Levenslang geŽist in zaak-Lindh

De Zweedse Openbare Aanklager heeft een levenslange gevangenisstraf geŽist tegen de moordenaar van Anna Lindh, Mijailo Mijailovic. De Officier van Justitie zei in haar requisitoir dat de man zijn moord planmatig heeft uitgevoerd en dat het dus moord met voorbedachte rade is.

De rechtbank heeft eerder vandaag bepaald dat de 25-jarige Mijailovic een psychiatrisch onderzoek zal ondergaan. Zijn advocaat had hierop aangedrongen, omdat de psychische toestand van de verdachte op het tijdstip van de moord slecht zou zijn. Tevens zou hij tevergeefs vlak voor de moord psychische hulp hebben aangevraagd.

Mijailovic verwondde op 10 september vorig jaar de Zweedse minister Lindh door messteken. Een dag later overleed ze aan de verwondingen. Mijailovic heeft de moord bekend, maar ontkent dat het met voorbedachte rade was. Vandaag is ook de taxichauffeur verhoord die Mijailovic naar het warenhuis waar de moord plaatsvond bracht. Volgens hem maakte Mijailovic een "stille en vermoeide" indruk. Het vonnis wordt half februari verwacht.