OM pakt online beursleugen aan

Roel's Weblog herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Het Openbaar Ministerie gaat de verspreiding van 'leugenachtige berichten' over beursfondsen op internet aanpakken. Een belegger wordt over twee weken vervolgd omdat hij de koers van het kleine beursfonds Cardio Control heeft geprobeerd te manipuleren. Dat heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd.

Het is de eerste keer dat deze vorm van beursfraude in Nederland wordt aangepakt. De zaak komt na jaren strafrechtelijk onderzoek voor de rechter. Beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten deed in 2001 al aangifte tegen de man. Om hem te vervolgen haalt Justitie een oud artikel uit het wetboek van Strafrecht van stal dat verspreiding van 'leugenachtige berichten' verbiedt.

De belegger verspreidde volgens de aanklacht in het najaar van 2000 berichten over Cardio Control. Hij deed dat onder het pseudoniem Hercules via de chatbox 'Guru' op de website Eurobench.com. Hij suggereerde dat belangrijk nieuws op til was, stelde dat een partij grote pakketten Cardio Control had gekocht of wilde verkopen. Hij stelde volgens Justitie forse koersstijgingen in het vooruitzicht terwijl hij zelf verantwoordelijk was voor het overgrote deel van de beursomzetten. Hij verkocht 90.000 aandelen tegen een prijs van rond de euro 4 en euro 5. Het is onduidelijk of hij veel winst maakte met zijn opzet.

In Nederland zijn er talloze websites waar beleggers vaak anoniem nieuwtjes uitwisselen over beursfondsen. De nieuwtjes, die worden gepresenteerd als 'inside'-informatie, kloppen vaak niet. De sites blijken geliefd bij mensen die de waarde van hun aandelen proberen op te pompen voordat ze ze van de hand doen. In een Europese richtlijn tegen marktmisbruik, die in 2005 wordt ingevoerd, is deze vorm van koersmanipulatie expliciet strafbaar gesteld.