Werknemers twee weken per jaar depressief

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in 2002 één op de tien werknemers minimaal twee weken somber of depressief. Deze depressies werden voornamelijk versterkt door een hoge werkdruk of een slechte werksfeer.

Eén op de acht werknemers was daarnaast ook nog eens twee weken aaneengesloten bezorgd of angstig. Bij ongeveer achttien procent van de mensen met minder doorgroeimogelijkheden zijn deze gevoelens het sterkst.

Ruim zeventig procent had in 2002 last van malaiseklachten. Kenmerken van deze klachten zijn onder anderen hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, rugpijn, spier- en gewrichtspijn. Werknemers met een hoge werkdruk, die ontevreden zijn over hun beloning, hebben doorgaans meer last van malaiseklachten. Dit geldt tevens voor werknemers met weinig doorgroeimogelijkheden en werknemers die te kampen hebben met een slechte werksfeer.

Desondanks vindt één op de tien werknemers zichzelf toch gezond. Wel kan ontevredenheid met betrekking tot een te lage beloning tot "ongezondheid" leiden. De werkdruk heeft over het algemeen géén invloed op de gezondheid.