Russische biatlete stunt met zege in Tsjechische heksenketel

De Russische biatlete Tatiana Akimova heeft voor een daverende verrassing gezorgd. Tijdens de World Cup in het Tsjechische Nove Mesto won Akimova verrassend de sprint. 

Nadat het gros van de favorieten de finish had gehaald stond de Amerikaanse Susan Dunklee op kop, dicht bij haar eerste overwinning ooit. Plotseling was daar echter Akimova, die twee keer foutloos schoot en aan de finish vijf seconden sneller was dan Dunklee. De 26-jarige Russische kwam pas twee jaar geleden met regelmaat internationaal in actie en is pas bezig aan haar tweede echte World Cup-seizoen. Een twaalfde plek, dit jaar in Östersund, was haar beste resultaat, maar nu zat er ineens een zege aan te komen.

Met startnummer 68 was daar echter plots nog iemand die het Akimova bijzonder moeilijk leek te gaan maken. De Française Anaïs Chevalier schoot ook twee keer foutloos en begon met voorsprong op de Russische aan de slotronde. Daarin kwam ze nipt tekort om Akimova achter zich te houden, maar haar beste resultaat ooit werd verpulverd: vorig seizoen werd ze vijftiende in de achtervolging in Oslo, nu eindigde Chevalier als tweede, voor Dunklee. 

De grote namen eindigden kort achter het podium. World Cup-leidster Laura Dahlmeier liet twee missers noteren en kwam zo'n tien tellen tekort voor het podium, net als de Finse Kaisa Mäkäräinen. De 20-jarige sensatie van het seizoen, Justine Braisaz uit Frankrijk, zat 0,2 seconden achter Mäkäräinen en pakte een zesde plek.