BelgiŽ: AEL start burgerpatrouilles na politie-actie

De Arabisch-Europese Liga (AEL) in BelgiŽ gaat de komende weekenden burgerpatrouilles instellen in de gemeente Sint-Niklaas, nabij Antwerpen. Reden is volgens de AEL de repressieve en stigmatiserende aanpak door de politie van Sint-Niklaas tegenover Marokkaanse jongeren bij attractiepark De Ster.

De Belgische politie greep afgelopen zondag in nadat zaterdagavond enkele zware incidenten hadden plaatsgevonden met allochtone groepen, waarbij drie personen messteken opliepen. Jongeren terroriseerden al de gehele dag bezoekers in het attractiepark en probeerden een deel in bezit te nemen. Bij de politie-actie werden zondag 56 jongeren, vooral Antwerpse allochtonen, opgepakt.

De 56 migrantenjongeren mochten na een dagje op het politiecommissariaat zondagavond weer naar huis. De AEL pikt het niet dat ''uitsluitend migrantenjongeren werden geviseerd''. Volgens de AEL is SP.a burgemeester Willockx buiten ''de geest van de rechtsstaat getreden''. De Liga zegt tot nu toe veel geduld te hebben gehad met de ''racistische'' aanpak van de socialistische burgemeester, ''maar dit geduld is nu op. Sint-Niklaas is een prioritair actiegebied voor ons. We ontwikkelen een planning om op termijn met burgerpatrouilles in Sint-Niklaas te beginnen.''

Burgemeester Freddy Willockx zelf noemt het strenge politieoptreden gerechtvaardigd.