Deel PvdA wil van Oudkerk af

PvdA-wethouder Rob Oudkerk van Amsterdam komt steeds verder in het nauw. Vandaag berichtte de Volkskrant dat Oudkerk ook op de tippelzone aan de Theemsweg in Amsterdam kwam. De vorige maand gesloten tippelzone werd bevolkt door heroïnehoertjes en buitenlandse dames die vaak het slachtoffer waren van vrouwenhandel.

De Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Tjalling Halbertsma: ''Oudkerk is in het najaar van 2002 op de Theemsweg gesignaleerd door de politie. Cohen heeft hem onmiddellijk op het matje geroepen. Ik moet erkennen dat het gedrag van Oudkerk moreel niet aanvaardbaar is. Mijn oordeel over hem als mens is daardoor veranderd. Mijn opvatting over hem als politicus en wethouder is niet gewijzigd.''

Vandaag brokkelde ook binnen de PvdA de steun voor de eigen wethouder af. Binnen het bestuur gaan steeds meer stemmen op die menen dat hij beter kan opstappen. De raadsfractie van de PvdA bespreekt de zaak vanavond. Het afdelingsbestuur komt morgen bijeen.

De Amsterdamse CDA-fractie liet weten dat als Oudkerk van hun partij was geweest hij zijn biezen had kunnen pakken. De VVD in de hoofdstad betwijfelt of Oudkerk nog wel geloofwaardig kan overkomen. De D66-fractie in Amsterdam vindt dat Oudkerk de eer aan zichzelf moet houden.

De landelijke PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole zei vandaag op Radio 1 dat de kwestie-Oudkerk niet alleen schadelijk is voor de Amsterdamse wethouder, maar ook schadelijk is voor de gehele PvdA, en de politiek in het algemeen. Koole noemde de golf publiciteit over onder meer Oudkerks prostitutiebezoek geen verheffend nieuws. ''Ik hoop dat het nu snel voorbij is, en hij zich waarmaakt als wethouder.''


Foto van Oudkerk en zijn vrouw Marieke, die de Telegraaf vandaag op de voorpagina publiceerde