FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 september 2017

Bautista Agut stoomt door in Sint Petersburg

Tennisser Roberto Bautista Agut heeft zich zonder overmatige krachtsinspanning geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi van Sint Petersburg. De als eerste geplaatste Spanjaard had weinig genade voor de Serviër Viktor Troicki, als zevende geplaatst: 6-1, 6-2.

Troicki won net zoveel games als Ricardas Berankis. De Litouwer dolf het onderspit tegen Fabio Fognini, de volgende tegenstander van Bautista Agut. De Italiaan won met 6-3, 6-0. 

Damir Dzumhur en Jan-Lennard Struff hadden het moeilijker om de halve finales te bereiken. De Bosniër Dzumhur schakelde de Britse qualifier Liam Broady met 6-3, 2-6, 6-4 uit, terwijl de Duitser voor een verrassing zorgde door Jo-Wilfried Tsonga met 3-6, 6-3, 6-2 naar huis te sturen.

Qualifier Gojowczyk in halve finales Metz, Goffin onderuit

Tennisser Peter Gojowczyk staat voor de derde keer in zijn loopbaan in de halve finales van een ATP-toernooi. De Duitse qualifier sloeg zich in Metz simpel langs de Roemeen Marius Copil: 6-2, 6-4.

Het zal een Duits onderonsje worden in de strijd om een finaleplek, want Gojowczyk neemt het op tegen Mischa Zverev. De als vijfde geplaatste Duitser had het niet makkelijk met lucky loser Kenny de Schepper, maar de Fransman moest toch buigen: 7-5, 7-6 (4).

De Georgiër Nikoloz Basilashvili staat eveneens bij de laatste vier, nadat hij de Oezbeek Denis Istomin met 7-5, 6-3 de baas was. Hij neemt het op tegen thuisfavoriet Benoit Paire. De Fransman stuurde de als tweede geplaatste Belg David Goffin in een spannende partij naar huis: 7-6 (3), 5-7, 7-6 (7).

Tennisser Koolhof naar zesde ATP-finale

Tennisser Wesley Koolhof staat voor de zesde keer in zijn loopbaan in de finale van het dubbelspel op een ATP-toernooi. De Nederlander speelt in het Franse Metz samen met zijn nieuwe partner Artem Sitak uit Nieuw-Zeeland en het duo staat na Atlanta (juli) opnieuw in een finale.

In de halve eindstrijd moesten de Wit-Russische veteraan Max Mirnyi en diens Oostenrijkse kompaan Philipp Oswald er na een supertiebreak aan geloven: 6-4, 3-6 [10-7]. De tegenstanders in de finale zijn nog niet bekend, wel wordt het een volledig Frans duo.

Tennisster Kerber weet eindelijk topper te verslaan

Tennisster Angelique Kerber heeft eindelijk weer eens een topper kunnen verslaan. De Duitse begon het jaar als nummer één van de wereld, maar kent een dramatisch seizoen: ze verloor alle negen wedstrijden tegen speelsters uit de mondiale top-20 en kwam op de Grand Slams niet verder dan twee keer een vierde ronde.

In Tokyo lukte het op de Pan Pacific Open dan eindelijk. In de kwartfinales stond de naar plek veertien afgezakte Kerber tegen Karolina Pliskova, zelf tot de US Open de nummer één van de wereld. Na een spannende wedstrijd van bijna twee uur zegevierde Kerber in twee sets: 7-6 (5), 7-5. In de halve finales wacht de Russische Anastasia Pavlyuchenkova, die Barbora Strycova met 5-7, 6-3, 6-3 versloeg.

De huidige nummer één van de wereld, de Spaanse Garbiñe Muguruza, sloeg zich met 6-2, 6-4 makkelijk langs Carolina Garcia uit Frankijk. In de halve eindstrijd staat ze tegenover de Deense Caroline Wozniacki, die Dominica Cibulkova uit Slowakije in de beslissende set bij een 3-1 stand voor Wozniacki op zag geven.

Cocaïne in Duitse supermarkten

In verscheidene Beierse supermarkten was vrijdag bijna cocaïne in de aanbieding gedaan. In zeker tien winkels zijn pakjes drugs aangetroffen in dozen bananen die net waren afgeleverd. De politie in München houdt er rekening mee dat er ook in andere Duitse deelstaten op deze manier coke op de markt komt als de vakkenvullers niet goed opletten. "We zijn nog maar net begonnen met het onderzoek", zei een woordvoerder.

In eerste instantie werd maar één supermarktketen geconfronteerd met de bijzondere koopwaar, nadat een levering door de groothandel over de verschillende filialen was verdeeld. Een medewerker van een winkel in Kiefersfelden sloeg als eerste alarm toen hij behalve bananen ook verdachte bruine pakketjes uitpakte. Gedurende de dag deden steeds meer collega's elders eenzelfde ontdekking.

Het is voor de politie nog een raadsel hoe de cocaïne ongemerkt het land is binnengekomen, de groothandel heeft bereikt, kon worden verspreid en waarom de drugsdealers de zending niet hebben opgehaald.

Cocaïne in Duitse supermarkten
Cocaïne in Duitse supermarkten (Foto: BuzzO)

Zeldzame opname The Beatles op eBay

Op eBay is een zeldzame opname van The Beatles ter veiling aangeboden. Het gaat om een demo van de song What Goes On. Het lied staat op Rubber Soul, een album dat in 1965 uitkwam. Maar de demo is uit 1963.

De song is vastgelegd in het huis van John Lennon. Samen met Paul McCartney schreef Lennon het lied toen de band nog niet beroemd was. Lennon verklaarde zelf dat het nummer al geschreven was aan het eind van de jaren vijftig, toen de band nog The Quarrymen heette.

Oorspronkelijk zou het nummer in 1963 opgenomen worden, maar The Beatles hadden er toen geen tijd voor. What Goes On werd twee jaar later als 'opvullertje' gebruikt voor Rubber Soul.

Ringo
Op de demo neemt John de zangpartij voor zijn rekening. Op Rubber Soul is het drummer Ringo die het nummer zingt. De band maakte er een gewoonte van Ringo op elk album een song te laten zingen. Overigens heeft Ringo later eens verteld dat hij een paar woorden in de tekst heeft veranderd.

De demo is nooit eerder uitgebracht, ook niet op onofficiële uitgaven van materiaal van The Beatles. Dat er oudere versies van What Goes On bestonden was echter wel al bekend. Fans kunnen tot 1 oktober bieden op de demo. Na tien biedingen staat de teller op 2.272 pond, bijna 2575 euro.

Zeldzame opname The Beatles op eBay
Zeldzame opname The Beatles op eBay (Foto: BuzzE)

Dure fout El Ghazi, Falcao blijft maar scoren

AS Monaco heeft vrijdagavond een relatief simpele zege geboekt in de Ligue 1. Onder meer dankzij topscorer Radamel Falcao won de ploeg met 0-4 op bezoek bij OSC Lille.

In de 24e minuut werd de score ingeleid door een fout van de van Ajax overgekomen Anwar el Ghazi. De Nederlander liet de bal van de voet springen, waarna Stevan Jovetic de 1-0 maakte. Rachid Ghezzal maakte niet veel later de 0-2, Radamel Falcao scoorde alweer zijn tiende en elfde goal van het seizoen, dat pas zeven speelronden oud is.

OGC Nice keek thuis tegen Angers na ruim een half uur al tegen een 0-2 achterstand aan door goals van Mateo Pavlovic en Karl Toko Ekambi, maar een penalty van Mario Balotelli en een eigen goal van Ismael Traoré bezorgden de thuisploeg, met Wesley Sneijder op de bank, toch nog een punt: 2-2.

Ook Frank Zappa als hologram op tournee

Frank Zappa overleed in de jaren negentig, maar volgend jaar is de artiest weer op een podium te bewonderen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in hologrammen gaat een hologram van de excentrieke muzikant maken. Samen met oude bandleden gaat die op tournee.

Frank Zappa - Back on the Road gaat de concertreeks heten. De familie van Zappa zal de productie van de show voor haar rekening nemen. Volgens zoon Ahmet starten de voorbereidingen binnenkort. Eind van het jaar moet er een tourschema liggen.

Van de muzikanten die met de hologram op pad gaan is gitarist Steve Vai de bekendste. Het is de bedoeling dat naast zijn bekende werk ook materiaal wordt gespeeld dat nog nooit in het openbaar ten gehore is gebracht.

Na de tournee is er meer werk aan de winkel voor de hologram van Zappa. Er is namelijk ook een musical in de maak van het epos Joe's Garage, een rockopera die Zappa aan het eind van de jaren zeventig maakte. De rol van de verteller, The Central Scrutinizer, is weggelegd voor zijn hologram.

Ook Frank Zappa als hologram op tournee
Ook Frank Zappa als hologram op tournee (Foto: BuzzE)

Bekende namen keren terug in sequel Unbreakable en Split

M. Night Shyamalan, de Indiase regisseur van Unbreakable en Split, kondigde eerder dit jaar al aan dat er een sequel op beide films zou komen genaamd Glass. Nu is er ook bekend dat er een aantal bekende namen terug gaan komen.

Zowel Bruce Willis, Samuel L Jackson als James McAvoy keren terug in de thriller. Bruce Willis zal weer in zijn rol kruipen als beveiliger David Dunn, terwijl James McAvoy terugkeert als psychiatrisch patient Kevin Crumb (of 1 van zijn andere persoonlijkheden, wie zal het zeggen)

Split

Ook is de cast al aangevuld met Spencer Treat Clark (de zoon van David Dunn) en Charlayne Woodard (de enige overlevende in Split).

In Glass zullen we zien dat Dunn achter de zogeheten `Beast' aangaat in een reeks confrontaties. In de schaduw acteert Elijah Price (Jackson), die geheimen over beide personages weet. Voor degene die nieuwsgierig zijn geworden, de film zal pas in 2019 in de bioscopen verschijnen.

Botbreuken voor Finse wielrenner na zware val op WK

De Finse wielrenner Joni Kanerva is op het wereldkampioenschap in het Noorse Bergen zwaar ten val gekomen.

In de wegwedstrijd voor beloften kreeg een Ier een lekke band, waardoor een volgwagen stopte om hem op weg te helpen. Een andere auto zag dat te laat en moest wat uitwijken, maar Kanerva reed daar weer achter. De 22-jarige Fin week ook uit en schoof onderuit, hard de hekken in.

Volgens omstanders verloor Kanerva flink wat bloed en was hij zelfs even buiten bewustzijn. Hij kwam gelukkig wel weer bij, alvorens hij naar het ziekenhuis vervoerd werd. Daar bleek de Fin er een paar gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen aan over gehouden te hebben.

De Noorse politie onderzoekt het incident, iets wat daar te doen gebruikelijk is bij een dergelijk ongeval.

Een omstander filmde de val (Bron: YouTube)

Obamacare afschaffen lijkt te mislukken

Ook de laatste poging van Donald Trumps Republikeinse getrouwen het zorgstelsel van diens voorganger Barack Obama af te schaffen, dreigt te mislukken. De senatoren Bill Cassidy en Lindsey Graham waagden het erop en kwamen deze week met een nieuw wetsontwerp, dat nog deze maand in stemming moet worden gebracht omdat daarna een nog grotere meerderheid (60-40) is vereist.

Vrijdag werd duidelijk dat behalve John McCain (Arizona) ook Rand Paul (Kentucky) er niets in ziet. Deze liet weten dat hij tegen stemt en niet van mening verandert. Binnen het Republikeinse smaldeel in de Senaat, dat 52 zetels heeft tegen de Democraten 48, verzetten Susan Collins (Maine) en Lisa Murkowski (Alaska) zich al van begin af aan tegen Trumps verkiezingsbelofte een eind te maken aan Obamacare.

McCain herhaalde zijn stellingname. "Ik kan het voorstel Graham-Cassidy niet met een goed geweten steunen. Ik denk dat we er beter aan doen samen te werken, Republikeinen en Democraten. Dat hebben we nog niet echt geprobeerd". De veteraan torpedeerde met Collins en Murkowski in juli al het voorstel fractievoorzitter Mitch McConnell. Graham zei te zullen vechten voor zijn plan.

Obamacare afschaffen lijkt te mislukken
Obamacare afschaffen lijkt te mislukken (Foto: ANP)

MMA-vechter valt bijna flauw tijdens weging na extreem gewichtsverlies

De Japanner Mizuto Hirota mag vannacht niet meedoen tijdens UFC Fight Night 117, nadat de 36-jarige MMA-veteraan tijdens de officiële weging een zeer verontrustende indruk maakte.

Hirota kwam ten eerste zwalkend vanachter de coulissen vandaan en strompelde versuft naar de weegschaal. Die leek enorm hoog voor de Japanner, maar uiteindelijk stond hij stil genoeg voor een juiste meting. De blijkbaar zwaar bevallen afvalrace, in aanloop naar dit gala, bleek niet succesvol; de afgetrainde Hirota was toch nog vijf pond te zwaar en zou hierdoor een flink percentage van zijn prijzengeld aan zijn tegenstander moeten afstaan wilde hij alsnog toestemming krijgen om te vechten.

Hirota sloeg bijna letterlijk stijl achterover toen hij zijn eigen gewicht zag en werd gelukkig opgevangen door een, vermoedelijke, tweeling die vlakbij de weegschaal stond, waarna Hirota snel naar de kleedkamer werd geleid.

Het medisch team van de UFC had echter voldoende gezien en besloot verstandig genoeg de Japanner van het programma te schrappen. 'Vanwege zorgen om de gezondheid van Hirota kan het vedergewichtgevecht tussen Hirota en Rosa tijdens UFC Fight Night 117 niet doorgaan', aldus een officiële verklaring van de UFC.

Tegenstander Charles Rosa zou, in geval Hirota wel mocht vechten, dertig procent van het prijzengeld van de Japanner krijgen. Mogelijk krijgt hij wel z'n vooraf afgesproken salaris, aangezien hij wel onder het streefgewicht geraakte en klaar was om te vechten. Hirota had al vijfmaal eerder voor de UFC gevochten en had nog nooit zijn gewicht gemist. Een reden voor het ditmaal niet halen van het streefgewicht werd niet gegeven.

Dit is niet de eerste keer dat een vechter in de problemen komt na excessief afvallen. In maart van dit jaar stierf de 20-jarige Schot Jordan Coe tijdens het afvallen. De professionele muay thaibokser werd door de politie op straat gevonden. Coe was dik aangekleed en hij probeerde tot aan zijn dood nog drie kilo af te vallen. Als doodsoorzaak werd extreme uitdroging vastgesteld.

In 2015 werd de vechtsportwereld opgeschud door de dood van MMA-vechter Yang Jian Bing die uitkwam voor de populaire organisatie ONE Championship. Ook hij stierf door gevolgen van extreme uitdroging, een beproefd recept om snel af te vallen.

De UFC onderkent het gevaar van extreem gewichtsverlies en heeft inmiddels de regelgeving aangescherpt. Gevolg hiervan is dat meer vechters hun streefgewicht niet halen, prijzengeld moeten afstaan en gedwongen worden om in het vervolg een gewichtsklasse hoger te vechten. Helaas zijn andere, kleinere, organisaties nog niet zo ver en blijven vechters een zo laag mogelijk gewicht nastreven voor hun gevechten. Met alle mogelijke gevolgen van dien.


Een kijkje in hoe een MMA-vechter zijn streefgewicht probeert te halen (Bron: Youtube)

'Olympisch kampioene' wéér betrapt en nu levenslang geschorst

Atlete Asli Cakir Alptekin heeft het nu wel heel erg bont gemaakt. De Turkse is voor de derde keer betrapt op het gebruik van verboden middelen en mag het nu echt voor gezien houden: ze heeft eindelijk een levenslange schorsing te pakken.

Alptekin werd als juniore in 2004 voor het eerst betrapt op doping en mocht in 2006 weer meedoen. Als steeplechaseloopster was ze allesbehalve een wereldtopper of zelfs een subtopper, maar na de overstap naar de 1500 meter begon ze plotseling te vliegen. In 2011 was er goud op de Universiade, een jaar later liet ze de Europese titel volgen door olympisch goud in Londen.

Niet geheel verrassend bleek in 2015 dat Alptekin ook in Londen haar handen niet van het verboden spul af kon houden en dus begon een slepende zaak. Het uiteindelijke gevolg: acht jaar schorsing, teruggebracht naar vier jaar en ingaande in 2013, en het kwijtraken van al haar resultaten vanaf juli 2010, inclusief haar olympische gouden medaille.

In januari van dit jaar mocht Alptekin weer meedoen en dat liet ze zich geen twee keer zeggen: schijnbaar werd het potje verboden middelen er gelijk weer bij gepakt en nog voor ze weer eens een officiële wedstrijd liep was de Turkse weer betrapt. Nog een terugkeer zit er dus niet meer in, ze is nu definitief klaar en doet niet meer mee.

Formatie in laatste fase

De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw kabinet zitten in de laatste fase. "We zitten in de laatste rondes", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Hij kan nog niet zeggen of het volgende week rond is. "Ik weet het echt niet. We leven een beetje bij de dag nog, maar we zien wel licht aan het einde van de tunnel", aldus Segers na afloop van het overleg vrijdag. Volgens hem moeten hij en de andere onderhandelaars voordat er een akkoord is nog een keer door alle teksten en onderwerpen heen. Ook de financiën moeten nog een keer worden bekeken.

CDA-leider Sybrand Buma liet vrijdag weten dat "het nu echt wel opschiet, maar we moeten helaas nog even door". VVD'er Mark Rutte zei geen idee te hebben wanneer de formatie is afgerond en er een regeerakkoord op tafel ligt.

Formatie in laatste fase
Formatie in laatste fase (Foto: ANP)

Vrouwen plassen over vonnis in Amsterdam

Zo'n tien jonge vrouwen hebben vrijdagavond gedemonstreerd door in hartje Amsterdam op straat te plassen. Ze urineerden onder muzikale begeleiding van een sambaband over het uitgeprinte vonnis van de rechter die maandag besloot dat de politie een andere vrouw terecht heeft beboet voor wildplassen. De zaak heeft veel discussie losgemaakt over een tekort aan openbare toiletten voor vrouwen.

"Nood breekt wet", vinden de demonstranten. Op gele ballonnen die ze hadden meegenomen stond 'De laatste druppel'. Agenten keken van een afstandje toe tijdens het protestplasje voor de 'plaskrul' op het Kleine Gartmanplantsoen, bij het Leidseplein, maar grepen niet in.

Een plaskrul is een Amsterdams urinoir met een open onderkant. De rechter had geopperd dat Geerte Piening (23) daar gebruik van had kunnen maken. "47 jaar nadat de Dolle Mina's aan de kaak hadden gesteld dat vrouwen ook willen plassen, is er een rechter die beweert dat vrouwen in zo'n urinoir kunnen plassen", stellen de activisten.

De vrouwen hadden zich op de actie voorbereid door water of bier te drinken.

Vrouwen plassen over vonnis in Amsterdam
Vrouwen plassen over vonnis in Amsterdam (Foto: ANP)

Nieuwe Miss Turkije 2017 na tweet titel kwijt

Een dag na haar verkiezing tot Miss Turkije 2017 is de nieuwe schoonheidskoningin Itir Esen haar titel ontnomen na een tweet over de poging tot staatsgreep in Turkije.

Het organiserend comité noemde de controversiële tweet onaanvaardbaar en onverenigbaar met het doel om het beeld van Turkije in de wereld te bevorderen.

Volgens de krant 'Sözcü' had Esen precies een jaar na de couppoging geschreven: "Ik heb deze ochtend mijn periode gehad, om de martelarendag van 15 juli te vieren. Ik vier de dag door te bloeden voor onze martelaren."

De organisatie liet vrijdag weten na een grondig onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat het Twitter-bericht daadwerkelijk afkomstig is van de 18-jarige Esen. De bij de Miss-verkiezing tweede geplaatste Asli Sümen is nu de titel toegekend.

Bij de poging tot staatsgreep tegen president Recep Tayyip Erdogan zijn op 15 juli 2016 volgens officiële cijfers ongeveer 250 mensen gedood in Turkije.

Nieuwe Miss Turkije 2017 na tweet titel kwijt
Nieuwe Miss Turkije 2017 na tweet titel kwijt (Foto: BuzzO)

Luiten gedeeld vierde na tweede dag Portugal Masters

Joost Luiten staat na de tweede op de Portugal Masters op een gedeelde vierde plaats. De Nederlandse golfer liep een ronde van 68 (-3), waarmee hij twee slagen achter staat op de leider Nino Bertasio.

Luiten stond na donderdag samen met George Coetzee aan de leiding van de eerste dag. Ook op de tweede dag begon de Nederlander goed met een birdie op hole 2 en 4. Later zou hij ook een birdie maken op hole 9 en 10, maar moest op hole 14 een slag inleveren, nadat hij de bal in het water sloeg.

Nino Bertasio gaat na twee dagen aan de leiding. Hij noteerde, net zoals donderdag, een ronde van 65. Daarmee heeft de Italiaan een slag voorsprong op het duo Marc Warren en Lucas Bjerregaard. Luiten staat samen met Jason Scrivener daar weer een slag achter.

Na 64 jaar mogelijk weer autosport in Zwitserland

Na meer dan zestig jaar staat komend jaar eindelijk weer een autosportrace in Zwitserland op de kalender. Races waren in dat land verboden sinds de 24 Uur van Le Mans in 1955, toen Pierre Levegh met zijn Mercedes het publiek in vloog, wat leidde tot 84 doden - inclusief de coureur. Sinds 2015 is racen met elektrische auto's echter toegestaan in het Alpenland en dus strijkt de Formule E in juni volgend jaar neer in Zürich.

Dat is althans de bedoeling en dat werd door de Formule E al bekendgemaakt, maar in Zürich is men er nog helemaal niet zo zeker van. De organisatoren hadden laten weten dat de stadsraad akkoord was, maar een woordvoerder van die stadsraad liet weten dat dat het geval nog niet is. "In de komende weken zal de raad erover discussiëren", aldus de woordvoerder. De raad zou overigens wel positief tegenover de plannen staan, maar een beslissing is er dus nog niet.

Zürich is overigens niet de enige nieuwe stad op de kalender voor het nieuwe Formule E-seizoen. Ook Santiago de Chile, Rome en São Paulo krijgen een race. Op 2 en 3 december begint het seizoen met races in Hong Kong, eind juli sluit een double header in Montréal het seizoen af. De volledige kalender is hier te vinden.

Spirit Bombs maken op Switch met Dragon Ball Xenoverse 2

Vandaag is Dragon Ball Xenoverse 2 uitgekomen op Nintendo Switch. Om dat te vieren heeft uitgever Bandai Namco een nieuwe trailer online gezet.

Deze versie van Dragon Ball Xenoverse 2 heeft ook nieuwe functies die mogelijkheden van de Switch benutten. Tijdens het vechten kun je gebruikmaken van de motion-controllers. Je kunt bijvoorbeeld een Kamehameha of Spirit Bomb maken met de bijbehorende beweging. Hopelijk ga je sneller dan Goku in die afleveringen. Het spel ondersteunt nu tot zes spelers in lokale multiplayermodus om bijvoorbeeld samen de Great Ape te verslaan, als iedereen zijn eigen Switch meeneemt. Heb je maar een Switch, dan kun je een van de Joy-Cons aan iemand geven om tegen elkaar te vechten. Een andere aardigheid is dat de verhaalmodus van Dragon Ball Xenoverse 1 gratis te downloaden is voor Nintendo Switch.

Bandai Namco heeft meteen voor alle platformen nieuwe DLC en gratis content aangekondigd voor de herfst. Zamasu komt er als nieuwe meester bij, terwijl Dabra en Majin Buu speelbare personages zijn. Deze content hoort niet bij de huidige seizoenspas, maar de uitgever zal pas later meer details geven over prijzen en meer content.

Dragon Ball Xenoverse 2 is uit op Nintendo Switch, PlayStation 4, XBox One en pc.

Volleybalsters beginnen met zege op EK

De Nederlandse volleybalsters zijn goed begonnen aan het EK volleybal in Azerbeidzjan. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison was in Ganja met 3-1 te sterk voor België: (23-25, 25-12, 25-21, 25-14).

De eerste set verliep moeizaam voor Oranje. De ploeg kwam met 16-11 achter in de eerste set. Nederland zou nog wel terugkomen in de set en zelf met 22-21 voorkomen, maar daarna was het weer de beurt aan België en zouden de set met 25-23 winnen.

In de andere sets was Oranje veel te sterk voor de Belgische dames. In set drie leek Nederland ook snel onderweg naar setwinst. Bij 24-17 had Oranje het eerste setpunt, maar België zou nog terugkomen tot 24-21, maar daarna maakte Nicole Koolhaas het af. In set vier pakte Nederland makkelijk de set met 25-14 en wonnen ze de wedstrijd met 3-1.

Morgen komt Nederland weer in actie. Dan moeten de volleybalsters tegen Servie, die ook hun eerste wedstrijd wonnen en daarmee aan de leiding gaan in de poule. De wedstrijd is te zien op de livestream van de NOS en begint om 18.00.

Meer eilanduitdagingen en surfen in Pokémon Ultra Sun en Moon

The Pokémon Company International en Nintendo hebben meer details bekendgemaakt over Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon.

In Pokémon Sun en Pokémon Moon konden Trainers deelnemen aan de Eilanduitdaging. In Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon zien we de Eilanduitdaging terug, maar deze keer is een aantal uitdagingen anders en er is een nieuwe extra Proef. Naarmate de spelers zich door de Eilanduitdaging heen werken krijgen ze te maken met problemen met de Legendarische Pokémon Necrozma. Trainers gaan geheimzinnige mensen en Pokémon ontmoeten terwijl ze getuige zijn van de nieuwe gevaren die de regio Alola bedreigen.

Er vallen meer dan 400 Pokémon te ontdekken in Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon. Veel ervan waren niet aanwezig in Pokémon Sun en Pokémon Moon. De verschijning van een aantal van deze Pokémon is afhankelijk van de versie van het spel. In hetzelfde veld met hoog gras waarin Houndoom verschijnt in Ultra Sun, verschijnt Manectric in Ultra Moon.

In de regio Alola kun je in veel gebieden op Pokémon rijden en kunnen ze je verder helpen op je reis. In de Ultra-games kun je nu met Mantine de golven van de grote oceaan trotseren dankzij de nieuwe beweging Mantine Surf. Mantine Surf is niet zomaar een manier om tussen de eilanden van Alola terecht te komen. Het is een sport op zichzelf, waarin Trainers strijden om de hoogste score door een aantal extreme bewegingen uit de kast te halen.

In de games is er de Alola-fotoclub bijgekomen. Trainers kunnen nu samen met hun Pokémon foto's maken en achtergronden, camerahoeken, trainerskostuums, houdingen en nog veel meer kiezen om foto's te maken. Na de opnames kunnen de spelers de foto's versieren met lijsten en meer dan honderd verschillende stickers om hun perfecte foto te creëren. Deze foto's kunnen daarna worden gedeeld met andere spelers door middel van de communicatiefuncties van de Nintendo 3DS-systemen. Wanneer spelers foto's maken met hun Pokémon, gaan hun Pokémon zich nog meer aan hen hechten.

Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon zijn uit op 17 november 2017. De games zijn ook geschikt voor gebruik met de Pokémon Global Link, een gekoppelde website waarmee gebruikers verbinding kunnen maken met andere spelers van over de hele wereld door gebruik te maken van opgeslagen gegevens en spelgegevens van hun Pokémon-videogames.

Nieuwe carrière voor kickbokser Saki begint vannacht

Ruim twee jaar heeft Gökhan Saki niet gevochten voor kickboksorganisatie Glory. Ontevreden over het geboden salaris vond de Turkse Nederlander, nota bene regerend kampioen in de lichtzwaargewichtklasse, het onzinnig om zijn gezondheid nog verder op het spel te zetten en verhuisde hij naar Dubai. Opeens is Saki toch weer terug. Niet bij Glory, maar verrassend genoeg bij de UFC. De 33-jarige Schiedammer wil nog een aantal jaren flink knallen, maar dan in het MMA.


UFC Fight Night 117 promo (Bron: Youtube)

Zaterdag zal Saki debuteren in de koningsklasse van het MMA tijdens UFC Fight Night 117 in Japan. Dus niet al afgelopen september in thuisstad Rotterdam, maar in het verre Japan waar Saki door zijn kickbokscarrière enorm populair is en waar hij jarenlang in stijf uitverkochte stadions keiharde gevechten heeft uitgevochten tegen legendes als Remy Bonjasky, Sem Schilt en Alistair Overeem.

In de UFC start Saki in zijn vertrouwde gewichtsklasse, het lichtzwaargewicht, tegen de Braziliaan Henrique da Silva. Da Silva heeft vijf partijen gevochten bij de UFC en heeft zijn laatste drie gevechten verloren. Lijkt een makkie voor de keiharde Saki, maar de schijn kan bedriegen. Saki doet al sinds zijn elfde aan kickboksen en zal merken dat MMA een totaal andere sport is, al lijken beide sporten op elkaar. Voor de buitenwereld draaien beide sporten om elkaar de hersens in te beuken en het liefst zo snel mogelijk.

Klopt enigszins...echter, bij MMA is het grondgevecht ook nog enorm belangrijk en dat is iets waar Saki enorm onervaren in is en Da Silva veel beter in bedreven is. Veel zal dus afhangen van de verdedigende kwaliteiten van Saki. 


Gökhan Saki (Foto: Getty Images/Jeff Bottari)

Hoewel dit toneel een stuk groter is dan hij gewend was bij Glory, lijkt de The Rebel niet onder de indruk van de ambiance en zijn tegenstander. 'Hij zegt dat hij me knock out wil slaan. Wil hij dat echt?! Ik hoop het. Ik hoop dat hij de ballen heeft om het staande gevecht met me aan te gaan, maar ik denk dat hij die niet heeft. Het is allemaal blah-blah-blah, om te proberen mij op het verkeerde been te zetten.'

Saki heeft zich goed voorbereid op het worstel- en jiu-jitsu aspect van MMA. 'Ik heb getraind met Alexander Gustafsson en diverse Turkse topworstelaars.' Gustafsson is een concurrent voor Saki in het lichtzwaargewicht en de Zweed mocht al eens voor de titel tegen toemalig regerend kampioen Jon Jones vechten, een controversieel gevecht waarbij vele toeschouwers de Zweed als winnaar aanwezen, maar waar de zwaar aageslagen Jones toch met de winst het ziekenhuis in werd gereden.

'Het grote verschil tussen MMA en kickboksen is voornamelijk de afstand tot elkaar en het verschil in type aanvallen. Ik ben gewend om me aan te passen aan de tegenstander, ik heb tegen grote zwaargewichten gevochten. Die ervaring neem ik nu mee in mijn voorbereiding, ik ben een vechter die altijd met zijn verstand gevochten heeft en daar heb ik nu profijt van. Ik ga die octagon in en wat hij doet maakt me niet uit, ik volg mijn eigen plan en doe waar ik goed in ben.'


Voorbereiding Saki (Bron: Youtube)

Saki heeft in het verleden één MMA-gevecht gedraaid en kansloos verloren, maar zorgen maken doet de Turk zich daarover niet. 'Dat gevecht was jaren geleden, ik nam dat helemaal niet serieus. Ik ging met vrienden tot vier uur 's nachts nog stappen en toen belde m'n manager of ik in Liverpool wilde vechten. Vier uur later zat ik in het vliegtuig, want ik was achttien en wilde wel knokken ja. Na de landing hoorde ik pas dat het een MMA-gevecht zou zijn en ik wist nog helemaal niet wat dat was. De sport was nog onbekend in Nederland. Zonder te trainen vocht ik tegen een toch wel goede vechter die nadien tegen grote vechters zou staan.'

Saki vecht in het hoofdprogramma van UFC Fight Night 117 en de avond is gevuld met prima gevechten. Uitsmijter van de avond is het gevecht tussen voormalig Pride-vechter Yushin Okami en de imposante Ovince Saint Preux. Een technisch gevecht tussen twee keiharde dames, Andrade tegen Gadelha, en de Aziaten Takanori Gomi en Don Hyun-kim zullen het altijd overenthousiaste Japanse publiek gek maken tijdens de terugkeer van de UFC naar de bakermat van de vechtsport, Japan.

Overig programma
Yushin Okami vs. Ovince Saint Preux
Jessica Andrade vs. Claudia Gadelha
Takanori Gomi vs. Dong Hyun Kim
Rolando Dy vs. Teruto Ishihara
Jussier Formiga vs. Ulka Sasaki
Alex Morono vs. Keita Nakamura
Chan-Mi Jeon vs. Syrui Kondo
Shinsho Anzai vs. Luke Jumeau
Daichi Abe vs. Hyun Gyu Lim

UFC Fight Night 117 wordt gehouden op zaterdag 23 september in de Saitama Super Arena in Saitama, Japan. Fox Sports zal dit evenement live uitzenden op betaalkanaal twee met Nederlands commentaar en kanaal zes met origineel Amerikaans commentaar. De uitzending begint op zaterdagochtend 4:00 uur.

Laatste deel voor Atelier Mysterious-trilogie bevestigd voor Europa

Uitgever Koei Tecmo heeft vandaag bevestigd dat Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings naar Europa komt. Het spel komt begin 2018 uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

Het laatste deel uit de Mysterious-trilogie volgt Atelier Sophie: The Alchemist and the Mysterious Book en Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey op. Het verhaal gaat dit keer over een tweeling: de nogal op haarzelf zijnde Lydie Marlen en de juist excentrieke en zorgeloze Suelle Marlen. Beiden werken ze in het atelier van hun vader, maar omdat ze compleet onervaren zijn in alchemie zien ze eigenlijk nooit klanten. Bij een schoonmaak van hun werkplaats komen ze een mysterieus schilderij tegen. Ze komen er te dichtbij en ze worden in de wereld op het schilderij terecht. Ze vinden er allerlei zeldzame materialen, perfect om hun scheikunde flink te boosten. Dit maakt dat ze een nieuw doel hebben: de beste alchemie-winkel in hun eigen wereld worden.

'Tivoli is racistisch en viert genocide'

Het poppodium TivoliVredenburg in Utrecht is racistich volgens actiegroep De Grauwe Eeuw en daarom moet de gemeente Utrecht onmiddellijk de subsidiekraan dichtdraaien. De reden is dat het poppodium afgelopen juli een kinderfeestje organiseerde waarbij kinderen als cowboy of indiaan verkleed mochten komen. 

En dat kan absoluut niet door de beugel volgens De Grauwe Eeuw, die vindt dat een cowboy- en indianenfeest gelijk staat aan een nazi- en jodenfeest. Op Facebook halen ze ook dan fel uit naar het voormalig krakerscollectief: "Wij zullen druk leggen op de Gemeente Utrecht om de subsidiekraan dicht te draaien, zodat de inwoners van Utrecht niet betalen voor deze racistische organisatie. Wij zullen ook alle artiesten, financiers en partners van TivoliVredenburg onder druk zetten om hun samenwerking te stoppen."

Volgens een persbericht van de actiegroep vierde TivoliVredenburg met het bewuste kinderfestival de genocide op inheemse Amerikanen: "De verentooi is een spiritueel symbool voor indigenous volken en het zomaar dragen van dit symbool doet afbreuk aan de culturen van volken die al sinds 1492 slachtoffer zijn van de grootste genocide ooit, deze vorm van racisme noemt men cultural appropriation." 

De groep eist dan ook publiekelijke erkenning van het racisme en tevens "dat TivoliVredenburg het grote podium waarover zij beschikt zal inzetten voor educatie over racistische stereotyperingen en de koloniale geschiedenis van het Amerikaanse continent, een geschiedenis waarin Nederlanders een grote rol speelden en die minstens 100 miljoen oorspronkelijke bewoners van dit continent het leven kostte."

In een aanvullende verklaring in het persbericht stipt de actiegroep nog even fijntjes de relatie tussen de genocide op de inheemse Amerikanen en Hitler aan: " Het is echter algemene kennis dat Hitler veel van dezelfde methoden van genocide gebruikte dan de V.S. op de oorspronkelijke bewoners van het continent Amerika. Zo deden beide partijen aan geboortebeperking van hun slachtoffers, beide partijen zagen hun slachtoffers als inferieur ras en Hitler liet zich voor zijn concentratiekampen inspireren door de V.S. reservaten voor American Indians. Ook de dodenmars heeft Hitler afgekeken van de V.S. die o.a. de Trail of tears gebruikte voor de dood op duizenden Cherokee."

Formule 1 krijgt strengere motorenregels

De Formule 1 krijgt voor 2018 strengere regels op motorengebied, zo heeft de World Motorsport Council van autosportfederatie FIA besloten. Hierdoor zal het aantal gridstraffen volgend jaar mogelijk flink toe gaan nemen.

Van de zes motoronderdelen (verbrandingsmotor, turbo, MGU-H, MGU-K, energieopslag en boordcomputer ECU) mogen dit jaar van ieder maximaal vier gebruikt worden voordat er straf volgt. Volgend jaar wordt om kosten te besparen dit aantal teruggebracht. Van de verbrandingsmotor, turbo en MGU-H zijn per coureur per jaar drie exemplaren beschikbaar. Van de MGU-K, energieopslag en boordcomputer ECU zijn dit er maar twee.

De bedoeling is om de kosten in de sport terug te dringen. Door minder exemplaren toe te laten zullen de onderdelen langer mee moeten gaan. Daarnaast wordt gepoogd het aantal updates dat fabrikanten mee kunnen brengen terug te dringen.

Verder zijn de eisen die gesteld worden aan de halo bekendgemaakt. Volgend jaar wordt deze vorm van cockpitbescherming verplicht, waardoor de hoofden van de coureurs beter beschermd moeten worden.

Tot slot zijn de regels op het gebied van demonstraties versoepeld. In plaats van Formule 1-auto's die enkele jaren oud zijn mogen er nu ook gloednieuwe bolides ingezet worden. Verder moet het aantal demonstraties verder omhoog gaan om zo meer fans te kunnen laten genieten van de F1.

Ter Mors en Hoogerwerf in shorttrackselectie, Van der Wart blijft thuis

De KNSB heeft de selecties bekendgemaakt voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden shorttrack in aanloop naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. De wereldbekerwedstrijden zijn dit seizoen extra belangrijk, want het zijn ook kwalificatiewedstrijden voor de Spelen. 

Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Suzanne Schulting waren al zeker van deelname aan de wereldbekerwedstrijden. De andere plaatsen gaan naar Dylan Hoogerwerf, Adwin Snellink, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Marijn Wiersma. Zij vergaarden die startbewijzen vandaag tijdens een selectiewedstrijd in Thialf. Ter Mors en Hoogerwerf wonnen de vrijdagmorgen de selectiewedstrijd. 

Vaste waarde van voorheen Freek van der Wart greep in Thialf naast de prijzen en is daardoor niet geselecteerd. In maart 2016 reed hij voor het laatst een wedstrijd. Daarna diende de ene na de blessure zich aan. Als geen ander zint Van der Wart op revanche. "Hetgeen wat ik nog mis in mijn carrière is een olympische medaille." De Olympische Spelen van Korea lijken daarvoor de laatste kans. 

In de wereldbekers staan zowel individuele startbewijzen als plaatsing met de achtervolgingsploeg op het spel. De eerste wereldbeker is volgende week in Budapest. Een week erop is de tweede wedstrijd in Dordrecht. De twee andere wereldbekers zijn een maand later in Dordrecht. Op basis van een speciale formule wordt vervolgens bepaald hoeveel rijders elk land naar Pyeongchang mag afvaardigen.

WorldTour-kalender ongewijzigd

De UCI heeft donderdag de kalender bekendgemaakt voor het volgende seizoen. Daarbij zijn wijzigen in de WorldTour. De 37 wedstrijden die dit jaar op de kalender staan van de hoogste wedstrijddivisie, staan ook volgend jaar op het programma. De WorldTour zal op 16 januari beginnen met de Tour Down Under en eindigt op 21 oktober met de Tour of Guangxi.

Er zijn wel een paar kleine wijzigen in de WorldTour. Waar voorheen Dwars door Vlaanderen voor Gent-Wevelgem werd gereden zal het nu plaatsvinden na Gent-Wevelgem.

De Tour de France zal een week later plaats vinden, waardoor de laatste dag samenvalt met de Prudential RideLondon-Surrey Classic. De Clásica Ciclista San Sebastian schuift ook een weekje op waardoor de Baskische klassieker samenvalt met de Ronde van Polen.

WorldTour-kalender 2018
16-21 januari: Santos Tour Down Under
28 januari: Cadel Evans Great Ocean Road Race
21-25 februari: Abu Dhabi Tour
24 februari: Omloop Het Nieuwsblad
3 februari:: Strade Bianche
4-11 maart: Paris-Nice
7-13 maart: Tirreno-Adriatico
17 maart: Milan-San Remo
19-25 maart: Volta Ciclista a Catalunya
23 maart: Record Bank E3 Harelbeke
25 maart: Gent-Wevelgem
28 maart: Dwars Door Vlaanderen
1 april: Ronde van Vlaanderen
2-7 april: Vuelta al País Vasco
8 april: Paris-Roubaix
15 april: Amstel Gold Race
18 april: La Flèche Wallonne
22 april: Liège-Bastogne-Liège
24-29 april: Tour de Romandie
1 mei: Eschborn-Frankfurt
5-27 mei: Giro d’Italia
13-19 mei: Amgen Tour of California
3-10 juni: Critérium du Dauphiné
9-17 juni: Tour de Suisse
7-29 juli: Tour de France
29 juli: Prudential RideLondon-Surrey Classic
4 augustus: Clásica Ciclista San Sebastian
4-10 augustus: Tour de Pologne
13-19 augustus: BinckBank Tour
19 augustus: Cyclassics Hamburg
25 augustus-16 september: Vuelta a España
26 augustus: Bretagne Classic – Ouest-France
7 september: Grand Prix Cycliste de Québec
9 september: Grand Prix Cycliste de Montréal
9-14 oktober: Presidential Cycling Tour of Turkey
13 oktober: Il Lombardia
16-21 oktober: Tour of Guangxi

FIA wil nieuw Formule 3-kampioenschap opzetten

Autosportfederatie FIA wil de Formule 3 een boost geven, zodat deze beter past in de structuur voor coureurs richting de Formule 1. Na het opzetten van de Formule 4 en het hernoemen van de GP2 Series naar Formule 2 is nu de F3 aan de beurt.

In de huidige situatie bestaat er een GP3 Series, is er een Europese Formule 3 en zijn er diverse regionale series die de naam Formule 3 dragen. Het lijkt erop dat de FIA vanaf 2019 diverse series samen wil voegen tot het FIA F3 International Championship.

Het is de bedoeling dat de nieuwe Formule 3 gaat bestaan uit 24 auto's die gerund worden door acht teams die ieder drie bolides leveren. Het chassis zal volledig nieuw zijn en voldoen aan de nieuwste veiligheidsstandaarden. Alle coureurs krijgen de beschikking over een motor van dezelfde fabrikant die er ongeveer 350 pk in moet gaan stoppen. In totaal zullen er negen of tien raceweekenden zijn waarbij per weekend twee wedstrijden gepland staan.

Tussen de Internationale Formule 3 en Formule 4 worden regionale series gehangen. Hierbij worden meerdere chassis en motoren gehomologeerd. De krachtbron zal tussen de 220 en 240 pk moeten gaan leveren, mogelijk met turbo. Per kampioenschap zal waarschijnlijk één chassistype en één motortype toelaten worden.

Mannen met baarden niet welkom bij Belgische wielerploeg

Renners die een contract tekenen bij de wielerploeg Sport Vlaanderen-Baloise mogen geen baard hebben. Indien renners hun baard niet willen scheren dan moeten ze een andere ploeg zoeken.

Ploegleider Walter Planckaert: "Ik doe dat voor de elegantie van het wielrennen. Wij zijn coureurs, geen motorcrossers of rugbyspelers. Niets tegen motorcross, maar een renner met een baard past niet. Snot en etensresten in de baard van een coureur, dat is vies."

Planckaert kan wel leven met eendagsbaarden zoals bij Philippe Gilbert en Greg van Avermaet maar een baard zoals de Duitser Simon Geschke vindt hij niet toelaatbaar.

Songfestivalwinnaar wacht op harttransplantatie

Salvador Sobral, de Portugese zanger die in mei het Eurovisie Songfestival won, ligt met serieuze hartproblemen in het ziekenhuis. Volgens Portugese media heeft de 27-jarige zanger een nieuw hart nodig en ligt hij in afwachting van een harttransplantatie op de intensive care.

Salvador zou aan de beademing liggen. Slechts een handjevol naasten mag de zanger bezoeken.  De Portugees, wiens hartproblemen tijdens het Songfestival in Oekraïne al duidelijk waren, gaf begin deze maand al aan dat het slechter met hem ging.

Op 5 september plaatste Salvador een video op YouTube waarin hij uitlegde dat hij zijn carrière op een laag pitje moest zetten vanwege gezondheidsproblemen. Op 8 september stond hij voorlopig voor het laatst op het podium.

Simon bloedend in nieuwste vlog

Simon Keizer ligt voor de tweede keer in korte tijd in de kreukels. De Volendammer plaatste vrijdag zijn vlog waarin hij met een gat in zijn hoofd is te zien.

"Weet je wat ik iedereen zou afraden? Om met je hoofd tegen de achterklep van je auto op te lopen, dan krijg je deze shit", zegt Simon tegen de kijkers terwijl het bloed over zijn voorhoofd stroomt. "Los van dat het pijn doet, weet je, het ziet er gewoon niet uit."

Vorige maand liet Simon, die sinds april vlogt, in een van zijn wekelijkse video's weten dat hij zijn knieschijf had gebroken. De zanger struikelde bij zijn woning en viel op zijn knie.

De afgelopen weken ging Simon met een spalk rond zijn been door het leven, die mag er sinds kort af en toe af. "De spalk mag er niet helemaal af", zegt Simon in zijn meest recente vlog. "Binnenshuis mag hij eraf, buitenshuis moet hij voor de zekerheid toch nog even om blijven. Maar goed, hier ben ik al heel blij mee."


Mollema: "Ik denk dat we geen enkele uitgesproken favoriet hebben"

"Ik denk dat we geen enkele uitgesproken favoriet hebben", aldus Bauke Mollema over de selectie van over de negenkoppige Nederlandse selectie voor de wegwedstrijd van het WK wielrennen van zondag.

Mollema liet zien dat hij een goede vorm te pakken heeft. De Nederlander van Trek-Segafredo werd twee weken geleden vijfde in Grand Prix Cycliste de Montréal, een wedstrijd die meetelt voor de WorldTour.

"Het is geen parcours voor klimmers, maar ook niet voor sprinters", zegt de Nederlander over het parcours van zondag in Bergen. "Ik hoop dat er twee ronden voor het einde een groepje weg rijdt. Als ik de vorm heb, moet ik daarbij zitten. Als team moeten wij erin vliegen. Wij moeten zeker niet afwachtend koersen.”

Naast Mollema bestaat de selectie uit Lars Boom, Tom Dumoulin, Jos van Emden, Koen de Kort, Sebastian Langeveld, Wout Poels, Danny van Poppel en Niki Terpstra.

Degenkolb opgenomen in ziekenhuis

John Degenkolb is opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt zijn team Trek-Segafredo. De Duitser gaf vorige week op in de Ronde van Denemarken en melde zich ook af voor het WK wielrennen in Bergen.

In de laatste wedstrijden sukkelde John onder meer met ademhalingsproblemen. Zijn situatie verbeterde niet, dus beslisten we dat hij meer onderzoeken moest ondergaan. John voelt zich relatief goed, maar hij is gehospitaliseerd tot we de resultaten van het onderzoek krijgen. Daarna zullen we meer informatie hebben", zo gaf ploegdokter Jens Hindler aan op de website van Trek-Segafredo.

Verdachte aanslag Londen voor de rechter

De Britse autoriteiten hebben een achttienjarige verdachte van de bomaanslag in de Londense metro in staat van beschuldiging gesteld. Ahmed Hassan moet vrijdagmiddag voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

De Britse politie arresteerde de tiener volgens The Guardian afgelopen zaterdag in Dover. Een dag eerder was een bom afgegaan in een Londense metrotrein, met dertig gewonden tot gevolg. Het explosief ging slechts gedeeltelijk af, maar was volgens de Londense politiechef Cressida Dick wel degelijk "erg, erg gevaarlijk".

Verdachte aanslag Londen voor de rechter
Verdachte aanslag Londen voor de rechter (Foto: ANP)

DENK wil onderzoek naar Aboutaleb

DENK wil dat de gemeenteraad van Rotterdam een extern onderzoek laat doen naar burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn houding ten opzichte van de Turks-Nederlandse gemeenschap. De politieke partij reageert daarmee op een uitnodiging van Aboutaleb aan Turks-Nederlandse Rotterdammers om zondag in gesprek te gaan.

Volgens DENK is er veel kritiek op de uitnodiging. Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk zegt die gevoelens te begrijpen. "Het gedrag en de besluitvorming van Aboutaleb zijn de afgelopen tijd te vaak in strijd geweest met onze democratische waarden. In veel gevallen hanteert de burgemeester de dubbele maat".

DENK stelt dat Aboutaleb verantwoordelijk is voor "disproportioneel politiegeweld" tegen demonstranten tijdens de rellen in Rotterdam die uitbraken toen een Turkse minister het consulaat in de stad niet mocht betreden, tijdens de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

DENK wil onderzoek naar Aboutaleb
DENK wil onderzoek naar Aboutaleb (Foto: ANP)

Fors meer boetes voor bellen tijdens rijden

Het aantal boetes voor niet-handsfree bellen achter het stuur is fors toegenomen. In de maanden mei tot en met augustus is hier bijna 26.300 keer een bon voor uitgeschreven, tegen een kleine 21.000 keer in dezelfde periode vorig jaar. De stijging komt doordat de politie scherper let op bellen tijdens het rijden, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Uit de cijfers van Veiligheid en Justitie, Openbaar Ministerie, politie en het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt dat in de vier maanden in totaal ruim 3,41 miljoen verkeersovertredingen zijn geconstateerd. Dat wijkt niet veel af van dezelfde periode vorig jaar toen dit aantal 3,39 miljoen was. Het merendeel betrof overschrijding van de maximumsnelheid: 2,93 miljoen.

Ook het niet dragen van een gordel (van 12.900 naar 14.200) of helm (van 4000 naar 4200) is vergeleken met vorig jaar vaker beboet, net als fietsen zonder licht (van 1900 naar 2900). Het negeren van verkeerslichten is juist minder bestraft (van 110.500 naar 105.700).

Het aantal verkeersovertreders met een buitenlands kenteken dat een boete op de mat heeft gekregen neemt toe: ruim 421.500 tegen een kleine 373.500 vorig jaar. Bij Duitsers en Belgen is dit het vaakst gebeurd. Polen komen op de derde plek.

Fors meer boetes voor bellen tijdens rijden
Fors meer boetes voor bellen tijdens rijden (Foto: ANP)

'Haal leerlingen Sint-Maarten niet hierheen'

Sint-Maartense scholieren kunnen beter niet in Nederland worden opgevangen. Het aanbod van een school in Meppel om examenleerlingen op te nemen is sympathiek maar niet verstandig, vindt minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

"Het is hartverwarmend om te zien dat zovelen willen helpen" na het verwoestende bezoek van orkaan Irma aan het Caribische eiland, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer. Maar ze wijst erop dat zowel UNICEF als het ministerie van Onderwijs van Sint-Maarten het beter vinden dat leerlingen in hun eigen omgeving blijven. Sint-Maarten doet er volgens Bussemaker alles aan om te zorgen dat eindexamenklassen weer naar school kunnen en dat krijgt voorrang op ander herstelwerk.

Alle andere hulp blijft welkom, schrijft de minister. Ze heeft de Meppelse scholengemeenschap Dingstede daarom in contact gebracht met de enige school voor havo en vwo op Sint-Maarten.

'Haal leerlingen Sint-Maarten niet hierheen'
'Haal leerlingen Sint-Maarten niet hierheen' (Foto: ANP)

Frankrijk gaat alleen naar 'veilige Olympische Spelen' in Zuid-Korea

De Franse olympische ploeg zal alleen naar de Olympische Spelen van Pyeongchang afreizen als de veiligheid van de sporters en officials kan worden gegarandeerd. Dat heeft sportminister Laura Flessel laten weten.

Pyeongchang ligt niet al te ver van de grens met Noord-Korea, waar een en ander op het moment niet helemaal soepel loopt: Donald Trump gaat het hele land vernietigen, Kim Jong-un gaat de VS vernietigen, het 'jij bent gestoord', 'nee, jij bent gestoord' vliegt over en weer, enfin, het zal niemand ontgaan zijn.

"Als onze veiligheid niet kan worden gegarandeerd, blijft het Franse team thuis", aldus Flessel tegenover radiozender RTL. "Maar zo ver is het nog niet", liet ze nog wel weten. Op 9 februari worden de Spelen in Pyeongchang geopend.

Tennisster Krunic in eerste WTA-finale

Tennisster Aleksandra Krunic heeft zich voor het eerst in haar carrière geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. In het Chinese Guangzhou was de Servische te sterk voor de Belgische Yanina Wickmayer: 6-3, 6-3.

Krunic staat in de finale tegenover de Chinese Zhang Shuai, als tweede geplaatst voor eigen publiek. Zij stuurde Evgeniya Rodina met 7-6 (7), 6-3 terug naar Rusland en staat voor de tweede keer in een WTA-finale. De eerste keer was vier jaar eerder, eveneens in Guanghzou, toen ze het toernooi won.

Kerkhove niet in dubbelspelfinale Guangzhou

Lesley Kerkhove heeft zich niet weten te plaatsen voor de dubbelspelfinale van het WTA-toernooi van Guangzhou. Samen met de Wit-Russische Lidziya Marozava ging Kerkhove in China onderuit in de halve eindstrijd.

Het als tweede geplaatste Australische duo Monique Adamczak en Storm Sanders bleek te sterk voor het Nederlands/Wit-Russische duo, als derde geplaatst. Vooral in de tweede set gaven Kerkhove en Marozava prima partij, maar het mocht niet baten: 4-6, 4-6.

In Guangzhou staat met Demi Schuurs wel een Nederlandse in de finale, samen met de Belgische Elise Mertens.

Rakitic: "Neymar laten gaan was een slechte beslissing"

Neymar verruilde Barcelona afgelopen zomer voor Paris Saint-Germain en daar baalt Ivan Rakitic enorm van. Les Parisiens voldeden aan de afkoopclausule van de Braziliaan in Spanje en telden 222 miljoen euro neer voor Neymar. Ivan Rakitic is teleurgesteld dat Barça er niet in geslaagd is om de aanvaller te behouden.

"Voor mij was het moeilijk. Niet alleen omdat hij een van de beste spelers ter wereld is, maar ook omdat hij een geweldige persoonlijkheid is. Hij was enorm belangrijk in de kleedkamer en hij is een van de meest geweldige gasten in het voetbal die ik ken", zegt Rakitic in gesprek met de BBC. "Dus het was een slechte beslissing om hem te laten gaan, want ik had hem graag als ploeggenoot gehouden."

"We moeten zijn beslissing om te vertrekken respecteren", vervolgt de Kroatische middenvelder. "Als er een club is die hem kan betalen en hij wil vertrekken, moeten we dat accepteren en hem het beste wensen. Hopelijk kan hij zoveel mogelijk doelpunten maken in Parijs. Wij moeten onze eigen weg gaan zonder Neymar en proberen succes te realiseren."

Barcelona haalde Ousmane Dembélé als vervanger van Neymar, maar de Fransman raakte vorige week geblesseerd aan zijn hamstring. Daardoor staat de aanvaller zo'n vier maanden aan de kant. Barcelona is het seizoen overigens wel goed begonnen, met vijftien punten uit de eerste vijf competitiewedstrijden.

Noodlijdend Roda praat met buitenlandse investeerders

Roda JC zet de deur open voor nieuwe, buitenlandse investeerders, ook al is Alexey Korotaev sinds kort op borgtocht vrij, zo meldt de Limburger. Laatstgenoemde bevond zich liefst zeven maanden in de cel in Dubai, omdat hij een som van ruim 17,7 miljoen euro had uitgeschreven op een ongedekte cheque. Roda zoekt hoe dan ook naar alternatieven voor de de Zwitsers-Russische zakenman.

Roda, dat financieel onder druk staat, heeft met Korotaev een intentieverklaring getekend dat hij de aandelen van eigenaar Frits Schrouff op termijn kan overnemen. Er is echter nog geen enkele overdracht geweest en de club sprak deze week in Kerkrade uitgebreid met twee mogelijke kandidaat-investeerders, zo schrijft het regionale dagblad. Beiden kregen een rondleiding op het Parkstad Limburg Stadion en jeugdcomplex Kaalheide, waarna een dinergesprek in Heerlen volgde.

Technisch directeur Harm van Veldhoven wil de identiteit van het duo niet prijsgeven. "Je moet het beschouwen als een oriënterend bezoek. Verder zijn er geen conclusies aan te verbinden. Er komen op de club wel meer partijen op bezoek die op de een of andere manier interesse tonen voor Roda JC." Roda wil graag binnen een termijn van drie jaar na het aantreden van de 77-jarige Schrouff, die in 2015 circa tien miljoen euro betaalde voor de koop van de club, een of meerdere kopers voor de aandelen vinden.

Donderdag nieuwe trailer Red Dead Redemption 2

Welkom bij de eerste teaser van de nieuwe trailer voor Red Dead Redemption 2. Aanstaande donderdag om 17:00 uur Nederlandse tijd, gooit Rockstar een nieuwe trailer van de game online. Bereid je dus voor op twee minuten aan dialoog, een eerste blik op de protagonisten en omgevingsporno. Zeker geen gameplay.

Of wel, dat moeten we nog even afwachten. Zet het in je agenda en check gewoon donderdag weer even FOK! voor de trailer.

Zalm: geen verandering in toeslagen

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zijn niet van plan iets te veranderen in zorgtoeslagen, huurtoeslagen, het kindgebonden budget en vergelijkbare regelingen. Informateur Gerrit Zalm heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Donderdag drongen meerdere partijen aan op informatie hierover, nadat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eerder hadden laten weten het eigen risico in de zorg niet te willen verhogen. Volgens de Miljoenennota zou dat volgend jaar wel omhoog gaan.

Zalm schrijft aan Kamervoorzitter Khadija Arib dat de formerende partijen "voor zover mij bekend"geen andere wijzigingen in petto hebben in de genoemde regelingen dan in de Miljoenennota staan. De onderhandelingen in de formatie zijn nog bezig, aldus de informateur. ,,Ik zal u in mijn eindverslag berichten over de uitkomsten hiervan."

Zalm: geen verandering in toeslagen
Zalm: geen verandering in toeslagen (Foto: ANP)

Veehouder laat dode schapen wegrotten

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben bij een inspectie zeker 30 schapenkadavers aangetroffen in en bij de stallen van een veehouder in de provincie Gelderland. De NVWA voerde de inspectie samen met de politie uit, omdat een voorbijganger bij de politie had gemeld dat dode schapen soms meerdere dagen bleven liggen. Ook zou er niet goed voor de dieren worden gezorgd.

In de stallen van de veehouder lagen botten en schedels van gestorven schapen tussen de levende dieren. Ook buiten de stal vonden de inspecteurs een groot aantal kadavers en botten en schedels van schapen. Bij de stal stonden een paar vaten en bakken met kadavers en op afstand van de stal had de veehouder huiden en onderpoten van schapen gedumpt. Ook in de mesthoop lagen enkele botjes, ribben en de onderkaak van een schaap. In een aparte ruimte achter in de stal zagen de inspecteurs ook nog resten van 9 schapen die vermoedelijk illegaal waren geslacht. De NVWA doet hier nog verder onderzoek naar.

Schurft
Bij de levende dieren zagen de inspecteurs dat enkele lammeren ernstig last hadden van schurft rondom de bek (Ectyma). Bij een paar dieren was dit zo ernstig dat zij niet of nauwelijks konden eten en drinken. 2 schapen waren er zo erg aan toe dat zij door een dierenarts uit hun lijden moesten worden verlost. De dierenarts is ook direct begonnen met de behandeling van de overige dieren.

Op het bedrijf worden ook kippen, pauwen, duiven, konijnen en runderen gehouden. De konijnen hadden geen beschikking over schoon drinkwater en hadden onvoldoende ruimte. Bij de runderen hebben inspecteurs geen welzijnsovertredingen geconstateerd.

Gevaar voor de volksgezondheid
Als kadavers niet tijdig worden verwijderd, kunnen ze een gevaar voor de volks- en diergezondheid vormen. Daarom gelden er strikte regels voor de verwijdering en verwerking. Dode dieren moeten goed worden afgedekt en moeten onbereikbaar zijn voor vogels, knaagdieren, honden, katten en ongedierte. Verder moet een veehouder kadavers de eerstvolgende werkdag aanmelden bij het destructiebedrijf, zodat deze opgehaald en verwerkt kunnen worden.

De inspecteurs van de NVWA hebben proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. Daarnaast treden NVWA en RVO.nl bestuursrechtelijk op om te zorgen dat de veehouder de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk herstelt.

Weghorst: "Weinig ploegen voetballen beter dan wij"

Wout Weghorst staat op dit moment symbool voor de goede competitiestart van AZ dit seizoen. De Noord-Hollanders zijn na vijf speeldagen gedeeld koploper van de Eredivisie en de aanvaller zelf leidt de dans op de topscorerslijst, met zes goals. In de eerste ronde van de KNVB Beker scoorde Weghorst ook nog tweemaal tegen MVV Maastricht (2-3). Hoofdtrainer John van den Brom heeft de aanvaller tweede aanvoerder gemaakt, achter Ron Vlaar.

"Wout is een geweldige spits, die werkt en sleurt, balvast is en het elftal laat doorvoetballen. En hij scoort. Ook nog eens echt mooie goals", zo benadrukt de trainer van AZ vrijdag in gesprek met De Telegraaf. "Als je het nou hebt over echte spitsengoals. Ik kan genieten van Wout op dit moment." Weghorst wil zelf ook graag een leider zijn. "Of dat dan met of zonder band is, maakt me niet zoveel uit. Maar als je die band mag dragen, is dat wel een bevestiging dat je goed bezig bent", zo stel de spits.

Weghorst deinst er niet voor terug de lat dit seizoen hoog te leggen voor AZ. Niet alleen wil de Alkmaarse club altijd in de top vijf spelen, ook wil men de top drie eens serieus aanvallen. "Als we de absolute wil hebben om elke wedstrijd voor elke meter te vechten, dan gaan we ver komen. Voetballend heb ik er geen enkele twijfel over. Dat kunnen we heel goed. Ik denk dat er dit seizoen in Nederland weinig ploegen zijn geweest die beter hebben gevoetbald dan wij. We zijn echt op de goede weg."

Wilders-docu ook bij publieke omroep te zien

De NTR laat op 11 oktober de anderhalf uur durende film WILDERS zien. Een ingekorte versie van de documentaire was deze week al te zien op de commerciële jongerenzender Viceland.

WILDERS komt van de hand van de Amerikaanse regisseur Stephen Morse. Hij filmde de PVV-leider vier maanden lang in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart.

Een andere politieke documentaire, over Jesse Klaver, zorgde deze maand voor veel ophef. BNNVARA wilde de film aanvankelijk uitzenden, maar zag daar van af na felle kritiek op het feit dat de documentairemaker zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

Wilders-docu ook bij publieke omroep te zien
Wilders-docu ook bij publieke omroep te zien (Foto: ANP)

Iran wil raketprogramma verder uitbreiden

De Iraanse president Hassan Rohani heeft aangekondigd de "militaire macht" van zijn land te willen uitbreiden. Hij deed die uitspraak bij een militaire parade waar volgens het Iraanse persbureau Tasnim een nieuwe ballistische raket met een bereik van 2000 kilometer werd getoond.

"We gaan onze raketcapaciteiten versterken", kondigde Rohani aan tijdens een toespraak die op de staatstelevisie werd uitgezonden. "We vragen niemand toestemming om ons land te verdedigen." De president benadrukte daarbij een voorstander te zijn van "vrede in de regio en de wereld".

De opmerkingen van Rohani vallen vermoedelijk slecht in Washington. De VS legden Iran in juli nog sancties op vanwege het raketprogramma en de "kwaadaardige"activiteiten van Teheran in het Midden-Oosten.

Iran wil raketprogramma verder uitbreiden
Iran wil raketprogramma verder uitbreiden (Foto: ANP)

Pirate Bay moet weer eens geblokkeerd

Providers Ziggo en XS4ALL moeten downloadsite The PirateBay weer blokkeren. Met behulp van de zoekfunctie van de site kunnen gebruikers illegaal films, muziek en games downloaden middels torrents. Stichting Brein, dat meent op te komen voor de houders van auteursrechten, had een verbod geëist en kreeg hierin vrijdag gelijk van de rechtbank in Den Haag.

De rechter had in 2012 ook al besloten dat The Pirate Bay moest worden geblokkeerd, maar dat was in hoger beroep teruggedraaid door het gerechtshof. Daarna ging de zaak naar de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Die procedure loopt nog, maar in afwachting van een beslissing moeten Ziggo en XS4ALL er alvast voor zorgen dat The Pirate Bay onbereikbaar is. Dat is overigens niet makkelijk, want via VPN diensten en proxies kan de site door vrijwel iedereen gewoon worden bezocht. Ook in 2012 werd TPB niet minder bezocht, ondanks de zogenaamde blokkade.

De Haagse rechtbank baseert zich onder meer op een advies van het Europees Hof van Justitie, dat in juni had laten weten dat de beheerders van The Pirate Bay medeverantwoordelijk zijn voor overtredingen van de gebruikers. Ziggo en XS4ALL hadden gezegd dat de gebruikers manieren zullen vinden om de blokkade te omzeilen, maar dat maakt volgens de rechters niet uit.

Pirate Bay moet weer geblokkeerd
Pirate Bay moet weer geblokkeerd (Foto: ANP)

Moskou: stop met onnozele dreigementen

Washington en Pyongyang drijven hun conflict over het Noord-Koreaanse atoom- raketprogramma nodeloos op de spits. Dat zei de woordvoerder van de Russische regering, die zich beklaagde over de "onnozele verklaringen vol dreigementen" waarmee de oude vijanden elkaar om de oren slaan.

Het Kremlin reageerde op de laatste aanvaring tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Pyongyang. Trump dreigde met de "vernietiging" van Noord-Korea als hij wordt gedwongen zijn land of Amerikaanse bondgenoten te verdedigen. Pyongyang kondigde daarop aan mogelijk een test met een waterstofbom te gaan uitvoeren boven de Grote Oceaan.

Het geruzie is Rusland, een buurland van Noord-Korea, een doorn in het oog. "Moskou is ervan overtuigd dat er geen alternatief is voor een politieke en diplomatieke oplossing voor het Noord-Koreaanse probleem", zei de regeringswoordvoerder tegen journalisten.

Moskou: stop met onnozele dreigementen
Moskou: stop met onnozele dreigementen (Foto: ANP)

Heroes of the Storm - Interview met Alan Dabiri

Heroes of the Storm heeft een bewogen jaar achter de rug met onder andere een grote update in de vorm van heroes 2.0, verbeteringen voor de eSport-scene en natuurlijk een hele rits nieuwe heroes. Tijd dus om op Gamescom met game director Alan Dabiri terug te blikken op het afgelopen jaar van Heroes of the Storm, wat er nog verbeterd kan worden en uiteraard wat Blizzard nog in petto heeft voor hun MOBA.

Nieuwe UCI-president: "WK wielrennen in Afrika komt eraan"

Als het aan de nieuwe president van wielerbond UCI ligt, krijgen we binnen afzienbare tijd een WK wielrennen in Afrika. Dat heeft David Lappartient laten weten tegenover L'Èquipe.

Het wereldkampioenschap werd nog nooit in Afrika georganiseerd, maar wielrennen is er wel mateloos populair. Vooral in landen als Eritrea en Rwanda staan bij de internationale wedstrijden duizenden mensen langs de kant.

Zo is er de Ronde van Rwanda, met onder meer een aankomst op de 'Muur van Kigali' - een klim met kasseien in hoofdstad Kigali. Ook vorig jaar stonden daar, en langs bijna de hele route, vele duizenden enthousiaste fans langs de kant om de wielrenners aan te moedigen. 

Voor Lappartient was de belofte van een WK in Afrika een belangrijke voor zijn verkiezing als nieuwe UCI-president: het leverde hem negen van de negen Afrikaanse stemmen op.

De Muur van Kigali (Bron: YouTube)

Van ontucht verdachte leraar komt vrij

Een 24-jarige leraar uit Eindhoven die wordt verdacht van verleiding van leerlingen, bezit en verspreiding van kinderporno en ontucht mag zijn strafzaak in vrijheid afwachten. De rechtbank in Den Bosch heeft dat vrijdag bepaald tijdens de eerste openbare zitting.

De leraar van het Heerbeeck College in Best werd op 6 juni aangehouden omdat hij blootfoto's van leerlingen vroeg in ruil voor hogere cijfers. Bij hem werd kinderporno gevonden en vrijdag werd bekend dat de aanklager hem ook verdenkt van ontucht met een zesjarig neefje.

Verdachte Daan V. ontkent dat hij zijn neefje heeft misbruikt maar erkent dat hij in berichtenverkeer met drie leerlingen over de schreef is gegaan. "Ik ben een morele grens overgegaan en heb me als een volslagen idioot gedragen", zei hij vrijdag.

Tegen de zin van de officier van justitie en omwille van zijn persoonlijke belangen laat de rechtbank hem maandag vrij. De strafzaak tegen de verdachte Eindhovenaar zal op 19 januari worden behandeld.

Van ontucht verdachte leraar komt vrij
Van ontucht verdachte leraar komt vrij (Foto: ANP)

River Plate neemt bizar hard wraak in kwartfinales Copa Libertadores

Aan een ieder die ooit dacht dat het een tof idee zou zijn om de Argentijnse voetbalclub River Plate boos te maken: doe het niet. Dat deed de Boliviaanse topclub Jorge Wilstermann vorige week in de kwartfinales van de Copa Libertadores, door in het eigen Cochabamba met 3-0 van de kampioen van 2015 te winnen, maar donderdagavond gingen ze in de return ongekend hard over de knie.

In het Estadio Antonio Vespucio Liberti in Buenos Aires hoopte Jorge Wilstermann de voorsprong te verdedigen, maar de deze zomer naar River Plate gekomen Ignacio Scocco schopte die droom al snel naar het hiernamaals. In iets meer dan een kwartier tijd had hij er al drie in het doel liggen, mede-aankoop Enzo Perez maakte nog voor rust de 4-0.

Daar bleef het niet bij, de thuisfans wilden spreekwoordelijk Boliviaans bloed zien na de vernedering in Cochabamba en dat kregen ze. Gelijk na rust maakte Scocco zijn vierde, Ignacio Fernandez tekende vijf minuten later voor de 6-0. Nog eens vijf minuten later was het wéér Scocco, nu al voor de vijfde keer. In de 66e minuut maakte Perez de 8-0 en daarmee was het dan eindelijk gedaan. Jorge Wilstermann had het lesje geleerd en droop af, de mogelijke stunt was uit elkaar gespat.

Alle goals van River Plate - Jorge Wilstermann (Bron: YouTube)

In een Argentijns onderonsje speelden San Lorenzo en Lanús om de halvefinaleplek tegen River Plate. San Lorenzo won thuis met 2-0, maar Lanús won donderdagavond in eigen huis eveneens met 2-0, een stand die na een kwartier al bereikt was. In de penaltyreeks was het uitgerekend Nicolas Blandi, die San Lorenzo thuis met twee treffers naar de winst hielp, die de laatste strafschop miste, waardoor Lanús in de halve finales staat.

Botafogo en Grêmio speelden ondertussen een Braziliaans onderonsje. In het eigen stadion hield Fogão het op 0-0, Lucas Barrios hielp Grêmio in Porto Alegre naar een 1-0 zege en dus de halve finales. Topclub Santos werd uitgeschakeld door het Ecuadoriaanse Barcelona SC. In Guayaquil pakte Santos nog een gelijkspel, maar in Santos ging de ploeg onderuit tegen de Ecuadorianen: 1-0.

Eftelingmuziek werkt tegen overlast A'dam CS

De muziekjes van bekende figuren van het attractiepark de Efteling hebben rust gebracht in de IJ-passage op het Centraal Station in Amsterdam. Na sluiting van de winkels bleven er nog veel mensen hangen in de passage om onder meer te slapen. De winkeliers wilden daar wat aan doen en vatten het plan op om muziek af te spelen. De NS besloot daaraan mee te werken.

Sinds april zijn er muziekjes uit de Efteling te horen en de winkeliers merken dat het helpt en dat het een stuk rustiger is in de passage. "Het had net zo goed een andere muziek kunnen zijn. Maar het is een vriendelijke manier om de passage onaantrekkelijk te maken om lang te verblijven en het blijkt dat het helpt", aldus een woordvoerder van de NS.

Ook op andere stations in onder meer Den Haag wordt om dezelfde reden klassieke muziek afgespeeld.

Eftelingmuziek werkt tegen overlast A'dam CS
Eftelingmuziek werkt tegen overlast A'dam CS (Foto: BuzzO)

Reuzenkrokodil doodgeschoten in Australië

De Australische politie is een onderzoek begonnen naar de dood van een ruim 5 meter lange krokodil. Het enorme dier overleed volgens Australische media aan een schotwond. De schutter riskeert een jarenlange celstraf en een forse boete.

De autoriteiten haalden de krokodil deze week na een tip uit een rivier in Queensland. Het dier was vermoedelijk al enkele dagen dood toen iemand het kadaver zag drijven en alarm sloeg. De enorme krokodil was volgens een expert mogelijk vijftig tot zeventig jaar oud.

Politiemensen hebben het kadaver al onderzocht, maar laten ook nog een autopsie uitvoeren. Ook activisten willen weten wie achter de dood van de krokodil zit. Dierenrechtenorganisatie PETA looft een beloning van maximaal 5000 dollar (ruim 3300 euro) uit voor informatie over de dader.

Holleeder aanwezig bij voortzetting proces

Willem Holleeder is vrijdagochtend in de rechtbank in Amsterdam om de voortzetting van zijn strafproces bij te wonen. Tijdens een niet-inhoudelijke zitting, de dertiende sinds zijn aanhouding eind 2014, wordt de stand van zaken in het onderzoek naar de 'topcrimineel' besproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Holleeder (59) voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. De inhoudelijke behandeling van zijn proces is begin 2018 voorzien.

Holleeder aanwezig bij voortzetting proces
Holleeder aanwezig bij voortzetting proces (Foto: ANP)

Unicum voor tennisster Hogenkamp met halvefinaleplaats Seoul

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zich op het WTA-toernooi van Seoul geplaatst voor de halve finales, de eerste keer in haar loopbaan dat ze op het hoogste niveau bij de laatste vier staat. Het was ook pas de tweede keer in Hogenkamp's loopbaan dat ze in de kwartfinales stond van een WTA-toernooi.

De Nederlandse (WTA-119) rekende in Zuid-Korea in de kwartfinales af met de 19-jarige Australische Priscilla Hon, die een kleine tweehonderd posities lager staat op de wereldranglijst. Hogenkamp schakelde de qualifier in twee sets af: 6-3, 6-4. De Braziliaanse Beatraiz Haddad Maia (WTA-71) is de tegenstander in de halve finales, nadat ze afrekende met de Spaanse Sara Sorribes Tormo: 6-4, 6-4.

De als eerste geplaatste Letse Jelena Ostapenko voegde zich eveneens bij de laatste vier. De Roland Garros-kampioene versloeg de Paraguayaanse Veronica Cepede Royg met 6-3, 6-1. De Thaise qualifier Luksika Kumkhum wist de als vierde geplaatste Roemeense Sorana Cirstea te verrassen en staat na Osaka 2014 voor de tweede keer in een halve finale op WTA-niveau: 6-3, 6-1.

Onderzoek dodelijke schietpartij in volle gang

Het onderzoek naar de dodelijke schietpartij donderdagavond in Spijkenisse is nog in volle gang. Een man werd in zijn auto met Belgisch kenteken onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond aangetroffen en overleed korte tijd later.

De recherche heeft de hele nacht onderzoek verricht. Vrijdagochtend was er nog niets bekend over identiteit van het slachtoffer en de aanleiding van de schietpartij. "We verwachten in de loop van de dag meer informatie te hebben", aldus een woordvoerster van de politie.

In Barendrecht is kort na de schietpartij een uitgebrande auto gevonden. De politie kan ook nog niet zeggen of er een verband is met de schietpartij.

Onderzoek dodelijke schietpartij in volle gang
Onderzoek dodelijke schietpartij in volle gang (Foto: ANP)

Golfer Stanley verrassende leider in Tour Championship

Golfer Kyle Stanley gaat na de eerste dag aan de leiding op het PGA Tour Championship, het afsluitende toernooi van de PGA Tour. Op de East Lake golfbaan in Atlanta ging de 29-jarige Stanley, dit jaar goed voor één zege op de Tour, in 64 slagen rond, zes slagen onder het baangemiddelde.

De Engelsman Paul Casey en het Amerikaanse trio Webb Simpson, Brooks Koepka en Daniel Berger volgen Stanley op twee slagen, vijf man staan op drie slagen van de leider op het met bijna negen miljoen euro gedoteerde toernooi.

Vanaf 19.30 uur is vrijdag de tweede dag live te kijken op Ziggo Sport Golf.

Rams na thriller te sterk voor 49ers

De Los Angeles Rams hebben donderdagavond een spannende wedstrijd in de NFL tegen de San Francisco 49ers gewonnen. In het Levi's Stadium in San Francisco was Jared Goff, de quarterback van de Rams, de grote man.

Goff gooide 292 yards, geen enkele interceptie en drie touchdowns in de beste wedstrijd uit zijn nog niet al te lange carrière. De van de Buffalo Bills overgekomen wide receiver Sammy Watkins ontving twee touchdown passes, running back Todd Gurley kreeg er één en wist over de grond ook nog een touchdown te noteren.

Het ging niet allemaal geweldig voor de Rams, die drie keer spelers de bal uit hun handen zagen glippen. De 49ers kwamen zo toch nog behoorlijk in de buurt na een achterstand van zestien punten, maar ze vergaten het af te maken. Quarterback Brian Hoyer kreeg een sack te verwerken op eigen helft en daarmee was het voorbij: 41-39.

De Rams staan nu na drie wedstrijden op twee zeges, de 49ers staan nog altijd met lege handen.

Promovendus Levante blijft sterk in La Liga

Promovendus Levante doet het nog altijd uitstekend in La Liga. Donderdagavond won de ploeg in het eigen Estadio Ciudad de Valencia van Real Sociedad, waardoor de club na vijf wedstrijden met negen punten op de vijfde plek staat. Sociedad begon het seizoen met drie zeges, maar verloor daarna twee keer op rij en staat eveneens op negen punten.

Kort voor rust opende Chema namens Levante de score, waarna José Luis Morales een kwartier voor tijd vanaf elf meter de score verdubbelde. Aankoop Enis Bardhi zette in de 89e minuut de 3-0 eindstand op het scorebord.

In Vigo zette Maximiliano Gomez Celta de Vigo na 25 minuten op voorsprong tegen Getafe, maar Ángel trok de stand vijf minuten voor het einde gelijk en hielp de bezoekers zo aan een punt. Villarreal en Espanyol kwamen niet tot scoren.

Asus lanceert ZenFone 4

Asus heeft de ZenFone 4-familie gelanceerd. De focus ligt vooral op dubbele camera's voor meer foto-mogelijkheden. Het is er niet een, maar het zijn vijf nieuwe Android-smartphones die allen voorzien zijn van dubbele camera's. Vanaf 30 september zijn vier ervan in Nederland verkrijgbaar.

Het vlaggenschip heeft de naam ZenFone 4 gekregen. Deze heeft een dubbele camera aan de achterkant: een met 12 megapixels met een diafragma van f/1.8 en een camera met 8 megapixels die een groothoek van 120 graden heeft. Het toestel zou hierdoor zowel beter foto's in slechte lichtomstandigheden als brede landschapsfoto's moeten kunnen maken. Het heeft verder een touchscreen 5,5 inch met full-hd resolutie. De rekenkracht komt van een Snapdragon 630, het toestel heeft 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Voor een vlaggenschip is de prijs nog redelijk te noemen: 499 euro. Wil je wat duurder dan is er de ZenFone 4 Pro. Deze versie komt niet in Nederland uit. De Zenfone 4 Pro wordt gevoed met een Snapdragon 835, 6GB ram en 128GB opslaggeheugen. Mocht je die in het buitenland willen kopen dan kost deze 899 euro.

De ZenFone 4 Selfie heeft twee camera’s aan de voorkant: een hoge resolutie 20MP camera en een 120° supergroothoek camera. Omdat selfies voorop staan bij dit toestel is er een Softlight LED-flash, waardoor de huid er zachter en natuurlijk uitziet. Met de SelfieMaster-app van Asus, kun je nog meer beautification effects in real-time toevoegen, voor als je aan het live-streamen bent op social media bijvoorbeeld.

Naast de dubbele selfie-camera’s heeft de ZenFone 4 Selfie ook een 16MP camera aan de achterkant. Het toestel is verder uitgerust met de Snapdragon 430 en een triple-slot tray, voor twee SIM-kaarten én een extra MicroSD-slot om de opslag met maximaal 2TB te vergroten. De ZenFone 4 Selfie (64GB) is verkrijgbaar vanaf €299.

De ZenFone 4 Selfie Pro vangt twee keer zo veel licht als zijn non-Pro variant dankzij de Sony IMX362 dualpixel imagesensor. De camera is 24MP waarmee je ook selfie-video’s kunt opnemen in 4k-resolutie. De 16MP camera achterop het toestel schiet ook video in 4K-resolutie (3840 x 2160). De Snapdragon 625 met 4GB RAM en een Adreno 506 GPU moeten voor soepele en responsive camera-prestaties zorgen. De ZenFone 4 Selfie Pro (64GB) is verkrijgbaar vanaf €399,- in drie kleuren: Rouge Red, Sunlight Gold en Deepsea Black.

Ook de ZenFone 4 Max heeft een dubbele camera aan de achterkant: een 13MP maincamera en een 120° breedhoekcamera. De Max komt in twee formaten. De ZenFone 4 Max (ZC554KL) heeft een 5,5-inch display en een grote 5000mAh batterij met ASUS PowerMaster-technologie waardoor hij zo'n 46 dagen aan 4G standby-tijd heeft. Het toestel gebruikt de Snapdragon 430. De ZenFone 4 Max (ZC520KL) heeft een 5,2 inch display met een snel opladende 4100mAh batterij voor 37 dagen 4G standby-tijd. Dat toestel gebruikt de Snapdragon 425.

Met zijn batterij kan de ZenFone 4 Max ook dienen als powerbank en andere apparaten opladen. Met de inbegrepen USB On The Go (OTG)-kabel kan hij 5V op 1A leveren aan gekoppelde apparaten. Als de ZenFone 4 Max andere apparaten oplaadt, houdt hij zijn eigen energieniveau in de gaten en zal hij niet onder 30% batterijcapaciteit komen, zodat je daarna gewoon je telefoon kunt blijven gebruiken.

Net zoals de ZenFone 4 Selfie, kun je de ZenFone 4 Max uitrusten met twee sim-kaarten én een MicroSD-kaart, om je opslaggeheugen verder uit te breiden. De ZenFone 4 Max (16GB) is verkrijgbaar vanaf €199.

FOK! was erbij en je mag dan ook zeer binnenkort een verslag verwachten van het 'We Love Photo'-evenement in Rome.

Monster Hunter gameplay in Marvel vs. Capcom: Infinite

Monster Hunter is een van de aankomende DLC-personages in Marvel vs. Capcom: Infinite. Capcom heeft recent wat gameplay getoond van deze dame. Monster Hunter-kenners zullen de  Rathalos-armor opmerken. Verder gebruikt ze drie wapens: dual swords, bow en great sword. Wanneer ze precies beschikbaar wordt is nog niet bekend.

Marvel vs. Capcom: Infinite is op 19 september uitgekomen voor PS4, Xbox One en pc.

Sarah Connor keert terug in nieuwe Terminator-film

James Cameron en Tim Miller hebben deze week bij een privevoorstelling van de 3D-uitvoering van Terminator 2: Judgment Day in Hollywood aangekondigd dat Linda Hamilton na een kwart eeuw weer te zien zal zijn als het personage Sarah Connor in de nieuwe reeks Terminator-films. Regisseur Tim Miller, die we natuurlijk ook kennen van de film Deadpool, mag bij de zesde Terminator-film plaatsnemen op de regiestoel. Cameron zal als producer aantreden bij de film.

Miller en Cameron werken momenteel aan de nieuwe trilogie, die een direct vervolg zal zijn op het verhaal van Terminator 2: Judgment Day uit 1991. Aan de scripts voor de films wordt ook meegewerkt door David Goyer (Blade-trilogie, The Dark Knight-trilogie) en Josh Friedman (The Sarah Connor Chronicles).

Het eerste deel van de gloednieuwe trilogie staat gepland voor 2019, omdat Cameron dan de rechten van de filmreeks weer in zijn bezit zal hebben. Met de terugkeer van Hamilton in de Terminator-films probeert Cameron ook op subtiele wijze aan Hollywood duidelijk te maken dat er nog steeds te weinig actrices te zien zijn in grote actiefilms: "Er zijn nu 50-jarige en 60-jarige kerels die schurken afmaken in films, maar een vrouwelijk voorbeeld ontbreekt nog steeds in die categorie."

NieR: Automata verkoopt 2 miljoen exemplaren

Van NieR: Automata zijn inmiddels 2 miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Square Enix bekendgemaakt via Twitter. Vier maanden geleden had Square Enix al laten weten dat 1.5 miljoen exemplaren over de toonbank waren gegaan. NieR: Automata kwam op 10 maart uit voor de PS4 en een weekje later op pc.

Volgens Square Enix zijn de verkoopcijfers van NieR: Automata veel hoger dan zij hadden verwacht. Ze zijn nu van plan om de franchise verder uit te bouwen. De originele NieR was een culthit, maar geen verkoopsucces.

FOK! Wat een weer: nazomer!

Is het op St. Mauritius helder, dan gaan er veel schepen naar de kelder.

Vandaag
De zomer lijkt eindelijk begonnen. Het was gisteren prima weer. Helaas nam vannacht de bewolking vanuit het westen toe. Vanochtend kan in het oosten eerst nog de zon schijnen maar ook daar wordt het bewolkt. Er zou ook ietwat regen kunnen vallen. In de middag klaart het dan weer op en loopt de temperatuur op van 17 in het westen tot 20 in het oosten.

De komende dagen blijft het nazomer. Weinig bewolking of regen en volop zon.

10 Jaar geleden
Was het zwaar bewolkt, de zon scheen nauwelijks. Het was zo'n 15 graden gemiddeld en er viel geen neerslag. Een dag om binnen te blijven dus.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:27
Zon onder: 19:37
Zonkracht: 3/1

Een aasgier in Griekenland  (Foto: Papabear)
Een aasgier in Griekenland (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kim: Trump is geestelijk gestoord

"We zullen met de hardste middelen terugslaan als de Verenigde Staten ons aanvallen." Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vrijdag in een reactie op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week dat zijn land Noord-Korea "compleet zal vernietigen" als dat land niet inbindt.

Volgens Kim hebben de uitspraken van Trump hem ervan overtuigd dat hij de juiste koers vaart. Hij noemde de uitspraken van Trump "de meest beledigende oorlogsverklaring uit de geschiedenis. De Verenigde Staten zullen een grote rekening betalen voor de speech van zijn geestelijk gestoorde president", vertelde Kim aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

President Trump ondertekende donderdag een decreet waarmee de Verenigde Staten de sancties tegen bedrijven uit Noord-Korea kunnen opvoeren. Uitbreiding van de sancties is een middel om het regime in Pyongyang af te houden van verdere uitbreiding van zijn nucleaire raketprogramma.

Kim: uitspraken Trump zijn oorlogsverklaring
Kim: Trump is geestelijk gestoord (Foto: ANP)

Zaterdag actie voor openbare vrouwentoiletten

Onder het motto #actiezeikwijf demonstreren vrouwen zaterdag op verschillende plaatsen in het land tegen het tekort aan openbare toiletten voor vrouwen.

Leden van de Actiegroep Zeikwijven! zullen aanstaande zaterdag tijdens de Eerste Landelijke Urinoirplasdag in diverse dorpen en steden verzamelen bij urinoirs om "op ludieke wijze te laten zien dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen."

Eerder deze week werd een soortgelijke protestbijeenkomst, voor vrijdagavond gepland bij het urinoir op het Leidseplein in Amsterdam afgeblazen. De vrees bestond dat het protest te massaal zou worden.

De actie kwam op gang nadat Geerte Piening (23) een boete van 90 euro moest betalen voor het wildplassen bij het Leidseplein in Amsterdam. Ze was naar de rechter gestapt omdat ze het oneerlijk vindt dat er veel meer openbare toiletten zijn voor mannen dan voor vrouwen.

De rechter motiveerde het vonnis door te stellen dat de vrouw "ook had kunnen plassen in een urinoir."De zaak leidde tot publieke verontwaardiging.

Zaterdag actie voor openbare vrouwentoiletten
Zaterdag actie voor openbare vrouwentoiletten (Foto: ANP)

Heldere vuurbol boven heel Nederland gezien

Wie donderdagavond op het juiste moment buiten liep en naar boven keek, kon een uitzonderlijk heldere vuurbol in de lucht zien. Waarschijnlijk was het een meteoor, maar dat valt nog niet met absolute zekerheid te zeggen, reageert Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden.

Hij is verbonden aan de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Tientallen mensen uit verschillende delen van Nederland meldden aan de werkgroep dat ze de vuurbol hebben gezien. Meldingen komen onder meer uit Noord-Holland, Groningen, Noord-Brabant en Flevoland. Ook op sociale media lieten veel mensen weten dat ze de 'vallende ster' hadden gezien.

Meteoren worden vaker waargenomen, maar het is volgens Bettonvil vrij zeldzaam dat in korte tijd zoveel meldingen binnenkomen uit het hele land. Ook in België hebben mensen de bol gezien.

Diverse camera's waaronder een in Noordwijk hebben de bol vastgelegd op beeld, vertelt de meteorenkenner van de universiteit van Leiden. Dat is niet zo verwonderlijk, want de KNVWS en andere organisaties hebben permanent camera's op de hemel gericht staan. Op basis van de eerste informatie schat Bettonvil in dat het een vuurbol van kosmische oorsprong is, oftewel een meteoor. De deskundige zag het fenomeen zelf overigens niet. Hij is in Servië op een conferentie over het waarnemen van meteoren.

Heldere vuurbol boven heel Nederland gezien
Heldere vuurbol boven heel Nederland gezien (Foto: ANP)

Het gevaar van steeds ouder worden

Ik las deze week ergens dat de mensen in de nabije toekomst wel 150 jaar kunnen worden. Door sporten en gezonde voeding kun je het aantal senescente cellen verminderen. Senescente cellen zijn verouderde cellen die zich in het lichaam ophopen en daar schade aanrichten waardoor ouderdomsziekten ontstaan. Als je ze dus door een gezonde levensstijl kunt verminderen dan scheelt dat in je veroudering. 

Herman Finkers vertaalt Nijntje in Twents

Cabaretier Herman Finkers heeft het boek Nijntje op de Fiets vertaald in het Twents. Het 28 pagina's tellende boekje heet in de streekvariant Nijntje döt fietsen, zo maakt uitgeverij Bruna op zijn website bekend.

De presentatie van het vertaalde boekje vindt volgens lokale media plaats op woensdag 27 september in Markelo. Finkers is een van de belangrijkste ambassadeurs van de Twentse streektaal.

Het is niet de eerste maal dat een boek van Nijntje in het Twents wordt vertaald. Ook verschenen de avonturen van het wereldberoemde konijn al in het Haags, Gronings, Utrechts, Achterhoeks en Piapaments.

In totaal werden er al 250.000 'streektaal-Nijntjes' verkocht.

Herman Finkers vertaalt Nijntje in Twents
Herman Finkers vertaalt Nijntje in Twents (Foto: BuzzE)

Feyenoord tegen bekerstunter Swift

Feyenoord neemt het in de tweede ronde van de KNVB beker op tegen AVV Swift. De Rotterdammers spelen thuis tegen de Amsterdamse amateurploeg die stuntte met een overwinning op bekerwinnaar Vitesse. Ook Ajax lootte tegen een amateurteam. De Amsterdammers hoeven slechts het IJ over om het tegen De Dijk op te nemen.

Van de traditionele top drie heeft PSV de zwaarste kluif gekregen, want de Eindhovenaren moeten tegen eerstedivisionist Volendam spelen. VVV-Venlo moet het tegen FC Utrecht opnemen, Willem II treft sc Heerenveen en Roda JC speelt thuis tegen FC Groningen.

Heracles Almelo treft of FC Lisse of HSV Hoek. Lisse won na strafschoppen van Hoek, maar omdat de procedure van het nemen van penalty's afweek van de regels moet de serie mogelijk overgenomen worden. Voetbalbond KNVB heeft de hulp ingeroepen van de onafhankelijke adviesgroep spelregels en de internationale spelregelcommissie IFAB. Na hun advies zal een besluit worden genomen.

De speeldata zijn 24, 25 en 26 oktober.

De volledige loting:
FC Volendam - PSV
Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles
Heracles Almelo - FC Lisse/HSV Hoek
Almere City - AZ
NEC - Achilles'29
PEC Zwolle - Kozakken Boys
VVV-Venlo - FC Utrecht
Katwijk - VVSB
GVVV - Koninklijke HFC
ASV De Dijk - Ajax
FC Twente - FC Eindhoven
Feyenoord - AVV Swift
RKC Waalwijk - De Treffers
FC Den Bosch - SC Cambuur
Willem II - sc Heerenveen
Roda JC - FC Groningen

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.