Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Goede first-person shooters zijn schaars op mobiele platforms. Logisch ook, aangezien het moeilijk is om een nauwkeurige ervaring te leveren voor een snel en vaak hectisch genre. Midnight Star doet een goede poging deze brug te overwinnen en laat een prettige indruk achter. Dit komt voornamelijk door de slimme designkeuze van ontwikkelaar Industrial Toys LLC. De keuze om de game een on-rail shooter te maken met sterke arcade-elementen zorgt ervoor dat de gebreken van een touchscreen voor FPS-titels niet naar boven komen.

Midnight Star  1

De gameplay is simpel: klikken is schieten, rechtsboven in beeld is herladen en door met twee vingers te schuiven kun je in- en uitzoomen om headshots te maken. En die wil je maken. Door het maken van headshots krijg je namelijk meer punten en kun je tot een maximum van drie sterren halen. De punten worden gebaseerd op combo’s van kills en de snelheid van kills. Beheers je deze twee factoren, dan zul je hoge scores neerzetten. Door de typische arcade-feeling van Midnight Star is dit iets waar je jezelf uren mee kunt vermaken. Een slimme zet, wat ook veel natuurlijker voelt op een mobiele telefoon.

De ervaring gaat verder dan gameplay alleen. Deze wordt ondersteund door een interessant verhaal: je speelt in de rol van Charles Campbell en jij en jouw ploeg worden door tijd en ruimte gestuurd, waarin het alles behalve goed afloopt met de mensheid. Om te achterhalen hoe het zover heeft kunnen komen, reis je steeds heen en weer naar het verleden. Het brengt een leuke en speelse dimensie met zich mee, die bovendien ondersteund wordt door Midnight Rises, een soort interactieve strip. Het geheel is een aangename verrassing op de doorgaans vrij vlakke aanpak van verhalen in andere mobiele games.

Helaas heeft Midnight Star wel last van één ding. Freemium. Ja, de game is gratis. En nee, dat doet de game je niet vergeten. Op alles wat je wil doen, of het nu een upgrade doorvoeren of het kopen van een wapen is, zit een timer. Deze  timer is vaak lang en de enige mogelijkheid is uiteraard om de freemium-elementen van Midnight Star te gebruiken, die dan weer wel geld kosten. Het irriteert een beetje, al weet je natuurlijk waar je aan begint. Midnight Star is echter typisch zo’n game waarvoor je liever gewoon tien euro betaalt en klaar. Die kwaliteit heeft de game ook, dus de keuze om freemium te gaan is ergens best jammer.

De drempel is laag en de fun-factor is erg hoog. Iedereen met een telefoon die Midnight Star kan draaien, doet er goed aan de game vandaag nog te downloaden. Het freemium-element moet je even doorheen bijten, maar dan staat er een dijk van een (mobiele) game.