'Ruiming hobbykippen was onnodig'

chanty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ruimen van hobbykippen en ander hobbypluimvee is waarschijnlijk onnodig geweest. GroenLinks zegt aanwijzingen te hebben dat minister Cees Veerman de kamer onjuist heeft geÔnformeerd. Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van de linkse partij heeft de minister om opheldering gevraagd.

Veerman beweerde in het debat met de Tweede Kamer op 15 mei dat de Europese Commissie hem zou dwingen alle hobbydieren in de verdachte gebieden te ruimen. De minister beriep zich op een Europese beschikking, toen GroenLinks een motie aannam om het ruimen te stoppen. Veerman: "Daarbij komt dat er zojuist in Brussel een beschikking is aangenomen (...). In die beschikking wordt het eenvoudig de Staat der Nederlanden opgelegd om ook de hobbydieren in de desbetreffende gebieden te ruimen." Maar deze bewering wordt nu tegengesproken door Eurocommissaris Byrne, die de vragen van GroenLinks-EuroparlementariŽr Alexander de Roo beantwoordde.

Ook het 'Draaiboek Vogelpest' van de minister zelf spreekt hem tegen. Het begint er steeds meer op te lijken dat niet Europa, maar de minister besloot dat de dieren geruimd moesten worden. Duyvendak wil nog voor het weekend opheldering van de zaak. Als blijkt dat Veerman inderdaad zelf het besluit heeft genomen de dieren te doden, dan heeft hij de kamer verkeerd ingelicht. Een doodzonde in Den Haag.