Immigrantentolk wordt gekort op subsidie

Het kabinet is van plan om fors te snijden in de subsidies voor immigrantentolken. Zo is ze van plan enkel geld uit te trekken voor tolkdiensten die essentieel zijn voor rechtsbescherming en gezondheidszorg van immigranten. Alles wat hier buitenvalt moet de allochtoon voortaan zelf ophoesten dan wel Nederlands spreken. Dit valt te concluderen uit een kabinetsreactie op een onderzoek dinsdag.

Het besluit is genomen, omdat bleek dat immigranten te vaak gebruik maken van de gesubsidieerde diensten, die totaal niets van doen hebben met de verblijfsprocedure of inburgering. Volgens Vluchtelingenwerk zal het kabinetsbesluit geen nadelige gevolgen hebben voor immigranten, zolang asielzoekers de mogelijkheid hebben zich toegang te verschaffen tot essentiële diensten als rechtsbescherming en gezondheidszorg.

Niet alleen wordt er gekort op de subsidies. Het plan voorziet ook in marktwerking onder tolken. Voortaan zullen de ministeries die gebruik maken van tolkdiensten zelf hun subsidiegelden gaan beheren, iets wat voorheen altijd door het ministerie van Justitie werd gedaan. Het is de bedoeling dat de ministeries nu zelf kunnen zoeken naar de goedkoopste tolken, wanneer er eentje geraadpleegd dient te worden, zoals bij ziekenhuizen en asielzoekerscentra. Zodoende kan er langer worden gedaan met het subsidiegeld.