FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 januari 2004

Russisch meisje heeft rŲntgen-ogen

Manchurian, Alexander en boeiend hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De artsen in Rusland staan voor een raadsel nu is gebleken dat een Russisch meisje in staat is in het mensenlichaam te kijken met haar blote ogen.

De 16-jarige Natalia Demkina kan, door gewoon naar een mens te kijken, de organen zien. Ook kan ze vaststellen of de persoon ziek is en zelfs welke ziekte hij onder de leden heeft. Ze is inmiddels al uitgebreid door wetenschappers onderzocht, maar die kunnen de bijzondere gave niet verklaren. Natalia zelf was erg blij met de bevestiging van de doktoren. Zelf denkt ze dat ze haar gave te danken heeft aan een aantal operaties die ze in het verleden heeft ondergaan.

De Russin doet op dit moment een medicijnen studie in Moskou en wil haar gave als carriŤre gebruiken. Ze helpt artsen al regelmatig bij het stellen van diagnoses en het doen van onderzoeken. Vooralsnog zoeken wetenschappers naar een verklaring voor de rŲntgen-ogen. Natalia zelf vindt het allemaal best: "Als ze een verklaring kunnen vinden voor mijn gave, dan heb ik een goede kans om naar de meest prestigieuze school voor medicijnen te gaan."

Arbiter Collina stopt in 2005

Wie kent hem niet: 's werelds bekendste scheidsrechter Pierluigi Collina. De arbiter met zijn kale hoofd is door voetbalbond FIFA al vier keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Vorig jaar heeft hij zelfs een ere-doctoraat van de universiteit van Hull gekregen. Toch zal in 2005 het doek voor hem vallen, hij wordt dat jaar 45 en is daardoor gedwongen te stoppen met fluiten.

"In juni 2005 word ik 45 en zal ik helaas moeten ophouden, zoals de reglementen voorschrijven", zei de Italiaan die in 2002 nog de WK-finale tussen BraziliŽ en Duitsland leidde. "Ik weet dat sommige voetballers op hoge leeftijd nog altijd uitstekend presteren, maar wij arbiters zijn gebonden aan de regels. Ik heb geen keus."Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager.

Bank wordt overvallen via plafond

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam is vanmorgen een bank op een wel heel opmerkelijke manier overvallen: de overvallers kwamen binnen via het plafond.

De twee mannen hadden hun intrek genomen in een leegstaande woning boven de bank en daar een gat in de vloer gemaakt. Vervolgens kwamen ze, gewapend en gemaskerd, via het plafond de nog gesloten bank binnen.

Het personeel, dat al wel aanwezig was, werd bedreigd met een vuurwapen en een aantal van hen werd vastgebonden. De twee mannen gingen er vervolgens met een nog onbekend geldbedrag vandoor. De zaak wordt inmiddels door de recherche onderzocht.

Nederlandse politici gedagvaard

Aankomende maandag moeten oud-premier Kok, ex-ministers De Grave en Van Aartsen en oud kamervoorzitter Nieuwenhoven zich melden als getuigen bij de rechtbank in Den Haag. Ze worden ondervraagd door de Haagse rechter-commissaris over de aanval op de televisiestudio in Belgrado en aanvallen met clusterbommen op het centrum van Nis in JoegoslaviŽ in 1999.

Het is voor het eerst dat westerse politici gedagvaard worden om te getuigen over de vraag in hoeverre tijdens de oorlog in JoegoslaviŽ de normen van het humanitair oorlogsrecht zijn geschonden. Mocht er sprake zijn van oorlogsmisdaden, dan is vastgelegd in het verdrag van Neurenberg dat politici en militairen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Winnaars MyFone Prijsvraag!

De afgelopen week kon je op FOK! onder andere een Nokia N-Gage winnen, beschikbaar gesteld door MyFone. Het goede antwoord op de vraag op welke letter je moest klikken voor de Picture Personalizer moest zijn: T.

Uit bijna 1400 inzendingen is de winnaar van de Nokia N-Gage geworden:
burku003


We hadden ook nog wat "troostprijzen" weg te geven, namelijk 3 top mobile games van MyFone. Deze gaan naar:
Ventje24
kweenie911
Lemming22


Van harte gefeliciteerd! De prijzen komen zo spoedig mogeljk naar jullie toe.

ESA geeft eerste kleurenfoto van de Mars Express vrij

Terwijl de NASA alleen maar zwart-wit versies van het oppervlak van de planeet Mars uitgegeven heeft, houdt de European Space Agency (ESA) niets geheim. De Europese ruimtevaartorganisatie brengt wťl kleuren-satellietfoto's van het oppervlakte van Mars uit, gemaakt met de gloednieuwe Mars Express die eind december vorig jaar in een baan om Mars is gekomen.

De foto is 19 januari door de ESA verspreid, en toont een landschap dat erg op de Grand Canyon op aarde lijkt. Er zijn diepe valleien te zien die door wateractiviteit in de rotsen geslepen zijn. Geleerden vermoeden dat het water in de grond gezakt is, en nu in de vorm van ijs onder het oppervlak verblijft. Er zijn bergkliffen te zien, valleien en plateaus. Klik hier voor de grote foto.

De ESA beschrijft de eerste foto's als "veelbelovend". De resolutie van de foto is 12 meter per pixel. De foto is op 14 januari genomen met de High-Resolution Stereo Camera (HRSC), en toont een gebied van 1700km lang en 65km breed. De satelliet vloog er op een hoogte van 275km overheen. Op de afbeelding is een deel van de complete foto te zien.

De HRSC is een van de zeven observatie-instrumenten aan boord van de Mars Express. Er is ook een radar-imager aan boord, die enkele kilometers diep in het Mars-oppervlakte kan kijken, zodat er bijvoorbeeld waterbronnen gevonden kunnen worden.

De eerste publieke kleurenfoto van het oppervlakte van Mars (Foto: ESA)

De Mars Express zal ťťn Marsjaar (bijna twee aardjaren) om de planeet blijven cirkelen, en veel onthullende kleurenbeelden van het oppervlak van Mars naar de aarde zenden. De Mars Express werd in juni 2003 gelanceerd op het Baikonut Kosmodroom in Kazachstan. Het vaartuig droeg de Beagle 2 met zich mee die op Mars zou moeten landen, maar daar is niets meer van vernomen.

Drie vrijlatingen in zaak-Anja Joos

In de zaak-Anja Joos zijn vandaag drie jonge mannen vrijgelaten. Twee andere blijven vastzitten. Vijf verdachten moesten voorkomen. In verband met de dood van Joos werden indertijd totaal negen verdachten opgepakt. Eerder had de rechtbank al besloten vier andere verdachten vrij te laten.

De twee verdachten die blijven vastzitten zijn hoofdverdachte Mohamed G. (19), en een minderjarige. G. heeft een bekentenis afgelegd en er zijn zeven verklaringen tegen hem die zeggen dat hij Joos als een voetbal gebruikte.

Degene die vrij zijn gelaten zijn de 19-jarige Said el J., de 18-jarige Khalid L., en de De 19-jarige Mohamed O. Allen hebben een strafblad voor onder meer straatroven, diefstal en zware mishandeling.

Het Openbaar Ministerie (OM) poogde alle jongens vast te houden tot de inhoudelijke behandeling die medio maart zal plaatsvinden. Het OM hamerde op de groepsdynamiek bij de geweldpleging. "Dit soort jongens trekken heel veel met elkaar op in een groep. Ze beseffen niet hoe ernstig de situatie kan zijn. Als je ze hoort, is geen van bij de doodslag aanwezig geweest, zo zei de aanklager. De drie die nu zijn vrijgelaten gaan nog niet vrijuit.

IsraŽl wellicht niet op conferentie in Zweden

IsraŽl dreigt met het niet komen opdagen op een conferentie in Zweden. Reden hiervan is dat IsraŽl eist dat het kunstwerk met een portret van een Palestijnse zelfmoordenaar van een tentoonstelling verdwijnt.

Shalom, IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken, eist dat het kunstwerk verdwijnt. Anders komt IsraŽl niet naar de conferentie. "De deelname van IsraŽl aan de conferentie hangt af van de bereidheid van de Zweedse regering om zich te distantiŽren van het geŽxposeerde kunstwerk."

Afgelopen vrijdag baarde de IsraŽlische ambassadeur opzien door het te lijf gaan van een kunstwerk. Het kunstwerk, 'Sneeuwwitje en de waanzin van de waarheid' genaamd, is tentoongesteld vanwege een conferentie over volkerenmoord die plaatsvindt van 26 tot 28 januari.

Het kunstwerk

Verdachte bekent moord op Marleen Konings

De 46-jarige man die eerder in Zuid-Afrika werd aangehouden op verdenking van moord op Marleen Konings (24), heeft bekend. Hij blijkt haar te hebben doodgeschoten. De studente was in Zuid-Afrika bezig met een stage.

Het lichaam van Konings werd afgelopen vrijdag aangetroffen in een kloof in de Tradauw Pass tussen Barrydale en Suurbraak bij Swellendam, nadat sinds 27 december naar de studente werd gezocht. Het stoffelijk overschot bleek in staat van ontbinding te verkeren. Tijdens de lijkschouwing is aan de hand van gebitsgegevens vastgesteld dat het inderdaad om de 24-jarige gaat. Het moordwapen - met sporen van de verdachte en de moordlocatie - is inmiddels gevonden. De verdachte, die voor moord wordt aangeklaagd, moet aanstaande woensdag voor de rechtbank verschijnen.

Het is nog onbekend wanneer het lichaam van Konings naar Nederland zal worden overgebracht. Naar alle waarschijnlijkheid zullen dan ook de ouders en zus van haar, die nog in Zuid-Afrika zijn, terugkeren. Zij zijn opgevangen door slachtofferhulp.

Het condoleanceregister, dat door de Enschedese Saxion Hogeschool is geopend, is inmiddels door 650 mensen getekend. Vanmorgen heeft op deze school, waar Marleen Konings aan de faculteit Elektro en Media Techniek studeerde, een herdenkingsdienst plaatsgevonden.

Marleen Konings
Marleen Konings

Deel PvdA wil van Oudkerk af

PvdA-wethouder Rob Oudkerk van Amsterdam komt steeds verder in het nauw. Vandaag berichtte de Volkskrant dat Oudkerk ook op de tippelzone aan de Theemsweg in Amsterdam kwam. De vorige maand gesloten tippelzone werd bevolkt door heroÔnehoertjes en buitenlandse dames die vaak het slachtoffer waren van vrouwenhandel.

De Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Tjalling Halbertsma: ''Oudkerk is in het najaar van 2002 op de Theemsweg gesignaleerd door de politie. Cohen heeft hem onmiddellijk op het matje geroepen. Ik moet erkennen dat het gedrag van Oudkerk moreel niet aanvaardbaar is. Mijn oordeel over hem als mens is daardoor veranderd. Mijn opvatting over hem als politicus en wethouder is niet gewijzigd.''

Vandaag brokkelde ook binnen de PvdA de steun voor de eigen wethouder af. Binnen het bestuur gaan steeds meer stemmen op die menen dat hij beter kan opstappen. De raadsfractie van de PvdA bespreekt de zaak vanavond. Het afdelingsbestuur komt morgen bijeen.

De Amsterdamse CDA-fractie liet weten dat als Oudkerk van hun partij was geweest hij zijn biezen had kunnen pakken. De VVD in de hoofdstad betwijfelt of Oudkerk nog wel geloofwaardig kan overkomen. De D66-fractie in Amsterdam vindt dat Oudkerk de eer aan zichzelf moet houden.

De landelijke PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole zei vandaag op Radio 1 dat de kwestie-Oudkerk niet alleen schadelijk is voor de Amsterdamse wethouder, maar ook schadelijk is voor de gehele PvdA, en de politiek in het algemeen. Koole noemde de golf publiciteit over onder meer Oudkerks prostitutiebezoek geen verheffend nieuws. ''Ik hoop dat het nu snel voorbij is, en hij zich waarmaakt als wethouder.''


Foto van Oudkerk en zijn vrouw Marieke, die de Telegraaf vandaag op de voorpagina publiceerde

Gebroken arm na vreugdesprong om sneeuw

Hoewel sneeuw in de meer bergachtige gebieden van Oostenrijk een doodnormale zaak is, was een portie vers gevallen sneeuw voor een tienjarige jongen toch genoeg reden om een vreugdesprong te maken. Uit het raam wel te verstaan.

De knul sprong voorover het venster, dat zich zo'n vijf meter boven de grond bevindt, uit. Hij landde echter niet in een dikke laag verse sneeuw, maar op een stuk waar de sneeuw slechts tien centimeter hoog is. Naast een gebroken arm hield de jongen diverse ernstige schaafwonden in het gezicht aan zijn sprong over.

[update] Lazrak wil bij de SP blijven

Frost0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LazrakHet afvallige SP-Kamerlid Ali Lazrak wil toch bij de fractie van die partij blijven. Dat is het resultaat van tweede onderhandelingen met SP-senator Tiny Kox. Afgesproken is dat er binnen de SP een discussie op gang over het deel van het salaris wat SP-Kamerleden aan de partij moeten afstaan. Lazrak vindt de 1900 euro die hij overhoudt te weinig, en weigert al een jaar zijn salaris af te staan.

Deze maand liep de ruzie tussen Lazrak en fractievoorzitter Marijnissen op. Lazrak beschuldigde Marijnissen van het kleineren en schofferen van andere SP-kamerleden. Marijnissen was ontstemd over het feit dat Lazrak uit de commissie-Blok, een initiatief van de SP, was gestapt. Enkele dagen geleden dreigde Lazrak nog uit de partij te stappen. Onder andere Kamervoorzitter Weisglas vond dit uiterst ongewild.

Update18:55
Voor SP-leider Jan Marijnissen is de lucht rondom de kwestie Ali Lazrak nog helemaal niet geklaard. Volgens hem moet Lazrak zijn kritiek op hem ůf waarmaken ůf terugnemen.

De beschuldiging van Lazrak, dat Marijnissen fractiegenoten zou schofferen, slaat volgens Marijnissen helemaal nergens op. Hij vindt dat Lazrak een verkeerd beeld van hem heeft geschetst. Ook de suggestie dat er een nieuwe discussie over de geldafdracht van SP-Kamerleden gevoerd gaat worden, wijst Marijnissen van de hand. Het SP-congres heeft die afdracht vastgesteld, en daar wordt niet van afgeweken.

Collina fluit tot 2005

Scheidsrechter Pierluigi Collina stopt in 2005 noodgedwongen met fluiten.

De bekende Italiaanse arbiter met windvaste coupe wordt in juni* 2005 45 jaar en mag dan volgens de regels van de Italiaanse voetbalbond niet meer fluiten. "Ik weet dat sommige spelers op hoge leeftijd nog uitstekend presteren, maar wij arbiters zijn gebonden aan de regels. Ik heb geen keus", aldus een berustende Collina.

De topscheidsrechter floot onder andere op het afgelopen WK de finale BraziliŽ - Duitsland en werd van 1998 tot en met 2002 vijf maal achtereen uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar.

*Voor de volledigheid dient te worden opgemerkt dat de diverse Nederlandse bronnen spreken van een 45e verjaardag in juni 2005. Volgens de website van Collina is hij echter jarig op 13 februari.

We vermoeden dat er verkeerd vertaald is en dat bedoeld wordt dat Collina aan het einde van het seizoen, in juni 2005, afscheid neemt van de velden.

Nederlandse bedrijven azen op orders Irak

Het Nederlands-Irakees Centrum voor Handelsbevordering (NICH) meldt dat ongeveer 700 Nederlandse bedrijven interesse hebben getoond voor toekomstige handel met Irak. Het NICH werd begin dit jaar opgericht en is de opvolger van de tijdelijke Task Force Irak. Het NICH heeft als doel om bedrijven gezamenlijk de krachten te laten bundelen en op die manier zoveel mogelijk orders binnen te halen.

De orders zijn tot nu toe vooral naar Amerikaanse en Engelse bedrijven gegaan, maar de Nederlandse ondernemers hebben ook buitengewoon veel interesse in de Irakese orders. Er is in Irak genoeg werk te verrichten; het land heeft erg geleden onder de afgelopen oorlogen en de dictatuur van Saddam Hoessein. Zodra er een positief reisadvies wordt gegeven voor Noord-Irak, wil het NICH een handelsmissie sturen.

[update] FOK!Radio van 19 januari

Fok! RadioUpdate 22:47 uur

IR Baboon en Seborik waren vandaag te gast in de studio van ActionRadio in Utrecht aan Zee. Ook Nikky en Gelly waren via Skype aanwezig. Luister de uitzending nu terug:

Klik hier om te luisteren

Originele bericht

Het is weer maandag en dat wil zeggen dat er weer een nieuwe FOK!Radio is. Nolius en SunChaser hebben weer een volle uitzending voor je in petto!

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

In de studio komen IR Baboon en Seborik. Met deze twee moderators op het forum zullen we het vooral hebben over muziek. Maar ze gaan ook testen of je voor doodverwensingen op FOK!Radio een ban krijgt. Daarnaast hoor je meer over hun leven buiten FOK! komt natuurlijk aan de orde. Daarnaast komt Nikky in de uitzending. Zij is moderator van General chat en vooral bekend van Bart Smit. Maar we zullen het niet alleen hebben over haar werkgever. Natuurlijk komt ook haar relatie met Gelly aan bod!

Uiteraard gaat Yvonne ook weer met ons roddelen. Meer over het forum hoor je weer van Knut. Hij neemt de afgelopen week op het forum op geheel eigen manier met je door. Natuurlijk hoor je ook weer de column 'SunChaser gaat offtopic'. En deze week gaat het over het FOK! eiland.

En we draaien veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum. Maar ook via de mail, radio@fok.nl, kun je plaatjes aanvragen. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (24 kbps, lage kwaliteit)
Stream 3 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl
Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.


Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen. Oude uitzendingen terug luisteren kan via deze pagina! Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft overigens ook een eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

Vitesse wil spelers behouden

Vitesse wil met een zestal spelers om de tafel gaan zitten om te onderhandelen over een langer verblijf in Arnhem.

Keeper Jimmy van Fessem en spits Jhon van Beukering hebben een contract dat aan het einde van het seizoen afloopt. De twee kunnen dus vrij kiezen, al heeft de club goede hoop hun contracten gewoon te kunnen verlengen.

Voor de jonge verdediger Michael Jansen (19) en de middenvelders Nicky Hofs (20), Raymond Fafiani (20) en Ricky Bochem (21) heeft Vitesse de mogelijkheid een optie te lichten, wat Nicky Hofs zou verbinden tot medio 2007 en de overige drie spelers tot half 2006. Echter als de opties gelicht worden staan ook de voorwaarden vast en de tijden zijn veranderd.

Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat Vitesse ook met deze spelers opnieuw zal willen onderhandelen over de voorwaarden van hun contract. De club moet uiterlijk in april aan de laatste vier spelers laten weten of zij de opties wil lichten of niet.

Davids de Veroveraar

Edgar Davids heeft bij Barcelona de meeste balveroveringen in ťťn wedstrijd op zijn naam geschreven en bevestigt daarmee zijn reputatie van bal-afpakker.

De middenvelder, die net bij de club is en volgens trainer Frank Rijkaard nog niet helemaal wedstrijdfit zou zijn, wist in de wedstrijd tegen Athletic de Bilbao de bal vijftien maal te onderscheppen. Het oude clubrecord stond dit seizoen met dertien veroveringen op naam van Xavi.

Naast de JOP ook de OOP

De gemeente Venray is van plan om in de wijk Landweert een 'ouderen-ontmoetingsplek' aan te gaan leggen. De bedoeling van de ontmoetingsplek is om het contact tussen de bewoners van de straat, voornamelijk vijftig-plussers, te bevorderen, zodat voorkomen wordt dat mensen vereenzamen.

De 'OOP' zal komen te liggen aan de Koningskaars en bestaat uit een pleintje met enkele banken en een tafel. De bewoners, die om de plek gevraagd hebben, zullen het meeste werk opknappen. De helft van de benodigde tienduizend euro zal door de gemeente betaald worden, maar ook de woningstichting en de wijkraad betalen mee.

Konijnenplaag teistert gevangenis Zwolle

-=chuckie=- en Linz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een konijnenplaag in Zwolle zorgt voor ernstige problemen bij de gevangenis. De dieren knagen kabels door, waardoor de beveiliging van de gesloten inrichting in gevaar komt. De inrichting heeft toestemming gekregen de konijnen te doden.

De provincie Overijssel heeft de benodigde ontheffing op de Flora- en Faunawet verleend. "De gevangenisdirectie wil zo de openbare veiligheid garanderen", vertelt een woordvoerder. De dieren knagen de ondergrondse kabels van de bewakingscamera's kapot. Vanaf nu mogen de dieren tussen zonsondergang en zonsopgang worden neergeschoten als ze zich op het gevangenisterrein bevinden. De directie zelf wilde vandaag geen reactie geven op de konijnenplaag.

M. Schumacher over 2004

HPoi wist ons volledig herschreven vandaag het volgende te melden:
Michael Schumacher had in een gesprek met de Duitse website Sport.rtl.de het volgende te melden.

Over de nieuwe Ferrari vertelt hij: "De nieuwe Ferrari zal zeker beter zijn dan die van 2003. Ik ben een paar keer in Maranello geweest, ook in de windtunnel, en ik weet hoe die eruit gaat zien. Maar natuurlijk is het altijd wat anders als je hem echt helemaal af ziet. Ik verheug me al op de presentatie van de nieuwe wagen, dat is elke keer weer een prikkelend moment."

Over het late tijdstip van de presentatie: "Hoe langer je in de windtunnel werkt des te meer nieuwe data je verzamelt en dat kan je in de ontwikkeling van de nieuwe wagen stoppen. Het is elk jaar weer moeilijk om het juiste tijdstip te vinden om te stoppen met windtunneltesten en te gaan beginnen met de bouw van de nieuwe wagen. Maar het voorbeeld Williams uit het verleden jaar heeft aangetoond: Wie Winterkampioen word, word nog lang niet Wereldkampioen."

Over de neus van Williams heeft Michael Schumacher ook een mening: "Die is ongetwijfeld interessant. Wij hebben het ook weleens uitgeprobeerd maar het bracht ons niets. Wat overigens niet wil zeggen dat het bij andere teams niet werkt. Ik verwacht echter geen wonderen, de aŽrodynamica in de Formule 1 is haast niet meer te verbeteren, het gaat nu alleen nog maar om de details, de verfijningen. Het belangrijkste zal het teamwerk zijn."

Michael Schumacher verwacht een spannend nieuw seizoen: "We willen natuurlijk weer onze titel verdedigen. Zeker is dat het een spannend en hard seizoen zal worden. Ik denk dat het weer om de bekende drie teams zal draaien: Ferrari, BMW-Wiliams en McLAren-Mercedes. Misschien komt daar nog een vierde team bij, waarschijnlijk dan Renault, maar dat valt nog moeilijk te zeggen. Zoals ik al zei verwacht ik een hard seizoen, veel harder dan in 2003. Onze concurrenten zijn sterk, maar wij zijn ook sterk. En wij zijn ook sterk als team."

[update] Jongen (17) ontsnapt uit politiebureau

VEMP, Snake_2003, GreeTz en Mosselmaster hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige overvaller is dinsdagavond uit het politiebureau van Assen ontsnapt, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekend. De jongen wordt momenteel verdacht van diverse zaken en is nog steeds voortvluchtig.

De jongen zou getransporteerd worden naar een gevangenis in Leeuwarden. Echter, vlak voor het instappen in het arrestantenbusje, ontsnapte de jongen aan zijn bewakers. Na over de twee en een halve meter hoge muur op de binnenplaats van het politiebureau geklommen te zijn, is de jongen ontkomen. Een zoektocht van de politie met speurhonden leverde niets op.

De jongen wordt verdacht van een mislukte overval op een bankmedewerker en een gewelddadige overval op een inwoner van het dorpje Oldeberkoop en op een inwoner van Steggerda. Daarnaast wordt hij verdacht van een overval op een platenzaak en op een EDAH supermarkt.

Update 16.49
De ontsnapte gevangene heeft zich maandagochtend weer aangegeven bij de politie, zo meldde het OM. De jongen heeft geen misdaden gepleegd in de tussentijd, aldus het OM.

Dit bericht was op woensdag 14 januari om 22.09 voor het eerst geplaatst.

Churchills papegaai vloekt nog steeds op Nazi's

mazzel vertaalde voor ons het volgende bericht:

churchill De papegaai stond al aan de zijde van de Engelse premier Winston Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is ze 104 jaar oud en vervloekt de toenmalige vijand nog steeds.

Haar baasje is al 39 jaar dood, maar op verzoek brengt de vogel nog steeds haar favoriete vloeken ten gehore. Deze luiden: "F*** Hitler" en "F*** the Nazi's". Churchill kocht de papagaai, Charlie genaamd, in 1937 en begon haar al snel te leren vloeken, vooral in gezelschap van anderen. De vogel is naar het schijnt de oudste vogel van Engeland. De vorige recordhouder was een 80 jaar oude kaketoe.

Peter Oram kocht de vogel voor zijn dierenwinkel na de dood van Churchill in 1965 maar was genoodzaakt de vogel elders onder te brengen omdat ze vloekte in het bijzijn van kinderen. De laatste twaalf jaar heeft ze doorgebracht in zijn tuincentrum in Surrey waar ze een publieksfavoriet is.

Marsrover-modellen nu ook al in de winkel

Na het succes van de Marsrover Spirit, zijn er produkten op de markt verschenen van de Spirit. De Caltech Universiteit van CaliforniŽ heeft de licenties van afbeeldingen van de Spirit. Caltech heeft al drie commerciŽle deals gesloten met bedrijven, die schaalmodellen van de Spirit willen maken.

Het Deense bedrijf Lego heeft als eerste een deal gesloten. De Rover is geheel nagebouwd uit Lego-onderdelen, en bestaat uit 858 plastic onderdelen. De Lego-Marsrover is in Amerika te koop voor 89,99 dollar. Er zijn ook schaalmodellen te koop van de rover. Het 150 dollar model heeft een schaal van 1 op 10. Een derde bedrijf maakt duurdere grotere modellen, maar die zijn alleen te koop voor musea.F3000 wordt GP2

De naam van de F3000 wordt per 2005 GP2.

In een poging om deze raceklasse weer meer aanzien te geven worden een aantal veranderingen doorgevoerd. Men hoopt zo weer meer de klasse te worden van waaruit de coureurs kunnen doorstromen naar de Formule 1.

Naast de naamsverandering, veranderen ook de auto's en de motoren. Dallara zal een nieuw chassis ontwikkelen en bouwen. Renault ontwikkeld 600pK motoren voor deze auto's en zal deze motoren ook bouwen en onderhouden.

Marsrover ontdekt meer onverwachte dingen

De Marsrover Spirit heeft zijn eerste metingen met de instrumenten op zijn robotarm voltooid. Daarbij zijn mysterieuze holle structuren in het zand aangetroffen. Het doel van de Spirit is bewijs te vinden dat zich in de Gusev krater ooit een meer bevond.

Vreemde korrels
De een meter lange arm heeft een microscoop gebruikt die bevestigd is aan de ťťn-meter lange robotarm, om een foto te maken van een schoon stuk grond naast de Marsrover. Het toonde voornamelijk deeltjes ter grootte van een zandkorrel, maar met een grote hoeveelheid holle bolletjes of buisjes. De beeldresolutie is 30 microns per pixel - ongeveer de wijdte van een menselijke haar.

De wetenschappers hadden absoluut niet zulke korrels verwacht. Geoloog John Grotzinger van de Massachusetts Institute of Technology zegt dat de korrels zeer sterk lijken op degene die in de zuidwestelijke woestijnen van de VS voorkomen. "Er zijn kleine buisjes die ontstaan zijn door capillaire krachten", vertelt hij tegen New Scientist. Dit gebeurt als zout water verdampt van een bijna-droge ondergrond.

Zout water
De druk en temperatuur waar de Spirit geland is, de Gusav krater, zitten dicht bij het verdampingspunt, zegt Grotzinger. Dit betekent dat het water wat er zich bevindt tussen vaste stof (ijs), vloeibaar (water) en gas kan veranderen bij kleine verschillen. Door de lage luchtdruk op Mars kookt het water sneller. De temperaturen in het gebied van de krater kunnen sterk verschillen tussen de dagelijkse cycli en de seizoenen.

Puur, - niet zout - water kan niet stabiel zijn onder de huidige condities in de krater, zegt Grotzinger, maar een pekel die het water sterk zout maakt, kan de vries- en kooktemperaturen veranderen. Eerder werd er gesuggereerd dat de mysterieuze "Magic Carpet", een modderachtig gebied achtergelaten door het intrekken van de airbags, door extreem zout water veroorzaakt is. Een andere theorie was dat er misschien een elektrostatische kracht aan het werk was. De NASA gaat het modderachtig gebied echter niet onderzoeken, omdat dit volgens de NASA te gevaarlijk is. De rover zou mogelijk vast kunnen komen te zitten in het landingsplatform.

Onderzoek van een steen
De Marsrover Spirit is nu naar een grote steen gereden, meldt Space.com. Hij staat nu oog in oog met de steen die mogelijk interessant is. Met spectrometers zal het oppervlak gemeten worden, en geologische informatie binnengehaald worden. De MŲssbauer Spectrometer onderscheidt verschillende typen ijzerhoudende mineralen, en de Alpha Particle X-Ray spectrometer identificeert de elementen. Eerdere metingen door de Rover toonden al dat er grote hoeveelheden mineralen in de omgeving voorkwamen, maar nu zal een steen van heel dichtbij onderzocht worden. De eerste resultaten zullen op de persconferentie bij Jet Propulsion Laboratory bekend gemaakt worden. Als de steen geschikt is voor de Rock Abrasion Tool, zal er een stuk van de steen afgeschuurd worden voor nog beter onderzoek.

Romario wil 1000 doelpunten

Romario wil blijven voetballen tot hij 1000 doelpunten op zijn naam heeft gezet.

De inmiddels 38-jarige Braziliaan heeft tot nu toe 890 doelpunten op zijn naam. Romario speelt tegenwoordig voor Fluminense uit Rio de Janeiro. "Er staan reeds 890 doelpunten op mijn naam maar het einddoel is 1000. Daarom zal ik blijven spelen. Het is niet meer mijn ambitie om de beste speler op het veld te zijn of om spektakel te leveren. Ik droom ook niet meer van een selectie voor het nationale elftal. Ik wil gewoon doorgaan met de bal tussen de palen te stampen", aldus Romario.

Grote staking bij luchtvaartmaatschappij Alitalia

Bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia worden vandaag 364 vluchten niet uitgevoerd omdat de vakbonden een staking van acht uur hebben uitgeroepen. Het gaat om zowel nationale als internationale vluchten. Duizenden passagiers lopen door de actie grote vertragingen op.

De staking is een reactie op een herstructureringsplan dat 2.700 banen zou moeten gaan kosten. Dat is twaalf procent van het huidige aantal werknemers. Alitalia heeft in 2003 volgens voorlopige prognoses ruim 400 miljoen euro verlies geleden.

De staking, die om 10.00 uur begon, treft ongeveer 18.000 reizigers. Er zijn in ItaliŽ zelf 182 vluchten gecanceld, binnen Europa 168 en intercontinentaal 14. Eerder deze maand ging ook de luchtverkeersleiding al in staking. Toen werden 334 vluchten afgeblazen en moesten 20.000 passagiers hun plannen wijzigen.

Boekhouder vergokt 18 miljoen euro

De boekhouder van auto-importeur Subaru Benelux in Aalsmeer wordt ervan verdacht dat hij achttien miljoen euro heeft verduisterd. Hij zou dit geld de afgelopen jaren hebben vergokt in het Amsterdamse filiaal van Holland Casino aan het Leidseplein. De boekhouder werd daar met open armen ontvangen aangezien hij een erg goede klant was.

Zo mocht de 35-jarige boekhouder zijn auto parkeren op de parkeerplaats van de bedrijfsbeveiliging en mocht hij via de personeelsingang het casino in en uit lopen. Hij kreeg ook uitnodigingen voor golfweekendjes, feestjes en andere uitstapjes die door Holland Casino georganiseerd worden om grote spelers in te pakken. Deze uitnodigingen sloeg de boekhouder, die zich presenteerde als restauranthouder, echter af. "Het personeel had van de directie de instructie hem zo veel mogelijk in de watten te leggen, want hij was veruit de beste klant die we in Amsterdam in tijden hebben gehad.", aldus bronnen binnen Holland Casino.

Opmerkelijk genoeg nam hij zijn eventuele winst altijd contant mee. Criminelen die geld komen witwassen vragen om hun winst over te boeken, zodat zijn een bewijs hebben dat het 'witte' speelwinst betreft. De boekhouder was overigens niet te gierig: bij grote winst gaf hij het personeel wel eens zo'n vijfduizend euro fooi.

De fraude van de Subaru-boekhouder kwam aan het licht, nadat zijn werkgever om uitleg vroeg naar enkele transacties waaruit bleek dat er geld moest zijn weggesluisd. Hierop werd aangifte gedaan bij justitie en werd de boekhouder gearresteerd. Inmiddels heeft hij bekend, al dacht hij dat het slechts om tien miljoen euro ging in plaats van achtien miljoen.

Website Mike Rowe wekt woede Microsoft

Stefanovitch, Sh0ck, FeestFotograaf.nl, Harmonic, SnK^ en Rooseboom hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 17-jarige Canadese student Mike Rowe heeft zich de woede van softwaregigant Microsoft op de hals gehaald. Hij heeft namelijk wel een hele originele naam voor zijn website-ontwerpbureautje bedacht: Mike Rowe Soft. Als domeinnaam voor zijn bedrijfje nam hij Mikerowesoft.com. Maar na drie maanden ontving hij al een brief van de advocaten van Microsoft die bepaald niet blij waren met de naam.

In de brief stond dat Rowe inbreuk maakte op het copyright van Microsoft. Hij moest de domeinnaam aan Microsoft afstaan. Uitgedaagd door hun brief schreef Rowe terug dat hij wel enige compensatie verlangde. De advocaten boden hem vervolgens tien euro voor de site. Rowe eiste hierop 10.000 euro aangezien hij het bedrag als een belediging zag. Afgelopen donderdag ontving hij dan ook een brief van 25 pagina's waarin hij wordt beschuldigd van overvragen.

"Het is niet hun naam, het is mijn naam", zegt Rowe nu. Een advocaat heeft inmiddels al aangeboden hem gratis bij te staan. Rowe zegt het voornamelijk amusant te vinden dat Microsoft zoveel drukte maakt.

Microsoft laat via een woordvoerder weten dat ze nog altijd hoopt op een bevredigende oplossing.

Mike Row Soft

Ruim 1000 mensen bij uitvaart Van Wieren

De uitvaartsdienst voor de dinsdag doodgeschoten leraar Hans van Wieren is vanmorgen door ruim 1000 mensen bezocht. De belangstelling was zo massaal dat veel mensen buiten crematorium Eikelenburg in Rijswijk in de stromende regen de dienst via luidsprekers moesten volgen.

Een wereldverbeteraar met realiteitszin en een betrokken, integere collega en stimulator. Dat waren slechts enkele omschrijvingen die tijdens de dienst aan Van Wieren werden meegegeven. Onder andere directeur Miltenburg van het Terra College kwam aan het woord. Hij roemde de betrokkenheid van de leraar bij de school en diens liefde voor de kinderen.

Namens de vrouw en kinderen van Van Wieren nam de zus van zijn vrouw het woord. "Lieve papa, opeens ben je niet meer bij ons, het is niet eerlijk, we hadden nog zoveel willen zeggen. We hadden nog zoveel willen vragen. We hadden nog zoveel willen knuffelen en willen zoenen. We zouden zo graag de tijd willen terugdraaien en wakker willen worden uit deze afschuwelijke droom," zo liet ze namens de dochters weten.

Iedereen die dat wilde mocht persoonlijk afscheid van Hans van Wieren nemen. De lijkkist werd daartoe in een tent opgesteld. Een uitvaart met een open karakter was een nadrukkelijke wens van de familie, die vond dat Van Wieren op die manier zijn leven had geleefd. Na de dienst nam de familie in besloten kring afscheid.

Werknemers twee weken per jaar depressief

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in 2002 ťťn op de tien werknemers minimaal twee weken somber of depressief. Deze depressies werden voornamelijk versterkt door een hoge werkdruk of een slechte werksfeer.

Eťn op de acht werknemers was daarnaast ook nog eens twee weken aaneengesloten bezorgd of angstig. Bij ongeveer achttien procent van de mensen met minder doorgroeimogelijkheden zijn deze gevoelens het sterkst.

Ruim zeventig procent had in 2002 last van malaiseklachten. Kenmerken van deze klachten zijn onder anderen hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, rugpijn, spier- en gewrichtspijn. Werknemers met een hoge werkdruk, die ontevreden zijn over hun beloning, hebben doorgaans meer last van malaiseklachten. Dit geldt tevens voor werknemers met weinig doorgroeimogelijkheden en werknemers die te kampen hebben met een slechte werksfeer.

Desondanks vindt ťťn op de tien werknemers zichzelf toch gezond. Wel kan ontevredenheid met betrekking tot een te lage beloning tot "ongezondheid" leiden. De werkdruk heeft over het algemeen gťťn invloed op de gezondheid.

[Upd]Jos woensdag gepresenteerd

Mark, Thabuz en Das wisten ons vandaag het volgende te melden:
F1racing weet vandaag te melden dat Jos Verstappen dinsdag de laatste besprekingen met Jordan zal hebben en woensdag zal worden gepresenteerd.

Vandaag zou Eddie Jordan voor 11 uur ingaan op de vragen van Trust-directeur Perridon. Deze antwoorden zouden beslissend zijn voor de verdere ondehandelingen. Blijkbaar zijn de antwoorden positief geweest.

Hoewel het management van Verstappen nog steeds nog steeds niks wil toegeven, lijkt het er wel op dat de aankondiging, dat Jos Verstappen komend seizoen voor Jordan zal rijden, snel zal komen. Dinsdag zullen Verstappen, Perridon en Jordan nog onderhandelen over een aantal details, maar dat lijkt slechts een formaliteit. Daarna valt een officiŽle mededeling te verwachten.

Als dinsdag de onderhandelingen direct worden besloten, dan kan woensdag de presentatie van Jos Verstappen bij Jordan plaatsvinden. Het kan echter ook zijn dat men tot na de test op het circuit van Barcelona wacht met de officiŽle presentatie.

Update:
De belangrijkste hobbel tijdens de onderhandelingen schijnt de duur van het contract te zijn. Jos Verstappen wil graag een contract voor twee jaar, maar Jordan wil eigenlijk niet verder gaan dan een contract voor ťťn jaar.

[update] Eis acht jaar en tbs zaak-Steegmans

Voor het gerechtshof in Den Bosch heeft advocaat-generaal Rutgers acht jaar cel en tbs geeist tegen Khalid L., de man die ervan verdacht wordt Renť Steegmans zwaar te hebben mishandeld met de dood tot gevolg. De rechtbank in Roermond had L. ook al tot acht jaar cel en tbs veroordeeld, maar hier tekende de man beroep tegen aan.


De parkeerplaats voor de supermarkt
waar Renť Steegmans werd doodgeslagen

L. en een vriend van hem mishandelden in oktober 2002 Renť Steegmans zodanig dat hij tot overlijden kwam. Dit deed veel stof opwaaien, zeker nadat zijn ouders voor hem hadden gepleit. Onder andere ex-minister Nawijn suggereerde de doodstraf voor hem. De verdachte vindt zelf dat hij beter af is zonder tbs. Het OM vindt dat een goede vergelding voor de 'respectloze manier' waarop L. met Steegmans is omgegaan. Op 2 februari wordt de uitspraak in de zaak gedaan.

Update 14.41
De advocate van Khalid L. vindt de nieuwe eis veel te hoog. Zij stelt dat de verdachte niet meer dan drie jaar en tbs onder voorwaarden zou moeten krijgen. Volgens de raadsvrouw was geen opzet in het spel toen Steegmans dodelijk werd mishandeld.

Nederlandse vechtpartij in Oostenrijks dorp

Een vechtpartij tussen twintig Nederlandse toeristen in het Oostenrijkse wintersportdorp Saalbach (Salzburgerland) heeft er gisteren toe geleid dat zes van hen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Daar werd het gevecht echter onverminderd voortgezet.

Twee groepen toeristen raakten tijdens de aprŤs ski met elkaar gevecht, vermoedelijk door een sneeuwballengevecht waarbij iemand op het hoofd geraakt werd. De gemoederen liepen, mede door de alcohol, zo hoog op dat de wintersporters met snowboards op elkaar in sloegen. Dit werd zo hard en lang gedaan dat zes van de ruziemakers in het ziekenhuis van Zell am See moesten worden opgenomen.

De vechtjassen wisten in het ziekenhuis echter nog niet van ophouden. Toen een arts en verpleger wilden ingrijpen werden zij door een 21-jarige man verwond. Hij zal vervolgd worden voor mishandeling.

Brandweer kijkt toe bij brandend huis

Brandweermannen uit de Amerikaanse plaats Niles die op een oproep voor brand reageerden, hebben geweigerd de brand te blussen. De reden: het huis zou 200 yards, een kleine 200 meter, buiten hun district vallen. Daarop besloten ze niet te blussen en te wachten tot de brandweer uit Weathersfield, waar het huis wel in lag, zou komen opdagen.

Volgens de eigenaar van het huis zouden vele eigendommen gered kunnen worden als de brandweer uit Niles wel gewoon was gaan blussen. Volgens de korpschef van de brandweer uit Niles was er inderdaad een misverstand. Volgens hem lag het huis niet binnen hun wettelijke bevoegdheid om te blussen, en mochten ze alleen verzekeren dat er geen slachtoffers waren.

Beckhams laten eigen kapel bouwen

Als beroemd echtpaar wil je natuurlijk wel een beetje rust in je leven als je constant omringd wordt door fotografen. Dus besloten David en Victoria Beckham in de tuin van hun woning in het Engelse Sawbrigdeworth een kapel te laten bouwen. Ze hadden er alleen niet aan gedacht een vergunning voor het gebouw aan te vragen.

Hoewel arbeiders al drie maanden proberen om het uit rode zandsteen opgetrokken gebouw voor nieuwsgierige blikken te behoeden, is het toch niet gelukt. De lokale autoriteiten kregen namelijk lucht van het geheel. "De Beckhams moeten zich net als ieder ander aan de wet houden. Wij zullen de zaak onderzoeken", aldus een beambte.

Minder geld voor Toyota

Toyota wil zich aan de top gaan vestigen, maar moet dit doen met minder geld.

"Toyota staat een beetje synoniem voor strakke budgetten. Vorig jaar konden we heel comfortabel werken binnen het voorziene budget en daarom werd beslist het nu een beetje te verkleinen. Dat neemt echter niet weg dat we een topteam willen worden. Ons budget is nog steeds dat van een topteam, maar dus niet zo groot meer als sommige mensen denken", aldus Toyota baas John Howett.

Insiders schatten het bedrag dat Toyota vorig jaar ter beschikking had op zo'n 400 miljoen dollar. Dit zou dit jaar zo'n 13% lager liggen.

Uri Geller: Jackson is onschuldig

Medium Uri Geller heeft afgelopen zondag verklaard dat Michael Jackson bewezen onschuldig is. De popster zou drie jaar geleden onder hypnose hebben ontkend ooit kinderen seksueel te hebben misbruikt.

Geller vertelde de Israelische Army Radio dat hij Jackson hypnotiseerde toen de twee samen waren in een opnamestudio. Geller had gehoord van geruchten over kindermisbruik en stelde voor de zanger te hypnotiseren, die daarmee accoord ging.

"Hij antwoordde mij onder diepe hypnose dat hij nooit een kind op een seksuele manier heeft aangeraakt," aldus Uri Geller. "In zijn eigen woorden waren zijn relaties met kinderen 'heel mooi'".

Geller is ervan overtuigd dat Jackson de waarheid sprak. Michael Jackson pleitte afgelopen week onschuldig in zijn proces.

Wat is dit - Seizoen 2 - Deel 7

Iets later dan anders maar hier is hij toch...

Welkom allemaal bij deel 7 van "Wat is dit?".
Speel iedere week mee en maak kans op de hoofdprijs:
2 Vrijkaartjes voor Snowdome in Den-haag!!!! Zie voor meer informatie www.snowdome.nl

De highscores & regels zijn hier te vinden!
Succes namens de hele weblog crew

Poging 1 (maandag)

Poging 2 (dinsdag)

Poging 3 (woensdag)

Poging 4 (donderdag)

Uitslag

Anti-Bush commercial geweigerd door CBS

Een reclamespot van de politieke verzetsgroepering Moveon.org met kritiek op president Bush wordt niet uitgezonden door de Amerikaanse televisiezender CBS. De bedoeling was dat de spot uitgezonden zou worden tijdens de Superbowl wedstrijden, welke elk jaar goed bekeken worden door de American Football fans. CBS geeft als argument dat het geen advertenties wil uitzenden over "controversiŽle zaken in het publieke belang".

Moveon.org hield eind 2003 een wedstrijd waarbij filmmakers een reclamespot van dertig seconden moesten maken met kritiek op de Amerikaanse president. De wedstrijd, "Bush in 30 seconds" genaamd, had de clip "Child's pay" als winnaar. De clip werd door een jury uitgekozen als beste van de vele duizenden inzendingen. Moveon.org, die zich opstelt als onafhankelijke politieke groepering, heeft de afgelopen maanden geld ingezameld om de reclamespots uit te zenden. De spots worden inmiddels regelmatig op CNN vertoond.

Kritiek op rapport commissie-Blok

De politiek vindt over het algemeen dat de analyse van de commissie-Blok over het integratiebeleid wel klopt, maar dat de aanbevelingen veel te mager zijn. De conclusie luidde dat de integratie van allochtonen deels is geslaagd, maar dat het regeringsbeleid compleet is mislukt. Ook nu nog wordt er te weinig werk gemaakt van de inburgering.

Niet eens met de conclusies en aanbevelingen zijn VVD en CDA. De VVD noemt in een reactie de integratie mislukt, en stelt dat het de commissie-Blok aan realiteitszin ontbreekt. Namens de VVD vond Ayaan Hirshi Ali het teleurstellend dat de commissie niet (of onvoldoende) aangeeft waar de integratie dan wel gelukt is, en waar de knelpunten zitten. Volgens haar heeft de commissie de ''plank misgeslagen.''

Het CDA liet eerder al via fractievoorzitter Maxime Verhagen weten de integratie als mislukt te beschouwen. Verhagen constateert dat de samenhang tussen analyses en conclusies van de commissie ontbreekt, onder meer als het gaat om onderwijs en integratie. ,,Verder is het uiterst jammer en teleurstellend dat de commissie nergens de conclusie lijkt te willen of durven trekken dat het integratiebeleid gefaald heeft, ook daar waar deze conclusie toch gerechtvaardigd lijkt'', aldus de CDA'er.

SP-leider Jan Marijnissen wil dat er naar aanleiding van het rapport een actief spreidingsbeleid van allochtonen gevoerd gaat worden. Hij noemt 'vrijblijvendheid' het grootste probleem van het integratiebeleid van de afgelopen jaren. Het feit dat de overheid tot in de jaren 90 het belang van de Nederlandse taal leren niet onderschreef, noemde hij verwerpelijk.

PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos zei dat er ''nu snel een einde moet komen aan de vrijblijvendheid van alle bij de integratie betrokken partijen.'' De PvdA-leider wil vooral de integratieproblemen in het onderwijs en in de oude wijken aanpakken. Hij noemt dit ''ťťn van de hoofdprioriteiten van de PvdA de komende jaren.'' Bos zegt de analyse van de commissie-Blok te delen, maar ook hij vindt dat de aanbevelingen niet hard en vergaand genoeg zijn.

De LPF noemt de analyses van de commissie wel goed, maar de aanbevelingen veel te slap. Vooral op het punt van onderwijs laat men grote steken vallen, zo zei LPF-Kamerlid Nawijn. Ook de toestroom van allochtonen moet meer ingeperkt worden, zo meent de LPF. Het hoofddoekjesstandpunt van de commissie vindt Nawijn te ongefundeerd.

Op Radio 1 pleitte Marijnissen voor een parlementaire enquÍte naar de integratie-problematiek. Hij riep Hirsi Ali op de VVD ook warm te maken voor dat plan.

-
Complete rapport; Hoofdstuk 10 bevat de conclusies.

Levenslang geŽist in zaak-Lindh

De Zweedse Openbare Aanklager heeft een levenslange gevangenisstraf geŽist tegen de moordenaar van Anna Lindh, Mijailo Mijailovic. De Officier van Justitie zei in haar requisitoir dat de man zijn moord planmatig heeft uitgevoerd en dat het dus moord met voorbedachte rade is.

De rechtbank heeft eerder vandaag bepaald dat de 25-jarige Mijailovic een psychiatrisch onderzoek zal ondergaan. Zijn advocaat had hierop aangedrongen, omdat de psychische toestand van de verdachte op het tijdstip van de moord slecht zou zijn. Tevens zou hij tevergeefs vlak voor de moord psychische hulp hebben aangevraagd.

Mijailovic verwondde op 10 september vorig jaar de Zweedse minister Lindh door messteken. Een dag later overleed ze aan de verwondingen. Mijailovic heeft de moord bekend, maar ontkent dat het met voorbedachte rade was. Vandaag is ook de taxichauffeur verhoord die Mijailovic naar het warenhuis waar de moord plaatsvond bracht. Volgens hem maakte Mijailovic een "stille en vermoeide" indruk. Het vonnis wordt half februari verwacht.

Michelin niet echt blij met BAR

Bij Michelin zijn ze niet echt dolblij met de overstap van BAR van Bridgestone naar Michelin.

Onder de regels van het Concorde-akkoord is Michelin verplicht om banden aan BAR te leveren. Echt heel blij zijn ze daar niet mee. Ze zijn blij dat BAR voor Michelin kiest en zo aangeeft dat Michelin de eerste keus is, maar ze zijn bang dat ze nu teveel teams onder hun hoede hebben. Michelin levert komend seizoen banden aan zes teams, terwijl Bridgestone maar aan vier teams hoeft te leveren.

Sommige mensen denken dat hierdoor Michelin sneller hun banden kan ontwikkelen. Volgens Pierre Dupasquier van Michelin ligt het niet zo makkelijk. Michelin heeft nu veel teams aan wie ze banden moeten leveren en al die teams kunnen punten behalen. Al die teams eisen de beste banden voor hun auto, maar wat voor het ene team goed is, kan voor het andere team slechter uitwerken. Daarom wordt het moeilijk iedereen tevreden te houden en daar kan de ontwikkeling van de banden onder lijden.

Vrouw baart in elf dagen zes baby's

Twickelpics.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 26-jarige vrouw uit de Verenigde Staten heeft in elf dagen tijd zes baby's op de wereld gezet. De eerste werd op zeven januari geboren en de laatste zag afgelopen zaterdag het levenslicht. De andere vier kinderen werden op vrijdag zestien januari geboren.

De zesling, bestaande uit vier jongetjes en twee meisjes, is drie maanden te vroeg geboren. De toestand van de kinderen, die met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling werden verwekt, is kritiek.

Vliegtuig landt vanwege bommelding

-peet- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta heeft gisteren een ongeplande tussenlanding gemaakt op de Ierse luchthaven Shannon. Het toestel was onderweg van Duitsland naar de VS, maar moest landen vanwege een bommelding. Een woordvoerster van de luchthaven vertelde dat bemanningsleden de bommelding aantroffen op een briefje op het toilet.

Na de landing moesten de 147 passagiers het vliegtuig verlaten. Het toestel, een Boeing 767-300, is gisteravond onderzocht door de Ierse politie en de passagiers zijn verhoord. Vandaag vliegt het toestel alsnog door naar Atlanta.

In april 2003 landde een toestel van United Airlines dat onderweg was van London naar New York ook al op Shannon nadat door een bemanningslid een briefje met een bommelding werd gevonden. Dit bleek loos alarm te zijn.

Meisje (10) dood door groepsverkrachting

-peet-, NeoGenic en Gammapooka hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen weekeinde is een 10-jarig meisje uit MaleisiŽ overleden tijdens een groepsverkrachting. De maandageditie van de krant The Straits Times uit Singapore meldt dat bij de verkrachting, die plaatsvond in de deelstaat Johor, drie mannen betrokken waren.

Inmiddels zijn twee van de drie daders gearresteerd. Het gaat om mannen van 46 en 27 jaar oud. Het slachtoffer, de dochter van een lokale leider van de regeringspartij, werd op sterven na dood gevonden op de vloer van een toilet en overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Deze zaak heeft in MaleisiŽ tot veel maatschappelijke ophef geleid. Nog geen twee weken geleden werd elders in het land ook al een 10-jarig meisje verkracht en gedood. Verscheidene organisaties pleitten toen voor hogere straffen, het verplicht castreren van daders of een verbod op seks en geweld op televisie.

Het aantal gevallen van verkrachting in MaleisiŽ is in de afgelopen jaren flink gestegen. In 2002 werden 1418 verkrachtingen geregistreerd, tegen 1210 in 2000. Dit blijkt uit gegevens van de Maleisische politie. In de meeste gevallen waren de slachtoffers nog geen zestien jaar oud.

"Schumi geen wereldkampioen"

Volgens Mark Webber zal Michael Schumacher dit jaar geen wereldkampioen worden.

Mark Webber gaf dit te kennen tijdens de presentatie van de nieuwe Jaguar R5.
"Ik denk dat we dit seizoen dan eindelijk een andere kampioen te zien zullen krijgen. Ditmaal zal Michael geen kampioen worden".

"De Michelins zullen in mijn ogen dť doorslag gaan geven. Ik verwacht dat Raikkonen flink in de clinch zal gaan met de beide Williamsen en dat we de nieuwe wereldkampioen uit deze 3 moeten halen", zegt Webber.

"Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groots fan van Michael en heb veel bewondering voor de man, maar toch verwacht ik dat hij een erg zwaar jaar tegemoet zal gaan. Hij zal het zwaar krijgen omdat zowel McLaren als Williams al hebben aangetoond de snelheid goed te pakken te hebben. Al moet wel gezegd worden dat Ferrari het afgelopen seizoen ijzersterk afsloot. Het zal dus een spannende strijd gaan worden".

Auto-industrie Slowakije in de lift

AutofabriekVeel grote autofabrikanten lijken hun productie te gaan verplaatsen naar de voormalige Oostbloklanden in Centraal Europa. Redenen hiervoor zijn goedkope en vakkundige arbeidskrachten, de nabijheid van de westerse markten en de aankomende toetredingen tot de Europese Unie. De spil van de opkomende auto-industrie ligt in Slowakije; dit land heeft een gunstige ligging tussen TsjechiŽ, Polen en Hongarije.

Slowakije zal een belangrijke economische oppepper krijgen van de toenemende productie van auto-onderdelen als banden, ruiten en dashboards. Ook zullen er steeds meer complete auto`s worden geproduceerd in Slowakije. Zo maakt de Volkswagenfabriek momenteel 235.000 auto`s per jaar in dit land. De Franse gigant PSA Peugeot CitroŽn wil in 2006 een fabriek in Slowakije gereed hebben waar per jaar 300.000 auto`s van de band zullen rollen.

Er is veel aandacht van Aziatische fabrikanten voor de Centraal Europese markt; zo wil het Zuid Koreaanse Hyundai Motor een fabriek van 1,1 miljard euro in Slowakije oprichten. Als dit project doorgaat zal Slowakije aan het eind van dit decennium wereldwijd de meeste auto`s per hoofd van de bevolking produceren.

Deze plannen zijn goed nieuws voor Slowakije, het land werd in het verleden geteisterd door corruptie, mismanagement en een xenofobe overheid die buitenlandse investeerders buiten de deur hield. Door de grootschalige investeringen van de autoreuzen kan de economie van Slowakije weer opbloeien. De lonen in dit land zijn momenteel ongeveer nog eenzesde van het gemiddelde loon in de Europese Unie.

Groene partijen in Europa werken samen

Tijdens een congres in Rome van 20 tot 22 februari zullen de groene partijen uit de 31 Europese landen de Europese Groene Partij oprichten. Ze willen ook gezamenlijk een Europese campagne gaan voeren.

Een speciaal team, bestaande uit topkandidaten van de verschillende partijen, zal de campagne leiden. Daar zitten onder andere Daniel Cohn-Bendit en Monica Frassoni, de twee voorzitters van de groene fractie in het Europese Parlement, inzitten. EuroparlementariŽrs Joost Lagendijk en Kathalijne Buitenweg zullen namens het Nederlandse GroenLinks onderdeel uit gaan maken van dit team.

Twijfels over hoeveelheid seks in Friends

Het is nog even afwachten of de Amerikaanse serie Friends ook op de Chinese televisie te zien zal zijn. De grootste tv-zender van dit land, CCTV, twijfelt nog of het de serie moet uitzenden. "Ik dacht dat het over vriendschap ging, maar in elke aflevering komt seks voor", aldus Qin Mingxin, verantwoordelijk voor het amusement van CCTV.

Seks is het hekele punt. "Een man ontmoet een vrouw en gaat meteen met haar naar bed. Dat vindt het Chinese volk niet juist." Qin Mingxin vindt de serie overigens wel erg leuk. Maar of de eerste aflevering morgenavond al te zien zal zijn, is nog niet zeker.

Al is de seks niet het enige probleem. Veel grappen zouden moeilijk te vertalen zijn naar het Chinees omdat ze dan niet over zouden komen.

Hiddink tekent contract

Na heel lang onderhandelen zal het er deze week toch van komen. Guus Hiddink zal bij PSV een contract tekenen voor 3 jaar als directeur voetbal.

De onderhandelingen over het contract zijn bijna afgesloten. Zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen had vorige week, terwijl Hiddink nog in Turkije zat, een afsluitend gesprek met PSV-voorzitter Harry van Raaij. De onderhandelingen duurden vrij lang omdat Hiddink van PSV garanties wilde dat ze niet de ambities laten varen nu het financieel minder gaat.

Die belofte is gedaan en er is direct kracht achter gezet. Er is geld vrijgemaakt voor een verbouwing van het jeugdcomplex op De Herdgang. Daarnaast zal de jeugdopleiding zich meer gaan richten op individuele ontplooiing van talent. PSV wil ook de scouting van talenten in BraziliŽ intensiveren. Men wil teleurstellingen voorkomen door Braziliaanse talenten langdurig te volgen.

Een andere eis van Hiddink was dat er een derde directeur moet worden aangesteld voor de dagelijkse gang van zaken, zodat Hiddink daarin wordt ontlast. Ook wilde Hiddink contractueel hebben vastgelegd dat hij de mogelijkheid krijgt om als bondscoach op het WK van 2006 te werken.

Als Directeur Voetbal wordt Hiddink verantwoordelijk voor alle zaken die met voetbal te maken hebben. Nu Hiddink zal tekenen, zal worden onderhandeld met Erwin Koeman, Fred Rutten en Joop Hiele, wiens contracten aflopen, en zal PSV invulling gaan geven aan de nieuwe structuur.

Commissie-Blok: Integratie redelijk geslaagd

De commissie-Blok heeft het rapport openbaar gemaakt waarin de resultaten staan naar het onderzoek over de integratie van de afgelopen 30 jaar. Titel van het rapport is: 'Bruggenbouwen'. Belangrijkste resultaat is dat de integratie van "veel" allochtonen geheel of gedeeltelijk geslaagd is. De commissie noemt dat een prestatie van formaat. Toch komt de integratie niet door de overheid, maar meer door alloch- en autochtonen zelf.

Wat betreft de inburgering heeft de overheid volgens de commissie-Blok namelijk langdurig steken laten vallen. Het uitgangspunt in de jaren 70 was dat de gastarbeiders zouden terugkeren. Daarom werd onder meer de noodzaak tot het leren van Nederlands niet onderkend.

Volgens de commissie is immigratie een continu proces dat ook in de toekomst zal doorgaan. Ze bepleit gťťn harder beleid voor de instroom van allochtonen, zoals een beperking bruiden uit het land van herkomst te halen. Op dit punt neemt het commissielid Varela (LPF) een minderheidsstandpunt in. Hij wil de inhuwelijking zoveel mogelijk inperken.

De Commissie stelt dat veel allochtonen vinden dat ze geÔntegreerd zijn, maar niet geaccepteerd worden door Nederlanders.

Zwarte scholen
De commissie maakt zich zorgen over het bestaan van achterstandswijken en de bijbehorende zwarte scholen. Deze belemmeren de integratie. Daarom moeten er snel maatregelen worden genomen om de spreiding van bewoners en leerlingen te bevorderen.

Gemeenten en scholen zouden moeten worden gedwongen tot afspraken over de spreiding van 'zwarte' en 'witte' leerlingen. Daarnaast moeten gemeenten meer doen om de bevolkingssamenstelling van achterstandswijken diverser te maken.

Verder stelt de commissie in haar rapport artikel 23 uit de grondwet, dat de vrijheid van onderwijs garandeert, ter discussie. Volgens de commissie werkt het grondwetsartikel verzuiling in de hand en gaat het de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving tegen.

Hoofddoekjes zijn volgens de commissie een eigen keuze, en het verbieden daarvan is niet nodig. Discriminatie op basis van een hoofddoek zou aangepakt moeten worden.

-
De commissie-Blok bestond uit: Karin Adelmund (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks), Irmala Rambocus (CDA), Joao Varela (LPF), Fenna Vergeer (SP) en voorzitter Stef Blok (VVD).

Complete rapport; Hoofdstuk 10 bevat de conclusies.

Parlement wil rookverbod versoepelen

Ramon Weren had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zit een kans in dat het rookverbod versoepeld gaat worden. In de Tweede Kamer vinden met name CDA, VVD, D66 en SP het rookverbod te rigide. Vooral voor ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen is het rookverbod vervelend. De politieke partijen willen naar eigen zeggen de bewoners "hun laatste pleziertje" niet ontnemen. Verzorgingsinstellingen moeten dan ook buiten het rookverbod blijven.

Daarnaast willen de partijen roken gaan gedogen. Bedrijven die het rookverbod nog niet in acht nemen, moeten voorlopig nog niet worden beboet. De VVD wil zo snel mogelijk een debat met Hans Hoogerhorst, de minister van Volksgezondheid.

Mein Kampf-spam uit naam Spamvrij.nl

De Nederlandse spambestrijder Rejo Zenger lijkt massaal gespamd te hebben met een e-mailtje waarin de Nederlandse vertaling van het boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler voor slechts 20 euro wordt aangeboden. Lijkt, want de e-mail is niet van Zenger afkomstig, maar van iemand die hem wil treiteren.

Het afzendadres van het spambericht is wel van Zenger, maar uit de header-informatie blijkt echter dat het bericht niet door de spambestrijder is verstuurd.

''De e-mails zijn allemaal verstuurd vanaf Belgische computers. Voor zover ik weet zijn exact dezelfde machines slechts ťťn keer eerder gebruikt: door SNK Bedrijfssoftware", zo laat Zenger tegenover Webwereld weten. Zenger heeft inmiddels al 50.000 zogenoemde bounces binnengekregen. Ook klagen veel mensen over de e-mail waarvan ze menen dat Zenger de verstuurder is. Zo bericht 538-jock Rick Van Velthuysen boos op zijn site over de kwestie, en vraagt zich af welke idioot 'Mein Kampf' wil verkopen. Hij roept op om een reactie te zenden naar de verstuurder. Daarbij vermeldt hij het e-mailadres van Zenger. [update: Inmiddels heeft Van Velthuysen zijn bericht aangepast]

De e-mailactie is op zich nog ''redelijk slim'' gedaan, omdat Zenger op zijn eigen site een pleidooi heeft staan voor het opheffen van het Nederlandse publicatieverbod van Mein Kampf. "Het zou kunnen bijdragen in een beter begrip van wat er destijds in Duitsland gebeurde en het voorkomen van een herhaling ervan. De inhoud van het boek en het boek zelf kunnen uitstekend dienen om te leren van de geschiedenis", aldus Zenger op zijn site. Hierdoor lijkt het of het inderdaad Zenger is die de mail heeft verstuurd.

-
Zie ook: Extreemrechts bedreigt maker Spamvrij.nl, en Spammers bedreigen maker Spamvrij.
Website Spamvrij.nl

'Von Hagens kocht lijken op'

De Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie GŁnther von Hagens is in opspraak geraakt door de beschuldiging dat hij lijken zou opkopen. De professor die zeer bekend is vanwege zijn KŲrperwelten - een reizende expositie die lijken toont die zijn geconserveerd door het lichaamsvocht te vervangen door polyesterhars - is momenteel onderwerp van onderzoek door de Duitse justitie. Er wordt bekeken of de kunstenaar zich schuldig heeft gemaakt aan lijkenhandel.

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel zijn in een werkplaats van Von Hagens, in de Chinese kustplaats Dalian, 647 geconserveerde lichamen zijn aangetroffen. De professor had al toegegeven er 250 in bezit te hebben. Von Hagens beweerde tot nu toe echter altijd dat de doden hun lichaam vrijwillig aan hem hadden afgestaan, maar nu blijkt dat de lijken in een aantal gevallen gewoon zijn gekocht.

Veel lijken van Von Hagens zouden de lichamen zijn van geŽxecuteerde Chinezen. In China, waar jaarlijks duizenden veroordeelden via een nekschot ter dood worden gebracht, is een hele handel ontstaan rond executies. Meteen na de executie worden de stoffelijke resten ontdaan van alle bruikbare organen die worden verkocht. De leeggeplukte lichamen brachten blijkbaar ook nog wat op door de verkoop aan Von Hagens.

Von Hagens zegt ''geschokt'' te zijn toen hij erachter kwam dat zijn medewerkers lijken kochten. De betrokkenen zou hij inmiddels hebben ontslagen.

-
Website van de KŲrperwelten.

Van Hoogdalem vrij voor verhuur

RKC Waalwijk en Roda JC hopen voor de tweede seizoenshelft Van Hoogdalem van Schalke '04 te kunnen huren.

Van Hoogdalem komt bij Schalke '04 niet meer aan spelen toe en de club is bereid hem voor de tweede seizoenshelft te verhuren. Zowel RKC Waalwijk als Roda JC tonen interesse voor de middenvelder.

Beide ex-clubs van de speler zouden een versterking graag verwelkomen, maar hebben weinig financiŽle ruimte voor nieuwe spelers. Bij Roda JC komt wel geld vrij door de verkoop van Sonkaya. RKC Waalwijk lijkt echter veel meer op zoek naar een scorende spits, maar nu ze die moeilijk kunnen vinden richten ze hun oog ook op andere versterkingen.

''Verstappen deze week naar Jordan''

MavRick, Dribbeltjuh, Parcfermeen Das hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De website F1Racing.nl meldt dat bronnen uit de omgeving van het Jordan-team en Jos Verstappen verzekeren dat Verstappen woensdag officieel bij Jordan zal worden ingelijfd. ''Na de besprekingen tussen de Nederlander en het team op dinsdag kunnen we een officiŽle aankondiging verwachten. Woensdag zouden beide partijen hun samenwerking aan de pers bekendmaken'', aldus de website.

Bij het management van Verstappen wil men nog steeds niks zeggen over de overgang, maar andere bronnen verzekeren F1Racing dat het deze week weldegelijk zover is.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK!F1manager!

Concert Review: Live in the Living Room

Live in the Living RoomMen neme: 1 huiskamer, 25 gasten en 3 bands. Vervolgens laten we die drie bands samen twee keer drie kwartier muziek maken. Waarom? Omdat sommige livemuziek nu eenmaal alleen tot bloei komt in een intieme setting. Dat beweert in ieder geval de organisatie van Live in the Livingroom, die sinds oktober 2002 al bijna dertig keer een dergelijke huiskamersessie organiseerde.

Toen begin januari de Eurosonic- en Noorderslag-festivals plaatsvonden in de binnenstad van Groningen (tijdens Eurosonic probeerden dit jaar ruim 100 veelbelovende Europese bands zich in de kijker te spelen bij pers en publiek, verdeeld over twintig verschillende podia in de Noordelijke provinciehoofdstad), zag de organisatie zijn kans schoon om rondom deze festivals wederom enkele huiskamersessies te organiseren. We namen een kijkje bij ťťn van deze concerten om te ontdekken wat er nou eigenlijk zo bijzonder is aan muziek in een huiskamer.

Roiha nieuwe spits FC Zwolle

Paulus Roiha maakt de overgang van FC Utrecht naar FC Zwolle.

FC Zwolle was sinds de blessure van Gorgi Hristov op zoek naar een nieuwe spits. Nu kunnen ze Roiha overnemen van FC Utrecht. De Finse spits heeft al een mondeling akkoord bereikt met FC Zwolle en ook de clubs zijn er al uit. Algemeen Directeur Martin Sturkeboom van FC Utrecht verklaarde: "Het is formeel pas rond als de handtekeningen zijn gezet, maar ik verwacht dat die handeling maandag plaatsvind."

Roiha maakte bij HJK Helsinki veel indruk. Bij FC Utrecht wist hij het echter niet te maken.

Ajax wil Ljubojevic

Goran Ljubojevic staat in de belangstelling van Ajax.

De jonge Kroaat speelt nu nog bij NK Osijek, en scoorde dit seizoen al 12 doelpunten in 17 wedstrijden. De 20 jarige Ljubojevic was al eerder op proef bij Ajax maar werd toen niet goed genoeg bevonden. Maar nu zal de club uit de ArenA er alles aan doen om de spits te overtuigen toch de overstap te maken naar Ajax.
Behalve Ajax zijn ook Stuttgart,Basel, Besiktas en Lokomotiv Moskou geÔnteresseerd om hem over te nemen.

Drugsbeleid Taliban 'effectief'

opiumteelt in Afghanistan De aanpak van de Taliban gericht tegen de opiumproduktie in Afghanistan was het 'meest effectieve' antidrugsbeleid van de laatste decennia. Tot die conclusie komt een Brits onderzoek waaruit blijkt dat in 2001 de wereldwijde heroÔneproductie, als gevolg van het Taliban regime, met tweederde was afgenomen. Voor de komst van de Taliban was Afghanistan 's werelds grootste leverancier van heroÔne.

De meeste Afghaanse heroÔne vond zijn weg naar het westen via smokkel door buurlanden Pakistan en Iran. In 2000 begon het Taliban regime met haar maatregelen tegen de verbouwing van papaver, de grondstof voor heroÔne, met als gevolg de enorme afname een jaar later.

Het succes van Taliban is volgens de auteur van het rapport, criminoloog Graham Farrel, toe te schrijven aan de manier waarop de wortels van het probleem aangepakt werden. "Het bestond uit een aantal vrij eenvoudige technieken", vertelt Farrel. "De dreiging voor overtreders om afgevoerd en tot behoorlijk zware straffen veroordeeld te worden."

Productie weer omhoog
Lokale autoriteiten en geestelijke leiders werden gedwongen het beleid van de Taliban uit te voeren. Wanneer ontdekt werd dat iemand in hun gebied papaver verbouwde werden ook zij gestraft. Boeren, die weigerden mee te werken, kregen hun gezicht zwartgeverfd en werden gevangen gezet. In sommige ernstigere gevallen werd dit voorafgegaan met een parade door de straten.

Het nog niet gepubliceerde onderzoek toont aan dat als gevolg hiervan, de papaverproductie in de door de Taliban beheerste gebieden praktisch verdween en de wereldwijde aanvoer van heroÔne daalde met 65 procent. Sinds de val van de Taliban is de teelt van papaver echter weer sterk toegenomen.

Volgens Farrel leidt dit succes van de Taliban tot enkele belangrijke vragen omtrent drugsbestrijding en beleid. Daarbij merkte hij overigens wel op dat het niet wenselijk of mogelijk is zulke draconische maatregelen ook elders in te voeren.

Vliegtuig stort neer in Lake Erie

In het Amerikaanse/Canadese meer Lake Erie is afgelopen zaterdagmiddag een klein personenvliegtuig, een Cessna 208 Caravan, neergestort. Twee bemanningsleden en acht passagiers vonden de dood. Een verkeersvliegtuig ving de noodsignalen van het vliegtuig op en heeft daarna de Amerikaanse kustwacht gewaarschuwd. Die is meteen met een ijsbreker uitgerukt richting de plaats van het ongeval. Lake Erie is momenteel compleet bevroren.

Een ijsbreker op zoek naar het vliegtuig
Een ijsbreker van de Amerikaanse kustwacht
op zoek naar het vliegtuig

Gisteren heeft de kustwacht verklaard dat de kans op overlevenden niet meer aanwezig is. Het vliegtuig vervoerde acht mannen die terugkwamen van een jachtpartij op het eiland Pelee Island, ongeveer dertig kilometer ten noorden van Sandusky, in de Amerikaanse staat Ohio. Het vliegtuig was op weg naar Windsor in Canada, waar de acht mannen woonden. De autoriteiten konden nog geen mededelingen doen over de oorzaak van de ramp.

Afbreken wiel leidt tot chaos op A12

trustlover en joycie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de A12 bij Utrecht is zondagavond een chaos ontstaan door een afgebroken aanhangerwiel. Op de Galecopperbrug in de richting Den Haag stond de auto met de aanhanger plotseling stil. Zeven personenauto's, een bestelbus en een vrachtwagencombinatie botsten achter op de aanhanger.

Door het ongeluk raakten drie mensen gewond, waaronder een zwangere vrouw. Tussen knooppunt Lunetten en de brug is de weg over een lengte van vier kilometer helemaal afgesloten. Volgens de politie duurt het bergingswerk en het onderzoek naar het ongeluk nog zeker een paar uur.

Koukleumende postbodes weigeren dienst

Een Canadese postbode in warmere tijdenTien Canadese postbodes hebben vanwege de kou geweigerd om de post te bezorgen. Het is in Quebec ongeveer veertig graden Celcius onder nul. Een woordvoerder van Canada Post meldt dat het management een onderzoek is gestart om te kijken of de postbodes inderdaad hun werk mochten weigeren. Van de meer dan 20.000 postbodes in het door extreme kou getroffen Canada, zijn de tien namelijk de enigen die niet meer wilden werken. Indien de actie van de tien postbodes niet reglementair wordt bevonden, krijgen zij een disciplinaire straf.

De woordvoerder laat verder weten dat Canada Post alles doet om zijn postbodes het zo comfortabel mogelijk te maken in deze extreme omstandigheden. Iedere postbode heeft een cursus gehad in het omgaan met extreme kou en ze hebben speciale laarzen, mutsen en winterjassen gekregen. Als een postbode geen plaats kan vinden om op te warmen, kunnen ze ter beschutting een warm bestelbusje oproepen.

Fok!Eiland gesloten

Vanmorgen, om 00:00 uur precies, is Fok!Eiland door een vloedgolf verzwolgen. Althans, dit is de manier waarop "Eilanders" de sluiting van "hun" sub-forum op het Fok!Forum hebben beleefd.

Fok!Eiland was, ondanks het feit dat het helemaal onderaan de index stond, een sub-forum dat al vier jaar bestond en waar vele users heel veel plezier aan hebben gehad en lief en leed met elkaar hebben gedeeld. Als ex-moderator van het Fok!Eiland wilde ik het volgende dankwoord nog plaatsen:


Dit is dan het laatste afscheid.

We hebben afscheid genomen van een plek die ons dierbaar was. Een plek waar we door de jaren heen lief en leed met elkaar hebben gedeeld. Een plek waar we naar de pizzeria gingen, waar we kwade goden hebben bevochten, waar we naar het ziekenhuis gingen, waar Eilanders werden ontvoerd en bevrijd, waar kastelen werden bestormd, waar elfen wonen, waar dwergen dwergenbier brouwen. Een plek waar door de jaren heen zoveel is gebeurd.

Ik zou graag iedereen persoonlijk willen bedanken voor alle verhalen die in de afgelopen vier jaar zijn gemaakt, maar dat gaat niet lukken, vrees ik.
Dus dan maar in deze post. Ik wil alle moderatoren die het Eiland in haar bestaan hebben geleid allen hartelijk dank zeggen.
Ook wil ik iedereen die het Eiland de afgelopen dagen heeft bezocht om steun te betuigen en/of afscheid te nemen heel hartelijk danken.
Dank ook aan alle mensen die "een plekkie" op het internet hebben aangeboden waar de Eilanders hun verhalen en Prettige Gesprekken kunnen voortzetten.

Hartelijk dank, allemaal.
Tot weerziens - hetzij op Fok!, hetzij elders.

Ingrid (Phoenixx)


Het Eiland is hier na te lezen in het archief
Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.