Ad en Hans debatteren op hun gemak

Dennis (Klingon)
Pim Fortuyn was er niet bij en dat was te merken. Ad Melkert en Hans Dijkstal vielen elkaar nauwelijks in de rede, spraken elkaar af en toe aan met de voornaam en bezigden volop de 'Haagse taal'.
Zonder Pim Fortuyn in een lijsttrekkersdebat 'a deux' leken PvdA-leider Melkert en VVD-voorman Dijkstal zich gisteren goed op hun gemak te voelen. Al maakte de af en toe wat hakkelende Dijkstal aanvankelijk wel een nerveuze indruk tijdens de verbale tweestrijd in de Martinikerk in Groningen.

Dijkstal meer inhoudelijk
Dijkstal kwam nu wel uitgebreid aan het woord, waar hij in de twee grote lijsttrekkersdebatten met Pim Fortuyn in het geheel niet uit de verf kwam. De liberale leidsman erkende dat ruiterlijk en probeert het nu over een andere boeg te gooien. Meer tweegesprekken, die vooral over de inhoud zouden moeten gaan. En over de inhoud ging het in de gewijde Groningse omgeving.

Verschil Melkert en Dijkstal groot
Het nieuwe ziektekostenstelsel, onderwijs, infrastructuur, sociale zekerheid en begrotingsbeleid passeerden de revue. Opnieuw werd duidelijk dat de afstand tussen Melkert en Dijkstal erg groot is. Vooral als het gaat om de wao en het nieuwe ziektekostenstelsel.

Melkert deed een klemmend beroep op Dijkstal om 'subiet' de plannen van de Sociaal-Economische Raad (SER) voor hervorming van de wao in te voeren. "Jij en ik kunnen dat samen doen", hield hij Dijkstal voor. De liberale lijsttrekker ziet echter niets in de SER-voorstellen voor verhoging van de wao-uitkering en afschaffing van de boete voor werkgevers die veel wao'ers leveren. "Doodzonde", verzuchtte Melkert.

Einduitslag
Aan het eind van het debat mochten de aanwezige ondernemers aangeven op wie ze op basis van het debat zouden gaan stemmen. Voorafgaand aan de confrontatie gaf 50 procent van de aanwezigen aan bij de gemeenteraadsverkiezingen op de VVD te hebben gestemd en 29 op de PvdA. Dijkstal en Melkert bleken beiden te hebben verloren en kwamen uit op 47 en 23 procent.