Afschaffing oortje ontlokt protest

Het voorstel van de UCI om het oortje af te schaffen wekt veel protest op. Met het communicatiemidel loodsen de teambazen onder meer hun coureurs in de wedstrijden.

UCI Technisch consulent Wauthier: "De renners hebben weinig te zeggen, het lijken wel robots. Veel wedstrijden blijven gesloten omdat de ploegleiders alles van achter uit beslissen. En de renners zijn makkelijker afgeleid. Het oortje is er gekomen voor de veiligheid, maar toen Kivilev viel had hij zijn oortje aan en het werkte nog. De ploegleiders kunnen hun wagens niet meer deftig besturen omdat ze constant zitten te roepen naar de renners."

Manager Patrick Lefevere van Quick Step - Davitamon is duidelijk over de bezwaren: "De oortjes moeten blijven in het wielrennen. We zijn tegen het verbieden, niemand wil het oortje zien verdwijnen. Het is niet omdat ze het oortje niet langer mogen gebruiken in de voetbal dat ze het ook uit het wielrennen moeten halen. De situatie is totaal verschillend. Tijdens de wedstrijden heb je te maken met ronde punten, gevaarlijke punten, kruispunten enz. Vergeleken met tien jaar geleden is er veel veranderen. Er is gewoon geen weg terug. Of de rennersaandacht is verminderd? Da's allemaal bullshit. Da's gewoon een idee van iemand die nog nooit gekoerst heeft. Wauthier is ook diegene die de evolutie van de fietsen wil tegengaan."

Collega Mark Wouters is dezelfde mening toegedaan: "denkt dat de tactieken niet veel veranderd zijn sinds de invoeging van de oortjes. Voordien besliste de ploegleider ook al de tactiek. Alleen moest hij vroeger naar voor rijden om zijn renner te kunnen spreken. Dat was hoe dan ook zeer gevaarlijk. Nu kunnen de ploegleiders rustig achteraan blijven."

Peter van Petegem zegt als renner zelfs niet meer zonder oortje te kunnen rijden: "In wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix zou ik niet zonder kunnen. Je ploegleider is onmiddellijk bij je als je een mechanisch probleem hebt. Zonder oortjes verlies je minimaal één minuut." Franck Vandenbroucke is wel voorstander, "met de oortjes is er weinig plaats voor intuïtie", is zijn mening.