Amerikanen gooien bom op Russische sportwereld

Het Amerikaanse New York Times heeft een artikel gepubliceerd over Russische staatsdoping tijdens de Olympische Spelen van 2014 in het Russische Sochi. Waar men vooraf vreesde dat er opnieuw geen namen van 'besmette' sporters genoemd zouden worden bleek die vrees ongegrond: de krant pakte stevig uit en opent het vuur op een hele rij aan internationaal bekende topsporters.

De krant praatte met Grigory Rodchenkov, het naar de VS gevluchte voormalig hoofd van het testlaboratorium in Moskou, waar duizenden bloed- en urinestalen getest werden. Hij zegt een 'cocktail' te hebben ontworpen van drie verboden middelen, die hij mengde met een vloeistof en aan tientallen Russische sporters gaf. Zo zou een programma van staatsdoping vorm hebben gekregen wat zijn weerga niet kent en alleen te vergelijken valt met de massale Oost-Duitse doping.

Het zou gaan om zeker vijftien medaillewinnaars, waaronder olympisch kampioen als Alexander Zubkov - goud in de twee- en viermansbob - en Alexander Legkov. Laatstgenoemde maakte een voor Rusland teleurstellend langlauftoernooi in Sochi goed door op het koningsnummer, de 50 kilometer vrije stijl, goud te winnen en zelfs een volledig Russisch podium in te luiden. Maar liefst veertien van de twintig Russische langlaufers in Sochi komen voor op een lijst atleten die Rodchenkov van zijn gouden cocktail zou hebben voorzien. 

Rusland won op de Spelen 33 medailles, waarvan dertien keer goud. Een derde van alle medailles werd vergeven aan atleten die voorkomen op een lijst namen die Rodchenkov van de Russische sportautoriteiten gekregen heeft. Die sporters moesten worden voorzien van zijn cocktail. Niet allemaal wonnen ze medailles: volgens Rodchenkov was bijvoorbeeld het volledige damesijshockeyteam 'besmet', maar die ploeg eindigde als zesde. Dat gold niet voor Alexander Tretiakov, die vermoedelijk met hulp van de cocktail - en zijn bekende razendsnelle starts - het skeletongoud veroverde. 

Het volledig Russische podium tijdens de 50 kilometer vrije stijl (Pro Shots / Gepa)
Het volledig Russische podium tijdens de 50 kilometer vrije stijl (Pro Shots / Gepa)