Vrouw sneller ge´rriteerd dan man

Frenkie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gelukkig hebben we de onderzoeken nog. Dit maal een onderzoek van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen veel sneller zij ge´rriteerd dan mannen. Ze ergeren zich veel eerder aan het gedrag van anderen en zitten sneller op de kast.

Psychologiestudenten van de RUG voerden hiervoor een observatietest uit in de universiteitsbibliotheek. De onderzoekers verstoorden steeds vijf minuten de rust in een stilteruimte door te praten en te lachen. Ze hielden bij hoe lang het duurde voordat iemand hen aansprak op hun gedrag.

Vrouwen die alleen in de bibliotheek zaten, ergerden zich het snelst aan verstoorders: vier van de tien gaven binnen vijf minuten een boze reactie. Mannen bleken zich minder te storen aan de herrie: slechts ÚÚn op de tien stapte op de onruststokers af om wat te zeggen van hun gedrag. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten, die werden gepubliceerd in de Universiteitskrant van de RUG.

Opvallend genoeg reageerden vrouwen die in groepsverband in de bibliotheek zaten minder snel. Volgens onderzoekster D. Spekschoor is dat makkelijk te verklaren. "Wie alleen zit, heeft meer verantwoordelijkheidsgevoel. Groepjes bespreken eerst hoe irritant het geklets is en wachten dan af wie de eerste stap zet. Het blijft dan vaker bij een beetje kwaad opkijken."