FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 juni 2003

Anthony Hopkins grootste griezel

Hannibal Lecter is gekozen tot grootste slechterik in een film aller tijden. Dat meldde het Amerikaanse Film Instituut (AFI) vandaag. Anthony Hopkins speelde de kannibaal in de 'Silence of the Lambs'.

Het Amerikaanse instituut heeft een lijst gemaakt van de 100 grootste schurken en helden. Daarover hebben professionals uit de filmindustrie zoals acteurs, regisseurs en recensenten gestemd. Atticus Finch, een rol van Gregory Peck in 'To Kill a Mockingbird' is uitgeroepen tot de grootste filmheld.

Indiana Jones, gespeeld door Harrison Ford, staat tweede op de lijst met helden. Sean Connery als James Bond derde.

De psychopaat Norman Bates, zoals Anthony Perkins hem speelde in 'Psycho' is volgens de kiezers de op één na grootste griezel. Op de derde plaats staat Darth Vader uit 'The Empire Strikes Back'.

Wolfowitz: "Oorlog Irak ging om de olie"

Gil-galad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een van de belangrijkste haviken in de regering-Bush heeft gezegd dat de oorlog tegen Irak om de olie is gevoerd.

De plaatsvervangende minister van Defensie, Paul Wolfowitz - die eerder al Tony Blairs standpunt over massavernietigingswapens heeft ondermijnd door ze een bureaucratisch excuus voor de oorlog te noemen - gaat nu verder door te zeggen dat het werkelijke motief de olie is.

Toen Wolfowitz gevraagd werd waarom Noord-Korea anders wordt behandeld dan Irak, waar geen massavernietigingswapens zijn gevonden, zei hij: "Laten we het simpel bekijken. Het grootste verschil tussen Irak en Noord-Korea is dat we economisch in Irak gewoon geen keuze hadden. Het land zwemt in de olie."

Bijna twee miljoen kijkers naar Verkerk

De kwartfinale op het Franse tennistoernooi Roland Garros, van Martin Verkerk tegen Carlos Moya, heeft bijna twee miljoen televisiekijkers getrokken. Verkerk won in vijf sets en plaatste zich voor de halve finale, waarin hij zal spelen tegen Guillermo Coria.

De andere halve finale in het Franse tennistoernooi gaat tussen Albert Costa en Juan Carlos Ferrero. Spanjaard Costa won in vijf sets van landgenoot Tommy Robredo. Ferrero had eveneens vijf sets nodig om de Chileen Fernando Gonzales te verslaan.

Peilingen: CDA verliest

Uit een peiling van Bureau Marketresponse, uitgevoerd in opdracht van 1opdeMiddag, blijkt dat het CDA de grote verliezer is van de laatste politieke ontwikkelingen. De christendemocraten verliezen 7 van de huidige 44 Tweede-Kamerzetels. De PvdA zou met 46 zetels (+ 4) de grootste partij worden.

De VVD verliest er 4 en komt uit op 24, de SP gaat 4 zetels vooruit en zou op 13 uitkomen en de LPF stijgt in de peiling van 8 naar 9 zetels. D66 wint één zetel en komt op 7. GroenLinks blijft staan op 8.

PartijTweede Kamer NUPeiling 1opdeMiddag
CDA4437
Lijst Pim Fortuyn89
VVD2824
PvdA42 46
GroenLinks88
SP913
D6667
ChristenUnie34
SGP22


=

Maar ook het NIPO peilde deze week. Zij voor het tv-programma 2 Vandaag. Hier verliest het CDA maar liefst 9 zetels en wint de PvdA er 2. De SP (+4), De LPF (+1) en de CU (+2) winnen. De VVD verliest hier niets en blijft gelijk.

Nipo peiling
PartijTweede Kamer NUPeiling 2Vandaag
CDA4435
Lijst Pim Fortuyn89
VVD2828
PvdA42 44
GroenLinks88
SP913
D6666
ChristenUnie35
SGP22

Noodweer treft Zuid-West Nederland

Het KNMI had er al voor gewaarschuwd, en het is gekomen ook; noodweer. Boven het Rijnmondgebied ging het rond 17.00 uur kort en hevig tekeer. De brandweer kreeg honderden meldingen van omgewaaide bomen en schade door grote hagelstenen. De buien hulden Rotterdam kortstondig in het aardedonker.

En uw nieuwsposter kan er uit eigen ervaring aan toe voegen dat ook boven Alkmaar noodweer heerste. Rond 17:30 werd de lucht pikdonker en vielen er hagelstenen zo groot als kiezels uit de lucht. Na een korte zeer zware regenbui klaarde het weer op.

Het ANP meldt dat er boven heel Zuid-West Nederland vanmiddag even hevig noodweer woedde. Dit ging gepaard met hagel, regen en zware windstoten (tot 100 kilometer per uur). De buien trokken vrij snel weer over richting het noorden, maar intussen was de water- en windoverlast groot.

De brandweer in de regio Den Haag heeft al haar voertuigen en manschappen op straat om de wateroverlast te bestrijden.

Foto's genomen in Zuid-Scharwoude (nabij Alkmaar) door Stealth

Nederlanders geloven in wonderen

Bob-B had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruim 50 procent van de Nederlanders gelooft dat wonderen bestaan. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de KRO. Vooral jongeren (18-34) en hoger opgeleiden geloven in wonderen.

Bijna 80 procent van de Nederlanders gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde. Van de ondervraagden gelooft 46 procent in het optreden van een gids of beschermengel in het leven. Meer vrouwen (56 procent) dan mannen (34 procent) zijn daarvan overtuigd.

Ruim een kwart van de Nederlanders zegt wel eens iets te hebben meegemaakt waarvoor geen verklaring was te vinden. Volgens ruim de helft van hen heeft dat een positieve invloed op hun leven gehad. Toch zegt het merendeel van hen dat door toeval komt.

Politie zoekt video's van reljongeren

De Haarlemse politie is op zoek naar badgasten die afgelopen zondag in Zandvoort videobeelden en foto's hebben gemaakt van een groep agressieve, uiterst vervelende jongelui, die zich schuldig maakten aan wangedrag.

In de trein uit Zandvoort randde de groep, die uit zo'n tien jongens bestond, een 22-jarige vrouw aan. Op het station in Haarlem sloegen en schopten ze een 28-jarige Haarlemmer totaal in elkaar. Het slachtoffer had de euvele moed gehad om de groep aan te spreken op hun wangedrag: het lastigvallen van omstanders en tegen van alles aanschoppen, maar dat kon hun duidelijk niet bekoren.

Volgens de politie hebben diverse burgers doelbewust opnames gemaakt van de groep raddraaiers die bestond uit jonge Marokkanen. Politiewoordvoerder Dick van Egmond vindt dat een prachtig opsporingsmiddel: ''Dit is een aardige ontwikkeling. Dit zou vaker moeten gebeuren. Het is een kleine moeite voor getuigen om opnamen te maken of een fotootje, zeker met die moderne telefoontjes''.

De politie hoopt dat de attente strandgangers hun video en foto materiaal willen overdragen. Mensen die hun foto's willen afstaan, kunnen bellen met (0900) 88 44.

R'dam: Meeste delicten door Antillianen en Kaapverdianen

Shameete had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden en de Rotterdamse GGD blijkt dat Antilliaanse en Kaapverdiaanse jongeren in Rotterdam koploper zijn in het plegen van delicten. Ze worden gevolgd door Marokkanen en Surinamers.

Toch is volgens de onderzoekers het verschil met Nederlandse leeftijdgenoten niet zo groot. Oók blijken de rijkere autochtone Nederlandse jongeren veel meer risicogedrag te vertonen dan allochtonen: ze roken, blowen, drinken en gokken het meest.

Bono laat hoed overvliegen

U2-zanger Bono ontdekte, voor een optreden met Pavarotti dat hij onlangs had in Bologna, dat zijn favoriete pet nog thuis in Dublin lag. De zanger besloot daarop om zijn pet over te laten vliegen.

Het kostte Bono 600 euro, om zijn hoofddeksel in een eerste klas stoel in een vliegtuig van British Airways, van Dublin naar Londen en van Londen naar Bologna te laten vliegen. Daarnaast betaalde de U2-zanger ook nog eens 100 euro om de pet per taxi van het vliegveld naar zijn hotel te laten vervoeren.

Hamas strijdt door tegen Israel

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas weigert om te stoppen met het geweld tegen Israel en haar inwoners. Volgens één van de kopstukken van Hamas legt de groepering de wapens niet neer voordat Palestina tot op de laatste centimeter bevrijd is.

Eerder vandaag zei de Palestijnse premier Abbas, op de vredestop in de Jordaanse havenstad Aqaba, juist dat de gewapende opstand tegen Israël moet ophouden: "Ik zal er alles aan doen om een einde aan het geweld te maken". Abbas zei ook iedere vorm van terrorisme tegen Israël af te wijzen. Dat is één van de voorwaarden voor het slagen van de 'routekaart' naar vrede die in Aqaba is besproken.

Maar Hamas negeert de oproep van de Palestijnse premier om het geweld te staken. De hoop dat de top in Aqaba het einde van het geweld zou inluiden, lijkt daarmee te niet gedaan.

Sharon

Op de top in Aqaba zei Israël (bij monde van premier Sharon) het idee van een levensvatbare Palestijnse staat, zoals president Bush die in de routekaart voor vrede heeft voorgesteld, te steunen. Sharon beloofde illegale nederzettingen in de bezette gebieden af te breken.

De ontmanteling van de illegale nederzettingen is één van de maatregelen die Israël moet nemen in het kader van het plan van Bush.

''Kwart v/d agenten zit zelf aan de dope''

hedzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens misdaadverslaggever Peter R. De Vries snuift en slikt zo'n 25% van de agenten die werkzaam zijn bij het politiebureau Beursstraat (voorheen bureau Warmoesstraat) in Amsterdam. De Vries zegt aan die info te komen doordat hij inzage heeft gehad in een geheim dossier van het Bureau Interne Onderzoeken van de politie Amsterdam én door uitspraken van twee van de twaalf onlangs ontslagen agenten van het bureau.

De agenten gebruiken niet alleen drugs, een flink aandeel handelt er ook in. Harddrugs als xtc, cocaïne en partydrugs worden door hen verkocht onder collegae. De drugs zouden soms zelfs gestolen worden uit de voorraad in beslaggenomen verdovende middelen.

Morgenavond besteedt De Vries in zijn SBS6 tv-programma aandacht aan deze kwestie. (Zie voor meer info dit stuk op de site van De Vries)

Voetbal: Oranje en Ajax in evenwicht

Het Nederlands elftal heeft woensdagmiddag in een oefenwedstrijd tegen Ajax met 1-1 gelijk gespeeld. Cedric van der Gun scoorde vlak na rust voor de Amsterdammers, Giovanni van Bronckhorst maakte gelijk voor Oranje.

Veel basisspelers konden bij Ajax niet meespelen, vanwege de afwezigheid van veel internationals. Van de reguliere basisspelers deden enkel Andy van der Meyde, Steven Pienaar en Maxwell mee. Voor Henk Timmer en Richard Witschge was het de laatste wedstrijd voor de Amsterdammers.

Het duel duurde tweemaal dertig minuten en was, op de pers na, niet toegankelijk voor publiek.
Meer voetbalnieuws op de FOK! Competitiemanager.

Oud directeur van PSV besmet met HIV

Bubble, Hankie, Fitrefo, PIM4EVER, Roel's Weblog, Patron, markiemark, Beem, LLCoolR, FG, Tarantula, Focker, henk, Anakin77 en Kleffe_Dop hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oud-directeur Fons S. (39) van voetbalclub PSV is met het aids-virus besmet. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. S. wordt verdacht van ontucht met minderjarige jongens. Hoewel hij wist dat hij seropositief was, gebruikte hij geen condooms bij de seksuele contacten met de minderjarigen.

Justitie heeft uit zorg voor de privacy van Fons S. niet eerder bekendgemaakt dat hij HIV-besmet is. "Uit het onderzoek blijkt dat er mogelijk meer, wellicht tot nu toe onbekende, jonge prostituees bij de zaak zijn betrokken. De officier van justitie acht het belang van de privacy nu ondergeschikt aan het maatschappelijk belang van de betrokken jongeren", zegt een woordvoerster.

Justitie verdenkt hem nu niet alleen van ontucht, maar ook van "poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade". In verband met zijn arrestatie werd S. op 16 mei ontheven uit zijn functie bij PSV. Sindsdien zit hij in voorarrest.

Hersenen doen herinneringen vergeten

hedzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Je hersenen maken stoffen aan die vervelende herinneringen wissen. Dat blijkt uit onderzoek. De stof cannabinoïden of anandamide lijkt op de werking van cannabis. Dit geeft een nieuw middel in handen tegen ernstige angststoornissen.

Uit dieronderzoek blijkt dat muizen bij wie de cannabinoïden niet functioneren schokkende gebeurtenissen niet kunnen vergeten. Medicijnen die de aanmaak van cannabinoïden stimuleren kunnen mensen helpen die een posttraumatische stressstoornis doormaken die met veel angst gepaard gaat.

De onderzoekers benadrukken dat een joint deze werking niet kan hebben. Softdrugs geeft andere, maar vergelijkbare effecten, zoals veranderingen in het geheugen en pijnvermindering.

Festivalnieuws: Pinkpop, Lowlands, Dancepop

Pinkpop
De tourplannen van Linkin Park voor deze maand gaan niet door. Zanger Chester Bennington is namelijk opgenomen in het ziekenhuis van Los Angeles met ernstige buik- en rugklachten. Hierdoor gaat onder anderen het optreden op Pinkpop niet door. De organisatie van Pinkpop probeert Evanescence als vervanger aan te trekken. Queens of the Stone Age zal nu op de timeslot van Linkin' Park spelen.

Ook Sum 41 zal niet spelen in Landgraaf. Deryck Whibley heeft stemproblemen die zo ernstig zijn dat ook hij in het ziekenhuis is opgenomen. Hij mag minimaal twee weken niet praten. Voor Sum 41 is nog geen vervanger bekend.

Lowlands
De Lowlands organisatie heeft weer een aantal namen aan de line-up voor het festival van dit jaar toegevoegd: Sparta, Matthew Herbert Big Band, Geert van Thijn en The Blood Brothers. A Campingflight To Lowlands Paradise 2003 vindt plaats van 29 t/m 31 augustus.

Dancepop
6 en 7 september van dit jaar vindt de tweede editie van DancePop plaats in Elst. DancePop is een festival waar dance en pop samenkomen. De eerste bands en DJ's die op het festival zullen optreden zijn al bekend. Dj's; onder anderen: Laidback Luke, Mark van Dale, Remy, Marco V., Michel de Hey, Benny Rodrugues, Jean en Kevin Saunderson. Bands; onder anderen: Kane, Zuco 103, Relax, Kosheen, Intwine, Chicane en Di-Rect. Daarnaast zal Tom Rhodes, bekend van de Yorin-talkshow Kevin Masters, beide dagen vanuit de speciale Comedy Spielgeltent diverse collega stand-up comedians uit binnen- en buitenland aankondigen.

Binnenkort meer over DancePop op FOK!.

Cor van Hout had levensverzekering

LLCoolR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vermoorde Amsterdamse crimineel Cor van Hout had een levensverzekering van 200.000 euro. Maar de nabestaanden zullen daar voorlopig nog geen cent van zien. Van Hout sloot in september 2002 bij Stad Rotterdam Verzekeringen de verzekering af. Dat zegt een woordvoerder van Fortis ASR, waar Stad Rotterdam Verzekeringen een onderdeel van is.

De woordvoerder wil uit privacy-overwegingen niet zeggen waarom Stad Rotterdam niet wil uitkeren. Van Hout werd Eind januari op klaarlichte dag in Amstelveen met kogels doorzeefd.

Tilburg helpt Willem II

De gemeente Tilburg heeft de financiele problemen van Willem II opgelost. De gemeente Tilburg wordt eigenaar van het WillemII-stadion.

Door het overnemen van de investeringen die de club deed in de bouw en verbouw van het stadion, kan Willem II zich zorgeloos met volgend seizoen gaan bezighouden. Met de overname van de investeringen is een bedrag van zo'n negen miljoen euro gemoeid. Tilburg zal het stadion aan Willem II gaan verhuren.
Aanstaande vrijdag (6 juni) moeten alle clubrapportages bij de KNVB binnen zijn. De bond zal dan oordelen of de club een licentie krijgt voor volgend seizoen. Voor Willem II dat zegt 5 miljoen in kas te hebben staat de licentie niet langer ter discussie, het mag zich zelfs tot de rijkste clubs in Nederland rekenen.

Excelsior sportiefste ploeg

Excelsior is door de KNVB uitgeroepen tot sportiefste ploeg in het betaald voetbal van afgelopen seizoen.

De Rotterdammers, die op doelsaldo de nacompetitie bereikten, eindigden bovenaan het fairplayklassement dat de KNVB jaarlijks bijhoudt. Fairplaypunten krijgt een club onder meer voor de spelopvatting, de houding van de spelers ten opzichte van de arbitrage en het gedrag van haar supporters.
Excelsior ontvangt een geldbedrag van 7500 Euro dat ze mag besteden aan aan een 'sociaal-preventief' project.

Ajax - Oranje 1-1

Ajax heeft vanmiddag de oefenwedstrijd tegen het grote Oranje met 1-1 gelijkgespeeld. In het lege Olympisch stadion te Amsterdam werd een wedstrijd van twee keer een halfuur afgewerkt. Henk Timmer en Richard Witschge speelden hun laatste wedstrijd voor de Amsterdammers

Ajax kwam onder benauwde omstandigheden pas tien minuten na rust tot scoren. Cedric van der Gun maakte de 1-0. Hij omspeelde doelman Edwin van der Sar, Andy van der Meyde was daarbij curieus genoeg de aangever. De buitenspeler zegde af voor Oranje vanwege de aanstaande bevalling van zijn vrouw, maar kwam wel weer in actie voor Ajax. Giovanni van Bronckhorst had namens Oranje echter onmiddelijk een antwoord, met een fraaie boogbal verschalkte hij keeper Robert Zwinkels, 1-1.
Phillip Cocu en Fernando Ricksen speelden vanmiddag niet. Van Cocu is bekend dat hij last heeft van een vreemde knieblessure, die hij opliep in een competitiewedstrijd tegen Málaga afgelopen weekend.

"Direct verband Volkert en GroenLinks"

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoeker Peter Siebelt beschuldigt in een artikel verschenen in de HP/ De tijd, Groen Links van betrokkenheid bij gewelddadige praktijken. 'Tussen de moordenaar van Pim Fortuyn en Groen links is een directe lijn te vinden, de extreem linkse politieke beweging waarvan Volkert deel uitmaakt heeft Groen Links als wettige bovenlaag,' aldus Siebelt.

Van der Graaf heeft profijt gehad van de sabotage van politie- en inlichtingendiensten door Groenlinks en hun netwerk. Voorbeelden hiervan zijn de ontmaskering van vredesactivist en informant van de BVD (Binnenlandse Veiligheidsdienst), De Boer in 1990. Deze gebeurtenis werd aangegrepen om de BVD flink op de korrel te nemen. In hetzelfde jaar zorgde Groen Links ervoor dat een infiltratieactie van de BVD in Van der Graafs netwerk mislukte, door deze in het openbaar aan de kaak te stellen. Hierdoor, stelt Siebel, kon Van der Graaf makkelijk radicaliseren.

De loco burgemeester van Wageningen, Jack Bogers, welke verantwoordelijk was voor het lekken van Van der Graaf zijn naam op 6 mei 2002, was één van de verantwoordelijkheden in de jaren negentig. Bogers belde na het horen dat er een medewerker van het VMO (Vereniging Millieu Offensief) werd verdacht, naar een lid daarvan. Deze belde Petra, de vriendin van Volkert. Bij de inval van de politie de volgende dag in huize Van der Graaf waren er bestanden op de computer verwijderd. Ook bij het VMO waren digitale sporen gewist.

'Volkert van der Graaf is een onderdeeltje van een goedgeoliede, invloedrijke beweging,' concludeert onderzoeker Siebelt in HP/De Tijd. 'Een beweging die wel een Volkert móést baren.'

KNVB kwaad op Feyenoord

De KNVB heeft bij de FIFA protest aangetekend tegen de weigering van Feyenoord om Robin van Persie en Glenn Loovens af te staan voor Jong Oranje, dat aanstaande vrijdag tegen Wit-Rusland speelt.

De Rotterdamse club is momenteel op een lucratieve oefentour door Japan en Zuid-Korea. Feyenoord nam ondanks de claim van de KNVB op beide spelers, Van Persie en Loovens gewoon mee. De Rotterdammers laten de financiële overwegingen zwaarder wegen. Een verder argument was het feit dat Jong Oranje zich niet meer zal plaatsen voor komend EK. De KNVB maakt de zaak nu aanhangig bij de FIFA. Gister kwam Feyenoord al naar buiten met het bericht dat ze afgestane internationals voor die periode niet meer zal betalen. De club overtreedt mogelijk in beide gevallen de bestaande FIFA regels.
Feyenoord stoort zich er niet aan en speelde vandaag in het vriendschappelijke duel met Urawa Red Diamonds 2-2 gelijk. Beide doelpunten van de Rotterdammers werden gescoord door Mariano Bombarda.

Plezierjacht overvaren door vrachtschip

DaXXoN en hansonboy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rond 13:00 vanmiddag is op het IJ in Amsterdam, vlak achter het Centraal Station, een plezierjacht overvaren door een binnenvaartschip. Daarbij is het jacht gezonken.

Er waren twee mensen aan boord van het schip. Eén van hen is opgepikt door een veerpont, de ander is later door duikers. Het slachtoffer is verdronken en was nog aan boord van het schip. Het jacht wordt later vandaag omhoog gehesen.

Menselijke fouten oorzaak explosie DSM

hedzer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De explosie in een melaminefabriek van DSM in Geleen op 1 april was het gevolg van menselijke fouten. Dat staat in een eigen onderzoek van het bedrijf.

Bij de ontploffing kwamen drie mensen om. Zij stonden tijdens de explosie op een putdeksel van een oven. De drie hebben de explosie volgens DSM echter niet veroorzaakt.

Het ongeluk kwam doordat de voorgeschreven werkwijze bij het na een korte stop weer in bedrijf nemen van de oven niet goed is toegepast. Nadat er vervolgens een ventilator werd aangezet, werd er lucht toegevoerd en ontstond een aardgas-luchtmengsel dat mogelijk door een hete brandersteen explodeerde.

Hoewel volgens DSM de werkinstructies onduidelijkheden en zelfs onjuistheden bevatten, zou er bij een juiste uitvoering van die instructies geen explosie zijn geweest. Het bedrijf heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Bankovervaller geeft zich over

DainBramage had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Toen surveillerende agenten in Almelo deze nacht hun ronde deden, stond er opeens een man op de weg die zijn handen in de lucht stak. Op de vraag of de man zich 'over gaf', antwoordde hij bevestigend en gaf hij toe net geprobeerd te hebben een bank te beroven.

Toen de agenten een kijkje gingen nemen bleek er inderdaad een ruit van de bank kapot te zijn, waarop de 27-jarige man werd aangehouden.

Hij bleek de vernieling inderdaad te hebben begaan om zo van zijn drugsverslaving af te komen. Daarvoor was hij echter aan het verkeerde adres. Hij werd na verhoor weer vrijgelaten en moest zelf op zoek naar hulp bij verslavingszorg.

Giftige poederbrieven duiken op in België

Silence, Roel's Weblog, Lau en DMcLF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België is alarm geslagen, nadat er op verschillende plaatsen brieven met giftig poeder zijn aangetroffen. Het gaat om vijf brieven, die een combinatie van de stoffen hydrazine en fenarsazine zouden bevatten. De brieven, die irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken, zijn onder andere aan formateur van het Belgische kabinet Guy Verhofstadt en de Amerikaanse ambassade gestuurd.

De brieven aan Verhofstadt en een aan de Amerikaanse ambassade werden in een postkantoor onderschept. Op de luchthaven van Oostende werd gisteren een brief gevonden die geadresseerd was aan de directeur van de luchthaven. Ook op de griffie van het Hof van Cassatie in Brussel en in het Havenhuis in Antwerpen zijn verdachte brieven gevonden.

Enkele tientallen mensen moesten zich na aanraking met de brief in een ziekenhuis onder behandeling stellen. Zij zijn inmiddels weer thuis.

De terrorisme-afdeling van de federale politie hebben een onderzoek ingesteld. Door de aard van de brieven wordt gedacht aan protest tegen de Amerikaanse wapentransporten. Een mogelijk verband met het proces-Trabelsi wordt onderzocht.

KNMI verwacht zeer zware buien

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het kan wel eens heftig worden vandaag. Het KNMI voorspelt voor vandaag hevige buien, net als gisteren. Het weercentrum heeft een officiële waarschuwing voor zware buien doen uitgaan.

Vanmiddag en vanavond moet tijdens onweersbuien rekening worden gehouden met zware windstoten, met snelheden tot 100 km/uur, overeenkomend met kracht 10. Vooral voor de watersport en scheepvaart levert dit gevaar op.

Het Woord van God in straattaal in Australië

In Australië heeft een auteur bekende verhalen uit de bijbel herschreven in Australisch Engels. Volgens velen is Australisch Engels een soort straattaal met uitspraken zoals in "Seinfeld" en "The Simpsons" gebruikt worden. Keil Richard, auteur van de "De Australische Bijbel" zegt dat het een rijke combinatie van regionale uitspraken en unieke uitdrukkingen zijn.

De vreemd geschreven Australische Bijbel is ondersteund door de Bible Society of New South Wales, en bevat verhalen uit het Nieuwe Testament. Zo heten de wijzen uit het Oosten "Three eggheads from out east". Zo zeiden de 3 wijzen tegen Herodus: "We saw his star out east, and we've come to say G'day to Your Majesty". Verder werd een man in het verhaal van de Barmhartige Samaritaan aangevallen door "a bunch of bushrangers", en Jezus zegt dat degenen die 'hun huizen op zand gebouwd hebben' "boofheads" zijn. De hoop is dat meer mensen de leerzame verhalen gaan lezen als het in een populairdere taal is geschreven.

OM pakt online beursleugen aan

Roel's Weblog herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Het Openbaar Ministerie gaat de verspreiding van 'leugenachtige berichten' over beursfondsen op internet aanpakken. Een belegger wordt over twee weken vervolgd omdat hij de koers van het kleine beursfonds Cardio Control heeft geprobeerd te manipuleren. Dat heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd.

Het is de eerste keer dat deze vorm van beursfraude in Nederland wordt aangepakt. De zaak komt na jaren strafrechtelijk onderzoek voor de rechter. Beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten deed in 2001 al aangifte tegen de man. Om hem te vervolgen haalt Justitie een oud artikel uit het wetboek van Strafrecht van stal dat verspreiding van 'leugenachtige berichten' verbiedt.

De belegger verspreidde volgens de aanklacht in het najaar van 2000 berichten over Cardio Control. Hij deed dat onder het pseudoniem Hercules via de chatbox 'Guru' op de website Eurobench.com. Hij suggereerde dat belangrijk nieuws op til was, stelde dat een partij grote pakketten Cardio Control had gekocht of wilde verkopen. Hij stelde volgens Justitie forse koersstijgingen in het vooruitzicht terwijl hij zelf verantwoordelijk was voor het overgrote deel van de beursomzetten. Hij verkocht 90.000 aandelen tegen een prijs van rond de euro 4 en euro 5. Het is onduidelijk of hij veel winst maakte met zijn opzet.

In Nederland zijn er talloze websites waar beleggers vaak anoniem nieuwtjes uitwisselen over beursfondsen. De nieuwtjes, die worden gepresenteerd als 'inside'-informatie, kloppen vaak niet. De sites blijken geliefd bij mensen die de waarde van hun aandelen proberen op te pompen voordat ze ze van de hand doen. In een Europese richtlijn tegen marktmisbruik, die in 2005 wordt ingevoerd, is deze vorm van koersmanipulatie expliciet strafbaar gesteld.

Beenhakker in elkaar gemept door hooligans

Michelos liet ons het volgende weten:

Technisch directeur Leo Beenhakker van Ajax is afgelopen seizoen twee keer het slachtoffer geworden van hooligans, zo meldt de Telegraaf. De laatste mishandeling was op 25 mei na afloop van de wedstrijd FC Twente-Ajax.

Beenhakker werd na het duel zeer agressief benaderd door Twentse hooligans en met bier overgoten. Daarom zag hij er van af zich bij de feestende Ajacieden in de kleedkamer te voegen en besloot samen met een aantal bestuursleden van Ajax direct naar huis te gaan. Bij zijn auto werd hij echter opgewacht door een aantal Twente-hooligans. Deze sloegen Beenhakker zo hard dat hij neer ging. Beenhakker raakte dusdanig gewond dat medische hulp noodzakelijk was.

Het afgelopen voetbalseizoen zou Beenhakker ook nog een keer een pak slaag hebben gehad van de eigen aanhang van Ajax. Beide mishandelingen werden wel gemeld bij de politie, maar Beenhakker wilde niet officieel aangifte doen. Volgens politiebronnen vond Beenhakker dat te gevaarlijk omdat hij vreesde dat hij dan weer met de daders zou worden geconfronteerd; hij besloot de zaak daarom maar te laten rusten.

Volgens bronnen bij Ajax zijn de mishandelingen echter niet de oorzaak voor zijn vertrek bij de Amsterdamse club. Een liefdesrelatie aangegaan met een medewerkster van de administratie van de club, waardoor zijn positie onder druk kwam, zou wel een reden zijn. Ook zou Beenhakker zijn geconfronteerd met problemen in de familiesfeer.

Deense predikant: ''God bestaat niet''

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Lutheraanse predikant in Denemarken heeft in eigen kring voor veel beroering gezorgd door te verklaren dat God niet bestaat. "Er bestaat geen God in de hemel, geen eeuwig leven en geen wederopstanding", zei predikant Thorkild Grosbøl uit de stad Taarbaek ten noorden van Kopenhagen in een interview.

De Lutheraanse kerk is de staatskerk van Denemarken en haar werknemers worden aangenomen en ontslagen door het ministerie van kerkzaken. De huidige minister, zelf predikante, heeft al eens gezegd dat het onmogelijk is predikant te zijn zonder te geloven in het bestaan van God en de herrijzenis van Jezus Christus.

Bisschop Lise-Lotte Rebel heeft Grosbøl op non-actief gezet. Ze eist van hem dat hij zijn uitspraken terugneemt en zijn excuses maakt. Ontslaan kan ze hem niet; die bevoegdheid ligt bij het ministerie.

De leider van het Deense Theologisch Instituut voor Onderwijs noemde Grosbøls opmerkingen juist "verfrissend".

Newcastle United meldt zich voor Emerton

Newcastle United heeft een bod uitgebracht op Brett Emerton.

Volgens Radio Rijnmond hebben de Magpies vier miljoen euro over voor de Australische middenvelder van Feyenoord. Emerton staat al geruime tijd in de belangstelling van Newcastle, maar ook Leeds heeft interesse in de international.

Het bod van vier miljoen van Newcastle is beduidend lager dan een eerder bod van de club in augustus 2002. Toen kon Feyenoord twaalf miljoen euro krijgen, maar gingen de Rotterdammers niet akkoord. Omdat Emertons contract met Feyenoord volgende zomer afloopt, is de club bereid hem mogelijk te verkopen.

Beenhakker in elkaar gemept door hooligans

Michelos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Technisch directeur Leo Beenhakker van Ajax is afgelopen seizoen twee keer het slachtoffer geworden van hooligans, zo meldt de Telegraaf. De laatste mishandeling was op 25 mei na afloop van de wedstrijd FC Twente-Ajax.

Beenhakker werd na het duel zeer agressief benaderd door Twentse hooligans en met bier overgoten. Daarom zag hij er van af zich bij de feestende Ajacieden in de kleedkamer te voegen en besloot samen met een aantal bestuursleden van Ajax direct naar huis te gaan. Bij zijn auto werd hij echter opgewacht door een aantal Twente-hooligans. Deze sloegen Beenhakker zo hard dat hij neer ging. Beenhakker raakte dusdanig gewond dat medische hulp noodzakelijk was.

Het afgelopen voetbalseizoen zou Beenhakker ook nog een keer een pak slaag hebben gehad van de eigen aanhang van Ajax. Beide mishandelingen werden wel gemeld bij de politie, maar Beenhakker wilde niet officieel aangifte doen. Volgens politiebronnen vond Beenhakker dat te gevaarlijk omdat hij vreesde dat hij dan weer met de daders zou worden geconfronteerd; hij besloot de zaak daarom maar te laten rusten.

Volgens bronnen bij Ajax zijn de mishandelingen echter niet de oorzaak voor zijn vertrek bij de Amsterdamse club. Een liefdesrelatie aangegaan met een medewerkster van de administratie van de club, waardoor zijn positie onder druk kwam, zou wel een reden zijn. Ook zou Beenhakker zijn geconfronteerd met problemen in de familiesfeer.

België: AEL start burgerpatrouilles na politie-actie

De Arabisch-Europese Liga (AEL) in België gaat de komende weekenden burgerpatrouilles instellen in de gemeente Sint-Niklaas, nabij Antwerpen. Reden is volgens de AEL de repressieve en stigmatiserende aanpak door de politie van Sint-Niklaas tegenover Marokkaanse jongeren bij attractiepark De Ster.

De Belgische politie greep afgelopen zondag in nadat zaterdagavond enkele zware incidenten hadden plaatsgevonden met allochtone groepen, waarbij drie personen messteken opliepen. Jongeren terroriseerden al de gehele dag bezoekers in het attractiepark en probeerden een deel in bezit te nemen. Bij de politie-actie werden zondag 56 jongeren, vooral Antwerpse allochtonen, opgepakt.

De 56 migrantenjongeren mochten na een dagje op het politiecommissariaat zondagavond weer naar huis. De AEL pikt het niet dat ''uitsluitend migrantenjongeren werden geviseerd''. Volgens de AEL is SP.a burgemeester Willockx buiten ''de geest van de rechtsstaat getreden''. De Liga zegt tot nu toe veel geduld te hebben gehad met de ''racistische'' aanpak van de socialistische burgemeester, ''maar dit geduld is nu op. Sint-Niklaas is een prioritair actiegebied voor ons. We ontwikkelen een planning om op termijn met burgerpatrouilles in Sint-Niklaas te beginnen.''

Burgemeester Freddy Willockx zelf noemt het strenge politieoptreden gerechtvaardigd.

België pakt tien Hells Angels op

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In België zijn afgelopen maandag bij een grote politie-actie tien Hells Angels aangehouden. De federale politie viel tegelijkertijd op zestien adressen binnen bij leden van de beruchte motorclub.

De actie heeft te maken met feiten van 22 april. Toen gijzelden leden van de Hells Angels de leider van een onderafdeling van een andere motorclub, de Compadres.

Met de gegijzelde leider reden de Angels naar het clubhuis van de Compadres. Om daar binnen te komen hielden ze het gezicht van de gijzelaar voor de beveiligingscamera, zodat de Hells Angels vrije doorgang kregen. Zes Compadres werden vervolgens het ziekenhuis ingeslagen.

Pakistaanse provincie voert sharia in

dennisdotcom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering van de noordelijke North-West Frontier Province (NWFP) in Pakistan heeft, zoals was verwacht, ingestemd met de invoering van de sharia, de islamitische wetgeving. Aangezien de regeringspartijen een absolute meerderheid hebben, stond al min of meer vast dat regeringsvoorstellen tot de invoering vrijwel zeker zouden worden aangenomen.

De sharia wordt in de rechtspraak belangrijker dan de landelijke wetgeving. Ook opleidingen en de economie krijgen een strikt islamitisch karakter.

Eerder al besloot de provincie tot een algemeen alcoholverbod. Ook mogen docenten en medewerkers van regerings- en privé-scholen geen overhemden en plooibroeken meer dragen, maar is het verplicht te werken in een lang kleed met wijde broek. Mannelijke trainers mogen vrouwelijke sporters niet meer coachen. Mannen mogen niet meer naar sport kijken waaraan vrouwen meedoen. Op lagere scholen zijn sommige klassen nog gemengd, maar in het midden van het lokaal hangende lakens moeten ervoor zorgen dat jongens en meisjes elkaar niet zien.

Vanaf nu moeten universiteiten mannen en vrouwen scheiden. Van mannen wordt verwacht dat ze hun baard laten groeien. Het verplegen van vrouwen door mannen is verboden, de verkoop van westerse muziek en films wordt aan banden gelegd.

Mochten er straks in de provincie veroordelingen komen op basis van de sharia, dan kan men bij het hoogste hof van Pakistan alsnog zijn gelijk proberen te halen. Vooralsnog is daar geen sharia geldig.

Veronica kiest nog niet over toekomst

HeeHoo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Logo VeronicaDe Veronica-verenigingsraad heeft gisteravond toch geen besluit genomen over het voortbestaan van het Omroepbedrijf. De verwachting was dat men zou instemmen voor een samengaan met BNN, maar ''gelet op het belang van het besluit is besloten de informatieperiode met drie weken te verlengen", liet een woordvoerster weten.

De RTV-poot van Veronica wil samenwerking met SBS (SBS6/Net5/V8), terwijl de mensen van Veronica Magazine met BNN willen samenwerken.

Als de voormalig zeezender kiest voor SBS zijn er twee varianten, zo liet een SBS-woordvoerder weten. Veronica en SBS kunnen samen een nieuw bedrijf beginnen onder de naam Veronica8, waarin ook het blad deelneemt. Maar de bladenmakers liggen veelvuldig dwars en zien meer in BNN.

SBS heeft Veronica daarom ook een model voorgesteld waarbij het blad een apart bedrijf vormt dat participeert in de nieuwe zender. In de SBS-samenwerking blijft er ook ruimte voor radioactiviteiten van Veronica.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.