Palestina-betoging loopt uit op rellen

bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ is een pro-Palestina demonstratie ontaard in serieuze rellen. In Antwerpen hadden de Arabische Europese Liga en de Unie van Arabische Ondernemers gisterenavond een pro-Palestina-manifestatie georganiseerd. Er kwamen zo'n 2.000 mensen op af.

Als snel trokken honderden jongeren, onder wie velen uit het Brussel, een spoor van vernieling in de binnenstad. Het waterkanon werd meermaals ingezet en de politie arresteerde tientallen relschoppers. In de omgeving van het Koningin Astridplein sneuvelden ramen, bushokjes en terrasmeubelen. Hoeveel gewonden er precies vielen is nog niet duidelijk. Twee omstanders en ťťn agent belandden in ieder geval in het ziekenhuis.

Anti-Joods geweld

In de vroege morgen was het in Antwerpen al onrustig. Onbekenden smeten twee molotovcocktails naar de synagoge in de Sint-Vincentiusstraat. Behalve wat glasscherven, was er amper schade; De benzinebommen brandden uit op de stoep. Om de joodse buurten te beveiligen, stuurt de burgemeester van Antwerpen 137 extra agenten op pad.

Frankrijk

Ook in Frankrijk was het vannacht weer raak. In Montpellier werd met een brandbom een aanslag gepleegd op een synagoge. Het projectiel richtte nauwelijks schade aan; wel ontstond er een brandje in een naastgelegen kantoor van de gemeente.

Woensdagavond werd een schoolbus van een joodse school in Aubervilliers, bij Parijs, bestookt met brandbommen. Ook bij dit incident raakte niemand gewond. De afgelopen dagen zijn meer joodse instellingen in Frankrijk het doelwit geweest van aanslagen.