Obamacare afschaffen lijkt te mislukken

Ook de laatste poging van Donald Trumps Republikeinse getrouwen het zorgstelsel van diens voorganger Barack Obama af te schaffen, dreigt te mislukken. De senatoren Bill Cassidy en Lindsey Graham waagden het erop en kwamen deze week met een nieuw wetsontwerp, dat nog deze maand in stemming moet worden gebracht omdat daarna een nog grotere meerderheid (60-40) is vereist.

Vrijdag werd duidelijk dat behalve John McCain (Arizona) ook Rand Paul (Kentucky) er niets in ziet. Deze liet weten dat hij tegen stemt en niet van mening verandert. Binnen het Republikeinse smaldeel in de Senaat, dat 52 zetels heeft tegen de Democraten 48, verzetten Susan Collins (Maine) en Lisa Murkowski (Alaska) zich al van begin af aan tegen Trumps verkiezingsbelofte een eind te maken aan Obamacare.

McCain herhaalde zijn stellingname. "Ik kan het voorstel Graham-Cassidy niet met een goed geweten steunen. Ik denk dat we er beter aan doen samen te werken, Republikeinen en Democraten. Dat hebben we nog niet echt geprobeerd". De veteraan torpedeerde met Collins en Murkowski in juli al het voorstel fractievoorzitter Mitch McConnell. Graham zei te zullen vechten voor zijn plan.

Obamacare afschaffen lijkt te mislukken
Obamacare afschaffen lijkt te mislukken (Foto: ANP)