VS blijven onschendbaar voor Strafhof

Het Internationaal Strafhof in Den Haag kan ook het komende jaar geen Amerikanen vervolgen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag ingestemd met de verlenging van de immuniteit van Amerikanen voor het Internationaal Strafhof (ICC).

De resolutie werd met twaalf stemmen vóór en nul tegen aangenomen door de vijftien leden tellende Veiligheidsraad. Frankrijk, Duitsland en Syrië onthielden zich van stemming. De Amerikanen hadden de Europese landen onder zware druk gezet om in te stemmen met de resolutie.

De VS vinden dat de Europese Unie hun pogingen frusteert om Amerikaanse militairen die dienen in internationale vredesmachten, te beschermen tegen vervolging door het ICC. Washington vreest dat zijn militairen en diplomaten in het buitenland slachtoffer kunnen worden van politiek gemotiveerde aanklachten. Met 37 landen hebben de VS al afspraken gemaakt om elkaars onderdanen niet uit te leveren aan het ICC.

Uit onvrede met het Strafhof tekende president Bush in augustus vorig jaar zelfs de Den Haag-invasiewet. De president van de VS kan volgens deze wet "alle mogelijke middelen'' inzetten om Amerikaanse burgers uit handen van het ICC te bevrijden.