Gaumont: 'Doping was verplicht'

Philippe Gaumont heeft opnieuw benadrukt dat hij niet een zeldzame dopinggebruiker is, maar dat hij een zondebok is in een wereld waarin dopinggebruik algemeen is.

Gaumont werd door zijn ploeg Cofidis ontslagen nadat bekend was geworden dat hij doping heeft gebruikt. In een interview met de Franse krant Le Monde legt hij juist de schuld bij die ploeg neer. Volgens hem zou het weigeren van doping gelijk hebben gestaan aan ontslag bij Cofidis.

Gaumont vertelde: "Als je geen dope nam, werd je aan het einde van het seizoen gewoon weggestuurd." Ondertussen is tegen Gaumont wel een onderzoek aan de gang vanwege zijn vermeende betrokkenheid in een dopingnetwerk. Eerder dit jaar zat hij al enige tijd vast.

Alleen in de eerste zes maanden van zijn loopbaan als wielrenner zou hij geen doping hebben gebruikt. Hij vertelde: "In juni 1994 gaf een ploegarts me een injectie Kenacort en vanaf dat moment begon het." Kenacort is een ontstekingsremmer en een middel dat op de dopinglijst staan. Hierna heeft hij vele andere middelen geprobeerd.

De controles hadden geen effect op hem: "Elke renner weet dat epo na drie dagen niet meer opspoorbaar is, maar het effect tien dagen doorwerkt. Je weet dus precies wanneer je moet stoppen." Dat hij toch niet zo slim is als hij doet voorkomen blijkt wel uit het feit dat hij twee keer bij een dopingcontrole positief werd bevonden.

De informatie over de gevaren van doping voor je lichaam bleef volgens Gaumont achterwege: "Het enige waarvoor ik gewaarschuwd werd, was het risico betrapt te worden. Ik ben volledig verantwoordelijk voor mijn fouten, maar het is het systeem dat ons naar doping doet grijpen dat moet worden beoordeeld."