FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 juni 2003

VS blijven onschendbaar voor Strafhof

Het Internationaal Strafhof in Den Haag kan ook het komende jaar geen Amerikanen vervolgen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ingestemd met de verlenging van de immuniteit van Amerikanen voor het Internationaal Strafhof (ICC).

De resolutie werd met twaalf stemmen vóór en nul tegen aangenomen door de vijftien leden tellende Veiligheidsraad. Frankrijk, Duitsland en Syrië onthielden zich van stemming. De Amerikanen hadden de Europese landen onder zware druk gezet om in te stemmen met de resolutie.

De VS vinden dat de Europese Unie hun pogingen frusteert om Amerikaanse militairen die dienen in internationale vredesmachten, te beschermen tegen vervolging door het ICC. Washington vreest dat zijn militairen en diplomaten in het buitenland slachtoffer kunnen worden van politiek gemotiveerde aanklachten. Met 37 landen hebben de VS al afspraken gemaakt om elkaars onderdanen niet uit te leveren aan het ICC.

Uit onvrede met het Strafhof tekende president Bush in augustus vorig jaar zelfs de Den Haag-invasiewet. De president van de VS kan volgens deze wet "alle mogelijke middelen'' inzetten om Amerikaanse burgers uit handen van het ICC te bevrijden.

Burgerlijke rechten & Fatsoen? STEEDS MINDER!

cigarman meldde ons via de weblog submit het volgende:

Je kent het wel het probleem dat we allemaal weleens hebben met een of andere instantie en waarover jij allerlei brieven of aanmaningen over krijgt.
Je legt het telefonisch uit aan degene die aan de andere kant van de lijn zit en vervolgens begint die jou uit te leggen hoe hun 'procedures'zijn t.a.v dit en of jij even alle moeite wilt getroosten om hun even van jouw gelijk te voorzien terwijl je bijvoorbeeld de afgelopen weken al de nodige correspondentie eraan hebt besteedt en waarop van die standaard obligate antwoorden op komen.

Of..een bewakingsbeamte komt even ongevraagd jouw de les lezen dat jij hier dit en dat niet mag terwijl er zichtbaar helemaal niks is vastgelegd of zelfs aangegeven.

Of.. portiers bij uitgaansgelegenheden die zich heel wat voelen, vaak van die jonge sletjes bij zich hebben staan die zich ook de koning te rijk voelen, en jouw onbehoorlijk aankijken alsof je een halve crimineel bent.

Of...die beambte bij het loket die zich te strikt aan de huiselijke procedures houdt en weinig tot geen nota neemt van jouw persoonlijke situatie en constant maar over procedures praat en het redelijkheids beginsel niet eens toepast terwijl ze daar wel de ruimte voor heeft en krijgt.

Of...dat stel dat terwijl jij lekker zit te eten aan tafel zij ongevraagd flink gaan lopen paffen aan hun aangrenzende tafel en vervolgens beledigd zijn als je vraagt of ze even willen stoppen.

Of...Die treinpassagier die 5 rijen achter jouw zit in de zomer in een rook-coupe en helemaal naar voren komt om te vragen of jij jouw raampje dicht wil doen omdat het een beetje tocht terwijl de rest zowat zit te vergassen in de praktisch afgesloten ruimten terwijl de trein rijd.

''Duitse terrorist belangrijk Al-Qaeda lid''

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, heeft gisteren in het parlement bekendgemaakt dat de Duitse moslim Christian Ganczarski, die op 3 juni in Parijs werd gearresteerd, een hoge functionaris van het al-Qaeda terreurnetwerk is. De 36-jarige Duitser geldt als een specialist op het gebied van computertechnologie en telecommunicatie.

Ganczarski werd vorige week maandag op een vliegveld in Parijs opgepakt. Hij was al eerder in Saudi-Arabië gearresteerd maar toen weer vrijgelaten. De Franse politie heeft de Duitser, van Poolse afkomst, ondervraagd over zijn vermeende betrokkenheid bij een bloedige aanslag op een synagoge in Tunesië in april vorig jaar. Door de aanslag op de synagoge in Djerba kwamen 21 mensen om het leven.

In het huis van de Duitser in Duisburg zijn telefoonnummers gevonden van leden van de Hamburgse groep die betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Populariteit Bush daalt sterk in laatste peiling

Jumperke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na de vraagtekens rondom de oorlog in Irak en zijn plan voor de vrede in het Midden Oosten dat nu weer in gevaar is, heeft de Amerikaanse president er weer een probleem bij. Zijn populariteit is sterk gedaald.

Volgens een peiling die woensdag werd gepubliceerd heeft Bush nog slechts bij 57 procent van de kiezers de voorkeur. In april was nog 73 procent van de Amerikanen tevreden over het beleid van hun president. Nu is dat dus met 16 procent gedaald. 35 procent van de kiezers is ontevreden.

Grootste knelpunt is de economische koers die Bush vaart. Die leverde hem 45 procent positieve stemmen en 50 procent negatieve stemmen op. Voor de meeste mensen is dit punt erg belangrijk. Over de manier waarop de president het terrorisme aanpakt is men meer te spreken.

Mochten er nu verkiezingen worden gehouden zou de republikeinse Bush nog wel winnen, ongeacht welke democratische kandidaat hij tegenover zich zou hebben.

Verbrande cavia's aangetroffen in Roosendaal

j0han en Vincent hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Roosendaal zijn de afgelopen week 83 dode cavia's gevonden. De diertjes lagen op een braakliggend terrein en waren gedeeltelijk verbrand.

De cavia's zijn de afgelopen tijd samen met nog vier andere cavia's gestolen. Tussen 14 mei en 1 juni bezochten de caviadieven onder andere een kinderboerderij, waar 22 diertjes werden weggehaald. Maar ook particulieren met maar enkele dieren waren het slachtoffer.

De politie heeft nog geen idee wie de daders zouden kunnen zijn.

Filmlegende Gregory Peck overleden

Lord Dreamer vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank. Ook Weet_ik_veel wist het te melden.

Filmlegende Gregory Peck is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij speelde in meer dan 60 films, waaronder Cape Fear en Guns of Navarone. Ook speelde hij Ahab in de beroemde klassieker Moby Dick.

Peck was vijf keer voor een Oscar genomineerd en heeft er één mogen ontvangen voor zijn rol als advocaat in "To Kill a Mocking Bird".

Een overzicht met de grotere films waarin Gregory Peck heeft gespeeld:

Keys of the Kingdom, 1944
Spellbound, 1945
The Yearling, 1946
Gentleman's Agreement, 1947
Twelve O'Clock High, 1949
The Gunfighter, 1950
David and Bathsheba, 1951
The Snows of Kilimanjaro, 1952
Roman Holiday, 1953
Moby Dick, 1956
The Guns of Navarone, 1961
To Kill a Mockingbird, 1962
Cape Fear, 1962
How the West Was Won, 1962
The Boys from Brazil, 1978


Gregory Peck en Audrey Hepburn in Roman Holiday

Personele problemen bij Excelsior

Excelsior blijft maar weinig bespaard in deze nacompetitie.

De Rotterdammers zijn door drie nederlagen al bijna zeker van degradatie en hebben voor de komende duels nog maar weinig fitte spelers. Danny Buijs en Brian Pinas zijn geschorst, Leo Koswal en Dries Boussatta werden uit de selectie gezet en Said Boutahar en Marc Nygaard zijn geblesseerd.

De clubleiding heeft door de personele problemen Brett Holman gevraagd stand-by te blijven, terwijl de Australiër zijn hand op twee plaatsen heeft gebroken. Holman kan naar eigen zeggen onmogelijk spelen. Zijn onderarm zit in het gips en zijn artsen hebben hem drie weken volledige rust voorgeschreven. Excelsior speelt vrijdagavond thuis tegen FC Volendam.

NEC legt Pascal Heije vast

NEC heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Pascal Heije van RBC Roosendaal.

De voormalig Ajacied tekende in Nijmegen een contract voor één jaar met een optie voor nog een seizoen. De verdediger is al de tweede speler die door trainer Johan Neeskens aan de selectie is toegevoegd. Eerder trok NEC Arjan Ebbinge (SC Heerenveen) aan.

Neeskens stelde het aantrekken van enkele nieuwe spelers als voorwaarde bij zijn besluit om in Nijmegen te blijven. Naast de twee gekochte spelers kwam NEC overigens ook met Ajax verlenging van het huurcontract van Youssouf Hersi overeen.

Vreugde Dabizas van korte duur

Griekenland vierde woensdag feest. De nationale ploeg won op de valreep de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne (1-0) en is daardoor dicht bij een plaats op EURO 2004 in Portugal.

Voor Nikos Dabizas eindigde het feest echter in mineur. De verdediger raakte betrokken bij een ongeluk en brak daarbij zijn arm.

Dabizas raakte 's nachts de macht over het stuur van zijn auto kwijt en botste tegen een verkeerslicht. Naast een gebroken arm liep de Griek ook verwondingen aan zijn neus en voorhoofd op. De speler van Newcastle United moet weg bij de Engelse club en heeft nog geen nieuwe werkgever gevonden.

Radio 538 zet in op klassieke golflengte

Radio 538-baas Lex Harding heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat 538 het landelijke FM-pakket, dat is bestemd voor klassieke muziek, wil hebben. Sky Radio beschikte voorheen over het kavel met Classic FM. Nu heeft Sky, naast Sky Radio, ook de Gouwe Ouwe Zender. Omdat één bedrijf maximaal twee landelijke FM-frequenties mag bezitten, komt Sky niet in aanmerking voor het klassieke kavel.

De Kamer vergadert volgende week over het klassieke pakket dat nog geen eigenaar heeft. Harding dringt er in zijn brief op aan om een nieuwe inschrijving te organiseren voor aanbieders van klassieke muziek via de ether.

Harding: "Radio 538 is van oordeel dat het heel wel mogelijk is om, naast onze bestaande zender, een klassieke zender economisch rendabel te exploiteren en zou graag voor die optie in aanmerking komen. Daarmee zou recht gedaan worden aan de wens van het publiek om over een populair klassiek aanbod te beschikken, naast het aanbod van de publieke zender Radio 4."

De overheid verdeelde het klassieke kavel niet, omdat er te weinig partijen op hadden ingeschreven en er dus eigenlijk niets te kiezen viel.

Politie leidt autodief in filefuik

Een 51-jarige autodief is woensdag op de A12 nabij Woerden opgepakt, doordat dat de politie bewust een kunstmatige file had gecreeërd op de betreffende snelweg. De gestolen auto reed in de fuik, waarna de politie de dief gemakkelijk kon inrekenen. De actie werd volgens de politie van Woerden voor het eerst toegepast.

De politie kreeg een melding dat een man in een gestolen auto op de rijksweg richting Utrecht reed. Een politieman reed al enige tijd achter de gestolen auto aan. Twee opvallende dienstvoertuigen zorgden er vervolgens voor dat er een file ontstond op de A12 bij de afslag Nieuwerbrug, waardoor de autodief geen kant meer op kon. Voor de zekerheid werd op de vluchtstrook een vrachtwagen neergezet.

Race Review: Pinksterraces Zandvoort

Pinksteren staat in Nederland al jaren gelijk aan een weekend met minimaal twee grote evenementen: in het zuiden van het land het muziekfestival Pinkpop, en in de Randstad de Pinksterraces op Zandvoort. Speciaal voor FOK! van dat laatste een verslag.

Het kon niet beter dit weekend. Een heerlijk zonnetje, blauwe lucht en een lekker windje. Zo waren de weersomstandigheden op Ciruitpark Zandvoort met de Radio 538 Pinksterraces.
Als je van autosport houdt had je dit weekend daar moeten zijn.

Slachting onder pinguïns in Burgers Zoo

bierfanaatje, Waxxer, Halvarine, Michel van Bergen, Dr.A, Lanterfanter en Arend hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de nacht van woensdag op donderdag zijn in Burgers' Zoo in Arnhem minstens elf pinguïns gedood. Er zijn zes pinguïns gewondgeraakt waarvan de dierentuin er minstens twee moet laten inslapen.

Na onderzoek bleek dat een vos de pinguïns aangevallen moet hebben. "Het is een klein drama," zegt van Hooff, "Het is niet te voorkomen dat zich zo nu en dan een 'rover' toegang verschaft tot ons park. Een vos die zich stort op een groep dieren waarin paniek uitbreekt, ontaardt in een moordenaar'"

Het is twee keer eerder gebeurd dat er vossen de dierentuin binnengedrongen waren. In één geval waren ook toen pinguïns het slachtoffer, en in het andere geval betrof het jan-van-genten.

IJsverslaafde loopt bevroren slokdarm op

ride, prutser, tripleforce, maniacer, Snuitebolletje, Spotter2 en Dr.A hadden ons via de nieuwssubmit het volgende te melden:

In China is een 23-jarige jongedame in het ziekenhuis opgenomen met bevriezingsverschijselen aan haar slokdarm. De vrouw uit de provincie Guangzhou had enkele bakken ijs opgegeten toen ze thuis kwam van haar werk. Hierop kreeg ze hevige pijn in haar keel en in haar slokdarm. Ze is na een week in het ziekenhuis gelegen te hebben hersteld.

Iraanse Siamese tweeling uit elkaar

NLBADBOY herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De Iraanse tweeling Laden (links) Laleh (rechts) Bijani zitten al 30 jaar met de hoofden aan elkaar vast. In een Singaporese privé-kliniek Raffles Hospital zal in juli worden geprobeerd om de tweeling middels een operatie van elkaar te scheiden.
Siamese tweeling
Volgens de leider van het medische team neurochirug dr. Keith Goh zijn de risico's van de operatie groot. Het is niet ondenkbaar dat één van de twee - misschien zelfs beiden - de dagen durende ingreep niet overleeft. Hoewel de tweeling beiden aparte en goed functionerende hersenen hebben, vrezen de artsen dat het hersenweefsel in de loop der jaren met elkaar is vergroeid. Om daar in te snijden is uiterst gecompliceerd. Daarbij komt nog dat de tweeling een vitaal bloedvat in het hoofd deelt. Desondanks durft dr. Goh na maanden van intensief onderzoek de operatie toch aan. "Bovendien staan topmedici uit alle hoeken van de wereld ons bij tijdens de ingreep."

Als de operatie, die in de eerste week van juli wordt uitgevoerd, lukt, scheiden de wegen van de Siamese tweeling zich letterlijk. Ladan wil dan terug naar haar geboortedorp Shiraz in Iran om haar rechtenstudie af te maken. Laleh wil in Teheran journalistiek gaan studeren. Laleh: "Daarom is de operatie zo belangrijk voor ons. We willen gewoon niet hetzelfde werk doen."

Er zijn enorme kosten verbonden aan de operatie. Daarom brengen de medici uit Singapore, en hun collega's in het buitenland, geen honorarium in rekening. Naar schatting zullen de overige kosten 250.000 euro bedragen, dit zal worden opgebracht door de privé-kliniek.

Om de tweeling ook na de operatie financieel te kunnen bijstaan is er inmiddels een inzamelingsactie gestart.

Update: Meisje met vier ogen geboren in Nepal

Dunk vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Je ziet het niet vaak. Vandaar ook dat honderden mensen zich naar het huis van Sitaram Chaudhary in het Saptari district in Oost-Nepal begaven om een glimp op te kunnen vangen van een pasgeboren meisje met vier ogen, twee monden en twee neuzen.

Shamvawati, 24 jaar en echtgenote van Chaudhary beviel gisteren van het meisje aldus de Engelse krant Daily Kantipur. Na het horen van het nieuws snelden honderden inwoners naar het huis van Chaudhary om de baby te aanbidden alszijnde de verpersoonlijking van de goddin Bhagawati.

"De baby is kerngezond, ziet met alle ogen en kan met beide monden melk drinken", vermelde de trotse moeder.

Update 15.37 uur
Inmiddels is bekend gemaakt dat het meisje 48 uur na de geboorte is overleden.

VS: geen onderzoek naar Irak oorlog

Budha herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Het Amerikaanse congres heeft besloten dat er geen openbaar onderzoek zal plaatsvinden naar de informatievoorziening over het wapenarsenaal van Irak. De Republikeinse meerderheid in het congres stemde tegen.

Het vermeende bezit van massavernietigingswapens was de belangrijkste aanleiding voor Amerika om Irak aan te vallen. De inlichtingendiensten zouden echter onder druk zijn gezet door de regering van Bush om de bewijslast tegen Irak flink te overdrijven. Dit is door CIA medewerkers bevestigd tegenover de pers.

De Republikeinen zijn bang dat een dergelijk onderzoek door de Democraten zal worden gebruikt voor de presidentsverkiezingen die volgend jaar plaatsvinden.

Nürburgring klaagt EU aan

Er komt in de F1-wereld misschien nog een rechtszaak aan. Ditmaal gaat het om de dames en heren die de Grand Prix op de Nürburgring organiseren. Zij overwegen een rechtszaak aan te spannen tegen de Europese Unie. Aanleiding hiervoor is het algemene verbod op tabaksreclame, dat al vanaf 2005 in gaat.

Het bedrijf dat de GP organiseert, claimt permanente schade op te zullen lopen, omdat de ingangsdatum van het verbod met een jaar is vervroegd. In eerste instantie zou het verbod namelijk pas vanaf 2006 van kracht worden.

Het Duitse circuit heeft een contract met de FIA om daar tot eind 2004 Formule 1-races te organiseren. De Duitsers vrezen dat Bernie Ecclestone en de zijnen na het aflopen van het contract zullen uitwijken naar gebieden waar tabaksreclame niet verboden is.

De organisatoren geloven niet dat de Grand Prix later weer op de kalender zal terugkeren, omdat verplichte aanpassingen aan het circuit (bijvoorbeeld als gevolg van verscherpte veiligheidsregels) niet toegepast kunnen worden. Daar zou geen geld voor zijn, omdat men vanaf 2005 flink wat inkomsten moet missen. De Nürburgring werd de afgelopen acht jaar voor een totaalbedrag van 50 miljoen dollar verbouwd.

'Ruiming hobbykippen was onnodig'

chanty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ruimen van hobbykippen en ander hobbypluimvee is waarschijnlijk onnodig geweest. GroenLinks zegt aanwijzingen te hebben dat minister Cees Veerman de kamer onjuist heeft geïnformeerd. Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van de linkse partij heeft de minister om opheldering gevraagd.

Veerman beweerde in het debat met de Tweede Kamer op 15 mei dat de Europese Commissie hem zou dwingen alle hobbydieren in de verdachte gebieden te ruimen. De minister beriep zich op een Europese beschikking, toen GroenLinks een motie aannam om het ruimen te stoppen. Veerman: "Daarbij komt dat er zojuist in Brussel een beschikking is aangenomen (...). In die beschikking wordt het eenvoudig de Staat der Nederlanden opgelegd om ook de hobbydieren in de desbetreffende gebieden te ruimen." Maar deze bewering wordt nu tegengesproken door Eurocommissaris Byrne, die de vragen van GroenLinks-Europarlementariër Alexander de Roo beantwoordde.

Ook het 'Draaiboek Vogelpest' van de minister zelf spreekt hem tegen. Het begint er steeds meer op te lijken dat niet Europa, maar de minister besloot dat de dieren geruimd moesten worden. Duyvendak wil nog voor het weekend opheldering van de zaak. Als blijkt dat Veerman inderdaad zelf het besluit heeft genomen de dieren te doden, dan heeft hij de kamer verkeerd ingelicht. Een doodzonde in Den Haag.

Wilson zonder zorgen naar Canada

De Grand Prix van Canada betekent voor Minardi-coureur Justin Wilson een debuut. Nog niet eerder reed de 24-jarige Brit op het circuit Gilles Villeneuve.

Al vanaf het moment dat de Grand Prix van Monaco voorbij was, hield Wilson zich bezig met de GP van Canada.

"Ik heb videobeelden van de Canadese GP van vorig jaar bekeken en als een soort van racegids gebruikt. Het circuit is nieuw voor mij, maar ik heb het voordeel van de extra testsessie op vrijdagochtend, zodat ik erachter kan komen hoe de PS03 hier werkt."

"De Cosworth motor is goed en in Canada moeten die maximaal uitbuiten en tegelijkertijd genoeg grip overhouden voor in de bochten. Ik heb al met m'n engineer over de setup gesproken en ik zal goed luisteren naar wat Jos te vertellen heeft, omdat hij hier al eerder heeft geracet."

Man filmt vreemd object boven Michigan

In Farmington Hills, Michigan heeft een man bij toeval een ongeïdentificeerd vliegend object op film vastgelegd. Het lichtgevende vreemde object steeg met hoge snelheid op naar de hemel en verdween tussen de wolken. Het liet geen rookspoor achter of iets dergelijks.

Het object lijkt uit twee secties te bestaan, mogelijk eivormig. De man, Ken Mitchell filmde de UFO rond 18:30 lokale tijd in september 1999, maar heeft nu pas de video vrijgegeven.

Montoya voor één keer in NASCAR

Voor één keer wisselden Jeff Gordon en Juan Pablo Montoya van auto. Dat betekende dat Gordon de Williams van Montoya mocht besturen en Montoya aan de haal ging met Gordons Chevrolet Monte Carlo.

Gordon, die maarliefst viermaal de NASCAR Winston Cup op zijn naam schreef, heeft in totaal zeven vliegende ronden in de Williams BMW afgelegd. "Deze kans die ik hier vandaag kreeg was een echte droom", zei Gordon na afloop. "Het was echt een van de leukste momenten die ik achter het stuur van een race-auto heb meegemaakt."

Opmerkelijk waren de rondetijden die beide heren in elkaars auto reden. Gordons snelste rondetijd in zijn eigen auto is 1:38,8. Montoya wist in dezelfde auto een 139,9 te rijden en dat is voor een debuut geen schande. Daartegenover staat Montoya's snelste rondetijd in zijn eigen Williams BMW van 1:15,2. Gordon reed in Montoya's wagen een ronde van 1:16,5.

De Williams-coureur is inmiddels weer terug op het circuit Gilles Villeneuve, waar hij zich voorbereidt op de Grand Prix van aanstaand weekend.

Tuin van het Catshuis kost 3,3 miljoen

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Het zal ongeveer 3,3 miljoen euro kosten om de tuin rond het Catshuis, de ambstwoning van de premier, op te knappen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Er worden onder andere nieuwe planten geplaatst en er komt een wachtruimte voor de marechaussee.

Vorige week werd bekend dat de verbouwing van de woning zelf ongeveer 14 tot 15 miljoen euro gaat kosten. Het is de bedoeling dat de verbouwing begin 2004 klaar is. Het plan voor de verbouwing komt nog van voormalig premier Wim Kok. Behalve dat de premier er verblijft, worden in het Catshuis ook regelmatig buitenlandse gasten ontvangen.

De SP reageerde vorige week kritisch op de verbouwing: "Premier Balkenende mag mij wel eens vertellen waar hij dit immense bedrag aan opmaakt", zei SP-Kamerlid Jan de Wit. Eerder merkte De Wit al op: "Juist nu iedereen de broekriem moet aanhalen, wordt aan zijn ambtswoning een bedrag besteed waarvoor je een halve wijk kunt bouwen."

Tornado's jagen over westen van Duitsland

chanty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met windkracht 12 joegen er afgelopen dinsdag diverse orkaanstormen over het westen van Duitsland. De schade loopt op tot in de miljoenen. Er zijn nog geen ernstige gewonden gevallen, maar zelfs meteorologen hadden dit niet voorzien.

Vooral de Duitse staten Hessen en Reinland-Pfalz werden zwaar getroffen. In het plaatsje Acht bij Mayen/Koblenz werd bijna een heel dorp wegggevaagd. De brandweer evacueerde 20 van het 98 inwoners tellende dorp, nadat de storm de helft van de 39 huizen had verwoest of beschadigd.

Op veel plaatsen zijn daken en electriciteitskabel beschadigd en omvallende bomen blokkeren de wegen en beschadigen geparkeerde auto's. De stortregens zorgen voor veel overlast. Alleen al in Koblenz viel zo'n 30 liter per vierkante meter in 42 minuten. De brandweer moest er ruim 50 keer aan te pas komen.

In de Eifel bij Prüm werden 13 huizen verwoest. Een ander dorp zat een tijd lang zonder stroom.

Fenerbahce wil Van Hooijdonk

Het Turkse Fenerbahçe heeft zich opnieuw bij Feyenoord gemeld voor Pierre van Hooijdonk, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De club probeerde de lange spits afgelopen december al een keer naar Turkije te halen. Nu handelt Fenerbahçe echter op initiatief van coach Christoph Daum, die vorige week een contract tekende bij de club.

De toekomst van Van Hooijdonk is nog altijd onzeker. De Brabander wil een tweejarig contract tekenen bij Feyenoord, maar de Rotterdamse club wil alleen verder met de aanvaller op basis van de eerder gelichte optie voor één seizoen.

Bovendien mag Feyenoord op basis van die verbintenis het salaris van de international voor komend seizoen halveren. Het Spaanse RCD Espanyol en het Engelse Birmingham City hebben overigens ook nog steeds interesse in Van Hooijdonk.

Column: Onze nieuwe nationale held

Afgelopen zondag was het dan zover: dè finale. Een hele week lang werd er nergens anders over gesproken. Het prachtige weer was op slag irrelevant, instortende balkons waren sowieso allang vergeten, Bush boeide niet meer en de binnenlandse politiek was totaal niet meer interessant. Immers, dè finale zou gespeeld worden! Degenen die nu nog niet weten waar ik het over heb, hebben de afgelopen week onder een steen dan wel op een andere planeet gezeten. Lukte het tennisser Martin Verkerk op dinsdag 3 juni al de halve finale te bereiken, op vrijdag was het feest compleet toen de relatief onbekende speler door zijn winst op Coria de finale van Roland Garros wist te bereiken.

'Israël moet Hamas wegvagen'

Het Israëlische leger moet de Palestijnse terreurbeweging Hamas "met alle middelen van de aardbodem vegen". Dat is de opdracht van de Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz. De minister wil niet alleen de infrastructuur van de beweging compleet wegvagen, maar liet ook weten dat de leiders van Hamas geen enkele onschendbaarheid genieten.

De minister heeft het bevel gegeven na de Palestijnse zelfmoordaanslag gisteren op een bus in Jeruzalem, waardoor 16 Israëliërs en de dader om het leven kwamen. De dader die opereerde voor de Hamas, kwam verkleed als orthodoxe jood de bus binnen en blies zichzelf op.

Cokedealer raakt miljoenenprijs kwijt

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

Een man uit Texas die $5,5 miljoen in de staatsloterij had gewonnen moet dit geld teruggeven omdat hij het winnende ticket heeft gekocht met geld verdiend door de verkoop van cocaïne. De advocaten van Jose Luis Betancourt beweerden dat hun cliënt het ticket had gekocht met geld van de verkoop van oude kleren. Een jury in Brownsville, Texas, was het hier niet mee eens en de man moet nu het gewonnen geld teruggeven.

De 52-jarige Betancourt werd op 17 januari gearresteerd, 3 dagen nadat hij de 5,5 miljoen dollar had opgehaald, voor de verkoop van 36 gram cocaïne aan een undercover agent. De aanklagers zeiden dat hij op zijn minst de laatste 2 jaar cocaïne had verkocht voordat hij de loterij won.

De woordvoerster van de Loterij, Kristina Tirloni, zei dat het geld naar de staat Texas zou gaan en niet naar de overheid.

160.000 jaar oude mensachtige schedels gevonden

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Ethiopië hebben wetenschappers drie schedels aangetroffen van 160.000 jaar oud. Het gaat om de oudste en best geconserveerde resten van een directe voorganger van de mens. De schedels hebben de kenmerken van wat in de wetenschap de moderne mens wordt genoemd: een hoog voorhoofd, een plat gezicht en smalle wenkbrauwen.

De schedels vormen volgens sommige wetenschappers het bewijs dat de moderne mens tussen de 100.000 en 200.000 jaar geleden in Afrika is ontstaan en pas daarna naar andere plaatsen in de wereld trok.


De wetenschappers hebben de wezens tot wie de schedels behoorden homo sapiens idaltu genoemd. Idaltu betekent 'ouder' in het Afar, de taal van het gebied waar de vondst is gedaan (een onbewoond gebied op zo'n 225 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Addis Abeba).

Kwallenplaag teistert Spaans eiland

Roy, Dr.A en chanty hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het wordt nog wat voor diegenen die op vakantie willen naar het Spaanse eiland Menorca. Het vakantie-eiland is namelijk getroffen door een kwallenplaag. Op een aantal stranden bij de stad Ciutadella is een zwemverbod ingesteld. De plaag breidt zich op dit moment uit naar andere stranden.

De plaag is waarschijnlijk het gevolg van overbevissing van de zee bij de Balearen, waartoe het eiland behoort. De kwallen zouden door de overbevissing nauwelijks nog natuurlijke vijanden hebben in het gebied.

Urker jeugd snuift op grote schaal coke

Movinghead, Ðapa en Gert! hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Urker jeugd blijkt massaal aan de coke te zitten. De afgelopen weken zijn 21 jongeren uit het vissersdorp en omgeving opgepakt op verdenking van drugshandel. Het gaat om vele kilo's cocaïne. De politie, die het onderzoek gisteren afrondde, zegt geschrokken te zijn van de grote hoeveelheden harddrugs die in Urk zijn verhandeld.

Volgens de politie verhandelden de jongeren voor tienduizenden euro's aan drugs. Burgemeester D. Schutte van Urk zegt dat de geruchten over drugs dealen en gebruiken al jaren gingen, maar dat is gewacht op het juiste moment om de ,,aanvoerlijn'' te onderscheppen.

De voorzitter van de Urker horecavereniging, R. van Dijk, is niet echt verbaasd over het grootschalige cocaïnegebruik onder de lokale jongeren. Volgens hem wordt overal gesnoven, ook in kroegen. Hij zegt al jaren te hebben gewaarschuwd voor het groeiende drugsgebruik, maar zegt geen gehoor te hebben gevonden. ,,Drugs is hier een moeilijk woord.'' De oorzaak voor het hoge coke-gebruik is volgens de kroegbaas het feit dat jongeren in het Urk veel werken, veel geld verdienen en gemakkelijk aan harddrugs kunnen komen. Hij schat dat enkele honderden jongeren cocaïne snuiven.

Brandweermannen gewond geraakt

Bij een brand op een industrieterrein in het Limburgse Geleen zijn vannacht drie brandweerlieden gewond geraakt.

Rond vier uur vannacht brak er brand uit in een kantoorcontainer bij een ijzervlechterij op het bedrijventerrein Borrekuil, in het noorden van Geleen.
De drie gewonde brandweermannen zaten in de eerste ploeg die de brand bestreed. Twee van hen liepen brandwonden op. De één kwam er van af met lichte verwondingen, de ander heeft zware brandwonden opgelopen. Het derde slachtoffer had rook ingeademd en moest naar het ziekenhuis voor controle.

Om zes uur had de brandweer de brand onder controle.

Contract Arjen Robben opgewaardeerd

PSV heeft het contract van Arjen Robben financieel opgewaardeerd.

Bij ondertekening van het contract, twee jaar geleden, is afgesproken dat Arjen meer ging verdienen als hij een goed seizoen zou spelen.
Vader, Hans Robben, van het talent van het jaar verklaarde dit in de VI van deze week. "Dat PSV zelf op die afspraak terugkwam, stellen wij enorm op prijs. Het gaat niet om het bedrag, maar om het gevoel. Arjen heeft een prima eerste seizoen afgewerkt en PSV heeft daar blijkbaar waardering voor. Dat is mooi."

Vitesse doet spelers in de uitverkoop

Vitesse moet al enkele jaren toezien hoe aan het eind van elk seizoen de prominentste spelers voor een flinke bak geld verdwijnen.

De noodlijdende club heeft de transfergelden namelijk hard nodig om het hoofd boven water te houden. Ook nu weer is de nood aan de man en is Vitesse bereid haar betere spelers van de hand te doen als er een goed bod komt. Met name Bob Peeters en Didier Martel mogen per direct weg als een club een mooi bedrag op tafel legt.

Eind vorig seizoen zag Vitesse spelers als Diarra, Sikora en Kreek vertrekken. Dat had zijn weerslag op de prestaties van de ploeg, die dit jaar tegen degradatie moest vechten.

BMW heeft vertrouwen in motor

breen wist ons vandaag het volgende te melden:

Het circuit Gilles Villeneuve vraagt veel van de motoren, en Mario Theissen van BMW verwacht dat Williams goede resultaten kan behalen. Theissen noemt de P83 de beste motor die ooit door BMW geproduceerd is.

"Algemeen wil ik ons status als volgt beschrijven: de BMW P83-motor is ons meesterwerk tot op heden. Ook het chassis van de FW25 doet het goed als het een goede afstelling gevonden heeft."

Ook verwacht Theissen dat Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher nog veel vooraan te zien zullen zijn dit seizoen. In het begin van het seizoen leek het hier niet echt op, maar het vertrouwen in de FW25 is door de overwinning van Montoya in Monaco vergroot.

"Je mag niet vergeten dat hij helemaal nieuw is. We kunnen ons niet baseren op ervaring, vooral niet omdat het een kleinere wielbasis heeft. Ook hebben we dit jaar minder tijd om te werken aan de set-up, vergeleken met vorig seizoen."

Onderzoek: Wereldomroep is overbodig

De Wereldomroep is voor meer dan 80 procent overbodig. Dat concludeert het onderzoeksbureau McKinsey. Dit bureau heeft onderzoek gedaan hoe de publieke omroep efficiënter kan werken in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de NOS. Het conceptrapport kwam in handen van het televisieprogramma NOVA.

Het onderzoeksbureau stelt voor om de Wereldomroep met maximaal 83,5 procent (40, 1 miljoen euro) te korten. Volgens de onderzoekers is de omroep op vele terreinen overbodig en kan worden volstaan met een afgeslankte versie, die zich voornamelijk op de Antillen en Suriname moet richten.

Eventueel kan het ook minder drastisch volgens het bureau. In het minst erge scenario moet de Wereldomroep 57,6 procent van haar budget inleveren, een bedrag van 27,6 miljoen euro.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft al geschokt gereageerd. "Dit betekent eigenlijk concreet het einde van de Wereldomroep, alle mensen komen op straat te staan. Het komt er op neer dat de Wereldomroep opgeheven wordt", aldus secretaris T. Bruning.
Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.