CD: Douwe Bob - Born In A Storm

Op de Nederlandse zenders worden we al jaren geterroriseerd met de meest uiteenlopende talentenjachten. Dat dit soort programma niet alleen maar hopeloze meuk oplevert, wordt bewezen door de jonge Amsterdamse muzikant Douwe Bob, die met zijn album Born In A Storm een indrukwekkend debuut heeft gemaakt.

Douwe Bob - Born In A Storm

Dat Douwe Bob muzikant is geworden is op zich niet zo vreemd als je beseft dat hij de zoon is van Simon Posthuma, één van de oprichters van de beroemde designgroep The Fool, die ook wel voor The Beatles werkten. Vanaf zijn zesde speelde de kleine Douwe al klassiek en jazz op de piano, vanaf zijn veertiende kwam daar ook een gitaar bij. In 2012 deed Douwe Bob Posthuma mee aan het programma het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. In het programma mocht Douwe Bob met de begeleidingsband van Tim Knol optreden en het duurde ook niet lang voordat de jury bestaande uit Miss Montreal, Wouter Hamel, Gerard Ekdom, Claudia de Breij, Tim Knol, Eric Corton en Giel Beelen een winnaar aan kon wijzen. Ze kozen unaniem voor Douwe Bob. Op Born In A Storm horen we al snel dat dit een terechte keuze was.

Born In A Storm is een album dat fijne popliedjes bevat die wel de sfeer van de jaren zestig en zeventig uitademt. Dat Douwe Bob in korte tijd al behoorlijk naam heeft gemaakt blijkt wel uit het feit dat de eerste drie liedjes van het album allen al als single verschenen. Het album opent met zijn nieuwste single 'Judge, Jury And Executioner', waarbij Douwe Bob een Beatle-esque popliedje laat horen, dat zelfs wel wat aan het psychedelische werk van Boudewijn de Groot doet denken, met complexe arrangementen en een muur van gitaren. Veel van de liedjes op Douwe Bob's debuutalbum hebben een nogal persoonlijk karakter. Zo horen we in 'Blind Man's Bluff' hoe de zanger zich verliest in de charmes van een mooie vrouw. Dan volgt Douwe Bob's meest bekende liedje tot nu toe. 'You Don't Have To Stay' is zo'n catchy popliedje dat meteen in je hoofd blijft hangen. Met haar prachtige achtergrondkoortje doet dit liedje wel wat denken aan het werk van William Seen's Transport Music. Dat is op zich niet zo vreemd aangezien we in beide bands gitarist JanPeter Hoekstra tegenkomen.

Met 'Eliza Jane' komen we vervolgens aan bij een rustpuntje op dit energieke album. Het is het relaas van een meisje dat gaat reizen om de wereld te ontdekken. Als ze merkt dat het allemaal niet meevalt is het haar trots die haar tegenhoud om terug te keren. Net als 'You Don't Have To Stay' werd ook het titelnummer 'Born In A Storm' tijdens een vakantie in Marokko geschreven. Dat de mooie liedjes bij de muzikant uit zijn pen lijken te vloeien blijkt wel uit het feit dat het slechts één uur duurde om deze compositie af te maken. 'Born In A Storm' doet terugdenken aan de tijd van legendes als Crosby, Stills, Nash & Young. 'Multicoloured Angels' is het liedje waarmee Douwe Bob in 2012 De Beste Singer-Songwriter Van Nederland won. Een zeer aangenaam stukje countryrock zoals we die niet meer al te vaak horen in Nederland.

'I Smoke And I Drink' is het allereerste liedje dat Douwe Bob ooit schreef, wat meteen het wat rauwere karakter van het liedje verklaart. De man rookt en drinkt, wen er maar aan! Bij 'Beautiful' horen we dat de jonge Amsterdamse muzikant helaas ook al heeft mogen ervaren dat het leven allesbehalve eerlijk is. Een eerlijke en zeer gevoelige ballade. Bij 'Stone Into The River' wanen we ons al zittend bij een knetterend kampvuur terwijl Douwe Bob zich met zijn gitaar aan een intiem countryliedje waagt, waarin we ook het mooie pedal steel-werk van JP Hoekstra terughoren. Diezelfde countrysfeer, maar dan op een wat sneller tempo, horen we ook terug in het poppy 'Life Weighs Heavy'. Bij 'Give It To Me' moet ik wel wat denken aan het betere werk van R.E.M. Het zou me dan ook niks verbazen dat dit liedje ook nog wel als single zal worden uitgebracht. Na het folky 'She Knows' zijn we met 'I Gave Them' alweer toe aan het laatste liedje van dit verbluffend mooie album.

Na Jacco Gardner en Guild Of Stags hebben we met Born In A Storm van Douwe Bob alweer een pareltje van Nederlandse bodem, dat bij liefhebbers van de betere popmuziek zeker niet in de collectie mag ontbreken.