'Lazio Roma is stervende'

Lazio Roma lijkt weinig op te schieten met een eventuele verkoop van verdediger Jaap Stam aan AC Milan. Een reddingsoperatie lijkt niet te hebben geholpen, vandaag werd de handel in aandelen van de club op de beurs van Milaan stilgezet.

De handel werd gestopt nadat uit de verschenen jaarcijfers bleek dat de Romeinse club na de saneringen van afgelopen seizoen wederom 20 miljoen euro tekort komt op de balans. Het verkopen van Stam voor een dergelijk bedrag zou geen soelaas bieden. Ook een emmissie van nieuwe aandelen is volgens financieel specialisten niet meer mogelijk. Daarmee is de club feitelijk bankroet.

Verleden jaar werd nog 110 miljoen euro in de club gepompt en werden diverse spelers verkocht. Ditmaal zou de benodigde 120 miljoen euro echter niet te vinden zijn. Een lucratieve deelname aan Europees voetbal komend seizoen is ook vrijwel uitgesloten. EU-commissaris Frits Bolkenstein heeft laten weten dat staatshulp van de Italiaanse regering voor de voetbalclubs niet getolereerd zal worden omdat in dat geval de Europese regels zullen worden overtreden.

Het nieuws komt voor Lazio op een onmogelijk moment naar buiten. Komende woensdag speelt het de bekerfinale tegen Juventus en aanstaande weekend staat de (immer cruciale) derby tegen het eveneens financieel niet-florissante AS Roma op het programma.

In Italie zijn enkel Juventus, AC Milan, Internazionale, Bologna, Lecce, Modena en Empoli schuldenvrij en financieel gezond. AS Roma en AC Parma lijken de volgende slachtoffers. De totale schuld van de profclubs bedraagt momenteel -inclusief rente- 650 miljoen euro. Voorzitter Galliani van de voetbalfederatie heeft de clubs opgeroepen snel korte metten te maken met de schulden, die in drie seizoenen tijd gerealiseerd werden.