FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 juni 2003

Jos Verstappen hoopt op regen

"Laat het maar lekker regenen. Dan heeft Minardi een zonnig weekend!" Dat zijn de woorden van Minardi-coureur Jos Verstappen na de eerste kwalificatie op het circuit Gilles Villeneuve in Canada. De Nederlander wist daarin de elfde plaats te bereiken.

Teamgenoot Justin Wilson werd dertiende, waarmee Minardi een mooie sprong naar voren maakt. Verstappen was dan ook tevreden over zijn kwalificatie. "Ik heb een mooie, constante ronde kunnen rijden. Zo zie je maar, als de verschillen tussen de auto's wat minder wegen zoals vandaag in de regen, staan we niet meer onderaan het tijdenlijstje."

Verstappen realiseert zich wel dat het succes vanuit de lucht is gekomen. Mocht het dit weekend verder droog blijven, dan is de kans groot dat Minardi weer op de gebruikelijke laatste posities belandt. Daarom mag het wat betreft de Nederlander wel lekker blijven regenen.

Stoddart trekt steun reglementswijzigingen in

Teambaas van Minardi Paul Stoddart heeft zijn steun voor de voorgestelde wijzigingen in het reglement van de Formule 1 ingetrokken.

Stoddart, wiens team financiŽel overeind probeert te blijven, is kwaad op de teams die een motorfabrikant achter zich hebben. Zij zouden een 'fighting fund' oprichten zodat de toekomst van de onafhankelijke teams veilig gesteld kan worden, maar zijn hier nog niet in geslaagd.

Ook zeggen de fabrikanten nu dat ze geen motoren aan de kleinere teams kunnen leveren voor een bedrag van onder de 10 miljoen dollar. Stoddart denkt dat de fabrikanten hem tegenwerken.

"Ik wilde de mensen misschien teveel tevreden stellen, zij die, zoals het nu lijkt, het juist moeilijker maken voor Minardi om door te gaan," aldus de AustraliŽr. "Bij het lezen van de details van de voorgestelde veranderingen, en de kosten daarvan voor Minardi in overweging genomen, had ik geen andere keus dan mijn steun in te trekken."

Uitslag vrijdag GP van Canada

De eerste kwalificatie voor de Grand Prix van Canada is weer verreden. Ferrari pakte de eerste twee plaatsen, met op plaats drie Nick Heidfeld voor Sauber. Nederlander Jos Verstappen deed het goed, hij eindigde op plaats elf.

De uitslag van de kwalificatie ziet er als volgt uit:

Pos.CoureurTeam††Tijd
1Rubens BarrichelloScuderia Ferrari††1:30,925
2Michael SchumacherScuderia Ferrari††1:31,969
3Nick HeidfeldSauber Petronas††1:32,778
4Ralph FirmanJordan Ford††1:34,759
5Fernando AlonsoRenault F1††1:35,173
6Kimi RšikkŲnenMcLaren Mercedes††1:35,373
7Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas††1:35,776
8David CoulthardMcLaren Mercedes††1:36,463
9Mark WebberJaguar Racing††1:36,699
10Olivier PanisToyota Racing††1:37,313
11Jos VerstappenMinardi F1††1:37,426
12Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1††1:37,479
13Justin WilsonMinardi F1††1:38,088
14Jenson ButtonBAR Honda††1:38,109
15Ralf SchumacherBMW Williams F1††1:38,210
16Cristiano da MattaToyota Racing††1:38,244
17Antonio PizzoniaJaguar Racing††1:38,255
18Giancarlo FisichellaJordan Ford††1:38,617
19Jarno TrulliRenault F1††1:41,413
20Jacques VilleneuveBAR Honda††1:44,702

Anti-semitisme in Nederland neemt fors toe

Het afgelopen jaar is het aantal anti-semitische incidenten in Nederland sterk toegenomen. Het geregistreerde aantal steeg met 140% naar 337, zo meldt het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI) in haar jaarverslag.

Volgens het CIDI wordt een belangrijk deel van de incidenten, net als vorig jaar, veroorzaakt door jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst (meestal jonge Amsterdamse Marokkanen). Vooral als jood herkenbare personen worden het slachtoffer van scheldpartijen en bedreigingen met geweld. Ook joodse kinderen op scholen.

Bij de incidenten namen vooral haatzaaiende e-mails toe, maar ook het aantal ernstige incidenten, zoals fysiek geweld, bedreigingen met geweld en scheldpartijen steeg.

In heel Europa is overigens het anti-semitisme (jodenhaat) het afgelopen jaar sterk toegenomen.

Verbod op gsm met camera in Australische zwembaden

Tijno had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De digitale camera is ťťn van de laatste technische snufjes op de nieuwste generatie mobiele telefoons. Leuk om de gekste foto's mee te maken en naar vrienden te sturen, maar deze techniek heeft ook zijn nadelen. De miniscule camera's kunnen gemakkelijk worden misbruikt.

In AustraliŽ heeft de christelijke jongerenorganisatie YMCA het gebruik van mobiele telefoons met een ingebouwde camera in haar 300 zwembaden, sport- en fitnesscentra al verboden. De organisatie vreest voor misbruik van de camera's in kleedruimten of bij het zwembad.

De organisatie volgt daarmee een advies van een Australische organisatie voor zwemonderwijs op. Deze pleit voor een verbod op de telefoons uit alle 3000 openbare zwembaden. In Japan komen de mobiele telefoons diverse fitnesscentra al niet meer in, in Saudi-ArabiŽ mogen ze al helemaal niet worden gebruikt.

Volgens telefoonfabrikant Nokia is de ophef overdreven. Zo staat er in de handleiding dat de privacy van anderen met de telefoon niet mag worden geschonden. Ook wijst het bedrijf op de miniscule digitale camera's die er los van een mobiele telefoon te verkrijgen zijn. Als er al een verbod moet komen, dan moet dat voor alle camera's gelden, aldus Nokia.

Dierentuin stopt doodschieten dieren

Boxershort had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een dierentuin in China heeft zijn beleid ten aanzien van het doodschieten van eigen dieren door bezoekers herzien. Dit gebeurde na klachten van dierenliefhebbers. De dierentuin verhuurde namelijk geweren en liet mensen toe in speciale gebieden, waar men de dieren kon doodschieten.

Het schieten werd gezien als een unieke attractie om meer bezoekers naar het park te krijgen maar leidde tot veel klachten van dierenliefhebbers. De dierentuin verdedigde zijn beleid door te zeggen dat bezoekers alleen op onbeschermde diersoorten mochten schieten.

Gearresteerde AH-medewerkers weer vrij

Bloemkool, speedfreaxs, poktor, Sjaakdelaat en jeroenstampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee medewerkers van een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam die donderdagavond zijn gearresteerd na het aanhouden van een winkeldief, zijn weer vrijgelaten.

De twee waren opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging en zware mishandeling, toen de dief na een worsteling gewond bleek te zijn. Hij deed daarvan meteen aangifte. Het OM ziet geen aanleiding om de AH-medewerkers nog langer vast te houden, maar heeft de zaak nog wel in onderzoek. Over twee weken wordt besloten of de mannen nog worden vervolgd.

De medewerkers kwamen vorig jaar al in het nieuws toen zij een winkeldief met geweld hadden overmeesterd. Prins Bernhard maakte zich destijds zo kwaad over de vervolging van de mannen dat hij zelf de aan ťťn van de medewerkers opgelegde boete betaalde.

Voetbal: Unieke score voor oude Italiaanse spits

De 35-jarige Italiaanse spits Igor Protti is dit seizoen met 23 doelpunten voor zijn club Livorno topscorer geworden van de Italiaanse Serie B. Eerder was hij al topscorer in de Serie A en Serie C1. Nooit eerder slaagde een speler erin 'capocannoniere' te worden in alledrie de divisies.

In 1996 werd Protti met 24 goals voor zijn toenmalige club Bari topscorer van de Serie A (gedeeld met Lazio Roma-spits Giuseppe Signori). In het seizoen 2001/2002 maakte Protti 27 treffers voor zijn huidige club Livorno, die toen nog in de Serie C1 speelde. Protti werd topscorer en Livorno promoveerde naar de Serie B.

Ondanks het grote aantal doelpunten die de spits dit seizoen heeft gemaakt, is Livorno promotie naar de Serie A misgelopen.

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! Competitiemanager.

Leven crimineel Klaas Bruinsma verfilmd

Het leven van de 'Nederlandse Godfather' Klaas Bruinsma wordt verfilmd. De film wordt geproduceerd door Theorema Films en krijgt de titel 'De Dominee'. De opnames beginnen in september en vinden plaats in Engeland en Luxemburg.

Frank Lammers, Chantal Janzen en Johnny de Mol hebben getekend voor de hoofdrollen in de film. De kosten van De Dominee bedragen 3,3 miljoen euro. In het najaar van 2004 moet de film in de bioscoop te zien zijn.

Eind jaren tachtig leidde Klaas Bruinsma het grootste en meest gewelddadige misdaadsyndicaat dat ooit in Nederland actief was. Bruinsma had de bijnaam 'De Dominee', omdat hij vrijwel altijd in het zwart gekleed was en iedereen de les wilde lezen. In 1991 werd hij, op 37-jarige leeftijd, voor het Hilton Hotel in Amsterdam geliquideerd.

Metallica vraagt fans om oude opnamen

Metallica roept de hulp van de fans in bij het zoeken naar oude beeld- en geluidsopnamen, foto's en interviews, uit met name de beginjaren van de band. De band wil deze fragmenten verwerken in een nieuwe documentaire, die wordt geregisseerd door Joe Berlinger en Bruce Sinofsky.

Mensen die denken bruikbaar materiaal in bezit te hebben, kunnen e-mailen naar doc@radicalmedia.com. Aan het eind van het jaar moet de documentaire klaar zijn.

A.s. zondag [15 juni 2003] is Metallica in Nederland. Hun optreden vormt de afsluiter van het Fields Of Rock-festival in het Goffertpark in Nijmegen.

Nederlandse Jackson-fan aangehouden

Cyber had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 32-jarige Nederlandse vrouw is woensdagavond in Gary in de staat Indiana, gearresteerd wegens 'verstoring van de openbare orde'.

Tijdens een korte toespraak die Michael Jackson hield in een plaatselijk honkbalstadion, rende de vrouw het veld op in een poging in contact te komen met Jackson. Na door officials te zijn verwijderd, kwam zij tien minuten later terug op het veld. Zij werd, toegejuicht door een deel van het publiek, overmeesterd door een aantal politie-agenten.

De vrouw was het stadion binnengekomen met een perspas. Vanaf het VIP-gedeelte kon zij vervolgens het speelveld betreden.

De vrouw werd, na haar tweede poging, overmeesterd door een aantal politieagenten, die haar meenamen naar het bureau. Donderdagochtend is zij voorwaardelijk vrijgelaten.

Vermeend terroristenkamp aangevallen in Irak

mvdrie had ons via de newssubmit het volgende geheel herschreven te melden:

Amerikaanse militairen hebben tijdens een actie tegen een vermeend 'terroristenkamp' in het noorden van Irak tientallen mensen gedood. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger meldde vrijdag dat het ging om zeventig mogelijke terroristen. Het Amerikaanse Centrale Commando meldde later dat nog eens 27 'aanvallers' waren gedood in de buurt van de plaats Balad.

Het Amerikaanse leger is al vanaf het begin van de week ten noordwesten van Bagdad bezig met een actie tegen "aanhangers van de Baath-partij, paramilitaire groeperingen en andere subversieve elementen", aldus legerwoordvoerder. Tot dus ver zijn zeker vierhonderd mensen, aanhangers van de voormalige president Saddam Hussein, aangehouden. Volgens bronnen zouden onder hen ook buitenlandse strijders zijn.

Op donderdag werd een Amerikaanse Apache-helikopter neergehaald, die betrokken was bij gevechten tegen "ongeregelde troepen", zoals een legerwoordvoerder bekendmaakte.

''Jeugd wordt steeds racistischer''

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens jongerenwerkers en deskundigen op multicultureel gebied rukt extreem-rechts op onder jongeren in Zuidoost-Brabant. Racisme wordt openlijk geuit, onder meer door kleding, graffiti en agressie naar buitenlanders.

In veel gemeenten zijn escalaties geweest: onlangs werden in Eersel zes jongeren gearresteerd die buitenlandse dorpsgenoten hadden geÔntimideerd. Volgens Vluchtelingenwerk durft een aantal buitenlanders in Bladel intussen de straat niet meer op uit angst voor een groep jongeren: ''Het is een gekkenhuis. De groep rijdt met auto's en scooters hard op hen af en wijkt dan op het laatste moment uit. De vrouwen worden van hun fiets getrapt en in hun gezicht gespuugd. Een jongen werd onder bedreiging van een pistool verteld dat hij terug moet naar zijn eigen land.''

In de Brabantse gemeente Cranendonck sloegen jongeren, die zich profileren als aanhangers van 'White Power' onlangs een paar buitenlandse meisjes in elkaar. En in Helmond zijn bij het Jongerenmeldpunt 'Artikel 1' meldingen binnengekomen dat enkele islamitische meisjes zich onveilig voelen op school.

Ook zouden op verscheidene middelbare scholen cd'tjes in de rondte gaan met hardcoremuziek waarin een speech van Hitler gemonteerd is.

Deskundigen constateren dat 'na Pim Fortuyn en na 11 september' alles gezegd mag worden, ook als dat anderen schaadt. Maar volgens C. van de Griendt, van het steunpunt voor multiculturele ontwikkeling Palet, geldt dat voor de hele samenleving. Er zijn ook allochtonen die nationalistisch gedrag vertonen.

-
Zie ook het artikel 'Gemeenten worstelen met aanpak rechts-extremisme', uit het Eindhovens Dagblad.

Hamas: Buitenlanders weg uit IsraŽl

bierfanaatje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Palestijnse radicale Hamas-beweging heeft alle buitenlanders in IsraŽl opgeroepen om ''voor hun eigen veiligheid'' het land te verlaten. Hamas herhaalde dat ze een nieuwe ''serie aanslagen'' zal gaan plegen.

Bronnen binnen de groepering stellen dat Hamas buitenlanders nooit opzettelijk zal aanvallen, maar het is wel voorgekomen dat buitenlandse arbeiders in IsraŽl door aanslagen om het leven kwamen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Powell heeft inmiddels de internationale gemeenschap opgeroepen om financiŽle tegoeden van de Hamas en Islamitische Jihad te bevriezen.

Vrijdag 13e, dag vol ongeluk voor Taiwanees

Dennis Heldens, jeroenstampy, _Administr8or_, Fitrefo, j0han, rizza, mellowmaniac , Psycho_Taz, Nijna, skeffie, bierfanaatje, krullie, DaFreakR, poktor en Revolution hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 24-jarige Taiwanees zal deze vrijdag de 13e niet snel vergeten. Op deze voor hem ongeluksdag pleegde zijn vriendin zelfmoord.

In het lijkenhuis aangekomen bleek echter dat zijn vriendin, met wie hij al een halfjaar verkering had, bij leven een man was geweest.

De moeder van de overledene vertelde dat haar zoon zich altijd al als vrouw had verkleed. Het slachtoffer liet een briefje achter waarin hij zei dat hij het niet langer aankon de schijn op te houden.

BelgiŽ: Aanslag op synagoge voorkomen

In het Belgische Charleroi heeft de brandweer vandaag een aanslag kunnen voorkomen op een synagoge. Een man probeerde een auto met 5 gasflessen te laten ontploffen voor de deur van het Joodse gebedshuis.

Getuigen zagen de man tegen 11.00 uur zijn auto met benzine overgieten. Hij zei dat hij zijn auto met gasflessen en al zou laten ontploffen. Een brandweerman die toevallig passeerde kon met de hulp van collega's de gasflessen uit de auto halen.

De politie heeft de dader, een 32-jarige Marokkaan, aangehouden. Volgens een broer van de man heeft deze al langere tijd psychische problemen.

Arbiter steekt middelvinger op

De UEFA heeft scheidsrechter Arturo Dauden Ibanez op het matje geroepen. De arbiter stak afgelopen zaterdag in de slotfase van het EK-kwalificatieduel Zwitserland-Rusland (3-2) zijn middelvinger op, mogelijk naar het Zwitsers publiek.

Volgens de Zwitserse bondscoach Kobi KŁhn reageerde de Spaanse scheidsrechter zich af op het thuispubliek, dat hem uitjouwde en uitfloot vanwege diens vermeende partijdige leiding. Zwitserland had op dat moment zijn 2-0 voorsprong verspeeld. KŁhn vervolgde dat het hem zeer verdriet deed, "dat een scheidsrechter dat doet, de UEFA zal de beelden bekijken". De UEFA heeft Ibanez gister om uitleg gevraagd. Wat de eventuele gevolgen zijn, is nog niet bekendgemaakt.

ADO ziet af van Van De Paar

De overgang van Kurt Van De Paar naar ADO Den Haag is afgeketst.

De 25-jarige middenvelder van FC Twente had een mondelinge overeenkomst met de kampioen van de Gouden Gids Divisie, maar de Belg doorstond de medische keuring niet. Hierop besloot ADO het aangeboden contract in te trekken. Van De Paar heeft inmiddels al een verbintenis getekend bij Trabzonspor.

Volgens VRT-text zette de voormalig speler van Anderlecht en FC Twente zijn handtekening onder een driejarig contract bij de Turkse club.

Iran: Protesten tegen geestelijke macht

Honderden jeugdige Iraanse betogers hebben vannacht in het centrum van Teheran geroepen om de dood van geestelijk leider ayatollah Khamenei. De betogers, meest studenten, keren zich tegen het starre bewind van de geestelijken in Iran. Het was de derde nacht van demonstraties. Duizenden mensen keken toe; af en toe applaudisseerden ze.

Kritiek op ayatollah Khamenei wordt doorgaans ''beloond'' met gevangenisstraf, maar tot nu heeft de de politie niet ingegrepen. De demonstranten hadden ook kritiek op president Khatami. Hij staat als hervormer te boek en is daardoor geliefd bij het volk, maar kan blijkbaar onvoldoende een vuist maken tegen de invloed van de geestelijken op de Iraanse samenleving.

Onderzoek: 747AM ook overbodig

Ook Radio 747AM is overbodig. Dat is een van de adviezen die onderzoeksbureau McKinsey doet aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) en de NOS. In het minimumscenario zendt 747 AM alleen nog maar de wettelijk verplichte programma's uit. Dit zou een besparing van 13 miljoen euro opleveren. In het ergste geval moet de zender worden opgeheven, wat een besparing van 28,4 miljoen betekent.

De tv-actualiteitenrubriek NOVA maakte dit donderdag bekend. De publieke omroepen kunnen volgens die voorstellen ook 30 procent op de kosten van hun actualiteitenprogramma's beparen door redactie en faciliteiten te delen.

McKinsey kijkt in opdracht van OCW hoe er efficiŽnter bij de omroepen gewerkt kan worden. Het bureau komt met minimum- en maximumscenario's op verschillende onderdelen. Eerder maakte NOVA ook al bekend dat de Wereldomroep stevig moet bezuinigen of zelfs opgeheven kan worden.

Ook het Radio Symphonieorkest en het Metropole Orkest liggen onder vuur. In het minst erge scenario voorziet McKinsey volgens NOVA dat het Radio Symphonieorkest en het Metropole Orkest moeten worden afgeschaft. Hiermee valt 12,4 miljoen te bezuinigen. In het ergste geval moet ook het Radio Kamerorkest eraan geloven.

De actualiteitenrubrieken Twee Vandaag, NOVA en Netwerk zouden flink kunnen bezuinigen door studioruimte en redactie te delen. Ook moet er een onafhankelijke redactiechef komen die de leiding heeft over alle drie de rubrieken.

Raikkonen bevestigt crash MP4-18

Al enige tijd suggereren hardnekkige geruchten dat de nieuwe wagen van McLaren tijdens besloten testsessies was gecrasht, maar niemand wilde het verhaal ontkennen of bevestigen. Nu geeft McLaren-coureur Kimi RšikkŲnen toe dat de MP4-18 inderdaad van de baan vloog.

De Finse coureur vertelde dat de crash op een uiterst ongunstig moment plaatsvond, omdat er op de laatste testdag niet meer gereden kon worden.

"I had a shunt," said RšikkŲnen. "Gelukkig bleef ik ongedeerd, maar de auto had teveel schade om er de volgende dag mee te testen. Ik verloor gewoon de controle en vloog er in de laatste bocht af. Volgende week gaan we drie of vier dagen testen en dan gaan we bepalen wanneer we met de nieuwe auto gaan racen. Iedereen doet z'n best om alles op tijd af te ronden voordat het volgende GP-weekend begint."

RšikkŲnen is momenteel de leider in het wereldkampioenschap. Op de GP van Spanje na, toen hij na 50 meter rijden bovenop Antonio Pizzonia crashte, heeft hij na afloop van alle races op het podium gestaan.

Publieke omroep wil extra frequenties

De publieke omroep heeft aan Minister Brinkhorst om extra etherfrequenties gevraagd voor Radio 1, Radio 2 en 3FM. De omroepen kregen verschillende klachten over de ontvangst in steden als Rotterdam en Arnhem.

Na de verdeling van de commerciŽle frequenties, hebben de publieken last van storingen. Dit omdat de commerciŽle zenders veelal gebruik maken van lokale zender.

Een woordvoerder van de publieke omroep laat weten: "De extra zenders moeten de gaten dichten die aan het licht zijn gekomen na de herverdeling."

Zenderbouwer Nozema, die de zenders van de publieke omroep beheert, is op dit moment bezig met een onderzoek of het nodig is om extra frequenties in te stellen.

VS dreigen NAVO-hoofdkwartier uit BelgiŽ te halen

victorv8 en Stuartje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, ligt, verdwijnt het hoofdkwartier van de Navo uit Brussel. Rumsfeld maakt zich zorgen over het feit dat Amerikaanse politici niet naar het Navo-hoofdkwartier kunnen zonder het gevaar te lopen gearresteerd te worden. Dit komt door de omstreden Belgische genocidewetgeving, die het mogelijk dat een Belgische rechter misdaden berecht die niet in BelgiŽ zijn gepleegd.

Een extreem-linkse Belgische advocaat maakte onlangs gebruik van die wet door namens 19 Irakezen een klacht wegens oorlogsmisdaden in te dienen tegen de Amerikaanse generaal Franks. De Belgische politiek zat overigens in haar maag met die klacht en stuurde hem door naar de VS, zodat er geen vervolging in BelgiŽ kan plaatsvinden.

Rumsfeld heeft zijn Belgische ambtgenoot Emile Flahaut laten weten dat de Belgische regering zes maanden de tijd krijgt het probleem rond de genocidewet op te lossen. Volgens een diplomaat bij de NAVO heeft Brussel twee mogelijkheden: de wet helemaal intrekken of zo wijzigen dat hij niet meer kan worden gebruikt voor politiek gemotiveerde aanklachten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft minister Rumsfeld onlangs gevraagd te berekenen wat een verhuizing van de Navo naar een andere lidstaat, mogelijk Polen, zou kosten.

Explosieven gevonden in Italiaans vliegtuig

jeroenstampy en w3pz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een toestel van de Italiaanse maatschappij Alitalia is enige tijd vertraagd geweest doordat er een explosief pakket aan boord werd gevonden; het betrof een pakje met daaruit stekende draden dat werd gevonden in een reddingsvest onder een stoel.

De explosieve opruimingsdienst kwam erachter na een anonieme tip; het pakketje is door hun gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Het toestel stond gepland voor een vlucht van Ancona naar Rome. Na de ontmanteling van het explosieve pakketje is de vlucht alsnog doorgegaan.

Rembrandt 'slachtoffer foute oorpiercing'

jeroenstampy en Wubinator hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rembrandt van Rijn, ťťn van neerlands bekendste schilders uit de Gouden Eeuw, is mogelijk slachtoffer van een mislukte oorpiercing geweest. Tot deze conclusie komt de Britse KNO-arts Ben Cohen, die alle zelfportretten van Rembrandt heeft bestudeerd.

Op veel zelfportretten van Van Rijn is een vergrote oorlel te zien. De KNO-arts gelooft dat de zwelling en de kleine weefselbeschadigingen het gevolg zijn van een poging een gaatje in de lel te maken, door Rembrandt zelf ůf door anderen. Daarbij is vermoedelijk een infectie ontstaan.

De KNO-arts zegt: "Het portret dat rond 1628 is geschilderd, Rembrandt was toen 22, toont een duidelijke zwelling op de oorlel en enkele beschadigingen. Die zwelling is ook op latere zelfportretten te zien, maar tegen 1642 is het een soort verdikking geworden."

Op een schilderij uit 1629 draagt Rembrandt een ring in het oor, net onder de zwelling. Volgens Cohen zou dat de zwelling alleen maar erger hebben gemaakt.

Boeing 727 nog steeds spoorloos

WoBBeL, 1750GTV, brillie, Flying_Vee, jeroenstampy, Wubinator en w3pz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zuid-Afrikaanse auoriteiten zitten nog steeds in hun maag met de mysterieuze verdwijning van de Boeing 727 op het Angolese vliegveld Lauda, op 25 mei jongstleden.

Het toestel, dat zonder passagiers vertrok, zou toestemming hebben gevraagd om op Seychellen te mogen landen; het is daar echter nooit aangekomen.

Er gaan speculaties dat terroristen het toestel willen gebruiken voor een nieuwe aanslag, maar ook een criminele achtergrond wordt niet uitgesloten. Interpol is een onderzoek gestart naar aanleiding van de verdwijning.

AH-duo opnieuw vast voor aanpakken dief

Franky, Quackje, DaFreakR, Servowire, Whampoa, j0han, jaspah, Ook, Yavanna, Teffa, ServuS_, w3pz, MultiKiller, Saint_One, maniacer, Mr.Spock, Papa Eend, Thundercracker, Pulsar, victorv8 en Lelijk_Aap hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee medewerkers van Albert Heijn die vorig jaar in het nieuws kwamen omdat ze vervolgd werden voor het te hardhandig aanpakken van een overvaller, zijn opnieuw door de politie gearresteerd op verdenking van zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

Het duo zat gisteravond achter een winkeldief aan die er met een blikje bier vandoor ging. Toen ze de dief te pakken kregen ontstond een worsteling waarbij de dief gewond raakte. Van deze mishandeling heeft de dief meteen aangifte gedaan, waarop beide AH medewerkers direct door de politie zijn aangehouden.

De mishandeling van de overvaller vorig jaar kostte de ene AH-medewerker 600 euro boete. Dat bedrag is door Prins Bernhard betaald. De ander werd vrijgesproken.

Gemeente redt Vitesse van ondergang

De Arnhemse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het saneringsplan voor Vitesse.

De gemeente Arnhem koopt voor 23,9 miljoen euro de Gelredome en de grond rond het stadion. Daarnaast wordt het lopende krediet van 5,4 miljoen euro omgezet in een lening. Voorwaarde is wel dat Vitesse en de Gelredome opgaan in een holding.

Vitesse gaat er van uit dat het verkrijgen van een licentie voor volgend seizoen nu een formaliteit is. "Dat kan niet meer misgaan", aldus demissionair voorzitter Jos Vaessen, die met zijn bestuursleden wel moet opstappen. Dat was namelijk ook ťťn van de voorwaarden van de gemeente.

Button officieel toestemming voor Canada

Jenson Button heeft gisteren (donderdag) van Formule 1 arts Sid Watkins toestemming gekregen om bij de Grand Prix van Canada mee te doen.

Twaalf dagen daarvoor vloog de Brit tijdens de training in Monaco hard van de baan. Als gevolg daarvan heeft hij een nacht in het ziekenhuis doorgebracht en moest hij de race missen. Ook heeft hij de testsessies vorige week overgeslagen en rust gehouden.

Jenson Button zal dus vanmorgen weer in actie komen. De 23-jarige Button is dit seizoen drie keer in de punten gefinished. In Canada heeft hij nooit veel geluk gehad. Hij heeft er drie keer gereden en zijn beste resultaat was een elfde positie.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.