FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 april 2002

Prins Claus heeft hartbewaking verlaten

Kreischer2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft woensdag meegedeeld dat prins Claus de hartbewaking van het AMC in Amsterdam heeft verlaten.

De prins is op dit moment voldoende hersteld van zijn hartproblemen om in een gewone ziekenhuiskamer verder te herstellen. Wanneer de 75-jarige prins naar huis mag, is nog niet bekend.

De prins is vorige week op de hartbewaking terecht gekomen, nadat er hartritmestoornissen waren geconstateerd. Claus lag toen al in het ziekenhuis vanwege longembolieën.

Uitslag Ajax - FC Groningen

Ajax heeft woensdag de strijd om de titel nog niet opgegeven. De ploeg van trainer Ronald Koeman moest tot het uiterste gaan om van FC Groningen te winnen: 4-3. ,,Dit was voetbalonwaardig," vond Koeman.

Zwakke verdediging
De Ajax-defensie maakte een zwakke indruk. Verdediger Chivu was geschorst. Mido stond in de spits; Ibrahimovic, die zo graag in de punt van de aanval wil spelen, was linkerspits. Hij moest de eveneens geschorste Wamberto vervangen. Ibrahimovic bakte er niet veel van. Hij werd in de 55ste minuut gewisseld voor Machlas.

Mido
Groningen maakte al in de 13de minuut 0-1 (Van Gessel), na een fout van Ajax-verdediger Trabelsi. Mido maakte vlak voor rust gelijk. Tien minuten na rust tekende hij ook voor de verlossende 2-1. Vier minuten later schoot Robben 2-2 binnen. In de 69ste minuut kwam Ajax weer op achterstand door Tuhuteru.

Machlas bewees een gouden wissel te zijn. Een minuut na het doelpunt van Robben maakte de Griekse spits gelijk. En in de 86ste minuut schoot hij de 4-3 binnen. In de slotminuut kreeg Yakubu (Ajax) rood na tweemaal geel.

Toch kampioen?
Koeman laakte na afloop zijn spelers. ,,Dit was voetbalonwaardig! Dit was de bevestiging dat, tegen welke ploeg we ook spelen, wij geen enkele wedstrijd makkelijk winnen. Elke week hoop je op een verandering. Vergeefs. De absolute wil ontbreekt, ik moet de spelers elke dag bijbrengen dat het gaat om het kampioenschap en er gebeuren zulke kinderachtige dingen. Dat heeft gevolgen voor het nieuwe seizoen. Er zal zeker wat veranderen.''

Koeman heeft er toch vertrouwen in dat zijn club kampioen wordt. Ajax moet gewoon de resterende wedstrijden winnen. Hij weet zeker dat concurrenten PSV en Feyenoord nog punten gaan morsen. En die clubs moeten bovendien nog een keer tegen elkaar spelen.

Vredesmissie EU naar Midden-Oosten

De Europese Unie stuurt met spoed een vredesmissie naar het Midden-Oosten om daar te bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De ministers van Buitenlandse Zaken zijn het daar tijdens spoedberaad over eens geworden. Het is nog niet duidelijk wie van die missie deel zullen uitmaken.

Verwacht wordt dat in ieder geval EU-buitenlandcoördinator Solana van de partij zal zijn. Hij zal waarschijnlijk vergezeld worden door een vertegenwoordiger van de Spaanse regering. Spanje is op dit moment voorzitter van de EU.

Volgens de woordvoerster van Solana zal de missie waarschijnlijk al donderdag vertrekken.

Toekomstig mobieltje kan liplezen

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Iedereen kent het wel. Van die telefoongesprekken die je woord voor woord mee kunt luisteren, omdat de beller veel te hard praat. In de toekomst is dit wellicht verleden tijd. Het Japanse telecomconcern NTT DoCoMo ontwikkelt namelijk een mobiele telefoon die kan liplezen.

Wanneer de telefoon op de markt komt is nog niet bekend, maar als het zover is hoeft er in lawaaierige ruimtes niet meer zo hard in een mobieltje te worden gesproken. Het apparaatje zet de bewegingen van de lippen om in spraak of tekst.

Er bestaat al een prototype van het toestel, maar dat herkent alleen nog maar klinkers. NTT DoCoMo hoopt de telefoon binnen vijf jaar volop beschikbaar te hebben.

Amerikaans vloekverbod ongrondwettelijk

bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vloeken in de Amerikaanse staat Michigan mag weer. Een rechtbank heeft een 105 jaar oude wet die vloeken in het bijzijn van vrouwen en kinderen verbied ongrondwettelijk verklaard. Een 28-jarige man die in 1999 op grond van de wet werd veroordeeld gaat met de uitspraak vrijuit.

De wet staat "onfatsoenlijke, immorele, obscene, vulgaire of beledigende" taal niet toe wanneer er een vrouw of een kind in de buurt is. Volgens het hof is een vager artikel moeilijk denkbaar omdat je zo al snel de helft van de bevolking zou moeten oppakken.

De man hoeft zijn boete van 75 dollar niet te betalen en ook de vier dagen werken in een kinderdagverblijf zijn hem kwijtgescholden.

Tanks trekken Nablus binnen + kort

(update 22:57) - Met een aanval op Nablus is het Israëlische leger vanavond een van de laatste nog niet bezette steden op de Westelijke Jordaanoever binnnengevallen. Volgens ooggetuigen zijn twee kolonnes tanks, die al langer buiten de stadgrenzen stonden, de stad binnengereden. De tanks vuurden op het verlaten gebouw van de Palestijnse Nationale Veiligheidsdienst. Palestijnen verplaatsten zich in groepen voor het leger, en probeerden de wegen af te sluiten met zandzakken en zelfgemaakte landmijnen. -

Oproep van president Bush
De Amerikaanse president George Bush heeft Israël en de Palestijnen in het Midden-Oosten opgeroepen tot terughoudendheid en om ,,de terroristische activiteiten te stoppen''. Bush zei te hopen dat de Palestijnen ‘hun vreedzame staat’ kunnen hebben, terwijl hij benadrukte dat “Israël moet worden toegestaan te bestaan”.

Israël geeft geen gehoor aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad om zich terug te trekken uit de Palestijnse steden die de afgelopen dagen zijn bezet. Volgens de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties moet Israël eerst de “infrastructuur van het terrorisme” hebben vernietigd en moeten de Palestijnen een wapenstilstand respecteren.

Egypte
Egypte praat voorlopig niet meer met de Israëlische regering. De diplomatieke contacten blijven wel gehandhaafd. Aanleding voor de drastische beperking van de contacten is de totale escalatie van het geweld in de regio. Egypte en Jordanië zijn de enige twee Arabische landen die met Israël een vredesakkoord hebben gesloten. De Egyptische president Mubarak is altijd een belangrijke bemiddelaar geweest in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Kranten in Caïro meldden woensdag dat Mubarak er bij de Amerikaanse president Bush op heeft aangedrongen snel maatregelen te nemen om de Israëlische invallen in Palestijnse steden te stoppen.

Bijna alle Palestijnse steden zijn momenteel bezet door het Israëlische leger. In de nacht van dinsdag op woensdag drong het leger de steden Jenin en Salfit op de Westelijke Jordaanoever binnen, waarbij zeker zes Palestijnen werden gedood. Diezelfde nacht werd ook Salfit, zo'n 20 kilometer ten zuidwesten van Nablus, bezet. Alleen bij de steden Nablus, Hebron en Jericho staan de Israëlische troepen nog buiten de stadsgrenzen.

Bethlehem
In Bethlehem heeft een Israëlische soldaat woensdag vanuit een hinderlaag twee Palestijnen doodgeschoten. Dat gebeurde vlakbij de Geboortekerk, waarin sinds dinsdagavond ongeveer 150 gewapende Palestijnen zitten. Zo'n twintig van hen zijn gewond, maar het Israëlische leger dat het gemeentehuis recht tegenover de kerk heeft bezet, laat geen ziekenwagens toe om de gewonde Palestijnen te verzorgen.

Vredesiniatieven
Europese Commissievoorzitter Romano Prodi heeft vandaag tevergeefs gepleit voor een nieuw vredesinitiatief voor het Midden-Oosten. Hij wil internationale vredesbesprekingen waarbij behalve Israël en de Palestijnse Autoriteit, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Naties en gematigde Arabische landen betrokken worden. Volgens Prodi hebben de bemiddelingspogingen van de VS te weinig effect tot nu toe. Israël heeft al direct laten weten er niets voor te voelen: “een dergelijke conferentie niet kan bestaan voordat een echt staakt-het-vuren in de regio is bereikt, dat de Palestijnen respecteren''.

Politie slaags met vredesdemonstranten
De Israëlische politie heeft traangas en rubber kogels gebruikt om zo’n 2000 vredesdemonstranten tegen te houden. De Israëlische joden en Arabieren wilden zo’n 20 vrachtwagenladingen met ingezameld voedsel en medicijnen de belegerde stad Ramallah binnenbrengen. Twintig demonstranten raakten gewond, waaronder een Arabisch parlementslid. Hij zei na afloop: “hier zijn ze bereid om de kolf van een geweer tegen een parlementslid te gebruiken, wie weet wat ze doen in de Palestijnse gebieden.”

Foto: Israëlische tanks in Bethlehem (Palestine Chronicle)

Taliban Lindh vernederd voor bekentenis

The-Silence had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'American Taleban', John Walker Lindh is mishandeld, vernederd en onder druk gezet om een bekentenis los te krijgen. Dat zegt zijn verdediging in de rechtzaak die tegen hem loopt in de Amerikaanse staat Virginia. De 21-jarige Lindh legde vorig jaar tegenover de FBI een belastende verklaring af over zijn deelname aan Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. De foto is als 'souvenir' gemaakt door militairen tijdens zijn detentie in 'Camp Rhino' bij Kandahar.

Lindh werd na de opstand in een fort bij Mazar-i-Sharif gevangen genomen door Amerikaanse troepen. Volgens de aanklagers valt het wel mee, ze zeggen dat Lindh na zijn arrestatie aanvankelijk werd behandeld als een "potentieel levensgevaarlijke terrorist". In Camp Rhino zou hij slechts twee uur naakt in bedwang zijn gehouden, waarna hij water en warme kleding kreeg. Pas twee dagen later zou hij van zijn stretcher zijn gehaald. Lindh verbleef zeven dagen in een container voordat hij naar een cel in de VS werd overgeplaatst.

Volgens de verdediging is het bewijs tegen Lindh flinterdun en bovendien alleen gebaseerd op zijn eigen 'bekentenis'. Lindh zou nooit hebben deelgenomen aan een samenzwering om Amerikanen te doden, zoals de aanklagers beweren. Zijn advocaten voeren aan dat Lindh geen sinistere bedoelingen had toen hij zich na bekering tot de islam aansloot bij de fundamentalistische Taliban. De Amerikaan hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Motel Tiel weer verbouwd zonder vergunning

Slambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Van der Valk leert het ook nooit. Nadat op 10 februari het parkeerdak van Motel Tiel instortte, naar later bleek vanwege bouwtechnische fouten, is het horecabedrijf wederom begonnen met verbouwingen zonder vergunning.

Dit stelt de gemeente Tiel na controles. De werkzaamheden zijn afgelopen vrijdag neergelegd op last van de gemeente.
Tijdens een controle ontdektte ambtenaren dat Van der Valk bezig was een vloer voor een nieuw restaurant te leggen op de plek waar nu nog een zwembad is. Hier was geen vergunning voor verleend.

Men wilde het zwembad ombouwen tot een restaurant om zodoende het hotel weer in gebruik te kunnen nemen. Dat is nu op last van de gemeente gesloten. Van der Valk heeft de bouwtechnische aanpassingen aan het restaurant voorlopig op de lange baan geschoven.

Jongens vissen stoffelijk overschot op

dagizmo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie jongens die aan het vissen waren, hebben woensdagmiddag in Rotterdam een tas met daarin een lijk opgevist. Dit heeft een woordvoerder van de politie bekendgemaakt.

De tas met daarin het stoffelijk overschot werd opgevist uit een vijver aan de Maeterlinckweg. De politie gaat uit van een misdrijf.

Op korte termijn zal sectie worden verricht om te bepalen of het lichaam daadwerkelijk van een man is, zoals nu wordt aangenomen.

Dodelijk ongeval met tram in Rotterdam

masterflap had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In hartje Rotterdam centrum heeft zich om 17.00 uur een dodelijk tramongeval voorgedaan. Een tram reed op het Weena, ter hoogte van de Karel Doormanstraat over een nog onbekende man heen. Deze bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

Het tramverkeer in het centrum van Rotterdam is stilgelegd. Auto's kunnen nog over het Weena rijden.

Nederlander betaalt weer meer voor benzine

Vandaag is de prijs voor een liter benzine wederom verhoogd. Marktleider Shell maakte de nieuwe brandstofprijzen bekend. Het is de zevende opeenvolgende keer dat Shell de prijzen laat stijgen.

Benzine (euro ongelood en super) wordt 2 eurocent duurder, diesel 1 eurocent. Euro ongelood kost na de verhoging bij Shell aan de pomp 1,19 euro en super plus komt op 1,244 euro. Diesel komt op 81,3 eurocent per liter.

In amper vijf weken tijd is benzine bijna 10 eurocent duurder geworden. Diesel steeg 6 eurocent in prijs.

Shell zegt de brandstofprijs te baseren op de internationale productnoteringen.
Ter vergelijking: in België betaal je bij Shell 1,012 euro voor één liter euro ongelood. Dat is een verschil van ruim 18 eurocent.

Qlo0n meldde dit via de submit

College Amsterdam toch met CDA

Het college van burgemeesters en wethouders in Amsterdam is geformeerd. Na twaalf jaar oppositie keert het CDA terug in het stadsbestuur. De hoofdstad krijgt een college van PvdA, VVD en CDA.

D66, waarmee PvdA en VVD acht jaar een paarse coalitie vormden, gaat in de oppositie. De partij verloor bij de gemeenteraadsverkiezigen op 6 maart één zetel ten koste van de christendemocraten.

PvdA'er Rob Oudkerk, die de onderhandelingen leidt, verwacht dat de collegeonderhandelingen op de hoofdlijnen van het te voeren beleid dit weekeinde rond zullen zijn.

Harde kritiek van Kok op Pronk

Minister Pronk (VROM) heeft de wind van voren gekregen van premier Kok. Onze minister-president is van mening dat Pronk afgelopen donderdag, met zijn keiharde kritiek op de rol van Nederland bij de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, voor zijn beurt heeft gesproken.

Pronk zei afgelopen donderdag in NOVA dat de politiek in 1995 heeft gefaald. Hij deed dit naar aanleiding van een rapport van het IKV. Het kabinet heeft zelf het NIOD om een rapport gevraagd, hetgeen op 10 april verschijnt. Pronk had daarop moeten wachten meent Kok: "Pronk is op een pijnlijke manier vooruitgelopen op een rapport dat hij nog niet kent", aldus Kok vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "De regering heeft niet Pronk, maar het NIOD om een wetenschappelijk onderzoek gevraagd."

De premier liet weten dat er niet al op 10 april "een picobello uitgebreid standpunt" zal komen over het NIOD-rapport. Het kabinet zal over het 3500 pagina's tellende onderzoek eerst één of enkele malen moeten vergaderen.

NIPO peiling: VVD wint, Fortuyn verliest

De peiling die het NIPO iedere week in opdracht uitvoert voor het actualiteitenprogramma 2 Vandaag, geeft deze week aan dat de VVD in de lift zit. De partij stijgt met drie zetels naar 27. De Lijst Pim Fortuyn (LPF) geeft er drie prijs, en komt uit op 23 zetels.

Een dieptepunt is er voor D66, dat nu veertien zetels heeft in de Tweede Kamer. De partij daalt verder naar vijf zetels. De SGP zou één zetel verliezen en uitkomen op twee, terwijl de partij al jaren op drie zetels staat. De ChristenUnie stijgt er twee tot 7.

Nieuwkomer Leefbaar Nederland haalt vier zetels en de Verenigde Senioren Partij één.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 31 (-14)
VVD ---> 27 (-11)
CDA ---> 30 (+1)
D66 ---> 5 (-9)
GroenLinks ---> 13 (+2)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 7 (+2)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 4 (+4)
Lijst Pim Fortuyn ---> 23 (+23)
Ver. Senioren Partij ---> 1 (+1)

Uitslag NIPO peiling vorige week staat hier.

Kylie Minogue past voor Playboy

THE-SILENCE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Popster en sekssymbool Kylie Minogue heeft een aanbod om voor ongeveer één miljoen euro in de Playboy te poseren afgeslagen.
De uitermate populaire zangeres gaf de Playboy als reden dat het gewoon niks voor haar is.

Playboy is niet de enige die op de goedgevormde dame aast. Onlangs nog werd bekendgemaakt dat Kylie een deal heeft gesloten met autofabrikant Ford, ter promotie van de nieuwe StreetKa. Dit wagentje zal regelmatig opduiken tijdens haar Fever-tournee.

Verder heeft zij een aanbod liggen van de Sultan van Brunei. Deze wil haar, ter gelegenheid van de verjaardag van diens zoon, voor bijna een miljoen euro een privé-optreden laten verzorgen.


Voorlopig krijgen de fans niet meer te zien van Kylie Minogue

Kerkelijk protest tegen griezelvoorstelling

Vanavond zullen christenen in Kampen protesteren tegen een voorstelling van de kindermusical De Griezelbus, komende vrijdag in deze stad. Ze vinden dat kinderen door de enge beelden in de voorstelling beschadigd worden. De protestactie, een initiatief van enkele kerkelijke gemeenten, komt voort uit ongerustheid. "Satan wil via de voorstelling kinderen in zijn macht krijgen", aldus een woordvoerder.

Er zijn folders verspreid waarin wordt opgeroepen tegen de griezelvoorstelling te bidden. Ongeveer vijftig christenen gaan in de binnenstad gezamenlijk tegen de voorstelling bidden.

Bij de voorstelling worden griezelverhalen van schrijver Paul van Loon opgevoerd. De directeur van het theater Stadsgehoorzaal Kampen zegt de commotie niet te begrijpen.

Fortuyn mijdt lijstrekkersdebatten

RoelerMF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tot de verkiezingen gaat Pim Fortuyn de geplande lijsttrekkersdebatten uit de weg. Hij heeft vrijwel alle uitnodigingen om met de overige lijsttrekkers in debat te gaan afgeslagen.

"We doen het rustig aan", aldus een woordvoerder van Lijst Pim Fortuyn in de Volkskrant. "Bovendien is het leuk om eens te laten zien hoe saai zo'n debat wordt zonder Fortuyn."

De enige keer dat Fortuyn wel zal verschijnen is in een debat met Melkert, Dijkstal en Balkenende onder leiding van Andries Knevel van de Evangelische Omroep. Over het slotdebat op 14 mei bij de NOS heeft Fortuyn nog geen beslissing genomen.


Zal Melkert het de volgende keer makkelijker krijgen?

Brits koningshuis woedend op BBC

In Engeland is opschudding ontstaan over de wijze waarop de BBC het nieuws heeft gepresenteerd over de dood van koningin-moeder. BBC-presentator Peter Sissons droeg geen zwarte stropdas toen hij het nieuws van het overlijden zaterdag bracht, maar een rode.

Kroonprins Charles was blijkbaar zo boos op de omroep wegens dit respectloze gedrag dat hij in overleg met zijn moeder, koningin Elizabeth, op tweede paasdag de commerciële tv-zender ITN uitkoos om de natie toe te spreken. Volgens de Britse krant The Times was deze keuze een protest tegen de BBC, dat zijn presentatoren niet had verplicht gepaste kleding te dragen. Presentatoren van andere tv-stations droegen wel een zwarte das.

Volgens een BBC-presentator die door The Times wordt geciteerd en anoniem wil blijven, heeft de omroep het met de uitzending van zaterdag "helemaal verknoeid".

Beckham is okay

David Beckham is mogelijk op tijd hersteld van zijn enkelblessure om mee te spelen in de return wedstrijd tegen Deportivo La Coruna volgende week.

Beckham die gisteren op een stretcher afgevoerd werd tijdens de door Manchester United met 2-0 gewonnen wedstrijd als gevolg van een tackle door Diego Tristan.
Vanmorgen liep de engelse captain nog lichtelijk mank toen hij met de rest van het team terug vloog naar Manchester.
Hij droeg slippers en had zijn enkel in het verband. Tijdens een rontgenfoto later vandaag werd duidelijk dat de blessure niet ernstig was. De manager van Man United, Sir Alex Ferguson, verwacht dat Beckham mogelijk woensdag weer op het veld zal verschijnen.

Overigens verliep te terugreis van het Manchester United team ook niet vlekkeloos. Het toestel waarmee het team zou vliegen werd door bliksem getroffen, waardoor het een dik uur vertraging opliep.

"Aanslag Pentagon op 9/11 bedrog"

Het Pentagon is op 11 september niet getroffen door een gekaapt vliegtuig. Dat zegt de Fransman Thierry Meyssan in zijn boek, dat in Frankrijk een regelrechte bestseller is geworden. Volgens hem heeft de VS zelf een bomaanslag georganiseerd.

Meyssan steunt de theorie dat een met bommen geladen vrachtwagen op het Pentagon is ingereden. Dit werd net na de aanslagen al door het persbureau Associated Press gemeld, maar werd door het Pentagon meteen glashard ontkend.

"Kun je verklaren dat een Boeing 757-200, die bijna 100 ton weegt en met een minimumsnelheid van 375 kilometer per uur vliegt, alleen de buitenkant van het Pentagon heeft geraakt?", vraagt Meyssan zich op zijn website af. Een vliegtuig zou onmogelijk alleen de begane grond hebben kunnen raken.

De Fransman laat overigens in het midden waarom de Amerikaanse overheid de aanslag in scene zou hebben gezet.

Dit hadden theemuts, nirvana, Aus, Esposa, Slambam en freud ons via de newssubmit te melden.

Watertekort dreigt in Noord-Holland

Boes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Amsterdam wil dat er een onderzoek komt naar de vervuiling van de Rijn. Er is sprake van een piek in de verontreiniging waardoor het drinkwater van Noord-Holland en van Amsterdam in het bijzonder, serieus gevaar loopt. Dat schrijft het college van B en W aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Ruim tweederde van het Amsterdamse drinkwater komt uit de Rijn. Tussen 1995 en 1998 was er nauwelijks sprake van problemen, maar sinds 1998 moet de Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland de waterinname regelmatig staken vanwege vervuild water. En dat gebeurt steeds vaker.

Behalve problemen voor de drinkwatervoorziening, voorziet Amsterdam ook schade aan de natuur in de duinen als de aanvoer van Rijnwater vaker stokt.

Engelse les van vuilniswagen

Vanaf komend najaar gaan de vuilniswagens in de Zuid Taiwanese stad Tainan Engelse lessen via luidsprekers op het dak ten gehore brengen. Zo leren de inwoners van de stad Engels, terwijl ze hun huisvuil op straat zetten.

De gedachte er achter is volgens de burgemeester Hsu Taintsair van Tainan dat "zelfs oma's en opa's een eenvoudige engelse conversatie zouden kunnen voeren als ze straks tientallen keren de lessen hebben gehoord". Volgens de burgemeester is dit de eerste stap van de stad op weg naar internationalisatie.

De eerste les zal op 1 september via de luidsprekers door de straten van Tainan schallen. Tot die tijd worden de inwoners nog met een klassiek muziekje attent gemaakt op de naderende vuilniswagen.

Sterkte nederwiet neemt af

Uit een meting van het Trimbos instituut blijkt dat Cannabis uit Nederland vorig jaar iets in sterkte is afgenomen. In september 2001 was de werkzame stof THC in nederwiet gemiddeld 10,1. In 2000/2001 was het gemiddelde gehalte THC in nederwiet 11,3 en 8,6 procent in 1999/2000. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de ministers Borst en Korthals.

Minister Borst schrijft aan de Tweede Kamer: "De stijging heeft zich gelukkig niet voortgezet.." Ze verwacht eind dit jaar een duidelijkere conclusie te kunnen trekken, omdat er dan 5 metingen zijn verricht. Wiet uit Nederland is altijd al sterker dan die uit het buitenland, die schommelt rond de 5 procent.

Borst wil verder onderzoek laten verrichten naar de schadelijkheid van cannabis op de gezondheid. Niet de sterkte van de wiet is bepalend maar ,,de mate van inwendige blootstelling''. Voor onderzoek daarnaar zijn proefpersonen nodig.

Engeland bidt voor Beckham

De enige hoop van Engeland om de World Cup te winnen hangt af van een röntgenfoto die David Beckham vandaag zal laten maken. David Beckham blesseerde zich gisteren in de kwart finale van de Europa Cup. De rontgenfoto van vandaag zal moeten uitwijzen wat de exacte schade is aan de enkel van Becks.

Beckham werd gisteren in pijn afgevoerd op een stretcher na een tackle door Diego Tristan van Deportivo La Coruna. Als de blessure ernstig is kan Beckham niet deelnemen aan het toernooi in Zuid Korea en Japan. Zonder Beckham heeft Engeland vrijwel geen kans op succes. Iedere Engelsman zal daarom bidden op een goed herstel van de "golden boy" van het engelse voetbal.

Beckham, 26 jaar oud, werd geblesseerd in blessuretijd (de naam zegt het al), waarin hij het beslissende doelpunt scoorde voor Manchester United.

Dilemma moeder Siamese tweeling

Een Engelse vrouw die in verwachting is van een Siamese tweeling heeft tot haar verschrikking te horen gekregen dat zij een van de kinderen moet laten sterven om de andere te kunnen redden. Tina May, 23 jaar oud uit St Albans, verwacht de kinderen, twee meisjes die nu al de namen Natasha en Courtney kregen, in de loop van de maand. De tweeling deelt het hart samen.

De beslissing was erg zwaar voor Tina en haar verloofde Dennis Smith, 33 jaar oud. In de Engelse krant The Sun vertelt Tina dat zij Courtney, de zwakste van de twee, op zullen geven om het leven van Natasha te redden. "Soms vraag ik me af of het de juiste beslissing is om de meisjes te houden" aldus Tina "Iedere keer als een van de meisjes schopt en ik het voetje aanraak bedenk ik me dat het wel eens de dochter die we gaan verliezen kan zijn"

Vier doden door autobom in Indonesië

Bij een zware bomaanslag in het christelijke deel van Ambon zijn woensdag zeker vier mensen om het leven gekomen. Rond de 30 mensen raakten gewond. Enkele van de gewonden zijn er slecht aan toe.

De bom was geplaatst bij een karaoke bar. Het betreft ,,een bom van hoge intensiteit, niet een primitief geval'', aldus een woordvoerder. Volgens het persbureau Antara werd de bom uit een voorbij rijdende auto gegooid. De aanslag is tot op heden nog niet opgeeist. Echter, de militante moslimbeweging Laskar Jihad had opgeroepen om de vredesonderhandelingen te verstoren.

Het gaat om het ernstigste incident sinds de moslims en christenen in februari een vredesovereenkomst tekenden. De afgelopen drie jaar zijn duizenden mensen omgekomen bij aanslagen en gewelddaden over en weer.

Na de explosie trokken boze menigtes van beide zijden naar het kantoor van de gouverneur, dat in brand werd gestoken. De politie hield beide groepen van elkaar gescheiden om te verhinderen dat ze elkaar te lijf gingen. Er werden waarschuwingsschoten afgevuurd om de mensenmassa te verdrijven.

Vitesse krijgt lening

Vitesse krijgt een lening van 5,4 miljoen euro van de gemeente Arnhem. De club heeft het geld hard nodig om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Gisteravond kwam de gemeenteraad in een extra zitting bijeen om hierover te praten, uiteindelijk bleek een kleine meerderheid van de raadsleden voor de lening. Het stadion Gelredome zou in acute financiële problemen komen als Vitesse failliet gaat.

A15 bij Gorinchem verzakt

Een deel van de snelweg A15 bij Gorinchem is verzakt. Volgens de Verkeersinfomatiedienst ligt de rechterrijstrook richting Rotterdam een halve meter lager dan de linkerrijstrook. Dat komt door de werkzaamheden voor de aanleg van de Betuwelijn. Er is beton gespoten onder het wegdek om verdere verzakking te voorkomen.

Vanwege de werkzaamheden is de A15 vanochtend gedeeltelijk afgesloten. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg ieder moment weer kan worden vrijgegeven.

Uitslagen Champions League

Gisteravond was er weer Champions League voetbal. In de kwartfinales werden de volgende wedstrijden gespeeld:

Deportiva la Coruna - Manchester United 0-2

Bayern München - Real Madrid 2-1

Bij Manchester United maakte Ruud van Nistelrooy zijn naam als topschutter weer waar. Hij scoorde de tweede goal en bepaalde de eindstand op 0-2. Het was in het totaal zijn negende treffer in elf Champions League wedstrijden. De eerste goal kwam van David Beckham. Bij Deportivo speelde Roy Makaay het laatste half uur mee.

Bayern München ontsnapte in de slotfase aan de Spanjaarden uit Madrid. Real kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een goal van Geremi. Na de rust begonnen de Duitsers goed terug te komen, en dat resulteerde in de gelijkmaker van Effenberg. En vlak voor tijd schoot Pizarro de winnende treffer binnen voor Bayern München en bepaalde de eindstand op 2-1.

Sex op het internet is niet hot meer

Sex op internet is niet zo spannend meer. Dat concluderen althans onderzoekers van de Penn State University in de Verenigde Staten uit een studie onder 200.000 internetgebruikers. De interesse voor pornosites blijkt te zijn afgenomen, ten gunste van het serieuzere surfen.

Volgens het onderzoek was in 1997 ongeveer één op de zes zoekopdrachten bij de zoekmachine Excite gericht op seks. Vorig jaar was dat nog maar één op de twaalf.

Kwart Amerikanen slaapt te weinig

Een vierde van de Amerikaanse bevolking slaapt te weinig. Als gevolg hiervan zijn zo'n 50 miljoen Amerikanen overdag prikkelbaar en moe. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationale Slaapstichting. De studie van de organisatie is bedoeld als een oproep aan alle Amerikanen om het bed weer op te zoeken. Anders zou 'het denkvermogen en de prestaties van de mensen' in gevaarkomen, zo meldt de studie.

Amerikanen leven te veel om te werken en nemen te weinig tijd voor rust, een sociaal leven en seks. En dat is niet goed voor een mens, aldus de Slaapstichting.

Rondlopen met schietklare uzi levert straf op

Een 25-jarige man uit Zaandijk is door de Haarlemse politierechter veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk voor het in bezit hebben van een geladen machinegeweer met daarop een geluidsdemper. De Zaandijker had het machinegeweer verstopt onder een auto toen de politie hem aanhield. Tegenover de rechter ontkende de man te weten dat het wapen schietklaar was geweest. Volgens hem was het wapen van een vriend. De Zaandijker is overigens geen onbekende van justitie.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.