Israël: EU-missie mislukt, Powell naar M-O

De EU-missie naar het Midden-Oosten is mislukt. EU- buitenlandcoördinator Javier Solana en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Piqué zijn er vandaag niet in geslaagd een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen te realiseren. Vanavond zijn ze alweer thjuis.

Premier Sharon stond een bezoek aan de Palestijnse leider Arafat niet toe. Wel hebben de delegatieleden met de ministers Peres (Buitenlandse Zaken) en Ben Eliezer (Defensie) gepraat.

Harde kritiek van Bush op Israël, Palestijnen
De Amerikaanse president Bush heeft in nog ongehoorde bewoordingen kritiek geleverd op Israël en de Palestijnen. Hij beschuldigde de Palestijnse leider Yasser Arafat ervan door het niet kunnen voorkomen van zelfmoordaanslagen, de Palestijnen te hebben verraden. Deze noemde Bush “moordenaars, geen martelaren”.

Bush eiste in dezelfde speech dat Israël zijn leger volledig terugtrekt uit de Palestijnse steden, en dat het een staakt-het-vuren implementeert. “Amerika erkent het recht van Israël om zichzelf te verdedigen, maar om de fundamenten van vrede te leggen vraag ik de Israëliërs zich terug te trekken uit de steden die zij heeft bezet.” Bush maakte verder bekend dat de minister van Buitenlandse Zaken Collin Powell volgende week naar het Midden-Oosten gaat. Het nieuwe initiatief volgt op de kritiek dat de VS niet genoeg doen om het geweld in de regio te stoppen. Ook de Amerikaanse gezant Zinni mag van premier Sharon Yasser Arafat bezoeken, eerder werd het dit hem verboden.

Nog steeds gevechten in Geboortekerk
Rond de Geboortekerk, gebouwd op de plek waar Jesus zou zijn geboren, wordt nog steeds gevochten. In het gebouw zouden zich 200 Palestijnen ophouden. Volgens ooggetuigen hebben Israëlische troepen een hek opgeblazen en is er met machinegeweren op een van de deuren geschoten. De Palestijnen claimen dat het grootste deel van de mensen in de kerk ongewapend is, en de kerk in zijn gevlucht uit angst voor de Israëliërs. Het Vaticaan heeft Israël bekritiseerd, Israël zou “onrechtvaardige voorwaardes en vernederingen” aan de Palestijnen opleggen.” Ook werd terrorisme tegen Israël scherp veroordeeld.

PA roept op tot langdurige strijd
Vanmiddag, nog voor de toespraak van president Bush, heeft de Palestijnse Autoriteit alle Palestijnen opgeroepen hun reserves aan te spreken en een te beginnen met een lange strijd tegen Israël en de bezetting van Palestijnse gebieden. In een verklaring zegt de Autoriteit dat het doel van de Israëlische militaire campagne de verwoesting is van de Nationale Autoriteit en de herbezetting van de Palestijnse gebieden.

De Palestijnse leider Arafat liet in een interview met een televisiezender weten dat de Israëlische premier Sharon niet in staat zou zijn om het Palestijnse volk te breken.

Leger voorstander deportatie Arafat
Het Israëlische leger wil Arafat deporteren. Dat heeft de Israëlische legerchef Shaul Mofaz vandaag gezegd. Mofaz vertelde verslaggevers dat “in acht genomen dat de Palestijnse Autoriteit een terroristische autoriteit is dat terrorisme ondersteunt en financiert, en wetende dat er geen mogelijkheid is voor een blijvend vredesakkoord met Arafat, is het beter voor hem om er buiten te staan.” De uitspraak staat haaks op de mening van de Israëlische minister van defensie Ben-Eliezer, de geheime dienst Mossad en hoge militaire officieren.

Met dank aan Boes21 voor een tip.
Foto’s: Israëlische tanks in Ramallah. Demonstratie door vredesactivisten bij de Westelijke Jordaanoever ruw onderbroken.(PalestineChronicle)