Volleybalclub hield spelers uit Europese finale uit angst dopingtest

De Russische volleybalclub Gazprom-Ugra SURGUT heeft begin april drie topspelers niet meegenomen naar de finale van de CEV Cup uit angst voor dopingcontroles. Dat zegt Rafael Khabibullin, hoofdcoach van de Russische topclub. De CEV Cup is grofweg het volleybalequivalent van de Europa League in het voetbal. Ugra verloor de finale uiteindelijk van Berlin Recycling Volleys uit Duitsland. 

"We wisten dat er bij de finale van de CEV Cup getest zou worden op doping", aldus Khabibullin. "We wisten ook dat onze spelers nog sporen van meldonium in hun lichaam hadden. Minieme hoeveelheden, minder dan de grens die door wereldantidopingautoriteit WADA gesteld werd als minimale waarde voor het illegaal zou zijn. Die grens werd echter pas enkele dagen na de finale gesteld en dus waren onze spelers op dat moment mogelijk nog strafbaar", legt de coach uit. 

"Volgens de regels zouden we gediskwalificeerd kunnen worden als ze alledrie positief hadden getest, wat waarschijnlijk was gebeurd als ze aanwezig waren geweest. We hebben dus niet de mogelijkheid gehad om eerlijk om de titel te vechten, we werden gegijzeld door de situatie! Daar zijn we overigens niet de enige club in...het is jammer dat de CEV Cup op zo'n manier beslist moest worden."

De afwezigheid van Konstantin Bakun, Aleksa Brdjovic en Nikolay Apalikov werd eerst nog verklaard door 'een druk schema'.