeft bij Ajax te blijven." Hoewel hij de verhalen over Juventus kent, ziet hij in Barcelona een concretere kandidaat: "Maar Barcelona klinkt nůg serieuzer, alhoewel zij ook niets aan Ajax hebben laten weten en er is dus geen sprake van daadwerkelijke interesse."

"Betalende coureurs devalueren Formule 1"

Coureurs die voor hun plekje bij een team in de Formule 1 betalen degraderen de sport. Dat zegt voormalig F1-coureur Allan McNish.

De Schot was in de race voor een stoeltje bij Jordan, maar dat team viel uiteindelijk voor de vijf miljoen dollar die Giorgio Pantano met zich mee wilde brengen. Ook bij andere teams was dit het geval. De in de Formule 1 onervaren coureurs Zsolt Baumgartner and Gianmaria Bruni namen voor Minardi gezamelijk veertien miljoen dollar mee.

De Formule 1 zou de top van de racesporten moeten zijn, maar volgens McNish worden goede rijders vervangen door coureurs met weinig ervaring doordat die geld met zich meebrengen. "Dat is niet goed," aldus de coureur die zelf in 2002 debuteerde bij Toyota en vorig jaar een testrol bij Renault vervulde. Volgens hem zal de kracht van de sport verminderen, tenzij er grote stappen worden ondernomen.

F1-bazen Eddie Jordan en Paul Stoddart gaven McNish de kans om te racen, maar stelden wel dat hij daarvoor financiers in de arm zou moeten nemen. Dat weigerde de Schot echter. "Ik heb nooit betaald, en zal ook nooit betalen om in een auto te racen."

Meer F1-nieuws vind je op de FOK! F1manager!

"Betalende coureurs devalueren F1"

Coureurs die voor hun plekje bij een team in de Formule 1 betalen degraderen de sport. Dat zegt voormalig F1-coureur Allan McNish.

De Schot was in de race voor een stoeltje bij Jordan, maar dat team viel uiteindelijk voor de vijf miljoen dollar die Giorgio Pantano met zich mee wilde brengen. Ook bij andere teams was dit het geval. De in de Formule 1 onervaren coureurs Zsolt Baumgartner and Gianmaria Bruni namen voor Minardi gezamelijk veertien miljoen dollar mee.

De Formule 1 zou de top van de racesporten moeten zijn, maar volgens McNish worden goede rijders vervangen door coureurs met weinig ervaring doordat die geld met zich meebrengen. "Dat is niet goed," aldus de coureur die zelf in 2002 debuteerde bij Toyota en vorig jaar een testrol bij Renault vervulde. Volgens hem zal de kracht van de sport verminderen, tenzij er grote stappen worden ondernomen.

F1-bazen Eddie Jordan en Paul Stoddart gaven McNish de kans om te racen, maar stelden wel dat hij daarvoor financiers in de arm zou moeten nemen. Dat weigerde de Schot echter. "Ik heb nooit betaald, en zal ook nooit betalen om in een auto te racen."

Apple verkoopt meer dan 50 miljoen iTunes

Het logo van AppleApple heeft bekend gemaakt dat de iTune ďThe Path of ThornsĒ van ďSarah McLachlanĒ de vijftig miljoenste betaalde download die via de online muziekwinkel iTunes is gedaan. iTunes ging in april 2003 van start voor de Mac en werd in oktober van dat jaar beschikbaar voor Windows gebruikers. "Het doorbreken van de 50 miljoen grens is een absolute mijlpaal voor iTunes en de opkomende digitale media", aldus Steve Jobs, directeur en medeoprichter van Apple.


Toch vallen de resultaten wat tegen, volgens de eigen prognose van Apple hadden er inmiddels 100 miljoen iTunes over de toonbank moeten gaan. Toch is Jobs positief: "Met meer dan 50 miljoen downloads en een wekelijkse download van 2,5 miljoen zal het steeds moeilijker worden voor anderen om iTunes in te halen". Apple is momenteel marktleider op het gebied van de online muziekverkoop, maar de competitie wordt steeds steviger. De 50 miljoen iTunes zijn exclusief de 100 miljoen iTunes die bij een actie van Pepsi zijn weggegeven.

-
Voor meer informatie over Apple: Dossier: De historie van Apple Computer.

Reiziger en treinpersoneel extra alert

Een woordvoerder van de Koninklijke Landelijke Politiediensten (KLPD) meldt dat reizigers en NS-personeel extra alert zijn op verdachte pakjes, tassen en koffers op het station en in de trein. Sinds de aanslagen in Madrid van afgelopen donderdag constateert de Spoorwegpolitie een toename van het aantal meldingen.

"De toename is waarneembaar. Vergeten koffers en pakjes en rondslingerende tasjes zorgen voor extra werk. Reizigers reageren krampachtiger. Je weet maar nooit. Eigenlijk is dat ook wel logisch", aldus de woordvoerder.

Verdachte situaties worden eerst door het personeel beoordeeld. "Verdachte bagage gaat niet zonder meer automatisch naar het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen." Volgens het KLPD leiden vreemde situaties zelden of nooit tot paniek.

Mogelijk regen in MaleisiŽ

Een temperatuur tot wel 33 graden, maar wel regen en onweer. Dat zijn de weersvoorspellingen voor het komend weekend in MaleisiŽ.

Voor alle drie dagen wordt er slecht weer voorspeld. En hoewel er vaker moesonregens tijdens de Grand Prix' in MaleisiŽ zijn geweest hoopt iedereen, met de teams die op Michelinbanden rijden voorop, dat het tijdens de race niet zal regenen.

Het is namelijk weliswaar heet in het land, omstandigheden waarin Michelin beter presteert, maar die band is beter in droge weersomstandigheden. Bij nat weer zijn de Bridgestonebanden beter, en daarmee Ferrari-coureurs Michael Schumacher en Rubens Barrichello.

Moeder steekt dochter neer bij familiefeest

Tijdens een familiefeestje in Breda is een 30-jarige Bredase door haar moeder in rug en handen gestoken. De vrouw moest in het ziekenhuis aan haar verwondingen worden behandeld. De 50-jarige moeder is na de steekpartij spoorloos verdwenen.

De politie is intussen op zoek naar de vrouw. De moeder zou haar dochter hebben toegetakeld met een keukenmes, aldus getuigenverklaringen. De gewonde dochter kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. Volgens de politie was de aanleiding van de steekpartij een "klein incident." De ruzie vond plaats in de woning van de dochter, in het centrum van de stad.

Digitale kranten vaker bezocht

dennebom had ons via de nieuws-submit te melden:

In het jaar 2003 hebben de websites van de grote landelijke en regionale dagbladen veel meer bezoekers getrokken dan de jaren ervoor. Vooral de website van de grootste krant van Nederland, De Telegraaf, kon rekenen op een forse groei.

Dit blijkt uit onderzoek van Webwereld.nl naar de bezoekersaantallen van de sites. Alleen al in januari trok De Telegraaf meer dan 3,1 miljoen unieke bezoekers naar zijn site, een half miljoen meer dan dezelfde maand in 2003.

Het Algemeen Dagblad moest het echter doen met een daling in het aantal lezers. Maar liefst vierhonderdduizend minder bezoekers dan dezelfde periode een jaar eerder. Zowel het Algemeen Dagblad als de Trouw (vijftigduizend bezoekers minder) wijten de daling aan de verplichte registratie voor bezoekers. Opvallend genoeg stegen de bezoekersaantallen van de Volkskrant en het NRC Handelsblad wel, terwijl ook zij een registratieplicht kennen.

Op dit moment is de website van De Telegraaf de bestbezochte; voornamelijk door de populariteit van de onderdelen 'weer', 'auto' en 'sport'. De minst bezochte is Het Financieele Dagblad, waarschijnlijk omdat het de enige is waar betaald dient te worden voor inzage.

Dief komt vast te zitten in kledingcontainer

De Duitse politie heeft in Bochum een man gearresteerd die probeerde kleren te stelen die voor een goed doel waren afgegeven. De politie kon de 43-jarige man aanhouden omdat hij klem zat in de kledingcontainer.

Een voorbijganger had de politie op de hoogte gebracht van de man, nadat hij vreemde geluiden in de container had gehoord. Toen de politie ter plaatse kwam staken er twee armen uit de bak. In de linkerhand zat een sigaret en een stem zei "geef me een vuurtje". De agenten gingen niet in op de eis maar alarmeerden de brandweer, die de verdachte kon bevrijden.

Na een aanklacht wegens poging tot diefstal van kleding, is de man op vrije voeten gesteld.

Bush in problemen door promotiefilms

De Amerikaanse Rekenkamer gaat onderzoek doen naar filmpjes die door de overheid zijn uitgegeven en verkapt reclame maken voor Bush. Het gaat om filmpjes die lokale tv-stations hebben ontvangen van de overheid om uit te zenden. De regering Bush verklaarde dat het ging om korte nieuwsfilms, maar nu is gebleken dat het waarschijnlijk niets anders dan promotiemateriaal is.

In de filmpjes wordt de nieuwe zorgwet, die is ingesteld door Bush, door verschillende journalisten uitgelegd. Daarnaast vinden er korte interviews plaats, waarin mensen zich positief uitlaten over de plannen van de huidige president. Nu is naar buiten gekomen dat de journalisten acteurs zijn die zijn ingehuurd en dat hun teksten opgesteld zijn door medewerkers van Bush.

Omdat het gebruik van publieke gelden voor campagnevoeren verboden is, gaat de General Accounting Office (GAO) – een onderzoeksdeel van het Amerikaanse Congres- onderzoeken of de regering de filmpjes inderdaad opgesteld heeft om het beleid te promoten in het kader van de naderende verkiezingen. Op zich is het promoten van beleid niet illegaal, maar de rekenkamer meent dat de overheid bewust de bron van de teksten anders heeft doen voorkomen.


Williams past auto al aan

Andere jaren wachtten de meeste teams met aanpassingen aan de auto tot de eerste race in Europa. Dit jaar hebben verschillende teams, waaronder Williams, al aanpassingen voor Sepang.

Sam Michael, Chief Operations Engineer bij Williams, heeft aangegeven dat Williams al in MaleisiŽ een aantal aanpassingen op de auto zal hebben, om te trachten de achterstand op Ferrari te verkleinen of ze zelfs helemaal in te halen. Ook over de te volgen tactiek wordt volop nagedacht.

Sam Michael vertelde: "Sinds Melbourne hebben we een aantal ontwikkelingen aan de auto doorgevoerd die hopelijk onze performance in MaleisiŽ verbeteren. We hebben ook al een mogelijke pit-stop strategie uitgedacht en op basis daarvan gaan we kijken of dat met ťťn van de twee specificaties banden van Michelin mogelijk is. Met de nieuwe regels zijn de strategieŽn veranderd en moet je een goede afweging maken tussen risico en de te behalen winst. Het is moeilijk te bepalen wanneer je de rijder voor de eerste stop moet binnenhalen."

Ook het weer speelt daarbij een rol: "MaleisiŽ zal een stuk warmer zijn dan AustraliŽ, en er is het dagelijkse risico van een tropische regenbui die vaak in die regio voorkomen." Hij beconcludeerde: "Wij zijn nu tweede in het constructeurskampioenschap met negen punten en op Sepang willen we daar verder op door bouwen met een goed resultaat."

Brandweerkazerne gaat in vlammen op

Het brandweerkorps in Den Ilp, Noord Holland, moest gisteren uitrukken om hun eigen uitvalsbasis te blussen. De kazerne is dermate verwoest, dat deze voorlopig niet gebruikt kan worden.

Direct nadat een brandweerman, die in de garage aan het werk was, de brand ontdekte, werd de bluswagen naar buiten gereden en werd met blussen begonnen. Vanwege de rookontwikkeling werd de omgeving ruim een uur afgezet en bewoners werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Uit de dakplaten is asbest vrijgekomen.

De brandweer gebruikt slechts een deel van het pand. Op de eerste etage schuin boven de kazerne was een hennepkwekerij in gebruik. Daar stonden volgens de politie enige tientallen bakken met planten. Er wordt een onderzoek naar de kwekerij ingesteld.

Brandweerman Marcel de Wit: "Dit is het allerergste wat je als brandweerman kan overkomen. Dat je je eigen kazerne moet blussen. Via de pieper hoorde ik al dat de omliggende korpsen werden ingeschakeld en dat een hoogwerker op weg was. Dan weet je als brandweerman wel genoeg, dan is het gewoon over. En het is nog erger dan ik dacht. Dit konden we dus net niet gebruiken, we hadden net de hele kantine verbouwd."

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Moslimstaten erkennen homo's niet binnen VN

Het besluit secretaris-generaal Kofi Annan om de partners van homoseksuele VN-medewerkers dezelfde rechten te geven als de partners van andere VN-medewerkers stuit de Islamitische lidstaten die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) tegen borst. De maatregel zou enkel gelden voor homo's uit landen waar homostellen bij de wet erkend zijn.

Namens de Islamitische conferentie zei Iran gisteren zich ernstig zorgen te maken over de genomen beslissing. De Islamitische conferentie vertegenwoordigt 57 landen. Zo zei Iraanse diplomaat Alireza Tootoonchian tijdens de Algemene Vergadering tegen de erkenning van homostellen binnen de VN te zijn. Bovendien stelde hij hij het besluit van Annan aan de kaak: Tootoonchian is van mening dat een dergelijk besluit enkel genomen kan worden, wanneer de Algemene Vergadering zich daarover heeft uitgelaten.

Volgens de Canadese diplomaat Jerry Kramer valt het besluit van Kofi Annan onder zijn bestuurlijke autoriteit. Kramer beklemtoonde wel dat de VN zich moet houden aan de gebruiken van individuele lidstaten. Wanneer ze dat niet doet is er volgens Kramer sprake van discriminatie.

Feyenoord test OekraÔner

Bij Feyenoord en Excelsior loopt momenteel de 29-jarige Vladislav Vaschuk. De verdediger krijgt tot donderdag om te bewijzen dat hij een versterking is voor volgend seizoen.

Dit seizoen komt Vaschuk uit voor Spartak Moskou. Hij kon naar Rotterdam komen, omdat op het moment in Rusland de competitie stil ligt.

Mark Wotte vertelde: "Hij wil graag naar het westen en heeft zich daarom vrijgekocht bij Spartak Moskou. Zijn staat van dienst ziet er behoorlijk uit." Trainer Henk van Stee van Excelsior heeft hem al een paar keer in de groep gehad: "Het is duidelijk dat Vaschuk kan voetballen. Hij heeft alleen een conditionele achterstand. De afgelopen weken heeft hij door de weersomstandigheden in Rusland alleen in de zaal kunnen trainen."

Voor Feyenoord zou het gunstig zijn als ze een goede verdediger voor weinig geld kunnen aantrekken. Voor volgend seizoen zoekt Feyenoord nadrukkelijk verdedigende versterking. Delano Hill, waar vorige week naar werd gekeken en mee werd gesproken, is volgens technisch manager Mark Wotte inmiddels afgevallen als keuze.

Slag om Amerikaanse kiezers op internet

De Amerikaanse president Bush en zijn Democratische rivaal Kerry hebben ook het internet ontdekt voor hun race om het Witte Huis. Als eerste presidentskandidaten gebruiken ze het internet om elkaar te bestoken met webvideo's en campagnespotjes die alleen op het internet te zien zijn.

Reden is voor de nieuwe tactiek is de grote toename van het aantal Amerikanen dat over een snelle internetverbinding beschikt. De internetspotjes zijn een stuk goedkoper dan de tv- of radiospotjes en ze kunnen onder miljoenen mensen worden verspreid. Bovendien kunnen de kandidaten razendsnel op elkaar reageren, veel sneller dan via tv- of radiospotjes.

Vorige maand stuurde Bush maar liefst zes miljoen e-mailtjes naar zijn aanhangers met daarin links naar zijn videoboodschappen op het net. In de spotjes wordt Kerry afgeschilderd als een hypocriet. Kerry reageerde meteen met een tegenoffensief van 300.000 berichten met verwijzingen naar zijn webvideo's.

De toon van de internetboodschappen zijn een stuk scherper dan de relatief softe televisieadvertenties voor een heel breed publiek.

Oppasser gebruikt huis voor drugshandel

Buurtbewoners, die onbekende mannen zagen in een woning in Eindhoven waarvan de bewoners met vakantie waren, belden de politie. Agenten troffen een 35-jarige Veldhovenaar en een 29-jarige Helmonder aan, alsmede enkele honderden xtc-pillen, twee plakken hasj, veertig gram cocaÔne en ruim negenhonderd euro.

De mannen zouden door de bewoners gevraagd zijn om "op de poes te passen". Vermoedelijk weten de bewoners zelf niets van de drugshandel. Volgens een politiewoorder staat het pand niet als drugs- of overlastpand bekend. "Het is dus goed dat de buren ons hebben gewaarschuwd." De drugs, het geld en de auto van de 35-jarige zijn in beslag genomen. De twee mannen zitten vast. De politie sluit niet uit dat er meer aanhoudingen zullen volgen.

Gaumont: 'Doping was verplicht'

Philippe Gaumont heeft opnieuw benadrukt dat hij niet een zeldzame dopinggebruiker is, maar dat hij een zondebok is in een wereld waarin dopinggebruik algemeen is.

Gaumont werd door zijn ploeg Cofidis ontslagen nadat bekend was geworden dat hij doping heeft gebruikt. In een interview met de Franse krant Le Monde legt hij juist de schuld bij die ploeg neer. Volgens hem zou het weigeren van doping gelijk hebben gestaan aan ontslag bij Cofidis.

Gaumont vertelde: "Als je geen dope nam, werd je aan het einde van het seizoen gewoon weggestuurd." Ondertussen is tegen Gaumont wel een onderzoek aan de gang vanwege zijn vermeende betrokkenheid in een dopingnetwerk. Eerder dit jaar zat hij al enige tijd vast.

Alleen in de eerste zes maanden van zijn loopbaan als wielrenner zou hij geen doping hebben gebruikt. Hij vertelde: "In juni 1994 gaf een ploegarts me een injectie Kenacort en vanaf dat moment begon het." Kenacort is een ontstekingsremmer en een middel dat op de dopinglijst staan. Hierna heeft hij vele andere middelen geprobeerd.

De controles hadden geen effect op hem: "Elke renner weet dat epo na drie dagen niet meer opspoorbaar is, maar het effect tien dagen doorwerkt. Je weet dus precies wanneer je moet stoppen." Dat hij toch niet zo slim is als hij doet voorkomen blijkt wel uit het feit dat hij twee keer bij een dopingcontrole positief werd bevonden.

De informatie over de gevaren van doping voor je lichaam bleef volgens Gaumont achterwege: "Het enige waarvoor ik gewaarschuwd werd, was het risico betrapt te worden. Ik ben volledig verantwoordelijk voor mijn fouten, maar het is het systeem dat ons naar doping doet grijpen dat moet worden beoordeeld."

Burgemeester Zaanstad wil Turkse vrouwen helpen

De burgemeester van Zaanstad, Ruud Vreeman, is van mening dat de overheid Turkse vrouwen, die in blijf-van-mijn-lijfhuizen zitten ondergedoken, moet gaan helpen bij het verkijgen van een andere identiteit. Daarnaast is Vreeman een voorstander van het idee om extra beveiligde opvangtehuizen op te richten voor vrouwen die in direct levensgevaar verkeren, en voor hulp bij emigratie van de slachtoffers.

Directe aanleiding voor de uitspraken van Vreeman is de moord op een 32-jarige Turkse vrouw, die afgelopen vrijdag in Zaandam bij klaarlichte dag op straat werd doodgeschoten door haar ex-man. De vrouw verbleef amper een week in het blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaandam. Sinds ze haar man verliet, was het al het vierde huis waar ze verbleef. Telkens wist de man haar te achterhalen. De dader, die zich later bij politie meldde en een volledige bekentenis aflegde, handelde vermoedelijk uit eerwraak. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Steeds vaker vluchten Turkse vrouwen uit wanhoop naar het buitenland volgens Vreeman. De overheid zou de vrouwen hierbij moeten helpen, die dit niet kunnen bekostigen. Verder zou de Turkse gemeenschap zelf hier mede aan moeten bijdragen, om eerwraak te voorkomen. Daarom is Vreeman nu van plan om op korte termijn met de vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in zijn gemeente te gaan praten.

Gisteren vroeg de Federatie Opvang, brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke en vrouwenopvang, naar aanleiding van de moord om betere samenwerking tussen blijf-van-mijn-lijfhuizen en politie. Ook hierbij werd geopperd om vrouwen volstrekt onvindbaar onder te laten duiken.

Ambassades ontvangen poederbrieven

In Londen is gisteren bij vier ambassades, waaronder die van Saudi-ArabiŽ, een pakje bezorgd met een verdacht wit poeder. De politie probeert door een onderzoek achter de aard en de herkomst van het poeder te komen.

Een woordvoerder van de Saudische ambassade meldt dat uit de eerste tests is gebleken dat het poeder ongevaarlijk is. Welke andere ambassades ook een verdacht pakje hebben ontvangen, wil de Britse politie niet zeggen. Volgens de BBC gaat het hoogstwaarschijnlijk om vertegenwoordigingen van Arabische landen.

Na de aanslagen van 11 september ontvingen het Amerikaanse congresgebouw en enkele nieuwsorganisaties in de VS pakjes met daarin het dodelijke antraxpoeder. In totaal werden er 22 mensen ziek en overleden er vijf. Dat leidde tot een wereldwijde angst voor enveloppen met een wit poeder erin. Van deze angst werd door veel grappenmakers misbruik gemaakt.

Gedragscode voor rechters

Gisteren hebben de Nederlandse rechters een code goedgekeurd om hun eigen onpartijdigheid te waarborgen. De code, opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak en de vergaderingen van rechtbankspresidenten, telt tien aanbevelingen hoe in bepaalde situaties te handelen.

De gedragscode is opgesteld na een discussie over het dan wel niet combineren van rechtspraak met nevenfuncties. Volgens de code, Leidraad Onpartijdigheid geheten, moeten rechters in alle gevallen hun onpartijdigheid kunnen verzekeren. Tegelijkertijd moeten ze ook maatschappelijk betrokken zijn. Nevenfuncties zijn volgens de leidraad toegestaan, omdat ze de positie in de maatschappij van rechters zouden bevorderen.

Daarnaast raadt de code het af dat een rechter een zaak in hoger beroep behandelt terwijl een eerdere uitspraak door een familielid van de rechter is gedaan. Volgens de Presidentenvergadering gebeurt dit vrijwel nooit, maar is het advies opgesteld om schijnbare partijdigheid te vermijden. Als een rechter denkt dat hij partijdig overkomt, trekt hij zich veelal terug. Anders kan de rechter om opschoning van de zaak vragen.

Langdurende erectie trekt mensen naar het ziekenhuis

ray_nl had ons via de nieuws-submit een vertaald bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Een man uit de Dominicaanse Republiek is een toeristische attractie geworden. Dit, nadat hij zichzelf bij het plaatselijke ziekenhuis had gemeld met een zes dagen durende erectie.

Personeel van het ziekenhuis meldde dat verpleegsters, dokters en mensen uit het dorp langskwamen om de man in volle glorie te kunnen bekijken. De 25-jarige man, Ignacio Cabrera, had overigens een operatie nodig om van zijn ongemak af te komen. Was dit niet gedaan, dan had hij impotent kunnen worden voor de rest van zijn leven.

Naar eigen zeggen had hij geen Viagra of iets dergelijks genomen. Hoe de erectie dan zo lang kon duren, is nog een raadsel. Mogelijk is een zeldzame vorm van bloedarmoede de boosdoener. Hierbij krijgen mannen soms vaker een dagenlang durende erectie.

Europese Unie geeft Microsoft flinke straf

Logo MicrosoftDe Europese Unie heeft ingestemd met het besluit van de Europese Commissie om Microsoft een boete op te leggen voor een te grote monopoliepositie. Binnen twee weken zal de Europese Commissie de hoogte van de boete meedelen aan Microsoft, waarschijnlijk wordt dat een bedrag tussen de 100 miljoen en de 1 miljard dollar. Naast de boete wil de Europese Commissie Microsoft dwingen om Windows niet meer gebundeld met de Windows Media Player uit te leveren. Er zou in ieder geval een gebundelde en een ongebundelde versie van het besturingssysteem moeten komen, om zo een eerlijke concurrentiepositie van Realnetworks en Apple Quicktime af te dwingen.


Microsoft krijgt nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het Europese Hof in Luxemburg, die zal vermoedelijk dan nog drie jaar nodig hebben om een uitspraak te kunnen doen. In de tussentijd zou Microsoft kunnen vragen of de eis van de Europese Commissie kan worden opgeschort tot de uitspraak in het hoger beroep. Waarschijnlijk zal het Hof daar geen gehoor aan geven.

Microsofts beste kaarten liggen waarschijnlijk in een schikking met de Europese Commissie, daar is Microsoft volgens woordvoerder Tom Brookes, nu ook nog steeds volop mee bezig.

Ambtenaren mogen escort 'bestellen'

jvcs had ons via de nieuws-submit te melden:

Ambtenaren mogen voor hun werk een hotelkamer huren en daar vervolgens escortdames of -heren ontvangen. Dat heeft minister Donner van Justitie geantwoord op schriftelijke vragen van het VVD-Tweede-Kamerlid Griffith.

Volgens Donner zou het om ambtenaren gaan die toezicht moeten houden op de plaatselijke verordening over sekshuizen en escortbedrijven. Het 'bestellen' van een dame of heer kan dan soms noodzakelijk zijn om de regels te kunnen controleren.

Kamerlid Griffith is echter van mening dat de desbetreffende ambtenaar zich dan schuldig maakt aan uitlokking. De minister vindt echter dat dat niet het geval is omdat de escort niet besteld wordt op strafbare feiten op te sporen, maar om de regels te controleren. Mocht een ambtenaar vermoedens van illegaliteit of mensenhandel vermoeden dan kan hij wel de nodige instanties inlichten.

Van Aartsen: Donner is naÔef

Gisteren heeft VVD-fractievoorzitter Van Aartsen gepleit voor een betere preventie van terrorisme in Nederland. Dit deed hij op een partijbijeenkomst van de VVD in Sneek. Hij haalde hier vooral hard uit naar minister Donner van Justitie. Volgens Van Aartsen is Donner "laks en naÔef".

Van Aartsen riep Donner op om de extremistische islamitische genootschappen aan te pakken. De VVD-fractievoorzitter is van mening dat deze groeperingen alleen maar haat verspreiden en jongeren voor de Jihad recruteren.

Van Aartsen haalde afgelopen zaterdag ook al uit naar de AIVD. Hierbij zette hij minister Remkes van Binnenlandse Zaken de wacht aan. Van Aartsen pleitte gisteren tevens voor aanpassing van de wet, zodat materiaal van de AIVD in rechtszaken tegen moslim-fundamentalisten gebruikt kan worden.

Kamerleden recht op meer 'vakantie'

Volgens Tweede Kamervoorzitter Weisglas hebben kamerleden recht op meer vakantie dan gewone werknemers. Hij vindt dat de kamerleden, die volgens zijn zeggen meer dan 60 tot 70 uur per week werken, recht hebben op de zeventien weken reces die de Tweede Kamer op dit moment heeft.

Daarmee reageerde hij op de uitlatingen van LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. Die vindt dat de Kamerleden met zeventien weken reces (of vakantie, zoals hij het noemt) per jaar wel erg royaal bedeeld zijn. Hij stelt voor het aantal weken verlof in te perken tot twaalf.

Weisglas vindt dat Eerdmans zich druk maakt om niets. Elke jaar doet de kamervoorzitter voorstellen om het aantal weken reces te bepalen en er had nog nooit iemand geprotesteerd.

Multiresistente TBC in Nederland aangetroffen

In Nederland blijken zes mensen geÔnfecteerd te zijn geraakt door een vrijwel onbekende vorm van multiresistente tuberculose. Volgens het KNCV Tuberculosefonds gaat het hier om een grote uitbraak.

Inmiddels hebben twee van de zes patiŽnten longtuberculose ontwikkeld. Dankzij het snelle ingrijpen van de betrokken GGD's is de uitbraak intussen onder controle. Toch wil het Tuberculosefonds niet uitlsuiten dat er nieuwe tuberculosepatiŽnten bij zullen komen.

De Nederlanders zouden geÔnfecteerd zijn geraakt door een Oost-Europese tuberculosepatiŽnt. De ziekte ontstaat vooral door een niet adequate behandeling. PatiŽnten reageren dan niet meer op de twee belangrijkste medicijnen.

Homobisschop heeft trouwplannen

Gene Robinson, de eerste bisschop binnen de Amerikaanse Episcopaalse Kerk die openlijk voor zijn homoseksualiteit is uitgekomen, is van plan om te gaan trouwen. Hij zei dit gisteren tegenover journalisten in New York, waar hij een prijs in ontvangst kwam nemen van een belangenorganisatie voor homo's en lesbiennes.

Robinsons benoeming tot bisschop leidde vorig jaar tot veel beroering. Binnen de Anglicaanse Kerk waren er felle protesten van conservatieve Anglicanen. Overigens wil Robinson alleen trouwen met zijn partner Mark Andrews als het homohuwelijk gelegaliseerd wordt in zijn staat New Hampshire. Hij is namelijk niet van plan naar Canada uit te wijken om te trouwen.

Woede om forse salarissprong ING-top

De vakbonden hebben met verbijstering gereageerd op de enorme salarissprong van ING-topman Ewald Kist. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers, gisteren, werd bekend dat beloning van Kist in 2003 was gestegen van 708 duizend euro naar 1.161.000 euro. Dit komt overeen met een stijging van zestig procent.

De salarissprong is bijna volledig toe te schrijven aan een bonus van 400 duizend euro over het afgelopen jaar. In 2002 kreeg de top van ING geen bonus, omdat ze de gestelde doelen niet wisten te bereiken.

De ondernemingsraad van ING is "absoluut niet blij" met de forse salarissprong van de top van de onderneming. Het is volgens plaatsvervangend voorzitter J. van Hest een verkeerd signaal naar de rest van de werknemers.

FNV Bondgenoten is van mening dat de salarisverhoging voor de ING-top "eigenlijk onbehoorlijk is." Zo zegt vakbondsbestuurder L. Vlek dat het onmogelijk is om aan zijn leden bij ING uit te leggen dat zij zich het komend jaar aan de nullijn moeten houden, zoals is afgesproken in het Najaarsakkoord. Ook CNV Dienstenbond heeft geschokt en verontwaardigd gereageerd op de loonsverhoging voor de top van bankverzekeraar ING.

ING zegt met een inhaalslag bezig te zijn. Lonen van de top van concurrerende bedrijven zijn veertig procent hoger, aldus de bank.

Balkenende benadrukt eenheid VS - Nederland

Tijdens een speech voor de Universiteit van Princeton heeft premier Balkenende gezegd dat er tussen de Verenigde Staten en Europa geen fundamentele verschillen bestaan. "Onze economische ambities, waarden en ideeŽn over veiligheid en vrede lopen allemaal parallel", zo sprak hij uit.

Balkenende was op de universiteit aanwezig om de Abraham Kuyperprijs in ontvangst te nemen. De premier ontvangt die prijs voor zijn "uitmuntende prestaties in gereformeerde theologie en in het publieke domein."

Minister Bot van Buitenlandse Zaken en premier Balkenende, die op werkbezoek in de Verenigde Staten zijn, zullen vandaag een ontmoeting hebben met president Bush en later in New York met VN-chef Annan. Bij het bezoek zal vooral worden gepraat over het aankomende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

VVD en D'66: PvdA zwicht voor terreur

VVD en D66 zijn van mening dat de PvdA gezwicht is voor het terreur, sinds hun partijleider Bos gisteren liet weten dat Nederland zich moet terugtrekken uit Irak. Zo zei Bos tijdens een politiek cafť dat hij van mening is dat het kabinet de missie in Irak niet na 1 juli moet verlengen.

Bos zei gisteren: "Het is mooi geweest met de Nederlandse aanwezigheid in Irak.". Hij benadrukte dat de terreuraanslagen in Madrid hierbij geen rol hebben gespeeld bij dit standpunt. ""Dit betogen we al wekenlang.

D66-woordvoerder Bakker vermoedt dat Bos in een goed diaglicht wil komen te staan bij de nieuwe Spaanse socialistische premier Zapatero, die ook van plan is zijn troepen terug te trekken. Volgens VVD-Kamerlid Wilders geeft de PvdA de terroristen wat ze willen:de handen af van Irak.

Spanje: nog vijf Marokkanen verdacht

Zojuist is bekend geworden dat de Spaanse politie op zoek is naar nog eens vijf Marokkanen, op verdenking het plegen van van de treinaanslagen in Madrid, die donderdag 200 slachtoffers eiste.

De Spaanse krant El Pais meldt dat de vijf zouden samen met de zaterdag aangehouden Jamal Zougam de hoofddaders zouden zijn. Bronnen die dicht bij het politieonderzoek staan, melden intussen dat de gevonden videoband, waarin de aanslagen door al-Qaeda worden opgeŽist, echt blijkt te zijn.

Volgens de inlichtingendienst wijzen sporen in de richting van een Marokkaanse groep die op 16 mei vorig jaar in Casablanca bloedige aanslagen pleegde. Gisteren werd al bekend dat Zougam waarschijnlijk banden onderhoudt met een Spaanse cel van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda, dat wordt geleid door de imam Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah. Deze man zit in Spanje vast voor betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september in de VS.

De politie weet echter nog altijd niet wat de identiteit van de man is, die op de tape te zien valt, volgens de Spaanse krant.

Vrouw met truck vol verwaarloosde dieren aangehouden

In het plaatsje Sainte Genevieve, Missouri, werd afgelopen maandag een vrouw gearresteerd nadat in haar truck meer dan vijftig zwaar verwaarloosde dieren werden ontdekt. De bestuurster werd aangehouden nadat de sheriff was getipt over de sterke stank die het voertuig verspreidde. Bovendien had ze even daarvoor bij een benzinepomp getankt zonder te betalen.

In de cabine van de truck troffen agenten een twaalftal honden aan met nog eens veertig dieren in de laadruimte, voornamelijk honden maar ook katten, konijnen, cavia's en een rat. De meeste honden droegen muilkorven, anderen zaten opgesloten in kleine kooien. De dieren bevonden zich volgens The Humane Society, die de zorg voor de dieren heeft overgenomen, in vreselijke toestand. Zes dieren waren al dood toen ze door de politie gevonden werden. De anderen waren zwaar ondervoed en hadden dringend medische zorg nodig. In de laadruimte, die ontzettend vuil was, ontbrak daarnaast enige ventilatie.

Volgens de autoriteiten was het onduidelijk wat de vrouw precies van plan was. Naar eigen zeggen was ze uit haar huis gezet in Tennessee en was ze nu op weg naar Nevada om werk te zoeken. De vrouw wordt momenteel vastgehouden voor vier gevallen van mishandeling maar zal voor alle, meer dan vijftig gevallen, afzonderlijk voor mishandeling en verwaarlozing worden aangeklaagd.

Tsjetsjeens jongetje (6) verdronken in Assen

In het Subtropisch zwembad De Smelt in Assen is maandagmiddag een Tsjetsjeens jongetje van zes jaar verdronken, zo meldt de politie Assen.

Het jongetje was in Nederland op vakantie met zijn ouders en ontsnapte vermoedelijk aan hun aandacht. Door zwembad- en ambulancepersoneel werd hij nog wel uit het water gehaald en gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Hij overleed in het Wilhelminaziekenhuis in de Drentse hoofdstad.
Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.