Nokia profiteert van deal met Apple

Nokia heeft zijn resultaat in het afgelopen kwartaal weten te verbeteren met dank aan een deal die het met Apple sloot. Daarnaast sneed de Finse fabrikant van netwerkapparatuur met succes in de kosten, zo blijkt uit een publicatie van donderdag over de afgelopen periode.

In mei legde Nokia een slepende ruzie over patenten met Apple bij. De iPhone-maker en de voormalige mobieletelefoongigant tekenden een meerjarige overeenkomst die Nokia's patentenafdelingen 90 procent extra omzet opleverde.

De totale kwartaalopbrengsten bleven mede daardoor met 5,6 miljard euro nagenoeg gelijk aan de 5,5 miljard van een jaar eerder. Onder de streep verkleinde Nokia zijn verlies van 726 miljoen een jaar eerder tot 433 miljoen euro.

Nokia heeft net als zijn Zweedse concurrent Ericsson last van afnemende vraag naar netwerkapparatuur voor 4G-netwerken, omdat veel providers inmiddels voorzien zijn. Daardoor wordt de patentenverkoop steeds belangrijker voor Nokia, dat uit zijn tijd als mobieltjesgrootmacht nog over veel technologische kennis beschikt.

Het Nokia-telefoonmerk werd vorig jaar overigens door Microsoft verkocht aan HMD, opgericht door een voormalige Nokia-topman. HMD maakt inmiddels Android-smartphones, en herintroduceerde de klassieke 3310.

Nokia profiteert van deal met Apple
Nokia profiteert van deal met Apple (Foto: ANP)