CD: R. Kelly - Double Up


Wie heeft er niet gehoord van R. Kelly? Ik denk dat elke liefhebber van muziek, of dat nu specifiek R&B is of heel wat anders, wel eens een nummer van Kelly voorbij heeft horen komen. De radio besteedt voldoende aandacht aan hem... terecht ook wel, want hij is en blijft een smaakmaker op R&B-gebied. Met deze nieuwe cd 'Double up' brengt hij weer 18 R&B-songs voort. Waar speel je zo'n cd nu graag af? Wat dacht je van in de auto, lekker relaxt door het verkeer (ga in het verkeer vooral voor de melodie en let niet te veel op de tekst, want daarin staat nog altijd zijn libido centraal en dat brengt vast ongelukken teweeg); R. Kelly helpt je er bij. Het zou zomaar bij kunnen dragen aan een tolerantere verkeerssituatie - misschien voorstellen aan het ministerie voor Verkeer.

R&B leeft
Soms denk je weleens dat een muziekstijl langzaam zal uitsterven, maar met R&B is dat niet het geval. Deze stijl blijft Caraibische en één van de dragers van het genre is ongetwijfeld R. Kelly. Hij werkt veel samen met andere artiesten, op dit albun met o.a. Snoop Dogg, Nelly, Huey en Keyshia Cole. Hij heeft zijn sporen wel verdiend in de muziekwereld en staat al heel wat jaren redelijk hoog in alle hitparades, steeds als er een nieuwe single wordt uitgebracht. Toch heeft het album weer net niet het gehalte dat het uitstijgt boven al het andere. Het is een redelijk doorsnee R&B-album geworden zoals we dat van Kelly verwachten, maar hét album onder de albums is het niet.

Mix van stijlen
De cd is over het geheel genomen een mix geworden tussen R&B en HipHop en dat had wat minder gemogen. Dit draagt bij aan het overall-gevoel dat je hebt wat betreft dit album. Het is geen hoogstandje. Twee nummers springen er wel uit. Dat zijn I Like Love, waarop hij Caraibische reggae-invloeden gebruikt. Daarnaast is het nummer Rise Up opvallend en actueel. Het is opgedragen aan de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij op Virginia Tech University en heeft uidelijk wat gospelinvloeden in zich.
Van de elf albums die Kelly uitbracht is dit misschien wel één van zijn mindere. Zou hij na zestien jaar dan toch langzaam 'uitsterven'? Time will tell.

Meer weten over R. Kelly? Surf naar http://www.r-kelly.com/


Label: Jive Releasedatum: 25 mei 2007 Waardering: