FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 april 2002

[Voetbal] Uitslag Internazionale - Feyenoord

HeavyD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Feyenoord heeft zichzelf in een gunstige uitgangspositie gezet door met 1-0 in ItaliŽ te winnen van Internazionale. Het doelpunt kwam overigens niet op de naam van een Feyenoorder, Cordoba passeerde in de 51e minuut zijn eigen doelman.

Feyenoord begon sterk aan de confrontatie met de Italiaanse koploper, na enkele minuten kreeg van Hooijdonk al een kans op 0-1. Hierna werd het spel beheerst door de Italianen. Mede dankzij keeper Zoetebier bleef Feyenoord op de been.

Ook na de rust kwam Feyenoord fel uit de startblokken. Dit resulteerde al snel in een voorsprong. Feyenoord zat op rozen en overliep Inter de vijf minuten daarna volledig, men vergat echter te scoren. Vervolgens herpakten de Italianen zich en namen het initiatief weer in handen maar dit leverde geen resultaat op mede door de zwakke aanval.

Lachen bij toneelstuk kost geld

Cabaratiers Rob Kamphues en Coen Jutte hebben een opmerkelijke stunt uitgehaald om hun voorstelling te promoten. Op woensdag 10 april kan men de cabaretvoorstelling voor de helft van de prijs bezoeken. Mocht je echter onverhoopt in de lach schieten dan moet je alsnog de andere helft van het kaartje betalen.

Het motief voor deze actie is de onvrede over een negatieve recensie in de Volkskrant. Het duo reageert daarop met hun actie "wel goed, geld extra". In plaats van vijftien euro, betalen de bezoekers voor een dag de helft van de entreeprijs. Bovendien mag het publiek ook suggesties doen voor de bestemming van de bijbetalingen.

Nekkrampepidemie tart Burkina Faso

Boes21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burkina Faso zit in zijn maag met een nekkrampepidemie. Volgens het ministerie van Volksgezondheid sinds het begin van dit jaar 672 van de 4758 bekende gevallen overleden. In ongeveer een derde deel van het land heeft de ziekte epidemische vormen aangenomen.

De ziekte is zo verspreid omdat het land voor de eerste keer met de Arabische variant van het hersenvliesontstekingsvirus te maken heeft gekregen aldus het ministerie. Twee jaar geleden zou het virus zijn meegebracht zijn door lokale moslims die op bedevaartstocht naar Mekka waren. Daar brak in 2000 een nekkramp-epidemie uit.

Er worden gratis vaccinaties uitgedeeld in de zwaarst getroffen gebieden. Door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ongeveer twee miljoen doses beschikbaar gesteld. Afgelopen januari startte Burkina Faso al met een massale inentingscampagne voor mensen tussen twee en dertig jaar oud. Vorig jaar stierven 1854 van de 13.293 bekende gevallen in het land. In 1996 overleden ongeveer 4000 mensen in Burkina Faso aan de ziekte.

VN'ers geslagen door Hezbollahstrijders

In het zuiden van Libanon hebben een aantal guerilla's van Hezbollah vier ongewapende waarnemers van de Verenigde Naties in elkaar geslagen. Eťn van hen raakte zwaargewond.

De VN-macht, Unifil, ziet toe op de grens waarachter IsraŽl zich vorig jaar terugtrok na een bezetting van 22 jaar. Volgens generaal-majoor Tewari werden de vier zomaar tegengehouden door leden van Hezbollah. De guerilla's sloegen de waarnemers met stokken en hun vuisten in elkaar. Een Ierse officier raakte ernstig gewond, terwijl de anderen, twee Noren en een Fransman, botbreuken opliepen. Indiase VN-militairen grepen in om de waarnemers te redden.

Op de vraag of ook Hezbollah-strijders gewond waren geraakt, antwoordde hij: "De Indiase troepen kennende, weet ik zeker van wel."

LN verdenkt Netelenbos van kiezersbedrog

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Fred Teeven, lijsttrekker van Leefbaar Nederland, heeft fel gereageerd op berichten over minister Netelenbos, die de belangrijkste gegadigde zou zijn om Commissaris van de Koningin in Noord-Holland te worden.

De huidige minister van Verkeer en Waterstaat staat op de zesde plaats van de lijst van de PvdA voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Teeven spreekt over kiezersbedrog als Netelenbos helemaal niet plaats blijkt te willen nemen in de Tweede Kamer.

Leefbaar Nederland is al vanaf de oprichting fel tegen partijpolitieke benoemingen en pleit voor een referendum. Volgens Teeven dreigt Netelenbos nu beloond te worden voor een "weinig geslaagd ministerschap".

Glas legen zet ober in beweging

Glaasje op, laat via radiogolven een nieuwe komen. Dat wordt binnenkort de standaard in het cafť als het aan wetenschappers in de Verenigde Staten ligt. Dit meldde het blad Scientist.

Onderzoekers van Mitsubishi Electric Research Laboratories in Cambridge, Massachusetts, hebben een glas zo met een doorzichtige coating weten te bewerken dat die constateert dat een glas niet meer is gevuld. Via een zendertje aan de onderkant van het glas wordt dit doorgegeven aan een met hightech uitgeruste ober. Deze kan dan actie ondernemen.

IsraŽl: EU-missie mislukt, Powell naar M-O

De EU-missie naar het Midden-Oosten is mislukt. EU- buitenlandcoŲrdinator Javier Solana en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Piquť zijn er vandaag niet in geslaagd een staakt-het-vuren tussen IsraŽl en de Palestijnen te realiseren. Vanavond zijn ze alweer thjuis.

Premier Sharon stond een bezoek aan de Palestijnse leider Arafat niet toe. Wel hebben de delegatieleden met de ministers Peres (Buitenlandse Zaken) en Ben Eliezer (Defensie) gepraat.

Harde kritiek van Bush op IsraŽl, Palestijnen
De Amerikaanse president Bush heeft in nog ongehoorde bewoordingen kritiek geleverd op IsraŽl en de Palestijnen. Hij beschuldigde de Palestijnse leider Yasser Arafat ervan door het niet kunnen voorkomen van zelfmoordaanslagen, de Palestijnen te hebben verraden. Deze noemde Bush ďmoordenaars, geen martelarenĒ.

Bush eiste in dezelfde speech dat IsraŽl zijn leger volledig terugtrekt uit de Palestijnse steden, en dat het een staakt-het-vuren implementeert. ďAmerika erkent het recht van IsraŽl om zichzelf te verdedigen, maar om de fundamenten van vrede te leggen vraag ik de IsraŽliŽrs zich terug te trekken uit de steden die zij heeft bezet.Ē Bush maakte verder bekend dat de minister van Buitenlandse Zaken Collin Powell volgende week naar het Midden-Oosten gaat. Het nieuwe initiatief volgt op de kritiek dat de VS niet genoeg doen om het geweld in de regio te stoppen. Ook de Amerikaanse gezant Zinni mag van premier Sharon Yasser Arafat bezoeken, eerder werd het dit hem verboden.

Nog steeds gevechten in Geboortekerk
Rond de Geboortekerk, gebouwd op de plek waar Jesus zou zijn geboren, wordt nog steeds gevochten. In het gebouw zouden zich 200 Palestijnen ophouden. Volgens ooggetuigen hebben IsraŽlische troepen een hek opgeblazen en is er met machinegeweren op een van de deuren geschoten. De Palestijnen claimen dat het grootste deel van de mensen in de kerk ongewapend is, en de kerk in zijn gevlucht uit angst voor de IsraŽliŽrs. Het Vaticaan heeft IsraŽl bekritiseerd, IsraŽl zou ďonrechtvaardige voorwaardes en vernederingenĒ aan de Palestijnen opleggen.Ē Ook werd terrorisme tegen IsraŽl scherp veroordeeld.

PA roept op tot langdurige strijd
Vanmiddag, nog voor de toespraak van president Bush, heeft de Palestijnse Autoriteit alle Palestijnen opgeroepen hun reserves aan te spreken en een te beginnen met een lange strijd tegen IsraŽl en de bezetting van Palestijnse gebieden. In een verklaring zegt de Autoriteit dat het doel van de IsraŽlische militaire campagne de verwoesting is van de Nationale Autoriteit en de herbezetting van de Palestijnse gebieden.

De Palestijnse leider Arafat liet in een interview met een televisiezender weten dat de IsraŽlische premier Sharon niet in staat zou zijn om het Palestijnse volk te breken.

Leger voorstander deportatie Arafat
Het IsraŽlische leger wil Arafat deporteren. Dat heeft de IsraŽlische legerchef Shaul Mofaz vandaag gezegd. Mofaz vertelde verslaggevers dat ďin acht genomen dat de Palestijnse Autoriteit een terroristische autoriteit is dat terrorisme ondersteunt en financiert, en wetende dat er geen mogelijkheid is voor een blijvend vredesakkoord met Arafat, is het beter voor hem om er buiten te staan.Ē De uitspraak staat haaks op de mening van de IsraŽlische minister van defensie Ben-Eliezer, de geheime dienst Mossad en hoge militaire officieren.

Met dank aan Boes21 voor een tip.
Fotoís: IsraŽlische tanks in Ramallah. Demonstratie door vredesactivisten bij de Westelijke Jordaanoever ruw onderbroken.(PalestineChronicle)

Defensie vult tekort verpleegkundigen aan

Medisch personeel in dienst van defensie moet deze zomer het tekort aan personeel in de verpleeghuizen opvullen. Tenminste als het voorstel van het PvdA Kamerlid Arib ingewilligd wordt. Staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid vindt dit plan een goed idee. Ze zal over deze kwestie contact opnemen met haar collega Van Hoof van Defensie. Ook de meerderheid van de Tweede Kamer steunt het idee.

5 Planeten zichtbaar eind april

Basst had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de liefhebbers van sterren en planeten zal zo rond 20 april het hoogtepunt van de maand zijn. De planeten Mars, Venus, Jupiter, Saturnus en Mercurius zullen dan samen op een klein deel van de hemel te zien zijn.

Op 4 mei zullen deze planeten zo staan dat bijna de gehele wereldbevolking deze planeten kan zien met het blote oog.

's Nachts rijden voor jongeren verleden tijd?

Mukie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komen naast het puntenrijbewijs mogelijk nog meer beperkingen voor jonge automobilisten. Op dit moment wordt in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de haalbaarheid voor zaken als het alleen overdag rijden, het verbod om passagiers te vervoeren en het aanvankelijk alleen onder begeleiding rijden onderzocht.

Gemiddeld komen er per week vijf jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar om het leven. Afgelopen weekeinde lieten zeker elf jongeren van 16 tot 24 jaar het leven door auto-ongelukken.

Beatrix bij uitvaart Queen Mum

Koningin Beatrix zal komende dinsdag de uitvaart van de Britse Queen Mum bijwonen in Londen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld.

De Britse koningin-moeder Elizabeth is op 101-jarige leeftijd overleden.

Op maandag 8 en dinsdag 9 april neemt het Nederlands Koninklijk Huis een 'lichte hofrouw' aan. De leden zullen zich dan 'stemmig' kleden en zullen alleen strikt zakelijke bijeenkomsten bijwonen. Alle paleizen zullen hun vlaggen voorzien van zwarte rouwwimpels.

Afvallen in Amerika fiscaal aftrekbaar

Frenkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf deze week is het afvallen voor Amerikanen met overgewicht aantrekkelijker geworden. De belastingdienst in dat land heeft overgewicht in de categorie ziektes geplaatst, waardoor de kosten voor het lijnen aftrekbaar zijn geworden.

Wanneer men voor de aftrek in aanmerking wil komen moet men wel deelnemen aan een programma dat door artsen wordt begeleid. Een bezoek aan een gewoon fitnesscentrum of het gebruiken van dieetvoedsel moet nog altijd zelf worden betaald.

Met de maatregel lijkt de Amerikaanse overheid overgewicht als een serieus nationaal probleem te zien. Volgens een schatting zouden ongeveer 97 miljoen Amerikanen veel te zwaar zijn, waarvan er jaarlijks 300.000 mensen onnodig sterven.

Politie laat verdachten geplette kat gaan

De politie van Hoorn heeft twee verdachten gehoord over de kattenmishandeling in Hoorn. Op verzoek van de politie hadden de twee (scholieren) zich gemeld op het bureau, maar ze ontkennen iets met deze zaak te maken te hebben. Volgens diverse getuigenverklaringen zouden de twee eind maart bij het station Hoorn-Kersenboogerd een poes op de spoorrails hebben vastgebonden. Het dier is kort daarna door een trein vermorzeld.

De twee tieners konden het bureau na het verhoor als vrij man verlaten. Justitie heeft niet de mogelijkheid om ze vast te zetten, omdat dierenmishandeling juridisch gezien geen overtreding is. Alleen als er sprake was geweest van een misdrijf, hadden er zwaardere onderzoeksmethoden toegepast kunnen worden.

LBR: Hoofddoekjes moeten mogen

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) vindt dat de Inspectie voor Onderwijs streng moet controleren of scholen meisjes met een hoofddoekje weigeren. Klagende ouders krijgen volgens het LBR vaak te horen dat het verbod op het dragen van een hoofddoekje in het schoolregelement staat.

Het LBR is echter van mening dat er geen juridische gronden zijn om hoofddoekjes in de klas te verbieden. Openbare scholen zouden daarom hoofddoekjes altijd toe moeten staan. Alleen religieuze scholen, die kinderen van een andere religie willen weigeren, mogen dat.

Al eerder vorige maand stelde het LBR dat moslim meisjes met een hoofddoekje in ons land zich in een onfortuinlijke positie bevinden, omdat ze door grote delen van de samenleving niet geaccepteerd worden als volwaardige burgers. Zij zien zich geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie die hun integratie en emancipatie binnen de Nederlandse samenleving ernstig in de weg staan, aldus het LBR. Maatschappelijke organisaties en de overheid nemen volgens het LBR echter geen actieve houding aan tegen deze vorm van discriminatie en laten hen in de kou staan. Het LBR pleit dan ook voor vergaande maatregelen, met name van de overheid.

Akkoord nieuwe OV-studentenkaart [update]

Minister Hermans van Onderwijs en de openbaar-vervoerbedrijven zijn tot overeenstemming gekomen over de OV-jaarkaart. Het huidige contract van de studentenkaart loopt eind dit jaar af.

De nieuwe kaart geeft studenten op vrijdag meer ruimte. Met een weekeindekaart kan vanaf 12.00 uur worden gereisd. Dit is nu 19.00 uur. Mensen met een weekkaart kunnen op vrijdag tot het einde van de dienstregeling rijden, waar dit eerst tot 19.00 uur was. Verder krijgen studenten voor 15 euro per jaar 25 procent korting op treinreizen in Europa.

De partijen hebben meer dan een jaar over het nieuwe contract onderhandeld. Het contract geldt voor onbepaalde tijd. In 2003 betaalt de overheid het openbaar vervoer voor de kaart 423 miljoen euro.

Met dank aan Boes21 voor dit bericht.

Fortuna Sittard verkoopt stadion

robinvreuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voetbalclub Fortuna Sittard verkoopt haar stadion. De overdracht aan een belegginsmaatschappij moet de noodlijdende club op financiŽel gebied weer wat ruimte geven.

Het stadion is drie jaar geleden gebouwd. Nu de club vrijwel zeker degradeert uit de eredivisie, zullen de inkomsten volgend jaar fors teruglopen. Fortuna is daarom in onderhandeling om het eigen stadion van de hand te doen. Voor het begin van het nieuwe seizoen moet de verkoop afgerond zijn.

Bejaarden roven supermarkten leeg

Simpson had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Niet armlastige studenten of jonge bijstandmoeders, maar bejaarden met rollators roven supermarkten in Winschoten leeg. Wie let er immers op een onschuldig oudje dat met een rollator door de winkel schuifelt? Het personeel van Konmar inmiddels wel.

De bejaarde criminelen gaan zeer behendig te werk. Als niemand kijkt, stoppen zij de goederen in het mandje van hun rollator of scootmobiel. Ook de boodschappentas aan de rollator is geliefd.

Het is niet altijd even makkelijk om de hoogbejaarde dieven te pakken. "Onvoorstelbaar hoe snel sommigen zijn als je achter ze aan zit." Het supermarktpersoneel is inmiddels extra alert op schuifelende senioren.

'Sigaret'-lolly's onder vuur

Boes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de VS is ophef ontstaan over zogenaamde nicotine-lolly's; lolly's in diverse kleuren met een dosis nicotine die kunnen worden gebruikt om van het roken af te komen.

Tegenstanders zijn tegen de vermomming als kindersnoepje. Het zou niet voldoende duidelijk zijn of er nicotine in is verwerkt en de lolly's zouden schadelijk kunnen zijn voor kinderen die ze in handen krijgen. Een hoge dosis nicotine kan de lever beschadigen.

De fabrikant van het 'snoepgoed' vindt echter dat de lolly's duidelijk worden verkocht als nicotine-lolly's. Bovendien zijn ze in de hoge doseringen alleen op recept verkrijgbaar.

Tegenstanders willen meer onderzoek naar de veiligheid en eisen een verbod op de verkoop van de lolly's. De fabrikant heeft al een alternatief gevonden: de nicotine-lipbalsem.

Beide producten zijn in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Liam Gallagher stopt met drinken

joris had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Oasis-voorman Liam Gallagher stopt met het drinken van alcohol. Althans, dat is de 29-jarige zanger van plan, omdat hij het zat is telkens te moeten overgeven. De drank, waarmee Gallagher altijd wel raad weet, begint zijn tol te eisen.

"Ik kan drinken als een god, maar ik geef de laatste tijd altijd over. Zo ook de laatste keer met Richard. Voor ik het wist had ik hem helemaal ondergekotst," aldus Gallagher, die al na twee biertjes over Richard Ashcroft, voormalige zanger van The Verve, begon te braken.

OM eist 18 maanden tegen Baarspul

Tegen de voormalige kasgeldbeheerder van de provincie Zuid-Holland, Baarspul is vandaag 18 maanden celstraf geŽist. Volgens het openbaar ministerie heeft Baarspul steekpenningen aangenomen en valsheid in geschrifte gepleegd. Baarspul was ťťn van de hoofdrolspelers in de Ceteco-affaire uit 1999.

Bij deze affaire kwam het uit dat de procincie Zuid-Holland voor circa 2,3 miljard gulden had gebankierd om winst te maken. Toen handelshuis Ceteco failliet ging, dat miljoenen van de provincie had geleend, kwam dit aan het licht.

Bill Gates trapt in 1 april grap

Bill Gates werd op 1 april gefopt door een Canadese radiozender. Een van de presentatoren van de show deed zich voor als de Canadese minister-president Jean Chretien en liet Gates vertellen over zijn bridgetoernooi in Canada. De namaak minister-president klaagde over Outlook.

De twee maakten een afspraak voor een komend bezoek in Canada, toen de presentator uiteindelijk toegaf dat het om een 1 aprilgrap ging. Wellicht had Gates die door, maar speelde hij het spel mee om wat XP-reclame te kunnen maken.

Het fragment is hier te beluisteren.

Vaticaan aangeklaagd in pedofilie-zaak

Boes21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Amerikaanse pedofilieslachtoffers hebben het Vaticaan aangeklaagd. De mannen zeggen dat zij in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door katholieke priesters. Het Vaticaan zou de priesters in bescherming hebben genomen door ze over te plaatsen zodra er beschuldigingen van pedofilie opdoken. Daarna konden ze in een nieuwe omgeving opnieuw hun gang gaan, aldus de slachtoffers.

Experts denken dat het Vaticaan zich in deze zaak zal beroepen op diplomatieke onschendbaarheid. Dat kan, want de Heilige Stoel is een mini-staat.

Levenslang geŽist tegen Ben Salah

De Franse aanklager heeft voor het Hof in Auch levenslang geŽist tegen Kamel Ben Salah. Dat komt neer op 22 jaar celstraf zonder kans op gratie. Ben Salah staat terecht wegens de moord in 1999 op de Nederlandse echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis in het Franse Montfort.

De aanklager acht bewezen dat Ben Salah eerst Artie van Hulst doodgeschoten heeft en vervolgens diens vrouw Marianne, en Dora en Johan Nieuwenhuis met een mes om het leven gebracht. Zijn motief was diefstal van hun bankpasjes. Om de pincodes te krijgen heeft hij hen gemarteld.

Spectaculaire 'Goliath' voor dare-devils

Maar liefst 25 miljoen gulden heeft Six Flags Holland geÔnvesteerd om ook in het seizoen 2002 haar positie versterken als 'Roller Coaster Capital of Europe'. Veel van dit geld ging naar de nieuwe en meest spectaculaire achtbaan van de Benelux: de 'Goliath'.

Geniet hier vast van enkele foto's, genomen tijdens de opening:

Na de eerste drop van 46 meter met een helling van 70 graden raast Goliath met een maximale snelheid van 106 km/uur door een horizontale looping, scherpe bochten en over bunny humps.

Met de 6 andere spectaculaire achtbanen en de vele 'thrill rides' die het park rijk is, verwacht Six Flags Holland ook dit jaar weer hoge ogen onder de bezoekers te kunnen gooien.

Onderzoek naar veiligheid Ford Focus

Vesper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Ford Focus wordt stevig onder de loep genomen door de Amerikaanse overheid. Het ministerie van Verkeer onderzoekt klachten van consumenten en de verzekeringsbranche over brand in motoren, falende airbags en de ophanging van de achterwielen.

Het Amerikaanse ministerie van Verkeer claimt verschillende meldingen te hebben ontvangen van brand in de motor ter hoogte van de accu aan de bestuurderskant. Ook zijn er 21 gevallen bekend van problemen met de ophanging van de achterwielen. Daarnaast zouden airbags bij kleine aanrijdingen te vroeg tevoorschijn komen en bovendien in brand te kunnen vliegen.

De onderzoeken richten zich op Ford Focussen die in het jaar 2000 en 2001 zijn gebouwd. Ford zegt op de hoogte te zijn van het onderzoek, volledig mee te werken, maar nog geen aanleiding te zien om maatregelen te nemen. Afgelopen november riep Ford al 279.646 auto's terug vanwege problemen met de wielophanging.

Antieke pornoshow

Boes had ons via de newssubmit het volgende te melden: Antieke pornoshow

Eind dit jaar zal in het Italiaanse Pompeji een Romeins badhuis haar geheime deuren openen. Achter deze deuren zijn herstelde fresco's te bezichtigen met daarop diverse pornografische afbeeldingen. Tot op heden mochten deze fresco's alleen door de archeologen bezichtigd worden.

Waarschijnlijk zal het badhuis dat als antiek bordeel wordt aangeprezen wel de populairste attractie van Pompeji worden.

Alle namen TMF Awards bekend

Met de nieuwe namen die TMF bekend heeft gemaakt is de line-up van de zevende editie van de Nokia TMF Awards op zaterdag 13 april compleet. Jive Jones, Within Temptation, Di-Rect, Blof, Marco Borsato, K-otic, Kane, Replay, Billy Crawford en David Charvet zijn toegevoegd aan de line-up.

Vorige week maakte VJ en host van de awards show Tooske de eerste reeks namen van de optredende artiesten bekend: Mary J. Blige, Christina Milian, Birgit, Sita, Brainpower, Lasgo en Twarres.

Zaterdag 13 april zal TMF vanaf 10.00 uur s ochtends live uitzenden vanuit Ahoy. Alle VJ's zijn dan al aanwezig en laten de kijker het complete circus meemaken. De binnenkomst van de artiesten, repetities, cameramannen, catering, make-up artists, het wachtende publiek en meer. De TMF Awards worden vanaf 18.00 uur rechtstreeks uitgezonden in Nederland en Vlaanderen.


Kane was vorig jaar ook al bij de TMF Awards te zien

Kleuter fietst van Wijchen naar Oss

Energy stuurde ons via de newssubmit het volgende opmerkelijke bericht:

Een 5-jarige kleuter uit Wijchen is woensdagavond in zijn eentje via Grave naar Oss gefietst. Het jongetje legde op die manier ruim 30 kilometer af op zijn fiets. Hij bleef tijdens zijn zwerftocht ongedeerd.

Rond half acht alarmeerden de ouders de politie, omdat het kind al twee uur zoek was. De politie zocht onder meer met speurhonden de omgeving af. Na het invallen van de duisternis zette een infraroodhelikopter van de KLPD de zoektocht voort.

Kort na elf uur woensdagavond belde de politie uit Oss dat daar een verdwaald kind was gevonden. Dat bleek het gezochte kind uit Wijchen te zijn.

IsraŽlische tanks bezetten Nablus

Bert / Iceking had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan 100 IsraŽlische tanks en pantserwagens zijn de Palestijnse stad Nablus binnengevallen. Daarbij zou minimaal ťťn Palestijnse dode zijn gevallen. Nablus was de enige stad op de westelijke oever die nog niet was ingenomen door IsraŽl. In Bethlehem houdt het IsraŽlische leger nog steeds de Geboortekerk omsingeld. In de kerk hebben zich zo ongeveer 200 Palestijnse politieagenten en militanten verschanst.

De Hezbollah heeft opnieuw raketten afgevuurd op het noorden van IsraŽl. VN secretaris-generaal Kofi Annan heeft SyriŽ en Libanon opgeroepen een einde te maken aan de beschietingen.

I-mode vanaf 18 april op de markt

Vanaf 18 april biedt KPN-mobile de mogelijkheid mobiel te internetten via i-mode. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Met 30 miljoen abonnees is dit systeem in Japan een gigantisch succes. Over de slagingskansen in Nederland verschillen de meningen. Het is hier namelijk nog niet mogelijk grote bestanden te ontvangen.

i-mode vereist een speciale telefoon. Die gaat 200 euro kosten. De toestellen hebben een kleurenscherm en gebruikers kunnen e-mailen, internetten en spelletjes spelen.

Verplichte legitimatie voor supporters Haarlem

Voetbalclub Haarlem gaat met onmiddellijke ingang een legitimatieplicht invoeren. De eerste divisie-club hoopt zo een groep van 58 "supporters" te kunnen weren, die afgelopen weekend verantwoordelijk waren voor de problemen rond het duel tegen Stormvogels/Telstar. De namen van de relschoppers zijn bij Haarlem bekend; een aantal kreeg vorig jaar al een stadionverbod opgelegd. De wedstrijd Haarlem - Stormvogels/Telstar werd stilgelegd na kwetsende spreekkoren aan het adres van Germaine Levant.

De speler van Stormvogels was vorig jaar betrokken bij een auto-ongeval, waarbij een vrouw haar ongeboren kind verloor. Tijdens de wedstrijd werd hij uitgemaakt voor moordenaar.

Fiscus daagt Sparta voor rechter

De belastingdienst heeft haar oog laten vallen op voetbalclub Sparta. De degradatiekandidaat zou in 1996 een constructie hebben bedacht om het salaris van de broers Dennis en Gerard de Nooijer voor een groot deel zwart te betalen. Daarvoor werd een postbusfirma in een belastingparadijs gebruikt.

Op deze manier heeft Sparta bijna 700.000 gulden aan loonbelastingen ontdoken, aldus de fiscus.

Liza Minelli aangeklaagd voor mishandeling

De Amerikaanse actrice en zangeres Liza Minelli is aangeklaagd voor mishandeling, door haar 94-jarige stiefmoeder. Minelli zou de hoogbejaarde dame uit het huis van haar overleden vader willen zetten. Om dat voor elkaar te krijgen heeft ze de elektriciteit laten afsluiten en de tuinman naar huis gestuurd. Een woordvoerder van Liza Minnelli zegt dat ze het huis wil verkopen en dat ze haar stiefmoeder een appartement heeft aangeboden, maar die weigerde.

De advocaat van de stiefmoeder zegt dat een verhuizing zo traumatisch zou zijn dat het haar eind zou betekenen. Ze woont al 40 jaar in het huis.

[F1] Schumacher opent aanval op Montoya

Juan-Pablo Montoya is het nieuwe mikpunt van de psychologische oorlogsvoering van Michael Schumacher. De Ferrari-coureur trekt na zijn triomf in BraziliŽ de kwaliteiten van de Columbiaan in twijfel.

"Juan-Pablo Montoya wordt een beetje overschat", aldus de regerend wereldkampioen. "Er zijn vijf coureurs waar ik graag de strijd mee aanbindt, niet alleen met Montoya", aldus Schumacher in Motorsport Aktuell.

Montoya wordt sinds zijn Grand Prix-debuut gezien als de troonopvolger van Schumacher. De Columbiaan liet in de afgelopen twaalf maanden in ieder geval al zien niet onder de indruk te zijn van de reputatie van de Duitser. Maandag verklaarde hij de oorlog aan de wereldkampioen. "Ik heb hem in de eerste bochten voldoende ruimte gegeven, maar daarna heeft hij me gesneden. De volgende keer doe ik hetzelfde bij hem", aldus de Latijnsamerikaanse coureur.

Schumacher blijft laconiek onder de nieuwe rivaliteit. "Onze relatie lijkt een beetje verkrampt", aldus de Duitser.


Volgende keer zal Montoya geen ruimte meer prijsgeven


Bezoek ook eens de F1manager van Fok!

Opnieuw 'Amerikaanse Talib' opgepakt

De VS hebben misschien een tweede staatsburger te pakken die aan de 'andere kant' heeft gevochten in Afghanistan. Eerder al werd John Walker Lindh vastgenomen.

De VS houden op Guantanamo Bay een man vast die geboren is in de VS uit Saudische ouders. Yaser Esam Hamdi zegt Amerikaans staatsburger te zijn, maar dat is nog niet vastgesteld. Als Hamdi zijn Amerikaanse paspoort nog heeft, is hij de tweede 'Amerikaanse Talib', die in Afghanistan is opgepakt. In december werd al John Walker Lindh, een 21-jarige Amerikaan die zich tot de islam had bekeerd, gevangen genomen.

De autoriteiten onderzoeken nog of Hamdi geen afstand heeft gedaan van de Amerikaanse nationaliteit die hij bij zijn geboorte heeft verworven. Als Hamdi nog steeds Amerikaan is, zal hij waarschijnlijk evenals Lindh worden berecht door een burgerrechtbank in de VS, meldt de Amerikaanse omroep ABC.

Geen treinen Utrecht - A'dam dit weekeinde

Er rijden dit weekeinde geen treinen tussen Amsterdam en Utrecht. De NS begint zaterdagochtend om 02.00 uur met werkzaamheden op het traject.

Hierdoor is tot maandagochtend 05.00 uur geen treinverkeer mogelijk in beide richtingen. Tijdens het weekeinde wordt het spoor op het traject uitgebreid. Tegelijkertijd heeft groot onderhoud plaats. Door deze combinatie hoopt het bedrijf, dat het spoornetwerk beheert, dat de treinreizigers zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden op het drukke traject.

Doorgaande treinen, zoals intercity's en internationale treinen, worden omgeleid via Hilversum. Voor mensen die afhankelijk zijn van de stop- of sneltrein tussen Amsterdam en Utrecht worden bussen ingezet.

Het treinverkeer tussen beide plaatsen wordt dit jaar nog drie keer een weekeinde stilgelegd. Er staan ook werkzaamheden gepland op 15 en 16 juni, 14 en 15 september en 19 en 20 oktober.


Werkzaamheden zullen voor vertraging gaan zorgen dit weekeinde

Grappenmakers Boxtel bieden excuses aan

Anoniem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grappenmakers uit Boxtel die op 1 april hadden opgeroepen een wattenstaafje met oorsmeer in te leveren, ontlopen een boete. In plaats daarvan maken ze vierhonderd euro over aan een steunpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik. Voor de politie is hiermee de kous af.

De lolbroeken hadden een brief verspreid met het logo van de politie. Daarin hadden ze gemeld dat de oorsmeer nodig was voor een onderzoek naar een ernstige zedenzaak. De brief veroorzaakte nogal wat onrust in de Brabantse gemeente.

De groep jongeren wil het niet alleen bij excuses laten. "We hebben gekozen voor een donatie aan de Blauwe Maan, omdat dit steunpunt ook slachtoffers van seksueel misbruik begeleidt. "Het eerste wat in mij opkwam, was dat we die groep met onze grap het meest hadden getroffen", aldus de anonieme beller. "Zo proberen we te laten merken dat wij er ook mee zitten. Het liefst zouden we heel hard 'sorry' willen roepen."

Palestina-betoging loopt uit op rellen

bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ is een pro-Palestina demonstratie ontaard in serieuze rellen. In Antwerpen hadden de Arabische Europese Liga en de Unie van Arabische Ondernemers gisterenavond een pro-Palestina-manifestatie georganiseerd. Er kwamen zo'n 2.000 mensen op af.

Als snel trokken honderden jongeren, onder wie velen uit het Brussel, een spoor van vernieling in de binnenstad. Het waterkanon werd meermaals ingezet en de politie arresteerde tientallen relschoppers. In de omgeving van het Koningin Astridplein sneuvelden ramen, bushokjes en terrasmeubelen. Hoeveel gewonden er precies vielen is nog niet duidelijk. Twee omstanders en ťťn agent belandden in ieder geval in het ziekenhuis.

Anti-Joods geweld

In de vroege morgen was het in Antwerpen al onrustig. Onbekenden smeten twee molotovcocktails naar de synagoge in de Sint-Vincentiusstraat. Behalve wat glasscherven, was er amper schade; De benzinebommen brandden uit op de stoep. Om de joodse buurten te beveiligen, stuurt de burgemeester van Antwerpen 137 extra agenten op pad.

Frankrijk

Ook in Frankrijk was het vannacht weer raak. In Montpellier werd met een brandbom een aanslag gepleegd op een synagoge. Het projectiel richtte nauwelijks schade aan; wel ontstond er een brandje in een naastgelegen kantoor van de gemeente.

Woensdagavond werd een schoolbus van een joodse school in Aubervilliers, bij Parijs, bestookt met brandbommen. Ook bij dit incident raakte niemand gewond. De afgelopen dagen zijn meer joodse instellingen in Frankrijk het doelwit geweest van aanslagen.

Ad en Hans debatteren op hun gemak

Pim Fortuyn was er niet bij en dat was te merken. Ad Melkert en Hans Dijkstal vielen elkaar nauwelijks in de rede, spraken elkaar af en toe aan met de voornaam en bezigden volop de 'Haagse taal'.
Zonder Pim Fortuyn in een lijsttrekkersdebat 'a deux' leken PvdA-leider Melkert en VVD-voorman Dijkstal zich gisteren goed op hun gemak te voelen. Al maakte de af en toe wat hakkelende Dijkstal aanvankelijk wel een nerveuze indruk tijdens de verbale tweestrijd in de Martinikerk in Groningen.

Dijkstal meer inhoudelijk
Dijkstal kwam nu wel uitgebreid aan het woord, waar hij in de twee grote lijsttrekkersdebatten met Pim Fortuyn in het geheel niet uit de verf kwam. De liberale leidsman erkende dat ruiterlijk en probeert het nu over een andere boeg te gooien. Meer tweegesprekken, die vooral over de inhoud zouden moeten gaan. En over de inhoud ging het in de gewijde Groningse omgeving.

Verschil Melkert en Dijkstal groot
Het nieuwe ziektekostenstelsel, onderwijs, infrastructuur, sociale zekerheid en begrotingsbeleid passeerden de revue. Opnieuw werd duidelijk dat de afstand tussen Melkert en Dijkstal erg groot is. Vooral als het gaat om de wao en het nieuwe ziektekostenstelsel.

Melkert deed een klemmend beroep op Dijkstal om 'subiet' de plannen van de Sociaal-Economische Raad (SER) voor hervorming van de wao in te voeren. "Jij en ik kunnen dat samen doen", hield hij Dijkstal voor. De liberale lijsttrekker ziet echter niets in de SER-voorstellen voor verhoging van de wao-uitkering en afschaffing van de boete voor werkgevers die veel wao'ers leveren. "Doodzonde", verzuchtte Melkert.

Einduitslag
Aan het eind van het debat mochten de aanwezige ondernemers aangeven op wie ze op basis van het debat zouden gaan stemmen. Voorafgaand aan de confrontatie gaf 50 procent van de aanwezigen aan bij de gemeenteraadsverkiezingen op de VVD te hebben gestemd en 29 op de PvdA. Dijkstal en Melkert bleken beiden te hebben verloren en kwamen uit op 47 en 23 procent.

Aantal snackbars neemt verder af

Er is een steeds verdere afname van cafetaria's te constateren. Enkele jaren terug waren er nog 8000, tegenover 5000 nu. De voorspelling is dat er over drie jaar nog slechts 4000 cafetaria's zullen zijn. Dat zegt J. van der Weerd, voorzitter van de sector fastfood- en ijsbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland. Steeds minder mensen zijn bereid een snackbar te beginnen of over te nemen.

"Ongeveer duizend eigenaren hebben hun snackbar te koop staan, maar kunnen moeilijk een koper vinden", lichtte Van der Weerd woensdag toe. Vooral familiebedrijfjes, de zogeheten 'papa-mamabedrijven', vinden geen opvolger. "Vaak is het pand voor een opvolger te duur om nog een snackbar te kunnen runnen. Veel van die panden komen vervolgens op de markt." Voor de eigenaren vaak boven de vijftig jaar, rest schuldsanering.

Hoewel hij het voor die mensen triest vindt, noemt Van der Weerd de daling van het aantal cafetaria's een goede ontwikkeling voor de sector. "De overgebleven bedrijven halen meer omzet. Tegenwoordig heb je een jaaromzet van minimaal 250.000 euro nodig om goed te kunnen renderen. Een paar jaar geleden was dat omgerekend nog 150.000 euro."

Er is een stevige concurrentie ontstaan van supermarkten en benzinepompen. "Dat blijft een groeimarkt, vooral daar waar veel publiek komt." Kleine cafetaria's in vooral de kleinere dorpen hebben volgens Van der Weerd daarom geen bestaansrecht meer, zij halen te weinig omzet. Hij ziet veel mogelijkheden voor broodjeszaken en andere speciaalzaken.

'Meer onderzoek naar oorlogsmisdadigers'

Minister Korthals van Justitie wil dat het aantal onderzoeken naar oorlogsmisdadigers verdubbeld wordt. Het politieteam dat buitenlandse oorlogsmisdadigers in Nederland opspoort moet daarom versterkt worden. De politie-eenheid zou naast rechercheurs ook moeten bestaan uit historici, politicologen en juristen.

Het team wordt uitgebreid van 12 naar 32 man. Volgens Korthals is dat noodzakelijk omdat het niet eenvoudig is te onderzoeken wat een verdachte precies heeft gedaan. De misdaden zijn meestal lang geleden in een ander land gepleegd, zoals Afghanistan of JoegoslaviŽ. Getuigen zijn vaak getraumatiseerd of onbetrouwbaar en de betrokken landen werken niet altijd goed mee.

Volgens minister Korthals legt de komst van een Internationaal Strafhof naar Den Haag een grote verantwoordelijkheid op Nederland om oorlogsmisdadigers aan te pakken. Het politieteam is er tot dusver nog niet in geslaagd een oorlogsmisdadiger veroordeeld te krijgen.

Man mishandelt zijn vier honden

Pitchshifter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Wessem (Limburg) is een twintigjarige man aangehouden op verdenking van het mishandelen van zijn vier honden.
Volgens getuigen schopte hij de honden en sloeg ze met de vuist en een riem. Een van de honden gooide hij in de Maas.

Het openbaar ministerie bekijkt of de twintigjarige man voor de rechter moet verschijnen. De honden verblijven nu in het asiel.

EU-missie krijgt Arafat niet te spreken

Een delegatie van de Europese Unie is vertrokken naar het Midden-Oosten. De delegatie krijgt echter van IsraŽl geen toestemming om met Yasser Arafat te spreken, meldt het Franse persbureau AFP.

Gisteren werden de ministers van Buitenlandse Zaken tijdens spoedberaad in Luxemburg het eens over het sturen van de missie. De missie bestaat uit EU-buitenlandcoŲrdinator Solana en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Piquť.

De Spaanse premier Aznar had zich bij het gezelschap gevoegd als IsraŽl ook een bezoek aan Arafat zou toestaan. De EU zal in Jeruzalem aandringen op de uitvoering van VN-resolutie 1402. Die voorziet in een bestand, terugtrekking van het Israelische leger en overleg.

Netelenbos wil nog dit jaar brommerrijbewijs

Boes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als het aan Minister Netelenbos (Verkeer) ligt wordt de invoering van het praktijkexamen voor brommerrijders een half jaar eerder ingevoerd. Eerder had zij de datum 1 Juli 2003 voor ogen als invoeringsdatum, nu vindt ze dat de verplichte toets er nog dit jaar moet komen.

Het is de bedoeling dat bromfietsers vanaf de ingangsdatum pas de weg op mogen als zij de toets hebben gehaald. Mensen die al een autorijbewijs hebben, hoeven de test niet af te leggen.

Allochtone criminele jongeren anders straffen

AnTjE had ons via de newssubmit

Criminele jongeren van allochtone afkomst moeten een straf krijgen die hard bij hen aankomt. Kaalplukken werkt wellicht beter dan celstraf. Ze moeten anders gestraft worden dan autochtone jongeren.

Dat is de mening van Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. Het instituut schrijft dit in een reactie op de kabinetsnota over integratie en immigratie.

Volgens Forum heeft uitsluitend gevangenisstraf op de ervaren allochtone jongeren niet genoeg afschrikwekkend effect. Jonge allochtonen hebben vaak bewondering voor criminelen vanwege de rijkdom die ze hebben vergaard. De regering moet daarom maatregelen nemen waarmee criminelen hun bezit, verkregen door misdaad, kwijtraken.

Problemen te veel verzwegen

T. van den Klinkenberg, woordvoerdster van Forum, zegt dat de regering en Tweede Kamer in het verleden te veel geprobeerd hebben problemen rondom allochtonen onder de mat te vegen. "Allochtonen zijn hierdoor juist extra gestigmatiseerd. Politici moeten problemen erkennen en benoemen. Dat is een begin van een oplossing. Anders krijgen figuren als Fortuyn juist de kans om veel aanhang te krijgen."

Verder pleit Forum voor meer leerlingbegeleiders op scholen, om te voorkomen dat allochtone jongeren zonder diploma school verlaten. Ook zouden alle allochtone jonge kinderen in aanmerking moeten kunnen komen voor voorschoolse opvang. Deze vorm van onderwijs voorkomt dat jonge kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen.

Joods monument in Meppel beklad

In Meppel is een Joods Monument beklad met witte verf. Volgens secretaris T. Hensen van de Stichting Joods Monument in Meppel houdt de actie vrijwel zeker verband met de huidige situatie in IsraŽl en Palestina.

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam de melding bij de politie binnen, waarna medewerkers van de gemeente Meppel het monument meteen hebben schoongemaakt. Er loopt een politieonderzoek naar deze zaak maar tot op heden nog zonder resultaat.

Hensen heeft geen enkele twijfel over het motief "Ik heb vernomen dat er een briefje bij het monument lag waar iets op stond in de trant van: Men moet in IsraŽl ophouden met moorden."

Op 3 oktober 1997 werd het monument onthuld in het Slotplantsoen. Destijds was het exact 55 jaar geleden dat 226 joodse Meppelers werden gedeporteerd. Het monument bestaat uit een aantal stenen waar de namen van de slachtoffers in gegraveerd zijn en een klein gebouwtje waar bezoekers even kunnen zitten

Kane, Blof, Van Dik Hout en Sita

Wat Den Haag niet aandurft, doet Amsterdam dubbel en dwars! Want op 30 april kan je op het Museumplein in Amsterdam onder meer Kane, Blof, Van Dik Hout & Sita zien optreden.

De Haagse stad was bang dat met grote namen op Koninginnenacht het op een chaos uit zou lopen en besloot daarom onder meer de populaire band Kane niet op te laten treden. Kane zal overigens wel op Parkpop op 30 juni in Den Haag optreden. Op de Haagse Koninginnenach zullen in de binnenstad van Den Haag optreden: Di-rect, Silverlake, Wishing Well, Racoon, Daryll-Ann, Def P and the Beatbusters en Millionaire.

Staatsgreep verijdeld in Kabul

Kaalhei had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 350 leden van extremistische groeperingen zijn in de Afghaanse hoofdstad Kabul opgepakt omdat zij de interimregering ten val wilden brengen. De extremisten zouden bomaanslagen in de Afghaanse hoofdstad hebben gepland.

Het grootste deel van de arrestanten zijn verbonden aan de extremistische groepering Hezb-el-Islami, die aangevoerd wordt door oud-premier Gulbuddin Hekmatyar. Onder de arrestanten waren ook leden van Al-Qaeda aanwezig.

De regering-Hekmatyar en de oppositie waren na vertrek van de Russen in 1992 in een bloedige strijd verwikkeld. Die interimregering van nu is de oppositie van toen.

Uitslagen Champions League

Kreischer2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren werden de twee overige wedstrijden in de kwartfinales gespeeld in de Champions League namelijk:

Panathinaikos - Barcelona 1-0

Liverpool - Bayer Leverkussen 1-0

In Griekenland bleef de stand lang 0-0. Pas diep in de tweede helft wist Panathinaikos te scoren. Dit kwam door middel van een onterecht uitgedeelde penalty. Abelardo had een tackle op de bal, maar de scheidsrechter, de Noor Hauge, zag er een penalty in. De penalty werd gescoord door Basinas en de 1-0 stand bleef tot het einde van de wedstrijd op het scorebord staan.

Op Anfield road had Liverpool al een kwart eeuw geen doelpunt meer tegen gekregen van een Duitse tegenstander. En die traditie bleef ook nu overeind. De Engelsen wonnen met 1-0 door een doelpunt van Hyppiš vlak voor rust. De goal was een intikkertje van Hyppiš na een voorzet van Owen.

Jennifer Lopez gekortwiekt!

Jennifer Lopez heeft haar weelderige haardos laten kortwieken voor haar nieuwe film. De Hollywood ster en zangeres moest voor de film haar haren af laten knippen en nam lessen in martial arts voor haar rol in de film "Enough"

J-Lo speelt in "Enough" een vrouw die haar ogenschijnlijke droomman trouwt, maar die achteraf een vrouwenmishandelaar blijkt. Ze gaat op de vlucht met haar dochter en leert Krav Maga, een vechttechniek geleert aan Israelische soldaten, terwijl haar vreselijke echtgenoot achter haar aan zit.
Chauffeur levert illegalen bij politie af

Boes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrachtwagenchauffeur uit Apeldoorn heeft zeven illegalen bij het politiebureau afgeleverd. De chauffeur had een ritje naar Engeland, maar kreeg onderweg het vermoeden dat er mensen in zijn oplegger zouden zitten.

Vervolgens reed hij naar het dichtstbijzijnde politiebureau en vroeg aan de agenten of ze zijn oplegger wilden controleren. De agenten maakten de oplegger open en troffen er zeven illegalen in aan. Ze waren allen afkomstig uit India en China. Alle zeven zijn ze aan de Vreemdelingenpolitie overgedragen.

Leeuwin voedt antilopejong op

Op Goede Vrijdag heeft een leeuwin in Kenia voor de derde keer in evenzoveel maanden een babyantilope "geadopteerd".

De leeuwin joeg een groep antilopes op, en uiteindelijk bleef alleen het kalfje bang en trillend van angst achter volgens een getuige. In plaats dat de leeuwin het jong verslond, wat natuurlijk zou zijn, begon ze het kalfje te likken, zoals ze bij welpjes zou doen.

Het eerste kalfje dat ze op deze manier adopteerde werd door een mannetjesleeuw verslonden toen ze op jacht was. Het tweede kalfje beschermde ze op dusdanige wijze dat zijzelf bijna niet meer aan jagen toekwam, en ondanks haar honger week ze niet van de zijde van het kalf. Uiteindelijk hebben de parkopzichters de twee gescheiden, omdat anders beiden zouden sterven aan de honger.

Saillant detail: de eerste "adoptie" vond plaats met kerst, de tweede op Valentijnsdag en de derde op Goede Vrijdag.

De hoofdparkwachter van het Samburu park, Simon Leirana, zegt "verbluft" te zijn en niet te weten hoe hij moet reageren. Waarschijnlijk zullen ze dit keer niet ingrijpen, zei Leirana, en kijken of het kalf kan overleven te midden van het gevaar van normale leeuwen.

Saddam Hussein vervaardigt bom

Saddam Hussein is een gigantische bom aan het vervaardigen, die het mogelijk maakt om duizenden mensen te doden door radio-actieve deeltjes te verspreiden over een groot gebied. De dictator zou ook bijna klaar zijn met het vervaardigen van lange afstandraketten, die de hoofdsteden van Turkije, Egypte, Cyprus en Iran zouden kunnen bereiken. Dit volgens een irakese informant.

De onbekende man die vluchtte uit handen van de Iraakse veiligheidsdienst vertelde aan het tijdschrift Vanity Fair dat hij een netwerk runde van vooraanstaande bedrijven die onder andere raketonderdelen smokkelden in TV toestelen en koelkasten.

Leerlingen het ergst in de ochtend

Een onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat lastige leerlingen tussen de 14 en 16 jaar zich het ergst misdragen tussen de eerste pauze en lunchtijd. Een mogelijke oorzaak daarvan zou kunnen zijn dat zij in de pauze frisdrank en cafeinehoudende dranken drinken. De ergste gedragingen manifesteren zich op woensdag, waarschijnlijk door de "sleur" van 2 dagen op school zitten.

Het onderzoek werd gehouden op 2.000 scholen en 15.000 leerkrachten. De onderzoeker, Les Kennedy, ontving 800 resultaten retour. De resultaten vertoonden een piek van incidenten op de helft van de week. Het laagst aantal incidenten vonden plaats op maandag en vrijdag.

Blessure en dieptepunt voor Jordan

Kreischer2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het basketbalseizoen van Michael Jordan zit erop. De 39-jarige ster van de Washington Wizards heeft een ontsteking aan zijn knie. Jordan hoopt volgend seizoen nog wel te spelen, maar hij laat het afhangen van zijn gezondheid.


Michael Jordan bereikte afgelopen dinsdag een dieptepunt in zijn carriŤre. Hij scoorde slechts 2 punten in 12 minuten in de verloren wedstrijd tegen de LA Lakers(93-113). Jordan, die zich overigens niks aantrekt van de ophef in de media, vond het jammer dat hij een off-day had.

Zijn vorige diepterecord dateert van 27 december 2001 toen hij 6 punten scoorde in een duel met de Indiana Pacers. Ondanks de nederlaag blijven de Wizards uitzicht houden op een plaatsje bij de play-offs.

Japan weert de McNugget tijdelijk

In Japan weert men voorlopig de McNugget uit de McDonalds. Het verbod op de populaire stukjes kip is een gevolg van het uitbreken van een hoenderpest-epidemie in gedeeltes van de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van McDonalds Japan meldt overigens dat de voorzorgsmaatregel is genomen omdat de kipvoorraad zo fors geslonken is dat deze uitgeput dreigt te raken.

Normaal gesproken vormt de vogelziekte geen gevaar voor de volksgezondheid. In 1997 raakten in Hongkong tientallen mensen besmet. Toen werd besloten 1,4 miljoen kippen af te maken. Momenteel zijn nog geen besmettingsgevallen bekend.

Anti-Unixsite uit de lucht

JuSt1cE en MaffiaInc hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eerder vermeldde Fok! al het nieuws over de anti Unix site die op Unix draaide. Deze is uit de lucht gehaald. (UPDATE was uit de lucht gehaald)

Unix-aanhangers ontdekten maandag dat de site www.wehavethewayout.com, waarmee beide bedrijven Unix-gebruikers proberen over te halen op Microsoft-producten over te stappen, draaide op de opensource Unix-variant Free BSD en Apache-webserver.

Na deze ontdekking, die grote hilariteit veroorzaakte, werd de website alsnog overgezet op Microsofts eigen webserver-software volgens Netcraft, een bedrijf dat softwaregebruik op internet bijhoudt. Enkele uren later restte de bezoekers van de site nog slechts een foutmelding. Inmiddels is de website helemaal verwijderd.

Brinkhorst wil fok- en houdverbod

rikidoh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de meest ernstige bijtincidenten terug te dringen heeft de minister van Landbouw toch besloten rassen te gaan verbieden. In een brief aan de Tweede Kamer van 2 april geeft hij aan te willen vasthouden aan zijn voornemen voor vier hondenrassen een fok- en houdverbod in te stellen.

Uit de brief:

"Dit betekent dat voor de vier rassen (de American Staffordshire TerriŽr, de Fila Brasileiro, de Dogo Argentino en de Mastino Napoletano) de verplichting tot onvruchtbaar maken, tot muilkorven en kort aanlijnen, evenals de verplichting tot I&R ingevoerd zouden moeten worden.

Voor de Rottweiler blijft het licht op oranje.
Dit houdt in dat het beleid van de rasvereniging om het agressieniveau bij de populatie terug te dringen tot voldoende resultaten moet leiden. Lukt dat niet dan zal ook voor de Rottweiler een fok- en houdverbod worden ingevoerd."

Bezien zal worden of nog andere rassen in aanmerking komen voor een zelfde verbod.

Voor de complete brief: zie de bron

2 jaar cel voor doodknuppelen vader

Het Hof had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren heeft justitie voor de Haagse rechtbank twee jaar cel geeist tegen een 21-jarige Delftse wegens doodslag op haar eigen vader. Dit was tevens de eis die de 22-jarige vriend van de vrouw hoorde eisen. De vader van de Delftse werd vorig jaar september doodgeknuppeld tijdens een uit de hand gelopen ruzie. De vrouw sloeg haar vader maar liefst tien keer met een honkbalknuppel op zijn hoofd.

De Delfste verklaarde voor de Haagse rechtbank verklaarde, dat zij in paniek was geraakt doordat haar vader steeds vaker woede-uitbarstingen had. Hierbij werd dan geslagen en gedreigd. Het tirannieke gedrag van de uit Iran afkomstige vader was volgens de officier van justitie echter geen rechtvaarding om hem te doden. De uitspraak volgt over twee weken.

Probleemjeugd naar heropvoedingskamp

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds gisteren zitten twaalf probleemjongeren, variŽrend in de leeftijd van 14 tot achttien jaar in een heropvoedingskamp in Den Dolder voor de periode van ťťn jaar. De Amsterdamse politie heeft de groep bestaande uit voornamelijk Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse jongeren hier gisteren naar toegebracht. Het is voor het eerst dat jongeren uit deze specifieke probleemgroep in Amsterdam op een dergelijke manier worden aangepakt.

"De jongeren die wij nu hebben opgenomen, zijn jeugdigen met een gedragsprobleem", zegt algemeen directeur A. Jonker van Den Engh. "Ze willen niets meer met volwassenen te maken hebben en de invloed op elkaar wordt steeds groter. Daarom moeten ze ook in een groep bij ons het programma volgen. Dat gaat de hele dag door van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het is hier zeker geen vakantiekamp. Straffen helpt niet en ook hulpverlening heeft geen zin voor deze jongeren. Ze moeten gewoon worden opgevoed en dat gebeurt hier. Door middel van de harde aanpak. Het zijn scheefgegroeide jongeren en wij moeten de opvoeding weer helemaal opnieuw doen. Ze zijn minderjarig, dus behoren ze normen bijgebracht te krijgen. En normen, die worden langzamerhand waarden. Ze moeten samen leren om weer in de maatschappij terug te kunnen keren."

Vroege knaller...

THE-SILENCE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste inname van vuurwerk is dit jaar ook al weer een feit. De politie heeft op de snelweg A15 bij Papendrecht een automobilist (32) uit Venlo klemgereden die (nu al!) nieuwsjaarsvuurwerk bij zich had.

De automobilist had het vuurwerk aangeschaft om een familiefeestje extra kleur te geven. Het cadeau dat man aan dit festijn overhield was een mooie bon.

Brandweer blust drie heidebranden

Gisteren moest de brandweer op drie verschillende plaatsen uitrukken om een heidebrand te bestrijden. Op de Regte Heide bij Goirle brandde uiteindelijk vier hectare grond af.

Bij Apeldoorn ging vijftig hectare bos en heide in vlammen op en op de Stroese Heide, eveneens op de Veluwe, staken spelende kinderen met een aansteker een halve hectare heide aan. Volgens de brandweer zijn de eerste twee branden aangestoken. De droogte en een sterke wind wakkerden het vuur aan. De brandweerkorpsen intensiveren de controles op natuurgebieden.

Twee militairen gewond bij schietincident

Wander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een oefening op de Oirschotse Hei zijn woensdagmiddag twee militairen gewond geraakt. Een van hen is met een schotwond in zijn been naar het ziekenhuis vervoerd. De ander liep een schampschot op aan zijn been. Door een nog onbekende oorzaak is er scherpmunitie tussen de oefenmunitie terecht gekomen. De marechaussee stelt een onderzoek in hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De militairen maakte deel uit van het Korps Commandotroepen. Na een behandeling van een arts konden ze hun oefening vervolgen.

Vrouw sneller geÔrriteerd dan man

Frenkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gelukkig hebben we de onderzoeken nog. Dit maal een onderzoek van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen veel sneller zij geÔrriteerd dan mannen. Ze ergeren zich veel eerder aan het gedrag van anderen en zitten sneller op de kast.

Psychologiestudenten van de RUG voerden hiervoor een observatietest uit in de universiteitsbibliotheek. De onderzoekers verstoorden steeds vijf minuten de rust in een stilteruimte door te praten en te lachen. Ze hielden bij hoe lang het duurde voordat iemand hen aansprak op hun gedrag.

Vrouwen die alleen in de bibliotheek zaten, ergerden zich het snelst aan verstoorders: vier van de tien gaven binnen vijf minuten een boze reactie. Mannen bleken zich minder te storen aan de herrie: slechts ťťn op de tien stapte op de onruststokers af om wat te zeggen van hun gedrag. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten, die werden gepubliceerd in de Universiteitskrant van de RUG.

Opvallend genoeg reageerden vrouwen die in groepsverband in de bibliotheek zaten minder snel. Volgens onderzoekster D. Spekschoor is dat makkelijk te verklaren. "Wie alleen zit, heeft meer verantwoordelijkheidsgevoel. Groepjes bespreken eerst hoe irritant het geklets is en wachten dan af wie de eerste stap zet. Het blijft dan vaker bij een beetje kwaad opkijken."

Google.nl ziet dubbel

Google Nederland ziet dubbel. De populaire zoekmachine beweert maar liefst 2,073,418,204 websites opgeslagen te hebben. Het blijkt te gaan om een vertaalfout die ook in andere internationale versies van Google is geslopen.

Dit staat er namelijk op www.google.nl:

©2002 Google - Zoekt in 2,073,418,204 websites

Op de zoeksite van Google in de USA staat dit:

©2002 Google - Searching 2,073,418,204 web pages

"De Nederlandse vertaling suggereert dat Google meer dan 2 miljard websites heeft geÔndexeerd, wat een veelvoud aan webpagina's op zou leveren. Google.com heeft het over het aantal documenten dat is geÔndexeerd. Dat is heel iets anders. Sla er maar eens een computerwoordenboek op na." Een website bevat meerdere webpagina's. Een webpagina is altijd onderdeel van een website.

Een woordvoerder van Google heeft verklaard dat de vertalers binnenkort opdracht krijgen de fout te herstellen.

Schietpartij tussen volle terrassen in Zaandam

Tussen de volle terrassen met mensen in Zaandam op de Dam is dinsdagmiddag een schietpartij geweest. Twee mannen kregen ruzie met elkaar. De ruzie liep uit de hand en de twee mannen gingen een boekhandel binnen, nadat ze al ruziŽnd naar buiten kwamen schoot ťťn van de mannen met een gaspistool.

Volgens een woordvoerder van de politie geeft een gaspistool alleen een knal, maar is niet te onderscheiden van een echt pistool. Een eigenaar van ťťn van de terrassen op de Dam verklaarde dat de schietpartij had kunnen worden voorkomen als de politie eerder ter plaatse was geweest.

De twee mannen zijn gearresteerd. Waar de ruzie over ging is nog onduidelijk omdat de mannen een vreemde taal spraken.

Chauffeur busongeluk Metz had drank op

Hann21 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee weken geleden veroorzaakte de Italiaanse chauffeur een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de nabijheid van het Frans Metz. Bij hem is een alcoholpromillage van 0,98 aangetroffen. Dit is woensdag bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie in Metz.

De chauffeur en vier passagiers verloren het leven bij het ongeluk. Ook de 45-jarige Italiaanse chauffeur en zijn bijrijder kwamen om.

Grote brand in bossen bij Radio Kootwijk

BlackJack had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de bossen bij Radio Kootwijk, bij Apeldoorn, is woensdag een grote brand uitgebroken. De brandweer was meteen met groot materiaal uitgerukt en had om 19.15 uur de brand onder controle.

Op dit moment is de oorzaak van de brand nog onbekend. De omvang van de brand bedroeg ongeveer een vierkante kilometer. Een aantal campinggasten van het nabijgelegen recreatiepark Gerritsfles zaten vast op de camping, maar hebben volgens de brandweer geen gevaar gelopen.
Laatste reviews en specials
preview
Trine 4
preview
Interview Code Vein
preview
Beyond Blue
review
Control
preview
Planet of Lana
preview
Bee Simulator
©FOK.nl e.a.