CD: Bloc Party - Intimacy

Vanaf eind oktober ligt hij als fysieke geluidsdrager in winkels, maar de digitale release was al een paar maanden eerder uitgegeven, de nieuwe Bloc Party. Intimacy vertrekt niet zoals de albumtitel doet aangeven.


Als een dolle voetzoeker trapt Bloc Party zijn derde plaat af. Sirenes, schreeuwerig gebral, loeiende samples en chaotische gitaren slaan als een gek om zich heen in 'Ares'. De wet van de wanorde lijkt zijn greep op de band te hebben en even schrikken is het wel. Een weinig coherente track die van de hak op de tak springt en het belang van enige melodie simpelweg afwimpelt.

Bloc Party keert met de eerste helft van Intimacy terug in het speelveld van de rusteloze electrorock. Want ook tweede track 'Mercury' bedient zich van hoekige en bombastische electrorock, al is hier de structuur en melodie een stuk belangrijker. 'Halo' zoekt zijn heil in het rockgenre, maar de oerschreeuwen van Kele Okereke maken het onmiskenbaar Bloc Party. Prijsschieter 'One Month Off' is de manische, melodieuze floorfiller die bijna iedereen wel aan het bewegen kan krijgen. In tegenstelling tot de eerste track stellen deze up-tempo tracks orde op zaken en geven de plaat zijn gebruiksvriendelijkheid terug.


Ook bevat het album enkele rustpunten in de vorm van 'Biko' en 'Zephyrus' bijvoorbeeld. Laatste is een hypnotiserende track met onheilspellende sfeer. 'Better Than Heaven' is een Depeche Mode-kloon met hedendaagse randjes en kent diezelfde donkere sfeer. Joy Division, The Cure, Depeche Mode, het zijn nog steeds invloeden die terugkomen in het repertoire van de Londense post-punk band. Dit alles maakt het een gevarieerd Bloc Party album dat de energieke roots van het debuut mengt met de gelaagdheid van hun tweede plaat. Avontuurlijk, aanstekelijk, interessant en donker. Bloc Party gaat de goede kant weer op.


Label: Wichita Recordings Datum: Oktober 2008
Waardering: