Iraanse Siamese tweeling uit elkaar

NLBADBOY herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De Iraanse tweeling Laden (links) Laleh (rechts) Bijani zitten al 30 jaar met de hoofden aan elkaar vast. In een Singaporese priv-kliniek Raffles Hospital zal in juli worden geprobeerd om de tweeling middels een operatie van elkaar te scheiden.
Siamese tweeling
Volgens de leider van het medische team neurochirug dr. Keith Goh zijn de risico's van de operatie groot. Het is niet ondenkbaar dat n van de twee - misschien zelfs beiden - de dagen durende ingreep niet overleeft. Hoewel de tweeling beiden aparte en goed functionerende hersenen hebben, vrezen de artsen dat het hersenweefsel in de loop der jaren met elkaar is vergroeid. Om daar in te snijden is uiterst gecompliceerd. Daarbij komt nog dat de tweeling een vitaal bloedvat in het hoofd deelt. Desondanks durft dr. Goh na maanden van intensief onderzoek de operatie toch aan. "Bovendien staan topmedici uit alle hoeken van de wereld ons bij tijdens de ingreep."

Als de operatie, die in de eerste week van juli wordt uitgevoerd, lukt, scheiden de wegen van de Siamese tweeling zich letterlijk. Ladan wil dan terug naar haar geboortedorp Shiraz in Iran om haar rechtenstudie af te maken. Laleh wil in Teheran journalistiek gaan studeren. Laleh: "Daarom is de operatie zo belangrijk voor ons. We willen gewoon niet hetzelfde werk doen."

Er zijn enorme kosten verbonden aan de operatie. Daarom brengen de medici uit Singapore, en hun collega's in het buitenland, geen honorarium in rekening. Naar schatting zullen de overige kosten 250.000 euro bedragen, dit zal worden opgebracht door de priv-kliniek.

Om de tweeling ook na de operatie financieel te kunnen bijstaan is er inmiddels een inzamelingsactie gestart.