Slag om Amerikaanse kiezers op internet

De Amerikaanse president Bush en zijn Democratische rivaal Kerry hebben ook het internet ontdekt voor hun race om het Witte Huis. Als eerste presidentskandidaten gebruiken ze het internet om elkaar te bestoken met webvideo's en campagnespotjes die alleen op het internet te zien zijn.

Reden is voor de nieuwe tactiek is de grote toename van het aantal Amerikanen dat over een snelle internetverbinding beschikt. De internetspotjes zijn een stuk goedkoper dan de tv- of radiospotjes en ze kunnen onder miljoenen mensen worden verspreid. Bovendien kunnen de kandidaten razendsnel op elkaar reageren, veel sneller dan via tv- of radiospotjes.

Vorige maand stuurde Bush maar liefst zes miljoen e-mailtjes naar zijn aanhangers met daarin links naar zijn videoboodschappen op het net. In de spotjes wordt Kerry afgeschilderd als een hypocriet. Kerry reageerde meteen met een tegenoffensief van 300.000 berichten met verwijzingen naar zijn webvideo's.

De toon van de internetboodschappen zijn een stuk scherper dan de relatief softe televisieadvertenties voor een heel breed publiek.