Apple moet half miljard betalen in patentzaak

Apple moet 506 miljoen dollar, omgerekend zo'n 435 miljoen euro, betalen aan een onderdeel van de Universiteit van Wisconsin-Madison wegens het schenden van een patent. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald, meldt persbureau Reuters.

Eerder kende een jury een bedrag van 234 miljoen dollar toe aan de Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), die in oktober 2015 een zaak won van Apple. De rechter stelt nu dat Apple nog eens 272 miljoen dollar aan schadevergoeding en rente moet betalen, omdat Apple inbreuk bleef maken op het octrooi totdat dat in december vorig jaar verliep.

WARF klaagde Apple in 2014 aan, nadat processors waren gevonden in sommige versies van de iPhone die door WARF gepatenteerde technologie zou gebruiken. Het gaat hierbij om een zogenoemd predictor circuit, die de prestaties van een processor verbetert door te voorspellen wat voor instructies een gebruiker het systeem zal geven. Professor Gurindar Sohi van de Universiteit van Wisconsin en drie van zijn studenten verkregen het patent in 1998.

Apple gaat in beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf stelde eerder dat het octrooi ongeldig is.

Apple moet half miljard betalen in patentzaak
Apple moet half miljard betalen in patentzaak (Foto: BuzzT)