De 16 meest verrassende albums van 2016

7. 11 Big Jesus - Oneiric

Big Jesus - Oneiric

BJ

In september verscheen het verrassende tweede album van het uit Atlanta afkomstige kwartet Big Jesus. Nu zou je bij het horen van die bandnaam een groep verwachten die gezapige gospelmuziek maakt met een hoog EO-gehalte maar daar is gelukkig geen sprake van bij Big Jesus. De in 2009 opgerichte band, bestaande uit zanger en bassist Spencer Ussery, leadgitarist Thomas Gonzales, gitarist C.J.Ridings en drummer Joe Sweat, maakt namelijk verdomd catchy muziek die zich echter niet gemakkelijk in een hokje laat stoppen.

Big Jesus is een band die muzikaal gezien ergens in dezelfde hoek zweeft als alternatieve indie rockbands als Smashing Pumpkins, Placebo en Deftones. Zo klinken de liedjes van Big Jesus mede door de cleane zang van Spencer Ussery erg poppy maar schroomt de band ook niet om stevig en bombastisch uit de hoek te komen op Oneiric. Dat is op zich ook niet echt verrassend als je weet dat deze schijf werd geproduceerd door niemand minder dan de getalenteerde knoppenschuiver Matt Hyde (Deftones, Slayer, Monster Magnet, Sum 41, Alkaline Trio).

Big Jesus
Big Jesus

Op Oneiric komen we zes gloednieuwe tracks tegen en een viertal liedjes die eerder ook al op het debuutalbum One te vinden waren. Met hun heerlijk tegendraadse composities neemt de band ons een kleine 40 minuten mee op een dromerige muzikale trip waarbij duidelijk te horen is dat deze mannen zijn opgegroeid met de betere gitaarmuziek uit de jaren tachtig en negentig. Mensen die de band afgelopen augustus nog in Utrecht zagen als voorprogramma van Good Charlotte zullen dat kunnen beamen. Ben je dus wel een liefhebber van avontuurlijke powerpop en heb je al muziek van de hierboven genoemde acts in de kast staan dan kunnen we je zeker aanraden om Oneiric van Big Jesus eens te gaan beluisteren.