CD: Port O'Brien - All We Could Do Was Sing

Het wordt de komende weken een stuk kouder, een graadje of tien zelfs. Vrij veel, maar na het beluisteren van 'Stuck On A Boat' en 'Fisherman's Son' mag het wat mij betreft krakend hard gaan vriezen, mogen de ijsschotsen opdoemen voor de kust en de sneeuw huizenhoog vallen. Deze onweerstaanbare en ontroerende stukken wanen je (ook door de tekstuele inbreng) op een verlaten schip voor de kust van Alaska. De koelte slaat neer op je gezicht, je adem wasemt als een vrieskoude nevel voor je uit, maar je lichaam zit ingepakt in een dikke winterjas en je handen stralen een troostende warmte uit. '


Port O'Brien is de aanstichter van dit gevoel, maar je zou het niet zeggen als je het laatste wapenfeit van deze band opzet. De aftrap 'I Woke Up Today' klinkt namelijk alsof de Fleet Foxes in een bezeten haastige bui op een volle kruising tegen Arcade Fire is gecrasht. Een hippiecommune op speed schreeuwt schel de titel over een lekkere gitaarriedel en wat percussie van potten en pannen. De omslag die ontstaat bij 'Stuck On A Boat' is een complete "180". Een weemoedige melodie met ditmaal een aangrijpende en balsemende stem trekken je mee de uitgestrekte wateren op. Het daaropvolgende 'Fisherman's Son' is van nog grotere schoonheid: onstuimig edoch kalmerend en voorzien van prachtige subtiele overgangen en bruggetjes. Kunst met een grote K.


'Don't Take My Advice' en 'Alive for Nothing' trekken deze lijn met onderhuids drama door. Maar Port O'Brien (vernoemt naar een bestaand havenplaatsje in Alaska) toont zich een meester in meerdere genres. De indiefolk en alt-country keert terug in 'Pigeonhold'. Een rockkantje ontpopt zich stiekem in het woud van Americana in 'Will You Be There', maar immer wordt de rust bewaard. Port O'Brien kleurt perfect binnen de lijntjes en levert een verbluffend portret af. Bezieling, speelsheid, eenvoudige schoonheid met grillige randen en extraverte gruizige uitspattingen. Kortom, een zeer aangename verrassing die velen zal bekoren!


Label: Bella Union Datum: September 2008 Waardering: