[update] "Wanadoo sjoemelt met zoekpagina's"

We_are_Borg en fyful hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Gebruikers van het forum Gathering Of Tweakers (GOT) hebben ontdekt dat Wanadoo zijn gebruikers verplicht laat zoeken met de eigen zoekmachine. Dit gebeurt wanneer gebruikers de autozoekfunctie van de Internet Explorer gebruiken. Die autozoekfunctie spreekt automatisch een zoekmachine aan wanneer er bijvoorbeeld een niet bestaand adres wordt ingegeven.


Wanadoo-gebruikers krijgen deze pagina te zien, i.p.v. de opgevraagde MSN zoekmachine

Wanadoo heeft namelijk op de DNS-server het IP-adres van auto.search.msn.com vervangen door die van zoeken.wanadoo.nl. Het effect dat Wanadoo daarmee bereikt is dat Wanadoo-klanten, die de autozoekfunctie hebben ingesteld op de MSN-zoekmachine, nu dus bij de zoekmachine van Wanadoo uitkomen.

Update 12:56
Wanadoo heeft inmiddels gereageerd op de aantijgingen. Volgens Dianne Potters, een woordvoerster van Wanadoo, heeft Wanadoo de aanpassing gedaan om een service te bieden. "Als er onverhoopt negatieve reacties op komen, dan draaien we het weer terug", aldus Potters.

Om misverstanden te voorkomen: de autozoekfunctie van de Internet Explorer kan worden ingesteld op een zoekmachine. Standaard staat deze ingesteld op auto.search.msn.com, dit is een normale website. Zodra je als Wanadoo gebruiker naar die site surft, wordt je op de servers van Wanadoo zelf (dus niet op je eigen machine) doorgestuurd naar de zoekpagina van Wanadoo. In een vergelijkbar geval bij Verisign vorig jaar werd dit een vorm van domeinkaping genoemd. Alle internetters die toen een verkeerd .com of .net adres invoerden kwamen uit bij Sitefinder.