Justitie hikt aan tegen megaberg bezwaarschriften

Sinds het verschijnen van diverse internetsites, die tips geven bij het indienen van bezwaarschriften, komt justitie in Amsterdam om van het werk. Inmiddels liggen ongeveer tienduizend dossiers van mensen, die protest hebben aangetekend tegen een snelheidsboete, te wachten om behandeld te worden.

Voor het Openbaar Ministerie zijn de websites een doorn in het oog. "Dat levert een enorme achterstand en een continue werkdruk op", zo zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag. Justitie is inmiddels begonnen met het opstellen van standaardbrieven voor deze bezwaarmakers. De gemiddelde behandeltijd per bezwaarschrift bedraagt momenteel zes maanden.

Justitie in Amsterdam meldt dat sinds kort het aantal bezwaarschriften weer aan het afnemen is. Zo gingen in heel Nederland vorig jaar minder mensen in beroep tegen verkeersboetes. In 2003 ging het om 3,1 procent, tegenover 3,7 procent een jaar eerder. Aangezien er vorig jaar 10,6 miljoen verkeersboetes werden uitgeschreven, betrof het ruim 300.000 bezwaarschriften.

"Standaardformulieren zijn niet voldoende grond om bezwaar aan te tekenen", zo laat een woordvoerder van het landelijke Openbaar Ministerie in Den Haag weten. " Bezwaarmakers moeten hun eigen situatie specificeren en kunnen niet volstaan met brieven die van internet zijn te downloaden en waar zij alleen nog maar hun eigen naam hoeven in te vullen."