FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 maart 2004

Uitslag Amstel Cup (17-03-04)

FC Utrecht is de tweede finalist in de Amstel Cup. In Rotterdam versloeg het Sparta in eigen huis moeizaam na het nemen van strafschoppen.

In een door Sparta ingekleurd duel was het uiteindelijk toch Utrecht dat zich voor de finale plaatste. Joost Broerse, die met een zondagsschot vlak voor het verstrijken van de (eerste) verlenging de stand weer gelijk trok, mocht zich symbolisch matchwinnaar noemen. De verdediger trof via een rug fortuinlijk doel. In de strafschoppenserie ging het vervolgens over en weer, tot Utrecht bovenkwam. Voor Utrecht wordt het de derde bekerfinale op rij.

Sparta - Fc Utrecht (2-2/3-3) 6-7 n.s.
10' De Groot 0-1
61' Koevermans 1-1
64' Koevermans 2-1
78' D. van den Bergh 2-2
97' R. van den Bergh 3-2
104' Broerse 3-3

Strafschoppenreeks:
Levtsjenko 3-3 x
Zuidam 3-4
De Fauw 4-4
Broerse 4-4 x
Mendes da Silva 5-4
D. van den Bergh 5-4 x
De Nooijer 6-4
Kruys 6-5
R. van den Bergh 6-5 x
Van der Haar 6-6
Van Bueren 6-6 x
Calabro 6-7

Geel: Nascimento, de Fauw, Van Bueren (allen Spa), Ponk, Bosschaart, Van der Haar, Kruys, Schut (allen Utr)

Bijzonderheid: Ponk stopt penalty Schenkels (Spa, 35')

Sparta: Kooiman, Schenkel, Nascimento, De Fauw, Mendes da Silva, Rimkus, Willems (Van Bueren/22'), Levtsjenko, Koevermans (R. van de Bergh/97'), Bechan, De Nooijer

Fc Utrecht: Ponk, Zuidam, Zwaanswijk, Schut, Shew-Atjon (Calabro/71'), De Jong (Broerse/102'), Bosschaart, Tanghe, D. van den Bergh, Van der Haar, De Groot (Kruys/57')

FC Utrecht geplaatst voor de finale op 23 mei in de Kuip, waarin het uitkomt tegen Fc Twente dat deze maal het thuisvoordeel geniet.

Uitslag tweede halve finale Amstel Cup

Fc Utrecht heeft als tweede club de finale om de Amstel Cup bereikt. In Rotterdam versloeg het Sparta na het nemen van strafschoppen (6-7). Voor Utrecht niettemin de derde bekerfinale op rij.

Utrecht kwam al na tien minuten op voorsprong. In de tweede helft kreeg Sparta echter waar het gezien het spelbeeld recht op had. Tweemaal was Danny Koevermans succesvol. Utrecht trok de stand echter alsnog gelijk via Dave van den Bergh (2-2).

In de verlenging was Sparta wederom feller. Ricky van den Bergh leek Sparta met nog acht minuten te gaan naar de finale te schieten. Een schot van Joost Broerse vlak voor tijd bracht echter weer evenwicht in de score (3-3). De tweede helft van de verlenging bracht kansen over en weer, maar Sparta kon geen bevrijdende treffer scoren.


Sparta - Fc Utrecht (2-2) 6-7 n.s.
10' De Groot 0-1
61' Koevermans 1-1
64' Koevermans 2-1
78' D. van den Bergh 2-2
97' R. van den Bergh 3-2
104' Broerse 3-3

Strafschoppenreeks:
Levtsjenko 3-3 x
Zuidam 3-4
De Fauw 4-4
Broerse 4-4 x
Mendes da Silva 5-4
D. van den Bergh 5-4 x
De Nooijer 6-4
Kruys 6-5
R. van den Bergh 6-5 x
Van der Haar 6-6
Van Bueren 6-6 x
Calabro 6-7

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Preventief fouilleren op meer plaatsen

DonnerMinister Donner wil de politie ook in het openbaar vervoer en op verkeersknooppunten de mogelijkheid bieden om preventief te fouilleren. Recente evaluaties hebben uitgewezen dat het fouilleren, dat nu nog beperkt is tot een aantal gebieden in grote steden, een succes is. Het is vooral een goede methode gebleken om geweld met wapens tegen te gaan.

Een projectgroep zal voor de zomer een uitbreidingsplan presenteren, zo schreef de minister van Justitie woensdag aan de Tweede Kamer. Bij de evaluatie van het project is gekeken hoe het fouilleren in steden als Amsterdam, Maastricht en Utrecht verloopt. Men concludeert dat het er rustiger is geworden, en de criminaliteit zich niet verplaatst heeft naar andere gebieden. Een directe relatie tussen de grotere veiligheid en het preventief fouilleren kan men niet leggen.

Tussen september 2002 en juni 2003 werden in Rotterdam bij diverse acties totaal 18.697 mensen gefouilleerd. Hierbij werden in totaal 578 wapens in beslag genomen. De stad maakte vorig jaar al duidelijk dat ze baat had bij het preventief fouilleren, aangezien het aantal gewapende overvallen sinds de start ervan sterk is gedaald.

Amerikaanse staat Utah schaft vuurpeloton af

Terdoodveroordeelden in de Amerikaanse staat Utah zullen niet langer worden geëxecuteerd door een vuurpeloton als ze daarvoor kiezen. Dit heeft de gouverneur dinsdag bepaald door een verbod op executie in te stellen.

Naast Utah kunnen alleen in Idaho terdoodveroordeelden nog voor de kogel kiezen. Deze executie werd slechts op twee mensen toegepast. Het vuurpeloton bestaat uit vijf man waarvan één een losse flodder in zijn geweer heeft zodat niemand weet of hij echt verantwoordelijk is. Voortaan zullen de veroordeelden met een injectie worden omgebracht.

Politie waarschuwt Europa voor oplichters

De politie van Rotterdam heeft in diverse Europese landen gewaarschuwd voor een groep oplichters. De criminelen lokken de slachtoffers naar Nederland met een grote hoeveelheid goedkope GSM’s, maar als na de betaling de levering uitblijft, blijkt de verkopende partij verdwenen. De verkopers proberen het vertrouwen te winnen door een auto als onderpand aan te bieden; helaas voor de slachtoffers gaat het om gestolen exemplaren.

De politie weet nog niet wie de daders zijn, maar weet wel te melden dat het gaat om oplichters van Noord-Afrikaanse afkomst. Een Duitse cameraploeg heeft door geheime opnames al meegewerkt aan het oppakken van twee daders. Deze zitten op dit moment nog vast.

Dixon test voor Williams

Scott Dixon krijgt de kans om te laten zien wat hij kan in de Williams. Volgende week mag hij testen op het circuit Paul Ricard in Frankrijk.

Nieuw-Zeelander Scott Dixon won vorig jaar de Amerikaanse Indy Racing League. Daardoor heeft hij de aandacht getrokken van verschillende teams. Williams is nu het eerste team dat actie onderneemt.

Dit kan worden gezien als een serieuze test in de zoektocht naar een goede coureur voor volgend seizoen. Williams heeft in ieder geval één plek vrij voor een coureur, maar dit zouden er zomaar ook twee kunnen worden. Met zijn 23 jaar wordt Dixon gezien als één van de talenten in de autosport.

Naturalisatie weer moeilijker

De FIFA gaat de regels met betrekking tot naturalisatie van voetballers weer aanpassen. De zogenaamde loze naturalisatie wordt weer verboden.

Enige maanden geleden veranderde de FIFA de regels voor naturalisatie van voetballers. Voetballers konden redelijk makkelijk voor andere nationale elftallen uitkomen. Nu worden de regels veranderd naar een situatie waarbij minimaal één van de grootouders van desbetreffende voetballer in het naturalisatieland moet zijn geboren of dat de voetballer er al minimaal twee jaar woont.

De voornaamste reden voor de verandering is dat voetballers werden gekocht door landen. Qatar had drie Braziliaanse voetballers geld geboden om zich te laten naturaliseren, om zodoende een gooi te doen naar kwalificatie voor het WK van 2006. Ailton, uitkomend voor Werder Bremen, had er wel oren naar, maar club Werder Bremen werd boos aangezien zij hem in de competitie zouden moeten missen.

Station ontruimd voor tas met koeken

oling.org had ons via de nieuws-submit te melden:

Het station van Uitgeest is woensdagavond enkele uren ontruimd geweest nadat er in een trein een onbeheerde rugzak was aangetroffen. Rond kwart over zes vond een passagier in een tussencabine van de stoptrein Heemskerk-Haarlem de tas en lichtte onmiddellijk de conducteur in. Die liet de trein ontruimen en schakelde de politie in. De agenten ter plaatse besloten om ook het station te ontruimen en een bomexpert in te schakelen. In afwachting van deze expert werd al het treinverkeer rond Uitgeest stilgelegd.

De opgetrommelde explosievenhond had al snel door dat er geen bom in de rugzak zat. Toen de tas werd geopend, kwam er een pak koeken te voorschijn. Daarop werd de trein en het station weer vrijgegeven en kon het treinverkeer rond half acht worden hervat. Wat er met de koeken gebeurd is, is vooralsnog onbekend.

Politie pakt valse 112-melders terug

Imperium had ons via de nieuws-submit te melden:

De politie in Drenthe gaat een radicaal middel inzetten om notoire bellers naar het nummer 112 'terug te pakken'. De wetshandhavers gaan mensen die vaak naar het nummer 112 bellen zonder daarbij een echte melding door te geven terug bellen met een zogenaamde 'voicebom'.

De eigenaars van de telefoonnummers waar vanaf misbruik gemaakt worden, zullen herhaaldelijk gebeld worden en een bandje te horen krijgen.

Het telefoontje, dat via de computer wordt verzonden, is kort en pittig uitgesproken: "Dit is een bericht van de politie. Met dit toestel is misbruik van de alarmlijn 112 gepleegd. Gebruik je verstand. Stop hiermee! Misbruik van het alarmnummer 112 brengt het leven van andere mensen ernstig in gevaar. 112, Alleen als elke seconde telt. Ook voor jou."

De regio Drenthe wordt gebruikt om te kijken of het misbruik af zal nemen. Is dit het geval, dan zal het systeem ook in andere regio's in gebruik worden genomen.

Circuit Bahrein officieel geopend

Vandaag is het nieuwe circuit in Bahrein officieel geopend. Jean Alesi reed een oude bolide van voormalig coureur Juan Manuel Fangio over het 5.4 kilometer lange circuit.

De opening vond minder dan drie weken voor de eerste race, op 4 april, plaats. Bahrein had moeite om het 150 miljoen kostende circuit op tijd af te krijgen. De organisatoren hadden slechts zestien maanden de tijd, nadat ze het contract voor de races binnen hadden gehaald.

Het circuit start in een oase van palmbomen en loopt vervolgens de woestijn in. Het is gebouwd bij de hoofdstad Manama.

Radiotak HMG doet slechte zaken

Yorin FM en RTL FM hebben moedermaatschappij Holland Media Groep een verlies van vijf miljoen euro bezorgd in 2003. Volgens het bedrijf is het negatieve resultaat te wijten aan de investeringen in de nieuwe frequenties en de investering in de nieuwe programmering. Bij de frequentieverdeling in mei vorig jaar wist de HMG twee FM-frequenties te bemachtigen, één nieuwe voor RTL FM en een uitbreiding voor het Yorin FM-pakket.

De omzet in de radiotak van HMG bedroeg in 2002 nog negen miljoen euro met een winst van drie miljoen euro. In 2003 was die omzet nog maar zeven miljoen euro. Op het totaal plaatje heeft de HMG wel positieve cijfers, het bedrijf sloot 2003 af met een winst van 25 miljoen, en dat was in 2002 nog een verlies van 12 miljoen euro.

The Hitcher en Innercity Prijswinnaars

Vorige week maakte je op FOK! kans op de DVD van The Hitcher. Het antwoord dat we zochten was natuurlijk:
Ali G in da house

De Winnaars van de DVD The Hitcher zijn:

dmace
The_Lakini
psycho83
TheGuardian
Eastereggs


Gefeliciteerd! De DVD komt in de loopt van volgende week naar jullie toe.

Ook hadden we nog 5 DVD's van Innercity weg te geven. Het goede antwoord moest zijn: de 6e keer!
De DVD's gaan naar:

aphrodisiac
Maartenoei
SCaRaB
s4nder
snok


Ook van harte gefeliciteerd!

[update] Zeker 27 doden bij aanslag in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zich een grote explosie voorgedaan. Daarbij zijn volgens de Iraakse politie veel mensen om het leven gekomen en veel gewonden zijn gevallen. Een hotel zou grotendeels zijn verwoest, omliggende huizen raakten beschadigd. Volgens ooggetuigen is de aanslag met een autobom gepleegd.

Het getroffen hotel staat in de wijk Karrada, in de buurt van het Palestine Hotel, waar veel buitenlandse journalisten verblijven. Het gaat om een betrekkelijk klein hotel. Het gebouw staat in brand en diverse mensen zoeken naar slachtoffers.

Update 19:52

Inmiddels ligt het dodental op 27. Daarnaast raakten veertig mensen gewond.

Deel Kamer niet blij met islam-kritiek VVD

De manier waarop de VVD de islam ter discussie stelt valt slecht bij veel partijen in de Tweede Kamer. Niet alleen bij de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie, maar ook bij coalitiegenoten CDA en D66. André Rouvoet van de ChristenUnie ziet zelfs een groeiend conflict tussen de twee grootste regeringsfracties: ''De liberale jihad werd aanvankelijk uitgedragen door Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali. Maar Van Aartsen en andere prominente VVD'ers steunen hun betoog volledig. Dit kan in de coalitie uitgroeien tot een thema dat gaat schuren.''

Eerder deze week hekelde D66-leider Boris Dittrich al de harde toon omtrent het integratiedebat van allochtonen. "Denkbeelden en taalgebruik vliegen steeds vaker gierend uit de bocht. Vooral als het om allochtonen gaat." Hij vindt dat allochtonen zo langzamerhand ''de kop van jut'' zijn geworden. Wat betreft de islam-kritiek van de VVD kritiseert Dittrich het ''groepsdenken.''

PvdA-leider Wouter Bos meent dat de VVD de minst liberale partij op het punt van de vrijheid van godsdienst, en in het bijzonder de islam, aan het worden is. Met name het VVD-voorstel tot controleren van moskeeën, stelt de essentiële vrijheden disproportioneel ter discussie, zegt Bos. Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema begrijpt de VVD de scheiding van kerk en staat verkeerd. ''Die betekent dat de staat de kerk met rust laat, niet dat de overheid de moskee moet controleren. Nederland wordt een onvrij en uitermate benepen land. Het CDA zet zich onvoldoende af tegen deze geluiden uit de VVD'', aldus Halsema.

De ChristenUnie vindt het ''verontrustend'' dat niemand binnen de VVD afstand neemt van de kritiek op de islam. ''De liberale jihad van de VVD gaat langzamerhand in de richting van een staatsneutralisme met fundamentalistische trekjes. Dat verdraagt zich slecht met de rechtsstaat en kan een bedreiging vormen voor onze democratie. De denkbeelden die worden uitgedragen uit angst voor de islam, bedreigen de geestelijke vrijheid in ons land. Het is zeer onliberaal.''

Eerder al liet premier Balkenende weten niets te voelen voor het tegenwerken van de stichting van nieuwe moslimscholen, wat de VVD voor ogen had. Hij zag daarin een aanval op artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd.

VVD-fractivoorzitter Van Aartsen liet via een woordvoerder weten dat andere politici blijkbaar dingen willen zien die er niet zijn. De VVD zal volgens hem niet aan de godsdienstvrijheid tornen.

Géén verbod op hoofddoekjes in Nederland

Er komt in Nederland géén verbod op het dragen van hoofddoekjes. Een ruime Kamermeerderheid voelt er niets voor om het dragen van hoofddoeken in bepaalde functies te verbieden. De Kamer debatteerde over de kwestie op verzoek van de LPF, die zo'n verbod wel wil.

De meeste fracties zie ook niets in het Franse voorbeeld om religieuze kledinguitingen in overheidsfuncties en op openbare scholen te verbieden. De huidige kledingregels voldoen volgens een Kamermeederheid, en er hoeft niet getornd te worden aan de vrijheid die op dit gebied heerst.

Het enige verbod waar een Kamermeederheid vóór is, is het verbod op hoofddoekjes bij de rechterlijke macht. Het kabinet werkt al aan een bepaling hierover.

Gisteren bleek ook dat het voor Nederlandse moslima's is toegestaan om met een hoofddoek op de foto te staan in het paspoort.

Fransman wil Osama te pletter rijden

The_Leveller had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 35-jarige Fransman heeft drie maanden voorwaardelijke celstraf en schadevergoeding opgelegd gekregen nadat hij maandag had geprobeerd 'Osama bin Laden' omver te rijden. Het bleek echter niet de echte Bin Laden te zijn maar iemand die op hem leek.

De man reed maandag in zijn auto door de zuidelijke stad Montpellier toen hij ineens een voetganger zag die als twee druppels water op de leider van Al-Qaeda leek. Hij twijfelde geen moment en gaf plankgas, reed dwars door een rood licht en ging met z'n wagen het voetgangerspad op. Hij slaagde niet in zijn poging om de lookalike te vermorzelen omdat hij tegen een trappenhuis crashte.

De bestuurder noemde als reden voor zijn impulsieve actie de angst die hij had voor het terrorisme. Onlangs dreigden terroristen met het plegen van aanslagen in Frankrijk nu de hoofddoekjes uit de schoolbankjes zijn gebannen.

Slim zoontje (8) overleeft familiedrama

Een 8-jarig jongetje heeft een familiedrama dat zich afspeelde in de Amerikaanse staat Californië weten te overleven door een grote portie koelbloedigheid. Het ventje hield zichzelf dood nadat zijn vader wild om zich heen had geschoten.

De schietpartij vond één dag voor de negende verjaardag van het jongetje plaats. Terwijl hij koekjes zat te eten, draaide de vader na een ruzie met zijn vrouw volledig door en schoot op de vrouw en de jongen.

De moeder overleefde de schietpartij niet en stierf ter plekke. Het jongetje raakte gewond, viel op de grond en deed net of hij dood was. Nadat zijn vader zichzelf door het hoofd geschoten had, stond het ventje op en vluchtte naar een vriendje, wiens ouders de politie alarmeerden.

[update] Justitieel onderzoek naar GeenStijl

GeenStijlJustitie is een onderzoek gestart naar de handel en wandel van het weblog GeenStijl.nl. Doel van het onderzoek is om vast te stellen of de makers van het log zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging met de dood.

Directe aanleiding voor het onderzoek is een klacht van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Het MDI sommeerde vorig jaar om een stigmatiserende zin over Marokkanen weg te halen. Bovendien werden in reacties van users volgens het MDI 'grove discriminerende uitingen' gedaan. MDI-directeur Ronald Eissens: ''Wij hebben Geenstijl gevraagd die te verwijderen. Toen het opnieuw gebeurde, weigerden ze de site aan te passen en werd er op de weblog een gigantische schreeuwpartij tegen ons in gang gezet. Zo zei een discussiedeelnemer die zich Rotemetoot noemde: ,,Als het meldpunt Geenstijl nog verder lastigvalt, vermoord ik mensen. Heel simpel.''

In de aangifte van het MDI wordt gesteld dat de makers van Geenstijl de bedreigingen van Rotemetoot niet afkeurden. Een Geenstijl-medewerker die zich verschuilt achter de naam De Chileen, schreef: ,,...met een beetje geluk gaat het MDI vanzelf weg. Zo niet? Sturen we Rotemetoot erop af.''

Bedreigingen
Geenstijl raakte ook al in opspraak toen directeur Trudy Prins van de Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) op het weblog onder vuur werd genomen. Op een item waarbij het aantal rokers dat per 1 januari zou zijn gestopt in twijfel werd getrokken werden bedreigende en beledigende reacties gepost. Zo stelde een user voor om Prins 'uit haar lijden te verlossen met een nekschot'. Afgelopen week bleek dat Prins nog steeds boos is op GeenStijl.

Ook het Zuid-Hollandse PvdA-Statenlid Robbert Baruch zegt op Geenstijl met de dood bedreigd te zijn toen hij in januari onder eigen naam op de site kritiek uitte op de inhoud van de discussiebijdragen. Rombo, één van de makers van Geenstijl, schreef: ,,Ach, meneer Baruch meldt zich wederom vrijwillig voor een nekschot?''.

Baruch: ''Ik vraag me af waar hun verantwoordelijkheid als maker van die site ligt. Ze roepen van alles, ze leggen de kogels en het geweer in feite klaar. En als er dan wordt geschoten, zeggen ze: dat was de bedoeling niet. Dit zijn geen pukkelige 16-jarigen, maar professionele journalisten. Ik vind het geen stijl dat mensen op die site als stront worden behandeld.'' Het PvdA-statenlid uit overigens op zijn eigen site wel vaker kritiek op GeenStijl.


Update 17:47
GeenStijl lijkt niet onder de indruk van de aangifte van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Volgens het log draait alles om dit bericht, waarin in reacties op satirische wijze de draak werd gestoken met het MDI. ''Moeten wij ons laten vertellen door een dergelijke groep subsidievreters wat wij wel- en niet mogen schrijven? Dacht het niet'', aldus GeenStijl. De makers gaan dan ook vol in de aanval en rakelen oude berichten over ontbrekende jaarverslagen en subsidies van het Meldpunt op.

Het log zegt niet tegen een internetmeldpunt te zijn, en wijst erop dat ze alles wat in hun ogen niet deugt op internet onder de loep nemen. Zo worden ook sites van extreem-rechtse lieden regelmatig belachelijk gemaakt.

Bouma
De makers gaan ook in op berichten die de afgelopen dagen in dagblad Trouw verschenen over de bedreigingen richting STIVORO-directrice Trudy Prins. Volgens GeenStijl is de journalist van die artikelen, Joop Bouma, een trouwe volger van Prins en heeft hij al meerdere positieve artikelen over de anti-rokersclub geschreven. Ook schreef hij samen met Prins het kritische boek Het Rookgordijn, waarin de macht van de Nederlandse tabaksindustrie wordt beschreven.

GeenStijl verbaast zich erover dat deze journalist, die nog nimmer over internet heeft geschreven, nu ineens op GeenStijl is gedoken.

Namen
Het blijft verder niet geheel duidelijk wie er achter GeenStijl zitten. Deze week vielen onder meer de namen van Telegraaf-journalisten Romke Spierdijk en Dominique Weesie. Tegenover Trouw bevestigde Weesie dat hij inderdaad voor GeenStijl heeft gewerkt, maar daar vorig jaar al weg is gegaan. Hij zegt wel te weten dat er journalisten van allerlei media bij zitten. De vraag of hij wellicht de man is achter de nick 'Fleischbaum', die nog steeds stukken post op GeenStijl, beantwoord hij met: ''Dat denken een heleboel mensen. Maar ik bevestig dat niet''.

Een andere maker van GeenStijl, Rombo, zegt niet Romke Spierdijk te zijn, hetgeen her en der op internet wel wordt beweerd. Rombo zegt dat de geheimzinnigheid omtrent hun identiteit nodig is: ''We zijn een paar keer bedreigd door extreem-rechtse groeperingen, die we op onze site aanpakken.'' Volgens Rombo is men altijd via e-mail, fax en 06-nummer bereikbaar. ''Als iemand ons wil spreken dan kan dat. We geven alleen onze ware identiteit niet prijs.'' De vraag of wellicht internetjournalist Ambroos Wiegers achter 'Prof. Hoxha' schuilgaat, blijft dan ook onbeantwoord.

Van Heeswijk bevestigt vorm

De 59e editie van Nokere Koerse is gewonnen door Max van Heeswijk. Hij bevestigt hiermee zijn vorm voor de Primavera.

Nokere Koerse is een wedstrijd van de derde categorie. Tien keer moesten de renners de Nokereberg beklimmen. Max van Heeswijk won voor landgenoot Rudi Kemna. De Belg Jo Planckaert hield met zijn derde plaats Gerben Lowik van zich af, die vierde werd.

Uitslag (top 4)
1. Max van Heeswijk (Ned) Us Postal
2. Rudi Kemna (Ned) Bankgiroloterij
3. Jo Planckaert (Bel) MrBookmaker-Palmans
4. Gerben Löwik (Ned) Chocolade Jacques

Kind in nood blijkt papegaai te zijn

Oplettende mensen uit de Duitse stad Aschaffenburg riepen de hulp van de politie in omdat ze uit de naastgelegenwoning een kind om zijn ouders hoorde schreeuwen. Toen de politie het huis binnen ging, bleek het lawaai echter van een papegaai af te komen.

De buren hoorden iemand in de woning voortdurend 'mama' en 'papa' roepen en gingen ervan uit dat het ging om een kind dat wellicht in nood zat. De gealarmeerde politie nam een kijkje in het huis en stelde vast dat het geschreeuw van een papegaai af kwam. Het beest behoorde toe aan een nieuwe huurder.

Man onthoofd door vallende kraan

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is vanochtend een man overleden nadat een takelwagen op zijn auto viel. Het slachtoffer werd door de kraan regelrecht onthoofd.

De takelwagen reed om zes uur 's morgens een tunnel in, toen de kraan bij de ingang bleef vast zitten. De takel smakte tegen de auto aan en ritste het dak van het voertuig helemaal open. Voor de 36-jarige automobilist, vader van een tienjarige dochter, was geen hulp meer mogelijk; de kraan onthoofdde hem in één beweging.

De chauffeur van de takelwagen zal worden vervolgd wegens dood door schuld.

Geit mishandeld met carbolineum

Picapica en asjemenou hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Lieren, gemeente Apeldoorn, is dinsdagavond een geit overleden nadat het dier was ingesmeerd met carbolineum. Dit houtbeschermingsmiddel veroorzaakt ernstige brandwonden als het in aanraking komt met zonlicht.

De 54-jarige eigenaar ontdekte zijn geit 's avonds in een schuur, bedekt met een dikke laag groene carbolineum. Het dier is vermoedelijk ook op andere wijze mishandeld, aangezien het nog maar amper op zijn benen kon staan. Gezien de verwondingen, heeft een dierenarts het beest laten inslapen.

Amerikaanse hongert verlamde broer dood

JustaGurl had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Verenigde Staten is een vrouw aangehouden op verdenking van de moord op haar verlamde broer. Ze zou de man hebben opgesloten in een vervuilde kamer en hem geen eten hebben gegeven. De man was een hongerdood gestorven.

Toen de 29-jarige Scott Thomas Olsen door ambulancepersoneel werd ontdekt woog hij nog maar 28 kilo. Er zaten insecten op zijn lichaam en er waren infectieplekken te zien. Hoewel zijn 36-jarige zus aangaf haar broer de dag voor zijn dood nog water en eten te hebben gegeven, bleek de man alleen verteerd bloed in zijn maag te hebben.

De zus heeft de moord mogelijk gepleegd om een erfenis. Ze was de enige erfgenaam van haar broer, die in 1996 250.000 dollar had gekregen door met een winkel te schikken. Olsen was namelijk blind en verlamd geraakt door het inademen van butagas dat uit die winkel afkomstig was.

F1 laakt terreurdreiging Bahrein

Een paar teambazen in de Formule 1 hebben zich uitgelaten over de dreiging van een terroristische aanslag die de nieuwe Grand Prix in Bahrein met zich mee zou brengen. Zij hechten weinig waarde aan de waarschuwingen hiervoor.

Na de oorlog in Irak en de meer recente aanslag in Madrid vragen velen zich af of het wel verstandig is af te reizen naar het Midden-Oosten. "Terrorisme is een echte bedreiging," aldus Paul Stoddart van Minardi. "Maar het is overal gevaarlijk." Volgens Stoddart is het risico al verhoogd sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

"We moeten het niet hebben over één enkel land. We lopen overal ter wereld het risico. De Formule 1 moet politiek niet met sport vermengen," aldus de teambaas. Wel nemen de teams volgens hem bepaalde voorzorgsmaatregelen.

Zijn collega Eddie Jordan zegt verbaasd te zijn over de waarschuwing van de Britse overheid aan burgers om niet naar Bahrein te reizen. "Ik ben er drie keer geweest in de laatste drie maanden," aldus de Ier. "Ik denk dat je geen vrediger, alledaagser plaats kunt vinden." Hij zou dan ook naar eigen zeggen versteld staan als ook maar iemand in de Formule 1 zou aarzelen over het afreizen naar Bahrain over twee weken.

Veel meer F1-nieuws vind je op de FOK!F1manager!

Litmanen wederom geblesseerd

Jari Litmanen heeft wederom een blessure opgelopen.

De Finse middenvelder, die net was hersteld van een eerdere blessure, viel gisteren op de trainig van Ajax opnieuw uit met een blessure aan zijn enkel. Onderzoek in het ziekenhuis gaf nog niet aan hoe ernstig de blessure is.
Litmanen kwam dit seizoen nog maar negen maal in actie voor de Amsterdamse club en het is nog onzeker of hier een vervolg op komt.

McLaren-coureurs trainen in Thailand

De coureurs van McLaren hebben, na de opening van het F1-seizoen in Australië, in Thailand getraind om zich voor te bereiden op de fysieke inspanningen die de Grand Prix in Maleisië kost.

Volgens de persoonlijke trainer van Kimi Räikkönen, Mark Arnall, kan de hitte en de luchtvochtigheid in de hoofdstad Kuala-Lumpur ervoor zorgen dat de coureurs tijdens de race wel vier liter vocht verliezen. Dat heeft invloed op de prestaties van de coureurs en hun concentratie. In de cockpit kan de temperatuur oplopen tot wel 50 graden.

"Het kost het lichaam zo'n tien dagen om aan de hitte te wennen," aldus Arnall. "Het meerendeel van de aanpassingen vinden plaats in de eerste drie tot vier dagen." Arnall probeert Räikkönen te laten wennen aan het drinken van grotere hoeveelheden vocht. Daarbij worden de coureurs tijdens het raceweekend na de vrije training, de kwalificatie en de race zo goed mogelijk weer voorzien van vocht.

Teambazen laken terreurdreiging

Een paar teambazen hebben zich uitgelaten over de dreiging van een terroristische aanslag die de nieuwe Grand Prix in Bahrein met zich mee zou brengen. Zij hechten weinig waarde aan de waarschuwingen hiervoor.

Na de oorlog in Irak en de meer recente aanslag in Madrid vragen velen zich af of het wel verstandig is af te reizen naar het Midden-Oosten. "Terrorisme is een echte bedreiging," aldus Paul Stoddart van Minardi. "Maar het is overal gevaarlijk." Volgens Stoddart is het risico al verhoogd sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

"We moeten het niet hebben over één enkel land. We lopen overal ter wereld het risico. De Formule 1 moet politiek niet met sport vermengen," aldus de teambaas. Wel nemen de teams volgens hem bepaalde voorzorgsmaatregelen.

Zijn collega Eddie Jordan zegt verbaasd te zijn over de waarschuwing van de Britse overheid aan burgers om niet naar Bahrein te reizen. "Ik ben er drie keer geweest in de laatste drie maanden," aldus de Ier. "Ik denk dat je geen vrediger, alledaagser plaats kunt vinden." Hij zou dan ook naar eigen zeggen versteld staan als ook maar iemand in de Formule 1 zou aarzelen over het afreizen naar Bahrain over twee weken.

Van Basten ziet toekomst anders

Marco van Basten heeft de adviezen en voorstellen van technisch directeur Louis van gaal van Ajax afgewezen.

Van Gaal adviseerde Van Basten het aanbod van de KNVB, om trainer van Oranje onder 19 te worden, aan te nemen. Daanaast zou hij dan in part-time dienst bij Ajax kunnen blijven. Van Gaal bood het eem tweejarig contract aan als hoofdtrainer van Jong Ajax.

Op het moment is Van Basten officieel assistent-trainer van Jong Ajax. In de praktijk delen Van 't Schip en Van Basten de verantwoordelijkheden en de plichten. Van Basten wil zo nog een jaar doorgaan en daarna kunnen kijken of hij toe is aan iets anders. Over twee weken zal Ajax bekend maken of ze op die manier verder gaan.

Aantal testdagen naar 20?

Bernie Ecclestone heeft een nieuw plan in de maak om de kosten in de Formule 1 te reduceren en daarmee ook gelijk naar 20 races in een seizoen te kunnen gaan. Er moet minder worden getest.

De 73-jarige F1-baas wil per team slechts ongeveer 20 testdagen toestaan. Minardi-eigenaar Paul Stoddart staat achter het idee. "We denken ongeveer 35,000 kilometers op de baan te rijden dit jaar," aldus de Australiër. "Sommige teams hebben dat echter al gedaan (tijdens het testen)!"

Ook David Richards van BAR vindt het aantal testen waarbij geen publiek aanwezig is, ongeveer vier keer het aantal ronden dat tijdens races wordt verreden, lachwekkend. We moeten meer de wereld over en daarvoor moeten we misschien meer races hebben," zo voegde hij eraan toe.

Een groot obstakel op de weg naar een vermindering van het aantal tests is Ferrari. Het team is zelf eigenaar van een aantal privé-circuits. "Het lijkt alsof sommige mensen het gewoon heerlijk vinden om geld uit te geven," aldus Renault-directeur Flavio Briatore. "Ik denk dat alle overigen blij zijn met een vermindering van het aantal testen."

Toch denkt Paul Stoddart niet dat een vermindering van het aantal tests een verkleining van het gat tussen grote en kleine teams tot gevolg heeft. Het vrijgemaakte geld wordt volgens hem dan wel weer ergens anders aan besteed.

Dove en blinde man rijdt agent aan

Een 84-jarige Roemeense man die is doorgereden nadat hij een agent had geraakt, blijkt doof en blind te zijn.

De man, Aurel Blidaru, was op weg naar de bank om zijn pensioen te innen, toen hij door onbekende redenen een politieagent aanreed. De politieagent, die ten tijde van het ongeval vrij was, bleef achter op het wegdek met een gebroken been. Blidaru merkte echter niets van het ongeval, ook niet toen hij door enkele politiewagens achtervolgd werd: “Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik iemand heb geraakt. Ik had wel het gevoel dat ik iets had gehoord, maar ik dacht dat de motor van auto het lawaai maakte.”

De politieagenten die hem uiteindelijk aan konden houden waren erg verbaasd toen zijn een man uit zagen stappen met een blindenstok en een zonnebril op."Ik rij al auto sinds 1950 en nog nooit heb ik problemen veroorzaakt. Ik ben geregistreerd als doof en blind, maar ik kan met één oog nog wel wat zien. De route naar de bank ken ik erg goed. Daarnaast kan ik mensen nog best goed horen, als ze hard genoeg praten.”

Blidaru is van plan de rechter zijn rijbewijs terug te vragen. Hij wil desnoods met een nieuw examen laten zien dat hij een goede chauffeur is.

Blijven van Maxwell onzeker

Het is onzeker of Maxwell (22) komend jaar nog voor Ajax speelt. De club schermde eerder een optie te hebben gelicht, maar die zou ongeldig zijn, aldus zaakwaarnemer Mino Raiola.

Ajax lichtte in februari een eenzijdige optie voor nog eens twee seizoenen. Nu zegt Raiola echter dat er nog niets getekend is. Maxwell heeft twee aanbiedingen van de Amsterdammers naast zich neergelegd en is nog steeds in gesprek. Mocht er geen akkoord komen dan kan de Braziliaan deze zomer transfervrij weg. Ook verdediger Hatem Trabelsi bewandelt die weg.

Raiola is momenteel ook actief voor Zlatan Ibrahimovic. Hij wil zijn contract niet verlengen en is eventueel in voor een mooie transfer aan het eind van dit seizoen.

Free Record Shop wil mp3-singles verkopen

De Free Record Shop wil naar eigen zeggen 'binnen enkele maanden' beginnen met een internetsite waar klanten de veertig populairste cd-singles tegen betaling kunnen downloaden.

De winkelketen van Hans Breukhoven wil daarmee de dalende opbrengsten uit verkoop van cd's compenseren. "We zijn op alle gewenste niveaus goed in gesprek", zo meldt een woordvoerder van Free Record Shop.

De winkel is op dit moment nog druk op zoek naar de vorm waarin ze de digitale muziek aan willen gaan bieden. Het staat al wel vast dat de Free Record Shop een complete Top40 aan wil bieden: "Onze ervaring leert dat je de complete topveertig als download moet kunnen aanleveren. Anders heeft het geen zin".

Op dit moment maakt de cd-verkoop nog maar 40 procent van de omzet van de Free Record Shop uit. In het assortiment van de winkels nemen computergames en vooral dvd's een steeds belangrijkere positie in.

Recordaantal klachten bij Ombudsman

Het afgelopen jaar 2003 is er een recordaantal schriftelijke en telefonische klachten binnengekomen bij De Nationale Ombudsman.

De woordvoerder van De Nationale Ombudsman denkt dat de toename vooral te danken is aan de intensieve promotie van mogelijkheid om een klacht in te dienen.

De stijging van het aantal klachten betreft vrijwel alle overheidsinstanties. Vooral het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) is kon rekenen op een flinke stijging. Twee jaar geleden waren er 372 klachten, vorig jaar waren dat er maar liefst 567. De meeste klachten gaan over de trage behandeling van aanvragen voor huursubsidie.

Koploper is echter het ministerie van Justitie. Over dit onderdeel van de overheid kwamen maar liefst 1880 klachten binnen. Ongeveer 75 procent van deze klachten gingen over de Immigratie- en Naturalisatie dienst (IND).

De meeste klagers hebben vooral moeite met de snelheid waarmee de overheid werkt. Verder vinden veel mensen de informatie die zij krijgen onvolledig of vinden ze dat de overheid zich niet aan de wetten houdt.

Ralph Inbars begrafenis in Israël

De maandag overleden Ralph Inbar zal vrijdag in Israël worden begraven. Dit maakte een woordvoerder van de TROS woensdag bekend. Over de locatie in Israël wilde de woordvoerder niets kwijt. De plechtigheid zal in zeer besloten kring plaatsvinden.

Maandag overleed Inbar op 65-jarige leeftijd. Inbar had al eerder ernstige hartproblemen gehad, toch kwam zijn dood onverwacht voor familie, bekenden en collega's.


Ralph Inbar 1938-2004

Japan en Rusland weren Nederlandse kip

Zowel Japan als Rusland hebben vandaag besloten tot een importverbod van Nederlandse kippen. De aanleiding hiervan is het waarnemen van een variant op de klassieke vogelpest bij twee Nederlandse bedrijven.

Het afgelopen weekend werd op een pluimveebedrijf in Groningen een lichte variant van vogelpest ontdekt. De 22.000 kippen werden direct afgemaakt. Ook een eendenbedrijf in Lopik werd geruimd. In beide gevallen zou het om een ongevaarlijke variant gaan, maar uit voorzorg zijn toch beide bedrijven geruimd.

In 2002 importeerde Japan nog 430.000 levende kippen. Hoeveel Rusland normaal importeert is niet duidelijk.

Moordenaar 'wandelvrouwtje' krijgt 10 jaar en tbs

Vandaag heeft de rechtbank in Assen de 30-jarige E.W. uit Emmen veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs voor moord en verkrachting.

De rechtbank achtte het bewezen dat de man uit Emmen vorig jaar februari de 79-jarige Johanna Maria van Offeren-Bik uit Emmen op brute wijze driemaal heeft verkracht en daarna vermoord.

De 79-jarige vermoorde vrouw kreeg de bijnaam 'het wandelvrouwtje' omdat ze dagelijks lange wandelingen in de omgeving maakte. Zij werd op 13 februari 2003 voor het laatst gezien. Ruim een week later werd ze verkracht, mishandeld en aan een boom vastgebonden dood teruggevonden

Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen W. geëist

Japans stel in cel na poging moord op dochter

gammapooka had ons via de nieuws-submit te melden:

De Rotterdamse rechter heeft gisteren een Japans echtpaar veroordeeld tot acht maanden cel, omdat zij vorig jaar juli geprobeerd hebben hun dochter te vermoorden.

De politie trof het gezin toen aan, terwijl zij over het spoor liepen. Nadat agenten het gezin in een cel hadden gezet hebben de ouders geprobeerd hun 5-jarige dochter te vermoorden met een scheermes.

De officier van justitie had aanvankelijk geen celstraf geëist, omdat hij van mening was dat zij ontoerekeningsvatbaar waren en het plan hadden collectief zelfmoord te plegen. De rechter vond een celstraf echter wel op zijn plaats en veroordeelde het stel tot acht maanden cel, waarna zij uitgezet worden naar Japan. Wat er in de tussentijd met de dochter gebeurt is onduidelijk.

Kleinste harde schijf ter wereld

Logo ToshibaToshiba heeft sinds afgelopen dinsdag een notering in het Guiness Book of World Records voor de kleinste harde schijf ter wereld. Het schijfje, dat in januari al werd gepresenteerd, heeft een grootte van amper 2,2 centimeter en kan maximaal 4 GB aan data bevatten. Het vorige record was een grootte van 2,54 centimeter.


's Werelds kleinste harde schijf

Het schijfje zal eind dit jaar in productie gaan. Het zal vooral worden gebruikt in MP3-spelers en digitale fotocamera's. Het is niet voor het eerst dat Toshiba zich op de kleine harde schijven stort; Toshiba levert nu de 4,5 centimeter grote harde schijven voor de iPod van Apple.

Silvio Berlusconi stelt al 18 jaar op

Premier Silvio Berlusconi, tevens eigenaar van AC Milan, beklaagde zich vanmorgen dat hij nergens genoemd wordt. Dit terwijl hij al 18 jaar 'de opstelling maakt'.

AC Milan lijkt momenteel onbedreigd op het scudetto af te koersen, ook in de Champions League mag de titelhouder zich weer tot de favorieten rekenen. Het stoort de eigenaar dat hij niet wordt genoemd.

Berlusconi zei het als volgt: "Vanmorgen kreeg ik een sportblad onder ogen dat het had over het Milan van Sacchi, Zaccheroni en Ancelotti, maar met geen woord repte over dat van Berlusconi. En dat terwijl ík al achttien jaar de opstelling bepaal, de regels opstel en de spelers koop. Het lijkt wel alsof ik niet besta."

Berlusconi heeft ergens recht van spreken. Nadat de derby tegen Inter met 3-2 gewonnen werd, na een achterstand van 0-2, verplichtte hij trainer Ancelotti voortaan altijd met twee spitsen te spelen. Uit vijf wedstrijden behaalde Milan vervolgens vier overwinningen en één gelijkspel. Ook verleden jaar toen Milan voor de Champions League van Juventus won, zou de leidsman zijn trainer de opstelling en speelwijze hebben doorgefluisterd.

Twintig Marokkanen gezocht door Spaanse politie

In verband met de terreuraanslagen in Madrid is de Spaanse politie inmiddels op zoek naar twintig Marokkanen. Eerder deze week werd al bekend dat de Spaanse politie vijf Marokkanen zoekt, die samen met de zaterdag aangehouden Jamal Zougam de hoofddaders zouden zijn. De anderen zouden ook betrokken zijn bij de aanslagen, zo bericht het Spaanse dagblad El Mundo vandaag.

De meeste informatie over de verdachten komt uit Marokko zelf. Daar bestaan vermoedens dat de gezochte personen ook betrokken zijn geweest bij bomaanslagen in Casablanca op 16 mei 2003. Eerder deze week berichtte FOK! al hierover.

De identiteit van de twintig verdachten is bij de politie bekend. Volgens de Marokkaanse justitie is de groep verenigd onder de naam "de Eeuwige Leeuwen." Spil in deze groep 'Abu Mughen', die connecties had met Jamal Zougam.

Eerder deze week werd al bekend dat Zougam waarschijnlijk banden onderhoudt met een Spaanse cel van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda, dat wordt geleid door de imam Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah. Deze man zit in Spanje vast voor betrokkenheid bij de aanslagen op 11 september in de VS.

Game: Freaky Flyers

Publisher:Midway
Developer:Midway
Website:Freaky Flyers
Platform:PS2


ElisaB schreef samen met 10-jarige Joeri voor ons de volgende review:

Ontwikkelaar en uitgever Midway kondigt hun spel Freaky Flyers aan met de wervende tekst: "the first-and-only, fast-and-furious, 3-D airplane cart racing-adventure game". Is die unieke nieuwe mix goed verteerbaar of is het een gevalletje gebakken lucht? Om daar achter te komen hebben we ons een week intensief uitgeleefd op de PS2 versie.


Man klaagt popcornfabrikant aan

ThirstyRat had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 32-jarige medewerker van een Amerikaanse popcornfabriek krijgt maar liefst 20 miljoen dollar aan schadevergoeding. De voormalige employee was naar de rechter gestapt omdat hij een vergoeding wilde voor zijn longproblemen, die volgens hem veroorzaakt waren door de werkzaamheden in de fabriek.

De Amerikaan werkte jarenlang bij de fabriek die speciale popcorn maakt die te bereiden is in de magnetron. Uit de rechtszaak is nu gebleken dat de gassen die bij de productie vrijkomen schadelijk zijn voor de longen.

Deze zaak is nog maar het begin voor de popcornindustrie. Nog eens negenentwintig ex-collega's hebben de fabrikant aangeklaagd. De Amerikaanse autoriteiten zijn nu tevens een onderzoek gestart naar mogelijk schadelijke stoffen die vrijkomen als de consument de popcorn in de magnetron klaarmaakt.

BGL ontvangt wildcard Gold Race

Zoals te verwachten was heeft de organisatie van de Amstel Gold Race de BankGiroLoterij een wildcard geboden.

Nederland zal nu met twee teams vertegenwoordigd zijn in de wedstrijd die op 18 april gehouden wordt. Rabobank is rechtstreeks geplaatst.

De andere wildcard ging naar het team van Chocolade Jacques. Dat team heeft onder meer Jans Koerts, Gerben Löwik, Rik Reinerink en Bart Voskamp onder contract.

Ook werd bekend dat Euskatel niet komt klimmen, deze ploeg wordt vervangen door het Belgische team van Lotto - Domo.

Zeeleeuw neemt visser te grazen

sandeman684 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een negentienjarige jongen uit Alaska, Verenigde Staten, is herstellende van zijn spannende ontmoeting met een zeeleeuw. Na zijn vistochtje met zijn vader werd hij plotseling door een zeeleeuw uit de boot geplukt.

"Het gebeurde allemaal zo plotseling, ik kan me niet eens meer herinneren wat ik precies deed", zo vertelde Ray Dushkin junior. Hij heeft aan het merkwaardige incident geen ernstige verwondingen overgehouden.

Ray Dushkin heeft slechts een paar seconden onder water gezeten door de zeeleeuw, waarna hij weer werd losgelaten. De beet van de zeeleeuw liet gelukkig geen wond na, maar hij heeft er wel een paar schrammen aan overgehouden.

"De zeeleeuw zwom gewoon rustig om de boot heen, zoals ze altijd doen als er een boot met vis is aangekomen." zei de geschrokken vader. "De zeeleeuw sprong uit het water en greep mijn zoon alsof het een lappenpop was; ik dacht dat ik hem nooit meer zou zien".

Autoalarmen slaan spontaan tegelijkertijd aan

In een winkelcentrum in Engeland zijn door een onbekende oorzaak tientallen autoalarmen tegelijkertijd afgegaan. De 100-plaatsen tellende parkeerplaats bij de Kingsway Retail Park in Derby veranderde zaterdagmiddag in een grote herrie en zorgde voor grote verwarring.

Ook hadden mensen moeilijkheden met hun afstandsbediening de deurvergrendeling van de auto open te krijgen. Sommige werkten helemaal niet. Een medewerker van Car Electronics Ltd zegt dat het veroorzaakt zou kunnen zijn door elektromagnetische straling of een kleine aardbeving.

Dierenleed in 'Bobo's in the Bush'

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De tweede serie afleveringen van 'Bobo's in the Bush' roept veel verontwaardiging op bij De Dierenbescherming en de SP. Beide organisaties hebben laten weten dat ze de wijze waarop het programma met dieren omgaat onacceptabel vinden. Scènes waarin de deelnemers een biggetje en een vis moeten doden vinden ze een schande en ze eisen dat de aflevering van volgende week gecensureerd wordt.

"Het is smakeloos dat zoiets gebracht wordt alsof het normaal is", zegt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming. SP-kamerlid Krista van Velzen vindt het eigenlijk strafbaar: "Als dit in Nederland gebeurd zou zijn, zou het een overtreding van de wet geweest zijn. Het is immers verboden om dieren op brute wijze en pijnlijke wijze te doden. Maar Yorin schaamt zich er niet voor dit open en bloot op TV te vertonen".

Het programma 'Bobo's in the Bush' stuurt tien enigszins bekende Nederlands de jungle in om met elkaar te overleven. Hun avonturen worden met een camera gevolgd, terwijl ze allerlei opdrachten uit moeten voeren.

In de eerste aflevering was al te zien hoe twee van de deelnemers, Anouk van Nes en Cindy Pielstroom, er tien minuten over deden een vis te doden. In volgende aflevering is te 'zien' hoe Mental Theo met een spies een jong varken gaat doden. Volgens de persvoorlichter van de Holland Media Groep (HMG), die verantwoordelijk is voor het programma is het echter niet direct in beeld te zien: "Nou ja, je hoort het alleen maar. We laten het doden niet zien".

"Onze kandidaten sliepen bij een stam en die doden iedere avond voordat ze gaan eten een varken, als een soort ritueel. Het is dus niet zo dat zij het varken moesten doden om te kunnen eten", zegt de woordvoerder. "We hebben de promo's op televisie al aangepast door ze niet meer overdag uit te zenden."

"Maar zulke reacties kunnen we nooit vermijden. Deze mensen vinden alles wat je dieren aandoet erg, maar dat is het survival instinct wat onze kandidaten moesten leren". Yorin weet nog niet wat voor verdere stappen de SP en de Dierenbescherming gaan nemen.

Kleine aanpassingen kwalificatie

Voorlopig volgen er geen grote veranderingen in het kwalificatiesysteem, maar er is door de FIA wel besloten om de tijden iets te veranderen.

Aangezien de teambazen geen unaniem besluit konden nemen over eventuele veranderingen, wordt voorlopig vastgehouden aan het systeem zoals dat twee weken geleden werd gehanteerd. Om wel rekening te houden met de commerciële belangen van de tv-stations, worden de tijden wel iets aangepast.

De eerste kwalificatie zal om 13.00 uur lokale tijd starten. De tweede kwalificatie volgt precies een uur later om 14.00. Op die manier zouden televisiestations net wat meer tijd hebben om reclames uit te zenden of een analyse te geven. Voor de teams betekent het ook een paar minuten extra ruimte voor kleine aanpassingen aan de auto.

De teambazen moeten hier nog wel unaniem voor stemmen. Dat stemmen zal nu gebeuren per fax. Het stemmen zou nog slechts een formaliteit zijn.

Van Heeswijk niet in Amstel Gold Race

Max van Heeswijk neemt op zondag 18 april niet deel aan de Amstel Gold Race. Zijn naam komt niet voor op de voorlopige deelnemerslijst die zijn ploeg US Postal bij de organisatie heeft ingeleverd.

De uit Baexem afkomstige renner bevestigde gisteravond dat hij geen trek heeft in de Limburgse wereldbekerwedstrijd. "Die koers is veel te zwaar geworden voor mij. Zelfs in mijn huidige vorm heb ik daar niks te zoeken. Ik doe die dag liever iets met mijn gezin dan voor spek en bonen mee te rijden."

Van Heeswijk ontkent dat hij zelf het initatief heeft genomen om de Gold Race van zijn programma te schrappen. Volgens Nederlands succesvolste renner van dit moment heeft de ploegleiding de knoop doorgehakt. "Johan Bruyneel weet hoe ik over de Gold Race denk. Maar als ze mij er per se bij wilden hebben, dan was ik zeker gestart. Vorig jaar heb ik in dienst gereden van Armstrong. Nu hij er niet bij is, zie ik niet in hoe ik de ploeg van dienst kan zijn."

Een Limburger die een wereldbekerproef in zijn achtertuin vrijwillig laat schieten: het zal de naar België uitgeweken Van Heeswijk in eigen streek weinig sympathie opleveren. Zelf wijst hij met een beschuldigende vinger naar de organisatie. Het vernieuwde parcours, met aankomst op de Cauberg, noemt hij enkel op maat gesneden van de klimmers. "Ik begrijp niet waarom ze die Belgische lus eruit hebben gehaald. Met de Halembaye op goed twintig kilometer van de finish had je nog dertig, veertig kandidaat-winnaars. Nu zijn de laatste twintig kilometer zo zwaar dat bijna geen enkele Nederlander nog voorin kan meedoen. Alleen Michael Boogerd, en als-ie heel erg goed is Erik Dekker, kunnen dat soort werk aan."

Er bestaat overigens nog een kleine theoretische kans dat Van Heeswijk toch aan de start komt. Maar dan moet zijn ploeg via een ingewikkelde procedure dispensatie vragen aan de UCI. Reglementair moeten de definitieve selecties worden gevormd uit de voorlopige lijst van acht renners en vier reserves die elke ploeg voor 25 maart aan de organisatie moet overhandigen. Van Heeswijk staat daar voor US Postal dus niet op.

Emiel Frambach van de organisatie noemt de afzegging van Van Heeswijk onbegrijpelijk. "Als Limburger kun je het niet maken om niet mee te doen aan de Gold Race. Zeker niet omdat we al nauwelijks provinciegenoten in het profpeloton hebben. Ik snap dan ook helemaal niks van de beslissing van Max. Hij vindt het parcours te zwaar? Nou, dat vind ik gezeur."

Haalt Van Heeswijk zijn neus op voor koersen in de Limburgse heuvels, trainen doet hij er met enige regelmaat. Met het oog op Milaan - San Remo reed hij afgelopen weekeinde meer dan 200 kilometer over vermaarde kuitenbijters. "Trainen is iets heel anders dan koersen. Die heuvels zijn ideaal om een beetje aan intervaltraining te doen, de benen een beetje op spanning te brengen. Maar daarmee heb ik het dan ook gehad."

Onderhandelingen over Trézéguet

Barcelona onderneemt een serieuze poging om David Trézéguet over te nemen van Juventus. De eerste gesprekken zijn al geweest.

Voorzitter van Barcelona, Joan Laporta, onderhandelde dinsdag met de vice-president van Juventus, Roberto Bettega, over een mogelijke overgang van de spits. Volgens de Spaanse media biedt Barcelona 25 miljoen Euro en zouden er bijkomende regelingen bij kunnen komen. Een spelersruil waar Patrick Kluivert, Javier Saviola, Gerard, Gabri en/ of Thiago Motta bij worden betrokken, wordt niet uitgesloten.

Indien het niet lukt om David Trézéguet te strikken, heeft Barcelona nog een flinke lijst met andere kandidaten. Henrik Larsson (Celtic), Fernando Torres (Atlético Madrid), Javier Chevantón (Lecce), Christian Vieri (Internazionale) en Samuel Eto'o (RCD Mallorca) zouden allemaal de interesse hebben van Barcelona.

Nederland onverminderd vierde

Het Nederlands elftal staat andermaal onveranderd vierde in de wereld. In de afgelopen periode speelde Oranje enkel tegen de USA (1-0).

Nederland liep 'liefst' zes punten op koploper Brazilië en nummer drie Spanje in. Duitsland echter schoot zich dankzij een zege op Kroatië de top tien binnen. Voor de rest gebeurde er weinig in de top van de lijst. Hieronder vind je een uittreksel.

Suriname boekte wel progressie. Het scoorde 20 punten deze maand en steeg vier plaatsen naar positie 154 van de wereld.

Wereldranglijst 17 maart 2004


1Brazilië842 (0)
2Frankrijk826 (0)
3Spanje791(0)
4Nederland749(0)
5Mexico740(0)
6Argentinië735(0)
6Engeland735(1)
6Tsjechië735(2)
9Turkije733 (0)
10 Duitsland729(2)
11Italië726(-1)
12Verenigde Staten725(-1)
13Kameroen718(0)
14Denemarken711(0)
15Ierland705(0)
16België688(0)
17Portugal676 (0)
18Costa Rica674 (0)
19Nigeria672(2)
57Letland547 (-2)
154Suriname254 (4)
181Nederlandse Antillen154(-1)

Alessandro Petacchi vol goede moed

"Ik verloor nog geen sprint dit jaar!". Sprinter Alessandro Petacchi is zelfverzekerd over zijn kansen.

Sinds enkele jaren is Milaan-Sanremo ook een klassieker voor sprinters. En dan moet je niet lang zoeken naar een favoriet. "Dit jaar heb ik nog geen sprint verloren", zegt Petacchi, al goed voor 5 zeges in 2004.

"Ik heb de Tirreno gereden met het vaste voornemen beter bergop te leren rijden. Ik denk dat het me gelukt is. Hopelijk komen we met een voltallig peloton aan de Poggio en loodsen mijn ploegmaats me dan naar de finish."

"Als het op een sprint aankomt, dan vrees ik vooral Cipollini. Mij maak je niks wijs. Die komt om te winnen."

Rugnummer Pantani met pensioen in de Coppi &

De organisatoren van de Italiaanse koers 'Settimana Ciclistica Internazionale Coppi & Bartali' hebben besloten het rugnummer van Pantani met pensioen te sturen.

Dit jaar zal er dus geen enkele renner met rugnummer 145 in de koers verschijnen uit eerbied voor Pantani. Voor de start in kustplaats Riccione zal het rugnummer 145 door witte duiven weg gedragen worden in de lucht.

Pantani eindigde vorig jaar tweede in de laatste etappe en gaf zijn fans daarmee weer hoop op de weg terug te zijn. Het mocht helaas niet zo zijn.

In moslimlanden ''veel steun'' voor Bin Laden

De steun voor de leider van het terreurnetwerk van al-Qaeda, Osama Bin Laden, blijkt in islamitische landen behoorlijk groot te zijn. Dat blijkt uit enquêtes die in verscheidene moslimlanden zijn verricht door het gezaghebbende Amerikaanse onderzoekscentrum Pew. Zo zegt bijna 66% van de Pakistanen Bin Laden te steunen.

In Marokko en Jordanië, landen die als gematigd islamitisch bekend staan en waarvan de regeringen goede banden onderhouden met de VS, heeft ongeveer 50% van de bevolking een positief beeld van de Saudische terroristenleider.


Positief beeld

Méér dan 50% van inwoners van Pakistan, Marokko, Jordanië en Turkije denkt dat de Verenigde Staten met de invasie van Irak uit zijn op de olievoorraden in het Midden-Oosten.

Overigens vindt een meerderheid van de ondervraagden in Frankrijk, Duitsland, Rusland en Turkije dat een sterke Europese Unie nodig is om de macht van de VS in te perken. Samen met inwoners van Groot-Brittannië is men voorstander van een minder op de VS gericht buitenlandbeleid.

Spoorwegovergangen handmatig bediend en bewaakt

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Sinds kort is men rondom de plaats Emmerik, gelegen tussen de Nederlands-Duitse grens, weer een stuk terug in de tijd. Door kortsluiting werken negen spoorovergangen niet meer automatisch en moeten met de hand bediend worden. De kans bestaat dat dit tot en met volgend jaar zo zal blijven.

In de nog geen vijf vierkante meter grote container zitten overdag twee medewerkers, die tijdig worden gebeld als er een trein aankomt. Dan moeten Thomas Geihser en Krystof Dragon snel de wegen afsluiten door middel van roodwitte linten.

Automobilisten bekijken de taferelen enigzins met verbazing. "Er wordt soms flink gemopperd", vertelt Dragon, "maar daar trekken we ons niets van aan. Zelfs voor een politie- of ziekenauto maken we geen uitzondering. Het spoor heeft voorrang."

Het handmatige werk wordt door vele tientallen veiligheidsbeambten gedaan, om zo de negen overgangen te blijven controleren, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Dit kan volgens Dragon nog acht tot twaalf maanden duren.

Bij een zware kortsluiting op 1 maart vielen alle sein-, wissel- en communicatie-installaties en de automatische spoorbomen uit. Daarbij werden alle stroomkabels, zowel boven- als ondergronds vernield. Vrijwel het hele spoortraject tussen Emmerik en de Nederlandse grens moet opnieuw worden bekabeld.

Kabinet voert omstreden VUT-maatregel niet door

Het kabinet heeft het omstreden plan voor de VUT van tafel geveegd, zo liet staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken in het Radio 1 journaal weten. "De heffing ineens is van tafel", zo zei Rutte vandaag.

Het kabinet wil met het schrappen van de maatregel de sociale partners tegemoet komen, die al hun ernstige bedenkingen hadden. Rutte zei nog niet aan te kunnen geven hoe de belasting straks wel geïnd zal gaan worden, nu de heffing ineens van de baan is.

Het nu weggeveegd plan hield in dat het werken tot het 65ste jaar gestimuleerd moest worden. Werknemers, die toch met de vut wilden gaan, hadden volgens het plan vanaf 2005 in één keer het volledige bedrag moeten betalen dat ze tot hun 65ste jaar aan de fiscus verschuldigd zijn.

Minister De Geus van Sociale Zaken liet in oktober al weten dat de fiscale 'voorheffing' voor werknemers die met de VUT gaan, van tafel zou kunnen gaan. Toen al zou er uit een ander potje geld kunnen worden gehaald, om te kunnen zorgen voor een goede overgangsregeling naar een nieuw stelsel voor vroegpensioen en voor een uitgebreidere levensloopregeling.

Armstrong als meesterknecht

Het is praktisch zeker dat Lance Armstrong zal deelnemen aan Milaan - San Remo. Hij zal gaan knechten voor Max van heeswijk en George Hincapie.

Armstrong heeft zich de afgelopen week in Italië voorbereid op het nieuwe seizoen. Hoewel zijn conditie verre van optimaal is, wil hij best Milaan - San Remo rijden in dienst van de ploeg. Andere jaren liet Armstrong zich liever niet, zo vroeg in het jaar, zien in de koersen.

Dit jaar heeft Armstrong lang getwijfeld over deelname, omdat hij zelf nog ver van zijn top zit. Als hij echter op dit niveau iets voor zijn ploeg kan betekenen dan doet hij dat graag. Met Hincapie en Van Heeswijk denkt US Postal een goed kans te hebben op de winst.

US Postal heeft nu negen namen bekend gemaakt voor hun team, waarvan nog één renner zal afvallen:
Lance Armstrong
Antonio Cruz
Viatcheslav Ekimov
George Hincapie
Benoît Joachim
Victor Hugo Peña
Benjamin Noval
Pavel Padrnos
Max van Heeswijk

Ama's Angola blijken niet zielig te zijn

Rita VerdonkAngolese asielzoekers, die weer terug zijn gekeerd naar hun land, blijken vaak bij lange na niet zo zielig te zijn als hun verhalen doen geloven. Zo is er niemand van de 24 Angolese minderjarige asielzoekers (ama's) die de laatste zes maanden naar hun geboorteland zijn teruggekeerd, alsnog ter plekke een opvangcentrum in Luanda gegaan. Dit centrum werd een half jaar geleden door minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken geopend. Alle ama's bleken gewoon bij familie terecht te kunnen.

Met Nederlands subsidiegeld werd in Luanda een opvangcentrum opgericht. Het maakt een deel uit van een bestaand weeshuis. Twaalf van de twintig zijn met Nederlands geld bekostigd en daar wordt nu door wezen en straatkinderen dankbaar gebruik van gemaakt.

Verbaasd is minister Verdonk niet over het feit dat de ama's bij familie terecht kunnen. In Nederland blijken de ama's vaak de meest hartverscheurende verhalen te vertellen. Ontwikkelingswerkers in Angola zeggen de verhalen sterk te betwijfelen. Voor de gemiddelde Angolees is het onmogelijk om een reis naar Nederland te bekostigen, laat staan een minderjarige zonder familie. Uit de verhalen blijkt dat sommige ama's door hun ouders op het vliegtuig worden gezet in de hoop hier een studieplaats of baan te bemachtigen. Om Nederland binnen te komen liegen de ama's over hun leeftijd en over hun achtergrond. bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het ministerie van Justitie zegt eveneens niet verbaasd te zijn van de leugens van de ama's. Een woordvoerder zegt dat het bekend is dat veel asielzoekers liegen over hun leeftijd. Het weeshuis fungeert als vangnet. "Je praat toch over kinderen."

Michelin bezorgd over prestaties

Hoewel veel mensen en teams ervan uitgaan dat de Michelin-banden het komend weekend op Sepang beter zullen doen dan twee weken terug, blijven ze bij Michelin zelf bezorgd over de prestaties.

In de eerste race op Albert Park toonde Ferrari, en daarme Bridgestone, zich oppermachtig. De drie topteams van Michelin, Williams, McLaren en Renault, kwamen er niet aan te pas. Waar vorig jaar de banden van Michelin beter presteerden in de hitte, leken de rollen in Melbourne nu omgedraaid. Ook bij Michelin beseffen ze dit.

Pascal Vasselon, manager Formule 1 van Michelin, vertelde: "Geschikte banden voor Sepang maken zorgt voor twee moeilijkheden. Dit is normaal gesproken de warmste race van het jaar met baantemperaturen die op kunnen lopen tot 55 graden celsius. Dat is op zich geen probleem, maar het is niet pekatisch om in Maleisië te testen. Dus testen we banden voor Maleisië in de winter op Europese circuits. Dit maakt het erg moeilijk, omdat zoals iedereen begrijpt de omstandigheden dan heel anders zijn."

Het is dus af te wachten welke fabrikant dit jaar de beste banden voor Maleisië heeft en welke invloed de banden zullen hebben op de afstanden tussen de teams.

Väyrynen wil naar een topclub

Na zijn stormachtige ontwikkeling en de belangstelling voor hem van de afgelopen weken, heeft Mika Väyrynen aangegeven graag naar een topclub te vertrekken.

Zowel de Nederlandse topclubs als een aantal buitenlandse clubs tonen interesse in de 22-jarige middenvelder. Voorzichtig wordt bij SC Heerenveen geïnformeerd naar een afkoopsom voor de Fin. Zaakwaarnemer Henk van Ginkel schaart hem al in het rijtje Van der Vaart-Robben.

Zelf vertelt Väyrynen in de Voetbal International van deze week: "Of het nou komt door mijn doelpunten van de laatste weken, maar er is ineens van alle kanten belangstelling voor mij. De interesse van clubs zoals Feyenoord en PSV vleit me enorm. Het is een bewijs dat ik goed bezig ben. Ik ben klaar voor een topclub."

Hij vervolgde: "Ik zou liegen als ik zeg dat de interesse mij niet bezighoudt, maar mijn spel lijdt er niet onder. Het enige dat ik kan doen is me concentreren op het voetbal: dit is het seizoen van mijn definitieve doorbraak."

Eerste en tweede kievitsei niet geaccepteerd

Het eerste gevonden kievitsei in Friesland is geweigerd omdat het is geraapt op een moment waarop niet mag worden geraapt. Hessel Bouma uit Tirns vond maandag het ei in een ganzengedooggebied in de buurt van Hakkum. Hier mag alleen na 16.30 uur worden geraapt maar de vinder vond het ei rond 16.00 uur. Reden voor het provinciebestuur om het ei niet in ontvangst te nemen.

Hylke Krikke uit Wolvega vond dinsdag bij Nijeholtwolde ook een kievitsei maar deze voldoet ook niet aan de eisen van de provincie. Krikke beschikt niet over een nazorgpas en een eierzoekkaart. Tot vier jaar geleden was hij eigenaar van de grond, maar die heeft hij aan zijn zoon overgedaan.

Momenteel loopt er bij de rechtbank een zaak van stichting De Faunabescherming en de Vogelbescherming tegen de provincie Friesland. Men wil afschaffing van het kievitseieren rapen wat alleen nog maar in Friesland mag. Verliest de provincie de zaak, dan dreigt een eeuwenoude traditie te verdwijnen.

Bush begrijpt Nederlands Irak-standpunt

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het bezoek van Balkenende aan Bush is afgerond. Daaruit is gebleken dat de Amerikaanse president de premier niet direct gevraagd heeft om de Nederlandse missie in Irak te verlengen. Na afloop van het gesprek zei Bush begrip te tonen voor de Nederlandse besluitvorming over de Irak-missie. Bush en Balkenende spraken elkaar in de Oval Office in het Witte Huis. Na afloop konden journalisten een paar vragen stellen.

De Tweede Kamer had Balkenende opgedragen om nog geen toezeggingen te doen over een eventuele verlenging van de missie, die op 1 juli afloopt. Er zal door het kabinet hierover nog een besluit moeten worden genomen. De PvdA is in ieder geval fel gekant tegen een verlenging, zo sprak Wouter Bos deze week.

Premier Balkenende werd door Bush bedankt voor het zenden van de 1200 mariniers, die momenteel in Irak werkzaam zijn. Uit de woorden van Bush viel indirect op te maken dat een verlenging van de missie door hem wel gewenst is. Zo zei Bush: "Ik wil dat u aan de Irakezen denkt. Die willen onze terugtrekking niet, omdat zij vrij willen zijn", antwoordde Bush toen hem werd voorgelegd dat een meerderheid van de Nederlanders vóór beëindiging van de missie in Irak is.

Bush zei het te waarderen dat zijn "Nederlandse vriend" zo snel al weer op bezoek was in het Witte Huis. Balkenende was vorig jaar september ook al op bezoek. Tijden een ontbijt werd er gesproken over Irak, Noord-Korea, het terrorisme en de bemiddelende rol die Den Haag kan spelen in de relatie van de VS met Frankrijk en Duitsland.

Na afloop van het bezoek reisde Balkenende tezamen met minister Bot van Buitenlandse zaken naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan. Met Annan werd niet gesproken over een eventuele verlening van de Nederlandse missie in Irak. Annan zei wel dat de ruim dertig landen die een militaire missie naar Irak hebben gestuurd belangrijk werk verrichten. Verder kwam de wenselijkheid van een nieuwe VN-resolutie voor Irak ter tafel.

Kerry claimt Democratische kandidatuur

De Amerikaanse senator John Kerry heeft gisteren officieel de kandidatuur namens de Democratische Partij bij de presidentsverkiezingen in november opgeëist. Hij deed dat nadat hij de voorverkiezing in de staat Illinois op zijn naam had geschreven.

Overwinning KerryZondag werd al door CNN gemeld dat Kerry de benodigde meerderheid, 2162 kiesmannen, om zich heen had verzameld. Toen hield Kerry nog een slag om de arm omdat bij deze telling ook de zogenaamde 'superkiesmannen' waren inbegrepen. Dat zijn doorgewinterde partijleden die niet gekozen zijn in de voorverkiezingen en op elk moment hun voorkeur kunnen wijzigen.

Op 2 maart, na 'Super Tuesday', was Kerry eigenlijk al zeker van de Democratische nominatie. Hij won toen in negen van de tien staten en zijn laatste rivaal, senator John Edwards, trok zich uit de strijd terug.

KandidatenTotaalAnderen
Kerry216212
Edwards5340
Dean1705
Clark570
Sharpton270
Kucinich230
Gephardt00
Lieberman00
M. Braun00


-
Zie ook het Dossier Elections 2004

Doden bij raketaanvallen Israël

Israëlische gevechtshelikopters hebben afgelopen nacht bij een raketaanval zeker twee Palestijnen gedood. De militaire operatie vond plaats in een vluchtelingenkamp in Rafah, zo lieten Palestijnse veiligheidsbronnen weten.

Zeker zeven mensen raakten gewond, van wie twee ernstig. Naast helikopters zette het Israëlische leger zeventien pantservoertuigen in om, naar eigen zeggen, te zoeken naar militante Palestijnen.

Gisteren kwamen bij een raketaanval in Gaza-stad eveneens twee Palestijnen om het leven. Daarbij vielen veertien gewonden, onder wie drie kinderen. De acties zijn een direct gevolg van het Israëlische kabinetsluit om de militante Palestijnse beweging Hamas harder aan te gaan pakken. Directe aanleiding voor dit besluit zijn de zelfmoordaanslagen van afgelopen zondag, waarbij tien Israëliërs om het leven werden gebracht.

Vermoedelijke oorzaak explosie Russische flat gevonden

Sessy en DocFok hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Archangelsk, Rusland, is gisteren een negen verdiepingen tellende flatgebouw geëxplodeerd. Hierbij zijn zeker 29 doden en vijftien gewonden gevallen. Vermoed wordt dat er nog twintig mensen onder de brokstukken liggen. De kans op overlevenden neemt met het uur af.

Momenteel circuleren er enkele versies in de media van wat de oorzaak van de explosie kan zijn. Zo wordt een terroristische aanslag niet uitgesloten. Daarnaast zijn er ook getuigen die mannen in de flat de kleppen van de centrale verwarming hebben zien stelen. De politie gaat ervan uit dat laatsgenoemde de waarschijnlijke oorzaak van de explosie is.

Het stelen van gekleurd metaal is een groot probleem in Rusland. Dit gebeurt veelal door alcoholverslaafden. De twee mannen, waar de politie inmiddels naar op zoek is, zouden met enkele pijpen weggerend zijn. Kort voor de explosie hadden de bewoners nog gebeld naar de politie dat ze gas roken.

De explosie vond in de nacht plaats. De kracht van de explosie was zo groot dat één van de bewoonsters uit het gebouw vloog vanaf de negende verdieping. Wonder boven wonder wist zij dit te overleven.

Man op straat in Eindhoven doodgeschoten

In Eindhoven is een nog onbekende man dinsdagavond op straat neergeschoten en ter plaatse overleden. De woordvoerder van de politie meldde dat het slachtoffer rond rond tien voor half elf op de hoek van de Bessenvlinderstraat en de Pagelaan liep, toen twee mannen op hem af kwamen lopen en hem neerschoten.

De daders vluchtten te voet maar van hen ontbreekt ieder spoor. De politie kan in het kader van het onderzoek geen nadere bijzonderheden geven. Momenteel onderzoekt de technische recherche de zaak.

TGV misschien naar Maastricht

De gemeente Maastricht gaat, samen met de Belgische gemeente Luik, via een Europese lobby proberen de hogesnelheidstrein TGV binnen een jaar naar Zuid Limburg te halen. Eerst wil men uitgebreid de haalbaarheid van de halte bestuderen.

Voor deze studie hoopt Burgemeester G. Leers van Maastricht een subsidie van een miljoen euro te krijgen van de Europese Unie. De andere helft van de totaal twee miljoen euro kostende studie komt voor rekening van de regio. Ook zou Leers graag zien dat de eerste TGV voor maart 2005 rijdt, dan wordt namelijk de grote Kunst- en Antiekbeurs Tefaf in de stad gehouden.

Volgens een woordvoerder van Maastricht steunt Luik het plan, omdat men ook belang heeft bij de 30.000 reizigers die de Limburgse hoofdstad jaarlijks denkt te krijgen. Men verwacht hierdoor een belangrijker verkeersknooppunt te worden.

’s Ochtends vroeg wil men een TGV vanuit Maastricht naar Parijs laten rijden, en de laatste trein vanuit Parijs wil men door laten rijden naar Maastricht. Gedurende de dag wil men tussen Luik en Maastricht iedere twee uur een speciale sneltrein laten rijden, zodat in beide steden goede overstapmogelijkheden ontstaan. In Luik op de TGV en in Maastricht op een Nederlandse Intercity.

Bartoli tijdig fit en strijdbaar

Michele Bartoli is klaar voor zaterdag. La Primavera moet van CSC voor hem zijn.

In de eerste wereldbekerwedstrijd worden de kaarten op Bartoli gezet. Hoewel uitgevallen in Parijs-Nice, is de Italiaan nu weer compleet hersteld van zijn beenblessure en vol in training. CSC deed het uitstekend verleden week, teamgenoot Jörg Jaksche won de etappekoers naar de zon. Bartoli won overigens nog nooit in San Remo.

Voor CSC komen de volgende renners in actie: Michele Bartoli, Fabrizio Guidi, Michael Blaudzun, Frank Høj, Jakob Piil, Bobby Julich, Maximilian Sciandri en Jens Voigt. De deelname van Jakob Piil is onder voorbehoud, hij komt van een blessure terug.

Smiths legt 'GeenStijl' vast

fyful had ons via de nieuws-submit te melden:

De merknaam 'GeenStijl' is gedeponeerd door chipsfabrikant Smiths. Alles wijst erop dat het moederbedrijf Frito-Lay Trading Company de naam bij het Benelux Merkenbureau heeft laten registreren om deze naam te gebruiken voor een nieuwe soort chips.

Smiths schreef afgelopen maand een wedstrijd uit waarbij mensen konden stemmen op een nieuwe naam voor een smaak 'Doritos'.

Bij het weblog GeenStijl.nl is niks bekend. "Wij weten echt helemaal van niets. Smiths heeft in ieder geval geen contact met ons opgenomen," zegt weblogger prof. Hoxha. "Toevallig is het wel zo dat wij onlangs zelf onze eigen naam bij een merkenbureau hebben gedeponeerd, dat hebben we op heel veel producten gedaan, maar toevallig niet op een zak chips. Wel is het zo dat de beeltenis van GeenStijl en de typografie waarvan wij ons bedienen wel is vastgelegd," zegt Hoxha.

"Ons merkenbureau Onel is nu ook aan het kijken of wat Smiths doet wel zomaar kan," vervolgt hij. Hij is niet tegen GeenStijl als merk chips. "Ik zou het alleen maar geweldig vinden als er GS-chips op de markt komen," aldus Hoxha.

Overigens is er ook gestemd op de naam FOK!

Kabinet wil meer keuze op de kabel

Het moet in de toekomst mogelijk zijn om je eigen kabelprovider te kiezen. Dit staat in de nota 'omroep via de kabel' van minister Brinkhorst (Economische Zaken), waarmee het kabinet heeft ingestemd. Net als bij de vaste telefonie moet het straks mogelijk zijn om je eigen zenderprovider te kiezen. Het kabinet gaat nu met de kabelsector overleggen over een 'vastrechtmodel'.

In dit model wordt dan een vast bedrag in rekening gebracht voor de aansluiting op het netwerk. Daarna betaal je voor de zenders die je wenst te ontvangen. De D66-bewindsman wil daarmee eenzelfde model krijgen als bij de vaste telefonie waar je je eigen 'Carrier' kunt kiezen zoals Tele2 of Pretium Telecom.

De kabinet wil zo de keuzemogelijkheid vergroten en hoopt dat de kabelexploitanten vervolgens zelf meer keuzevrijheid gaan bieden.

Uitslag 1/2-finale AmstelCup

Twickelpics.nl en remco1 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

FC Twente heeft zich geplaatst voor de finale van de Amstel Cup. Na de reguliere speeltijd en twee verlengingen was de stand 2-2, waardoor strafschoppen noodzakelijk werden. Twente was daarin de betere ploeg.

In een zeer matige wedstrijd had Twente het eerste kwartier het betere van het spel. Toch kon NAC in de eerste helft op 0-1 komen. Het duurde tot de 69e minuut voordat Twente langzij kon komen. Binnen tien minuten stond Twente zelfs op 2-1 door een doelpunt van invaller N'kufo. Vlak voor tijd wist Collen 2-2 aan te tekenen waardoor er verlengd moest worden. Daarin werd niet gescoord zodat strafschoppen nodig waren. Twee NAC-spelers misten het doel, waardoor Twente verder bekert.

FC Twente - NAC Breda (2-2) 6-5 n.s.

35' Boukhari 0-1
69' Niemeyer 1-1
77' N'Kufo 2-1
88' Collen 2-2

Strafschoppenreeks:
Slot 2-3
Zomer 3-3
Seedorf 3-3 mis
Van der Weerden 4-3
Elmander 4-4
Ramzi 5-4
Engelaar 5-5
Polak 6-5
Boukhari 6-5 mis

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Venezuela biedt Aristide asiel aan

Het Zuid-Amerikaanse land Venezuela heeft Jean-Bertrand Aristide, de verdreven president van Haïti, asiel aangeboden. De Venezuelaanse president Hugo Chavez zei de nieuwe regering van Haïti niet te erkennen.

"De president van Haïti heet Aristide en hij is door zijn volk gekozen. Hij is ontvoerd door soldaten uit het land dat over de hele wereld democratie predikt", aldus Chavez. Chavez beschuldigde in zijn betoog ook de Verenigde Staten herhaaldelijk van pogingen Aristide ten val te brengen.

Aristide heeft na zijn vertrek, eind februari, einige tijd doorgebracht in de Centraal-Afrikaanse Republiek en nu huist hij in Jamaica, een ander eiland in Midden-Amerika. Wat zijn definitieve ballingsoord zal worden is nog niet bekend.

De nieuwe leider van Haïti, Gerard Latortue, probeert ondertussen een regering van nationale eenheid te vormen. Hij heeft echter geen leden van Aristides partij Lavalas opgenomen in zijn ministersploeg, waarin naar verluidt al elf van de dertien posten bezet zijn.

Schumacher genomineerd voor sport-oscar

Michael Schumacher heeft wederom een nominatie op zak voor de Laureus World Sports Award, ook wel bekend als de oscar voor de beste sportman van het jaar.

De Duitser dankt zijn nominatie aan de wereldtitel die hij vorig seizoen behaalde. Hij heeft onder andere de tennisser Roger Federer en vijfvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong als concurrent voor de titel. Renault-coureur Fernando Alonso is genomineerd voor de titel beste nieuwkomer.

Ferrari haalde nog een tweede nominatie binnen, de renstal kan beste team van 2003 worden. Onder de overige genomineerden in deze categorie is onder andere voetbalclub AC Milan.

Surinaamse officier van justitie doodgestoken

Errol Tilborg, een Surinaamse officier van justitie, is dinsdag in zijn woning in Paramaribo doodgestoken. Dat heeft de Surinaamse minister van Justitie, Siegfried Gilds, bekendgemaakt.

De 33-jarige Tilborg, een beginnend officier, zou na een worsteling zijn neergestoken in zijn slaapkamer door iemand die kort daarvoor zijn huis binnengedrongen was. Een neef van Tilborg, die op bezoek was uit Nederland, raakte gewond. Van de dader ontbreekt voorlopig nog elk spoor.

Renault voorspelt betere prestaties in Sepang

Renault zal komend weekend een gevecht gaan leveren met Ferrari. Dat heeft de renstal in aanloop naar de race laten weten.

Technisch directeur Bob Bell is vol vertrouwen en denkt het gat met Ferrari in Maleisië te kunnen verkleinen. Die renstal was in Melbourne nog oppermachtig, terwijl tegenstanders juist hadden gehoopt dat er een einde zou zijn gekomen aan de jaren van overmacht van het team. Vorig jaar was de strijd om de wereldtitel namelijk de spannendste in jaren.

In 2003 markeerde de race in Maleisië het begin van een goed seizoen voor Renault. "Vorig jaar zagen we dat we een goede wagen hebben en de banden beter worden in de hogere temperaturen," aldus coureur Fernando Alonso.

"Heel realistisch denken we dat de wagen, met de verbeteringen op het gebied van de motor en het chassis, goed mee zal kunnen als we het Europese seizoen bereiken. Het belangrijkste gedurende deze eerste races is om betrouwbaar te zijn, de races uit te rijden en punten te scoren. In de top 5 of 6 eindigen is ons minimumdoel."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.