Hamas strijdt door tegen Israel

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas weigert om te stoppen met het geweld tegen Israel en haar inwoners. Volgens één van de kopstukken van Hamas legt de groepering de wapens niet neer voordat Palestina tot op de laatste centimeter bevrijd is.

Eerder vandaag zei de Palestijnse premier Abbas, op de vredestop in de Jordaanse havenstad Aqaba, juist dat de gewapende opstand tegen Israël moet ophouden: "Ik zal er alles aan doen om een einde aan het geweld te maken". Abbas zei ook iedere vorm van terrorisme tegen Israël af te wijzen. Dat is één van de voorwaarden voor het slagen van de 'routekaart' naar vrede die in Aqaba is besproken.

Maar Hamas negeert de oproep van de Palestijnse premier om het geweld te staken. De hoop dat de top in Aqaba het einde van het geweld zou inluiden, lijkt daarmee te niet gedaan.

Sharon

Op de top in Aqaba zei Israël (bij monde van premier Sharon) het idee van een levensvatbare Palestijnse staat, zoals president Bush die in de routekaart voor vrede heeft voorgesteld, te steunen. Sharon beloofde illegale nederzettingen in de bezette gebieden af te breken.

De ontmanteling van de illegale nederzettingen is één van de maatregelen die Israël moet nemen in het kader van het plan van Bush.