ESA geeft eerste kleurenfoto van de Mars Express vrij

Terwijl de NASA alleen maar zwart-wit versies van het oppervlak van de planeet Mars uitgegeven heeft, houdt de European Space Agency (ESA) niets geheim. De Europese ruimtevaartorganisatie brengt wÚl kleuren-satellietfoto's van het oppervlakte van Mars uit, gemaakt met de gloednieuwe Mars Express die eind december vorig jaar in een baan om Mars is gekomen.

De foto is 19 januari door de ESA verspreid, en toont een landschap dat erg op de Grand Canyon op aarde lijkt. Er zijn diepe valleien te zien die door wateractiviteit in de rotsen geslepen zijn. Geleerden vermoeden dat het water in de grond gezakt is, en nu in de vorm van ijs onder het oppervlak verblijft. Er zijn bergkliffen te zien, valleien en plateaus. Klik hier voor de grote foto.

De ESA beschrijft de eerste foto's als "veelbelovend". De resolutie van de foto is 12 meter per pixel. De foto is op 14 januari genomen met de High-Resolution Stereo Camera (HRSC), en toont een gebied van 1700km lang en 65km breed. De satelliet vloog er op een hoogte van 275km overheen. Op de afbeelding is een deel van de complete foto te zien.

De HRSC is een van de zeven observatie-instrumenten aan boord van de Mars Express. Er is ook een radar-imager aan boord, die enkele kilometers diep in het Mars-oppervlakte kan kijken, zodat er bijvoorbeeld waterbronnen gevonden kunnen worden.

De eerste publieke kleurenfoto van het oppervlakte van Mars (Foto: ESA)

De Mars Express zal ÚÚn Marsjaar (bijna twee aardjaren) om de planeet blijven cirkelen, en veel onthullende kleurenbeelden van het oppervlak van Mars naar de aarde zenden. De Mars Express werd in juni 2003 gelanceerd op het Baikonut Kosmodroom in Kazachstan. Het vaartuig droeg de Beagle 2 met zich mee die op Mars zou moeten landen, maar daar is niets meer van vernomen.